ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
Με μια κάθαρση... καθαρίζουν

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Ανεμος κάθαρσης απ' άκρη σ' άκρη στον πλανήτη

Μέχρι και η αμερικανική κυβέρνηση, λέει, ελέγχει τώρα το αμερικανικό Πεντάγωνο, το οποίο ως γνωστόν είναι εντελώς ανεξέλεγκτο από την κυβέρνηση, για να βρει αν έγιναν, λέει, άνομες πληρωμές δημοσιογράφων. Να τα βοηθήσουμε τα παιδιά. Ετσι κι αλλιώς όλα τα ονόματα φιγουράρουν πρώτο τραπέζι πίστα, κάθε που διαπιστώνεται «αντιαμερικανική ενέργεια».

Το σχετικό ρεπορτάζ δε διευκρινίζει σε ποια κατηγορία ανήκουν κείμενα που θεωρούν ότι το να δίνεις 300 εκατομμύρια ευρώ για τον αφανισμό λαών, ισοδυναμεί με το να πέφτεις «στα μαλακά».

Σε αντίθεση με τα ρεπορτάζ για το ελληνικό (;) παρακράτος που είναι εντελώς διάφανα! Καμία σχέση με υπηρεσίες και τοιαύτα.

Το ένα παραγγέλλει με νόημα να δεσμευτούν τα αρχεία της πρεσβείας και σωστά. Ποιος θα ψάξει την υπόθεση; Το ανεξάρτητο υπουργείο Εξωτερικών!

Το άλλο διαπιστώνει παράγκα δικαστών. Οποία έκπληξη...

Ο αρμόδιος εισαγγελέας, πάντως, ελπίζει ότι θα υπάρχει «αναγέννηση». Τώρα γιατί κάτι τέτοιες λέξεις όταν αναφέρονται στο αστικό κράτος, δημιουργούν συνειρμούς με κάτι πουλιά που βγαίνουν απ' τις στάχτες, είναι μάλλον θέμα... ψύχωσης.

Ευτυχώς, όμως, που παίρνει τα πάνω του το ΠΑΣΟΚ και προτείνει σχέδιο για την «κοινωνική λογοδοσία των θεσμών».

Κατά τ' άλλα, όλα καλά! Το 24% των επιχειρήσεων που ζητάνε κι άλλη ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις «για να υπάρχει ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανεργίας», δηλώνει ότι θα κάνει απολύσεις. Για να προσλάβει μετά με επιδότηση του μεροκάματου και χωρίς να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές.

Και στο μέτωπο των μισθών πάει σερί το ψιλό γαζί. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει το ΔΝΤ ότι θα επιβάλει πάγωμα μισθών, το ΔΝΤ έρχεται στη συνέχεια και εκτιμά ότι πράγματι χρειάζεται πάγωμα μισθών, η κυβέρνηση επικαλείται αμέσως μετά την έκθεση του ΔΝΤ για να πει πως υπάρχει ανάγκη περιοριστικής πολιτικής στους μισθούς και τελικά βγαίνει από τα «αριστερά» ο Αλογοσκούφης και ανακοινώνει ότι θα δοθούν αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό. Ποιος τη χάρη μας.

Ταυτόχρονα πάνω στη στροφή πετάγεται ο σύγχρονος «Ρομπέν των δασών», η ΓΣΕΕ, και κηρύσσει πόλεμο. Λίγο σικέ, βέβαια, αφού αυτό που αποφάσισαν είναι να γίνει η σφαγή με διάλογο κι όχι με επιτροπή σοφών. Ψιλά γράμματα. Τα εξάστηλα μετράει τι γράφουν.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΘΕΣΜΙΚΗ «ΚΑΘΑΡΣΗ»

ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ: «Σοβαρά ερωτηματικά ως προς το ρόλο που έπαιξαν σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη γεννούν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες κατόπιν εντολής της τότε ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, οι διπλωματικές μας αρχές στο Ισραήλ έστειλαν "Νότα" στις αρμόδιες αρχές της χώρας για την είσοδο στη χώρα τριών Ελλήνων. Ανάμεσα σ' αυτούς βρισκόταν και ο Απόστολος Βαβύλης. Ως είναι φυσικό η επαλήθευση αυτής της πληροφορίας δεν μπορεί να γίνει παρά μόνον με τη δέσμευση των αρχείων της πρεσβείας μας στο Τελ Αβίβ και του προξενείου μας στην Ιερουσαλήμ για την περίοδο εκείνη καθώς και με τη διενέργεια εξέτασης από το υπουργείο Εξωτερικών» (η επισήμανση στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΑΡΩΜΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ: «Ο Βαβύλης θα μπορούσε να είναι ήρωας μυθιστορήματος του Γιάννη Μαρή. Ωστόσο είναι πραγματικό πρόσωπο, όπως αποδεικνύεται κι από τα φωτογραφικά ενσταντανέ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Ο ρόλος του είναι αινιγματικός ενώ όσα καταγγέλλονται έχουν βαθύ άρωμα παρακράτους» ( ο Δ. Μητρόπουλος στα «ΝΕΑ»).

Η ΠΑΡΑΓΚΑ: «Μία παραδικαστική "παράγκα" είχε στηθεί σε δικηγορικό γραφείο στην οδό Κανάρη στο Κολωνάκι. Οι "τρόφιμοί" της ανώτεροι δικαστικοί και υπάλληλοι "αγόραζαν" δίκες αντί παχυλών αμοιβών» ( η είδηση στο «ΒΗΜΑ»).

«ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»: «Από αυτή τη δοκιμασία υπάρχει η βάσιμη ελπίδα ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να βγει ενισχυμένη και να οδηγηθεί σε περίοδο αναγέννησης και επανάκτησης της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης αφού τα αρμόδια δικαστικά όργανα κινούνται με ταχύτητα και αποτελεσματικά» (η δήλωση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού στο «ΒΗΜΑ»).

ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ: «Στην κατάθεση νέων πολιτικών και συγκεκριμένων προτάσεων για πραγματική κοινωνική λογοδοσία όλων των θεσμών και τις αναγκαίες τομές στο πολιτικό σύστημα, στοχεύει το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική πρωτοβουλία να διοργανώσει Πανελλήνια Συνδιάσκεψη με θέμα την κοινωνική λογοδοσία των Θεσμών» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΧΩΡΑ: ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΒΟΡΒΟΡΟΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αγιον Ορος διαψεύδει Χριστόδουλο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ του Αγίου Ορους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΝΟΜΙΑ διπλωμάτη για τον Βαβύλη

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ο Απόστολος Βαβύλης

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΕ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ Ο ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΜΟΣΑΝΤ

Η ΝΙΚΗ: Ομολογία Χριστόδουλου

Ο ΛΟΓΟΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ της δημοτικότητας Χριστόδουλου

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΛΛΑΓΕΣ - ΤΟΜΕΣ στη λειτουργία του ΕΣΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΛΟΥΚΕΤΟ σε νυκτερινά κέντρα

Η ΑΥΓΗ: Εκπτώσεις στις υποσχέσεις

ΕΘΝΟΣ: ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ...

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εργασιακό υπό την απειλή της ανεργίας

ΤΑ ΝΕΑ: Επιδρομή σε όρια ηλικίας - συντάξεις

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Καίνε» την κυβέρνηση Οικονομία και Συνδικάτα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε τροχιά σύγκρουσης κυβέρνηση - συνδικάτα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΑ ΕΣΠΑΣΑΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, εργασιακές σχέσεις

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΓΟΝΙΜΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ και αποφασιστικότητα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ποιος «πιέζει» ποιον

«Τα σχέδιά της για λιτότητα στους εργαζομένους και "πάγωμα" προσλήψεων στο Δημόσιο με ορίζοντα το 2008, ανακοίνωσε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που προβλέπει κάμψη της ανάπτυξης έως το 2010» (η είδηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Περισσεύουν!

«Μείωση της απασχόλησης στη βιομηχανία προβλέπουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Ποσοστό 24% εκτιμά ότι διαθέτει πλεονάζον προσωπικό ενώ μόλις 2% κρίνει ότι χρειάζεται επιπλέον προσωπικό. Το πρόβλημα εμφανίζεται μεγαλύτερο σε επιχειρήσεις άνω των 250 ατόμων, ενώ προοπτικές αύξησης της απασχόλησης εμφανίζουν μόνο οι μικρές επιχειρήσεις (κάτω των 100 ατόμων)» (από έρευνα του ΙΟΒΕ / «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Η κυβέρνηση και το Πεντάγωνο

«Ερευνα για να διαπιστωθεί αν έχουν σημειωθεί "ανάρμοστες και άνομες πληρωμές" διέταξε η αμερικανική κυβέρνηση καθώς φέρεται ότι το Πεντάγωνο έχει στρατολογήσει δεκάδες "δημοσιογράφους" πραγματικούς ή όχι - ανάμεσά τους και Ελληνες - με κύριο στόχο να στηρίζουν σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες στο Ιντερνέτ την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και να επηρεάζουν με τον τρόπο αυτό την κοινή γνώμη στα Βαλκάνια» (η είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Στα μαλακά;

«Η ολοκλήρωση χτες στη Νίκαια των εργασιών της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ έφερε για άλλη μία φορά την Ελλάδα να πέφτει στα μαλακά για την ώρα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στις αποστολές των συμμάχων. Η ελληνική πλευρά επανέλαβε την πάγια θέση της να συμμετάσχει μόνο οικονομικά και όχι με υλικά μέσα ή προσωπικό προσφέροντας το ποσόν των 300.000 ευρώ για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας» (η είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ