ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανελλαδική απεργία σήμερα στο Δημόσιο

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Αθήνα (10.30 π.μ., Ομόνοια), Θεσσαλονίκη (10 π.μ., πλατεία Αγ. Σοφίας) και σε άλλες πόλεις. Νέα 48ωρη την επόμενη βδομάδα

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζόμενων στο Δημόσιο ενάντια στις διαθεσιμότητες
Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζόμενων στο Δημόσιο ενάντια στις διαθεσιμότητες
Με ζητήματα αιχμής το νομοσχέδιο για τις αξιολογήσεις, τις απολύσεις και την κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου, πραγματοποιείται σήμερα 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία. Με στόχο να κλιμακωθεί ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το Δημόσιο, θα γίνει νέα 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Μάρτη.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο οργανώνουν σήμερα στην Αθήνα συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ. Καλούν τους εργαζόμενους να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις στο διάστημα 13 - 18 Μάρτη σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας που ακολουθεί. Επίσης, το ΠΑΜΕ καλεί στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σήμερα στις παρακάτω πόλεις:

  • Θεσσαλονίκη, πλατεία Αγίας Σοφίας, 10 π.μ.
  • Ξάνθη, πλατεία Ελευθερίας, 10.30 π.μ.
  • Λαμία, πλατεία Πάρκου, 11 π.μ.
  • Σάμος, Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.
  • Πάτρα, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, 10 π.μ.
  • Βόλος, πλατεία Πανεπιστημίου, 10.30 π.μ., Λάρισα, κεντρική πλατεία, 10:30 π.μ.
  • Τρίκαλα, πλατεία Ρήγα Φεραίου, 10 π.μ.

Στην ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αναφέρουν για το νομοσχέδιο: «36.000 συνάδελφοι ΙΔΑΧ μαζί με τους σχολικούς φύλακες, τους εκπαιδευτικούς, τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και άλλους εργαζόμενους που είναι σε διαθεσιμότητα θα αποτελέσουν τη μεγάλη δεξαμενή των 15.000 απολύσεων για το 2014».

Επισημαίνουν ακόμα ότι «στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ είναι ανάγκη να απαντήσουμε με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση» και καλούν κάθε ριζοσπάστη συνδικαλιστή, όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου να πάρουν πρωτοβουλίες οργάνωσης και μέτρα για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων. Απευθύνουν ξεχωριστό κάλεσμα για την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σωματεία του Δημοσίου.

Στην απεργία και τα «πεντάμηνα»

Στη σημερινή απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια καλεί η Επιτροπή Εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» Περιφέρειας Αττικής.

Στην ανακοίνωσή τους, καλούν το λαό σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, προκειμένου να μην περάσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο κράτος, μέρος των οποίων είναι οι διαθεσιμότητες. Οπως καταγγέλλουν, οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι καταργήσεις οργανισμών, που θα προκύψουν κατ' εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου, «θα χειροτερέψουν τη ζωή των οικογενειών μας, των λαϊκών οικογενειών οι οποίες θα χάσουν και τις τελευταίες ελάχιστες υπηρεσίες που κάλυπταν μέρος των αναγκών τους. Επομένως, όποια προγράμματα ανακοινώνει η κυβέρνηση και η ΕΕ, τάχατες για την ανακούφιση των ανέργων, είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων».

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή καλεί τους συναδέλφους: «Να ξεφύγουμε από διλήμματα, αυταπάτες που δηλητηριάζουν τη συνείδηση και παραπλανούν. Να βγάλουμε συμπεράσματα, να απεργήσουμε γιατί πρέπει να δοθεί αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση. Να κλιμακώσουμε τον αγώνα με νέα 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Μάρτη. Συμμετέχουμε στις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων, για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε με τη μαζική συμμετοχή μας στην κλιμάκωση του αγώνα

Τα ονόματα όλων των συνδικαλιστών στους ΟΤΑ ζητάει η Ασφάλεια!

Νέο, επικίνδυνο κρούσμα αυταρχισμού, με ευθύνη της κυβέρνησης. Καταγγελία της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ

Το έγγραφο που απέστειλε η Ασφάλεια στην ΠΟΕ - ΟΤΑ
Το έγγραφο που απέστειλε η Ασφάλεια στην ΠΟΕ - ΟΤΑ
«Κανένας συνδικαλιστής - κανένα Σωματείο δεν θα γίνει ρουφιάνος της Ασφάλειας. Δε δίνουμε κανένα στοιχείο στην Ασφάλεια, που αφορά τα σωματεία και τη συνδικαλιστική τους δράση - Δε θα αποδεχτούμε καμία δίωξη». Αυτό τονίζει στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία ΟΤΑ του ΠΑΜΕ, απαντώντας στο νέο κρούσμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας από την πλευρά της κυβέρνησης, με μοχλό τη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, με έγγραφό της, η Ασφάλεια ζητάει από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ) τα πλήρη στοιχεία των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των πρωτοβάθμιων και κλαδικών σωματείων, καθώς και τα πλήρη στοιχεία των μελών του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της Εκτελεστικής Επιτροπής, της Ελεγκτικής Επιτροπής, ακόμα και των αντιπροσώπων στο συνέδριο!

Το αίτημα της Ασφάλειας κατατίθεται για λογαριασμό της Εισαγγελίας, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για το αδίκημα της «επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία (...) πράξεις που έλαβαν χώρα την 13/10/2011 στην Αθήνα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ».

Η Πανελλαδική Γραμματεία ΟΤΑ του ΠΑΜΕ επισημαίνει πως «αστικό κράτος, συγκυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ εντείνουν την τρομοκρατία, τον αυταρχισμό και την καταστολή, προκειμένου να σκύψουν οι εργαζόμενοι το κεφάλι, να αποδεχτούν τα βάρβαρα μέτρα τους». Σχολιάζοντας την παραπάνω ενέργεια σημειώνει: «Με λίγα λόγια θέλουν να συνδράμουμε την Ασφάλεια, να τους βοηθήσουμε να χτυπήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα, να βγάλουν σε διαθεσιμότητα συναδέλφους μας, να γίνουμε καταδότες του κινήματος.

Να μην το αφήσουμε αναπάντητο! Καλούμε τις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων να μη δεχτούν να παίξουν αυτόν το ρόλο, να αρνηθούν να δώσουν οποιαδήποτε τέτοια στοιχεία, να παλέψουν με όλους τους εργαζόμενους για να μην προχωρήσει καμία ποινική δίωξη. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν, να μην τρομοκρατηθούν. Να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης και των δημάρχων του ευρωμονόδρομου, ως θεματοφύλακα της αντεργατικής πολιτικής.

Καλούμε όλα τα σωματεία στον κλάδο των ΟΤΑ, αλλά και σε άλλους κλάδους να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, να πάρουν αποφάσεις καταδίκης της επέμβασης της κυβέρνησης στις εσωτερικές υποθέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και της τρομοκράτησης των εργαζομένων. Καμιά τρομοκρατία δε θα σταματήσει το κίνημα και τους αγώνες μας. Ολοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 12 και 19 - 20 Μάρτη. Ολοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ».

Τους «ξίνισε» η τροπολογία του ΚΚΕ

Την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή και η οποία προβλέπει την επανατοποθέτηση όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα στη θέση τους, αρνήθηκαν να στηρίξουν οι ηγεσίες των παρατάξεων ΕΝΕΔΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ), ΣΥΜΦΩΝΙΑ (εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι αλλά στηρίζει τον σημερινό Περιφερειάρχη Σγουρό) και ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (στηρίζεται από το Μ-Λ ΚΚΕ), όπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέθεσαν στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής την πρόταση «να απαιτηθεί από όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να στηριχτεί και να υπερψηφιστεί η Τροπολογία - Προσθήκη που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή», την οποία καταψήφισαν οι προαναφερόμενες παρατάξεις. «Ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν αποδέχεται ούτε καν φραστικά να δηλώσει ότι συμφωνεί με πρόταση του ΚΚΕ (...) Οι μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες δεν τους άφησαν να στηρίξουν κάτι που είναι προς το συμφέρον όλων μας», σχολιάζουν στην ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Πρωτοστάτης στην καταψήφιση της πρότασης ήταν ο γραμματέας του ΔΣ (ΣΥΡΙΖΑ) και πρόεδρος του παραρτήματος Δυτικής Αττικής (ΣΥΜΦΩΝΙΑ), με το σκεπτικό ότι δεν είναι σωστό το ΔΣ να στηρίξει ένα κόμμα! Από την άλλη, οι ίδιοι υπερψήφισαν την πρόταση του γραμματέα «να στηρίξει το ΔΣ οποιαδήποτε πρωτοβουλία παρθεί σε επίπεδο Βουλής, για την επαναπρόσληψη των υπαλλήλων, η οποία όμως να μην είναι συγκεκριμένη! Δηλαδή, αποφασίστηκε να στηρίξει το ΔΣ οποιαδήποτε ενέργεια, όποτε αυτή κι αν έρθει, εκτός από αυτή του ΚΚΕ, που συζητιέται στις 12-3-14! (σ.σ. σήμερα)».

Καθόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι οι τρεις αυτές παρατάξεις, στην ίδια συνεδρίαση, υποστήριξαν απόψεις όπως ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να απεργήσουν και τις τρεις μέρες και αρνήθηκαν να γίνει γενική συνέλευση για την καλύτερη οργάνωση και επιτυχία των απεργιών.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Οι δικές μας δυνάμεις αξιοποιούν κάθε μετερίζι και κάθε εργαλείο για την οργάνωση της αντεπίθεσης των εργαζομένων, για να βγάζουν οι εργαζόμενοι τα απαραίτητα συμπεράσματα από την πολιτική σκηνή, για να αποκαλύπτεται ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι μπορεί να κατακτηθεί οτιδήποτε σε επίπεδο κοινοβουλίου αν δεν το σηκώνει από κάτω το ίδιο το κίνημα. Αυτός όμως είναι ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, που παίρνει τη θέση του παλιού!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ