ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Τα κρούσματα ξεπέρασαν διεθνώς τα 121.000

Για πανδημία κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων και χτες στην Ιταλία - Νέα έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Copyright 2020 The Associated

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων και χτες στην Ιταλία - Νέα έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Σε πανδημία ανακήρυξε χτες την εξάπλωση κρουσμάτων του κορονοϊού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο ιός εξαπλώνεται ταυτόχρονα σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, ενώ τα κρούσματα εκτός Κίνας τις τελευταίες δύο βδομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί 13 φορές.

«Η λέξη "πανδημία" δεν χρησιμοποιείται εύκολα ή χωρίς προσοχή. Είναι μια λέξη που αν χρησιμοποιηθεί εσφαλμένα μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο πόνο ή την αίσθηση πως η μάχη χάθηκε, οδηγώντας σε αχρείαστη αγωνία και θάνατο. Επιπλέον, η διαπίστωση αυτή δεν αλλάζει την αντιμετώπιση του ΠΟΥ απέναντι στην πανδημία, ούτε τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν οι χώρες. Θα πρέπει να βρουν την ισορροπία μεταξύ της προστασίας της υγείας και του περιορισμού των οικονομικών και κοινωνικών ανωμαλιών, αλλά και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Γκεμπρεγέσους. Συνοψίζοντας τα βασικά στάδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο ΠΟΥ αναφέρει τέσσερα σημεία: Προετοιμασία και ετοιμότητα, Εντοπισμό - προστασία και αντιμετώπιση, Μείωση της μετάδοσης, Καινοτομία και γνώση.

Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν επιβεβαιωθεί 121.250 κρούσματα σε 118 χώρες όλου του πλανήτη.

Στην Κίνα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 24 νέα κρούσματα και 22 νέοι θάνατοι (οι 19 στη μεγαλούπολη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι), αυξάνοντας τα αντίστοιχα σύνολα σε 80.967 και 3.158. Τα νέα κρούσματα και θύματα συνεχίζουν να εμφανίζουν σαφή πορεία υποχώρησης, ωστόσο οι αρχές είχαν καταγράψει μέχρι χτες 79 κρούσματα που «είχαν φτάσει από το εξωτερικό», δηλαδή αλλοδαπούς. Στο Πεκίνο, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι στο εξής όλοι όσοι φτάνουν στην πόλη από το εξωτερικό θα τίθενται σε καραντίνα για 14 μέρες.

Πολύ μεγάλη άνοδος στον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων σημειώθηκε χτες στην Ιταλία, καθώς τα κρούσματα έφτασαν τα 12.462 και οι νεκροί τους 827 (αύξηση κατά 196 θύματα σε σχέση με την προηγούμενη μέρα). Ανακοινώνοντας νέα μέτρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζ. Κόντε ανήγγειλε χτες το βράδυ ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Πρόσθεσε ότι θα μπορούν να γίνονται παραδόσεις κατ' οίκον, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία. Ζήτησε επίσης την αύξηση της τηλεργασίας. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αναταραχές σε πολλές φυλακές λόγω του υπερπληθυσμού, με συνολικά 12 θανάτους κρατουμένων.

Μεγάλοι ήταν οι ρυθμοί εξάπλωσης και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γαλλία τα κρούσματα έφταναν τα 2.281 και οι θάνατοι ήταν τουλάχιστον 48, ενώ ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε στην αρχή της επιδημίας».

Στη Γερμανία τα κρούσματα έφταναν τα 1.629, ενώ χτες επιβεβαιώθηκε και τρίτος θάνατος. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προχώρησε στις πρώτες δηλώσεις από το ξέσπασμα της επιδημίας, σημειώνοντας πως «το 60% - 70% του πληθυσμού ενδέχεται να προσβληθεί», καθώς «δεν υπάρχει ακόμα καμία θεραπεία και κανένα εμβόλιο». «Είμαστε στην αρχή μιας εξέλιξης που δεν μπορούμε ακόμα να προβλέψουμε», πρόσθεσε.

Στην Ισπανία τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 2.026.

Τέλος, στις ΗΠΑ επίσης συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων, με τουλάχιστον 1.039. Περίπου στα 3/4 των Πολιτειών υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 28 είναι θανατηφόρα. Στη Νέα Υόρκη ο κυβερνήτης ζήτησε τη συνδρομή της Εθνοφρουράς για να επιβάλει καραντίνα σε συνοικία όπου καταγράφηκαν δεκάδες κρούσματα.

Στο Λονδίνο ανακοινώθηκε πως μολύνθηκε από τον ιό η υπουργός Υγείας, ενώ αργότερα η κυβέρνηση κατέθεσε τον πρώτο προϋπολογισμό με πρόβλεψη για αύξηση των κρατικών δαπανών, ώστε να επωφεληθούν τα ντόπια μονοπώλια και ενόψει Brexit.

Μεταξύ άλλων χωρών, κρούσματα επιβεβαιώθηκαν και στην Τουρκία, ενώ ο πρώτος νεκρός ανακοινώθηκε στο Βέλγιο, στην Αλβανία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, μέτρα και σχέδια στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων δρομολογούν οι αστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς διευρύνονται οι αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία και μεγαλώνει η ανησυχία για μια νέα σημαντική επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης, ανάλογα και με την εξέλιξη της επιδημίας.

Ετσι, ενώ τα λαϊκά στρώματα σε όλο τον πλανήτη βιώνουν τώρα ακόμα πιο έντονα τις συνέπειες της πολιτικής που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα, τώρα καλούνται πλέον να φορτωθούν και την προστασία του κεφαλαίου από νέα χασούρα.

Ενδεικτικές είναι οι προτεραιότητες που θέτει το «σχέδιο διάσωσης της οικονομίας» που κατάρτισε η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία, επιτρέποντας μεταξύ άλλων στην εργοδοσία την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρων.

Αντίστοιχα, στη Γερμανία η κυβέρνηση ιεραρχεί ψηλά τη στήριξη επιχειρήσεων που θα μειώνουν τα ωράρια εργασίας των εργαζομένων. Επίσης η καγκελάριος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν επιπλέον κρατικά κονδύλια και να παραβιαστεί το «μαύρο μηδέν», δηλαδή ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

Στην Ιταλία, την πιο σκληρά πληττόμενη χώρα διεθνώς μετά την Κίνα, η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωσε τη διάθεση συνολικά 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ωστόσο «δεν θα χρησιμοποιηθούν αμέσως αλλά θα χρησιμεύσουν για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», είπε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Στις ΗΠΑ η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, ανακοίνωσε χτες πως η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του «G7» (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Καναδάς), που είχε προγραμματιστεί αρχικά στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια για τις 24 και 25 Μάρτη, θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης και θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με την πανδημία.

Στην Ευρώπη, αναμένεται αύριο να συνεδριάσει η διοίκηση της ΕΚΤ προκειμένου να λάβει πιθανές αποφάσεις για νομισματικά μέτρα.

ΣΕΜΙΣΕΑ
Να πάρει θέση τώρα η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά κέντρα Ειδικής Αγωγής

Παρά τις αποφάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για προληπτικό κλείσιμο όλων των μονάδων Εκπαίδευσης, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (μεταξύ άλλων και στα ιδιωτικά φροντιστήρια), «θολό» παρέμεινε με ευθύνη της το θέμα σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά κέντρα Ειδικής Αγωγής. Ετσι, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), «ιδιοκτήτες απογευματινών κέντρων Ειδικής Αγωγής παίζουν με τις λέξεις και με την προστασία της δημόσιας υγείας για χάριν του κέρδους».

Οπως σημειώνει το Σωματείο, «στο όνομα του ότι τα κέντρα δεν υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας αλλά στο Υγείας, που δεν τα έχει ονοματίσει συγκεκριμένα, παίρνουν στο λαιμό τους εργαζόμενους, γονείς, παιδιά (που σε μεγάλο ποσοστό αδυνατούν λόγω των δυσκολιών τους να τηρήσουν τους βασικούς κανόνες υγιεινής) και ανακοινώνουν σε πολλές περιπτώσεις ότι θα μείνουν ανοιχτά! Η Ενωση Εργοδοτών έβγαλε ανακοίνωση ότι "ως χώροι παραμένουμε κλειστοί", για να είναι τυπικά καλυμμένοι, αλλά οι ίδιοι εργοδότες στα κέντρα τους λένε άλλα, στη λογική ότι "δεν είναι δεσμευτική η απόφαση ενός συνδικαλιστικού οργάνου, αλλά μόνο του υπουργείου!", "Είμαστε υπηρεσίες παροχής Υγείας", "κάνουμε δυαδικό πρόγραμμα", "είμαστε θεραπευτικές μονάδες" και πολλά άλλα ευφάνταστα, που πατάνε πάνω στο ελλιπές νομικό πλαίσιο λειτουργίας, όπως ήρθαν από καταγγελίες συναδέλφων. Τα ίδια παιδιά, δηλαδή, που τα σχολεία τους έκλεισαν για πρόληψη διασποράς του ιού θα έρχονται στα κέντρα, που εξυπηρετούν παιδιά από όλα τα σχολεία του δήμου, πολλές φορές και διπλανών περιοχών».

Το ΣΕΜΙΣΕΑ σήμερα το πρωί θα προχωρήσει σε καταγγελία στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να πάρει άμεσα συγκεκριμένη θέση η κυβέρνηση. Παραπέρα, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να επικοινωνούν άμεσα με το ΔΣ για αντίστοιχες κινήσεις εργοδοτών, όπως και για απειλές απληρωσιάς, αφαίρεσης νόμιμων ημερών αδειών, εργασία από το σπίτι.

Επιπλέον, το Σωματείο απαιτεί τόσο οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με Ασφάλιση στο ΙΚΑ, όσο και όλοι όσοι εργάζονται με «μπλοκάκι» να αποζημιωθούν κανονικά για τις μέρες που το κέντρο τους θα μένει κλειστό, να μη χάσουν ούτε ένσημο! Οσοι έχουν παιδιά να πάρουν ειδική άδεια, πλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές.

Σύσκεψη για μέτρα στο στράτευμα

Σύσκεψη στο υπουργείο Αμυνας υπό τον υπουργό, Ν. Παναγιωτόπουλο, πραγματοποιήθηκε χτες, με αντικείμενο τις δράσεις για την ενημέρωση και προφύλαξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού, σε αντιστοιχία με όσα ανακοινώθηκαν για τους εργαζόμενους. Αναστολή λειτουργίας των Προαγωγικών Σχολών Εξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΕΘΑ, ΑΔΙΣΠΟ, ΣΔΙΕΟ κ.λπ.) έως τις 10/4. Αναστολή όλων των στρατιωτικών παρελάσεων για την 25η Μαρτίου. Αναστολή χορήγησης αδειών εξωτερικού. Αναστολή της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των μαθητών στις Παραγωγικές Σχολές (ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ) έως τις 10/4. Αναστολή διάθεσης προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων (στρατιωτικά αγήματα, μπάντες, κ.λπ.). Πραγματοποίηση προγραμματισμένων ορκωμοσιών νεοσυλλέκτων χωρίς την παρουσία προσκεκλημένων.

Αυξάνονται οι αναβολές αθλητικών αγώνων

Αυξάνονται και στην Ελλάδα οι αναβολές αθλητικών αγώνων εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού. Χτες, η Ελληνική Ομοσπονδία Μπάσκετ αποφάσισε την αναστολή μέχρι νεωτέρας όλων των πρωταθλημάτων που βρίσκονται υπό την αιγίδα της. Το πρωτάθλημα της Basket League θα συνεχιστεί τουλάχιστον για το διήμερο 14 - 15 Μάρτη αλλά χωρίς θεατές. Σε ανάλογο δρόμο κινήθηκε και η Ομοσπονδία Βόλεϊ, ανακοινώνοντας την αναστολή διεξαγωγής όλων των εθνικών και πανελλήνιων πρωταθλημάτων που τελούν υπό την αιγίδα της έως τις 22/3.

Στο μεταξύ, την αναβολή τριών προ-ολυμπιακών Παγκόσμιων Κυπέλλων που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν μέσα στις επόμενες βδομάδες σε Κατάρ και Ιταλία, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής. Το μέτρο αφορά τις διοργανώσεις του 8ου αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής που επρόκειτο να διεξαχθεί στην Ντόχα (18 - 21 Μάρτη), του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ρυθμικής (Πέζαρο, 3 - 5 Απρίλη) και του Παγκόσμιου Κυπέλλου Τραμπολίνο (Πέζαρο, 19 - 20 Απρίλη). Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει πλέον τη διεξαγωγή τους τον Ιούνη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ