Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάρτη 1995

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Οι πολυεθνικές "ροκανίζουν" τα ασφαλιστικά ταμεία

Εξαπλασιάστηκαν οι δαπάνες για τα φάρμακα, συνέπεια της ασυδοσίας της "ελεύθερης αγοράς" και των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων στα φάρμακα

Σε αστρονομικά ποσά οδηγεί τις δαπάνες για τα φάρμακα η ασυδοσία, που παρέχει η πολιτική της κυβέρνησης στις αντίστοιχες πολυεθνικές, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της "Φαρμέτρικα" οι συνολικές δαπάνες το 1995 θα ανέλθουν στο ποσό των 567,9 δισ. δρχ. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με το 1994. Σε σχέση με το 1987 όμως σημαίνει υπερεξαπλασιασμό των δαπανών για τα φάρμακα. Κύριες αιτίες για την εκτίναξη των δαπανών είναι οι αυξήσεις των τιμών και η εισαγωγή "νέων" φαρμάκων, ενώ μικρότερο ρόλο παίζει και η αύξηση της κατανάλωσης των φαρμάκων. Το βάρος αυτών των αυξήσεων θα το υποστούν κατά κύριο λόγο τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, καθώς συμμετέχουν κατά 25% στις φαρμακευτικές δαπάνες.

Η πρόβλεψη αυτή της "Φαρμέτρικα" αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται την ίδια περίοδο, που η αρμόδια Επιτροπή για τον Καθορισμό της Κοστολόγησης των Φαρμάκων, του υπουργείου Εμπορίου, αφ' ενός προχωρά με ρυθμό χελώνας και αφ' ετέρου φαίνεται να περιορίζεται απλώς στην καταγραφή των απόψεων - προτάσεων των μετεχόντων σ' αυτήν. Ο ΕΟΦ, που μπορεί να αξιολογήσει το φαρμακευτικό κόστος και να κάνει συγκριτικό, με βάση και τα διεθνή δεδομένα, καθορισμό των τιμών, είναι ουσιαστικά αμέτοχος ή δεν αξιοποιείται απ' την κυβέρνηση.

Ηδη οι βιομήχανοι αξίωσαν "προκαταβολικές", πριν την απόφαση της Επιτροπής, αυξήσεις 10%, παρότι την τελευταία πενταετία έχουν ήδη γίνει εννέα ανατιμήσεις.

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ο υπερδιπλασιασμός του ποσοστού της αξίας των εισαγόμενων φαρμάκων. Από 18,29% το 1987 έφτασε σε 41,9% το 1993. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο της μοναδικής κρατικής φαρμακοβιομηχανίας, της ΕΛΒΙΠΥ (ΧΡΩΠΕΙ), υποκύπτοντας στις αξιώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για μια απόφαση που συναντά την καθολική αντίδραση των εργαζομένων στο Φάρμακο και των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που ζητούν να μην αυτοαφοπλιστεί η χώρα μας από αυτή τη δυνατότητα παρέμβασή της στο Φάρμακο.


ΣΕΛ.  24   -   25

ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Στο δρόμο του αγώνα εργαζόμενοι, αγρότες επαγγελματίες, βιοτέχνες|

Βδομάδα κινητοποιήσεων από αύριο σε ολόκληρη τη χώρα

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας και σε όλα τα λαϊκά στρώματα "πυροδοτεί" η πολιτική της κυβέρνησης. Μια πολιτική, που ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εκτεταμένη ανεργία, τους συνταξιούχους στην πείνα, τους αγρότες στην απόγνωση, τους επαγγελματοβιοτέχνες στην καταστροφή. Μια πολιτική, τόσο κοινωνικά ανάλγητη, που "υποχρεωτικά" πια προσφεύγει ανοιχτά στην ένταση του αυταρχισμού.

"Θερμά" 24ωρα ξημερώνουν από σήμερα το πρωί. Σήμερα κινητοποιούνται οι επαγγελματοβιοτέχνες στη Λάρισα και το Ηράκλειο, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε μια σειρά περιοχές της χώρας. Η θεσσαλική γη θα ζήσει αύριο στο ρυθμό τεσσάρων παναγροτικών συλλαλητηρίων. Στην Αθήνα η μάχη θα δοθεί αύριο ενάντια στο ξεπούλημα του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, στο Σκαραμαγκά, με παναττικό συλλαλητήριο στις 5 το απόγευμα στη Βουλή, κόντρα στις παγίδες του αποπροσανατολισμού που στήνουν τα κυβερνητικά επιτελεία. Την Τρίτη, εξάλλου, στις 6 το απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή των πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας οργανώνει συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος. Και έπεται συνέχεια...


ΣΕΛ.  14   -   15,    34   -   3



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ