ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Προεκλογικές δεσμεύσεις» του ΠΑΣΟΚ τα βάρβαρα μέτρα

«Πάσες» βολικές για το σύστημα, που και οι δυο υπηρετούν, αντάλλαξαν χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

Με κάθε αφορμή, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι οι αντιλαϊκές ανατροπές είναι στρατηγική της. Αυτήν τη στρατηγική καλούνται να ανατρέψουν σε ενιαίο μέτωπο οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα
Με κάθε αφορμή, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι οι αντιλαϊκές ανατροπές είναι στρατηγική της. Αυτήν τη στρατηγική καλούνται να ανατρέψουν σε ενιαίο μέτωπο οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα
Την ομολογία ότι τα περισσότερα από τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται από την κυβέρνηση είναι προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος, επανέλαβε για μια ακόμη φορά χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη για τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω σας παρακαλώ να μου πείτε αν θυμάστε ότι οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε ήταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ή όχι». Τα μέτρα, είπε ο Γ. Παπανδρέου, «ήταν αναγκαία για τη χώρα, όπως και το γενικότερο συμμάζεμα στο κράτος, μαζί με τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και νόμους που απλουστεύουν διαδικασίες και επενδύσεις».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Ολα αυτά τα λέω για να σταματήσει η λογική μιας κοροϊδίας, ενός λαϊκισμού για το πέταμα της μπάλας στην κερκίδα. Ολα αυτά και πολλά ακόμα, έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής ως κυβέρνηση, με τη συνδρομή βεβαίως και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Δεν είναι εύκολο, όχι επειδή μας το επέβαλε η τρόικα, αλλά επειδή ένα κράτος που ευνοεί τις ανισότητες στους μισθούς και συντάξεις, ενισχύει την αδικία υπέρ των αδυνάτων και χρηματοδοτεί αθέμιτα προνόμια και παθητικές πολιτικές πρόνοιας, είναι πράγματι καταδικασμένο».

Επιβεβαιώνοντας ότι οι αντιλαϊκές ανατροπές εντός και εκτός μνημονίου είναι «σάρκα από τη σάρκα» και στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί με θράσος να τις παρουσιάσει σαν αναγκαίες για το λαό, κρύβοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης και κάθε επιμέρους μέτρο που επιβάλλει, υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και το παραπέρα φθήνεμα της εργατικής δύναμης.

Ιδεολογήματα βολικά στο σύστημα

Ωστόσο, την ίδια ώρα που παραδεχόταν ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ επιβάλλει τις βάρβαρες ανατροπές, δεν έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει την «πάσα» του Γ. Καρατζαφέρη και να παρουσιάσει την κυβέρνηση σαν δύναμη που μάχεται δήθεν για να βγει η χώρα από την επιτήρηση της τρόικας. Αναπαρήγαγε έτσι την ουσία του ιδεολογήματος περί «υποτέλειας», για να κρύψει τη στρατηγική ευθύνη της κυβέρνησης στο χτύπημα του λαού.

Σ' αυτό το πνεύμα, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «δεν μπορεί κανένας Ελληνας να είναι περήφανος όταν βλέπει κάθε τρίμηνο να μας ελέγχουν οι υπεύθυνοι της τρόικας για να μας δώσουν την επόμενη δόση του δανείου» και είπε ότι την τρόικα την έφεραν στην Ελλάδα οι πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ, σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση που κάνει πολιτικές «που μας εξασφαλίζουν ποτέ πια να μην χρειάζονται τρόικες».

Αναφερόμενος στο προωθούμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» της ΕΕ, είπε ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής δεν κατατέθηκαν προτάσεις, ούτε ένα γραπτό πλαίσιο και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει τις δικές της προτάσεις. Στο ίδιο πνεύμα, λεοντάρισε ότι με όσα προωθούνται στην ΕΕ, «δεν υπάρχει θέμα να απολέσουμε τα βασικά στοιχεία της κυριαρχίας μας και σε αυτό θα δώσουμε μάχη, όπως έδωσα μάχη και θα ξαναδώσω μάχη όποτε χρειαστεί για να εγγυηθούμε την κυριαρχία μας».

Αυτό που δεν είπε ο Γ. Παπανδρέου, είναι ότι η συμμετοχή της ντόπιας πλουτοκρατίας στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή και συνοδεύεται από συνειδητή απεμπόληση μέρους της κυριαρχίας μιας χώρας, στο βαθμό που η πλειοψηφία των νόμων αποτελεί προσαρμογή στο ευρωενωσιακό δίκαιο.

Οσον αφορά τα όσα λέγονται για συνταγματική κατοχύρωση των αντιλαϊκών προτάσεων που προωθεί η ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι το Σύνταγμα «είναι μοναδικά δικό μας θέμα», ενώ ανέφερε ότι δεν έχει τεθεί ως όρος η αλλαγή Συντάγματος σε χώρες της Ευρωζώνης. Εχει τεθεί, είπε, το θέμα να υπάρχει μια σοβαρή εποπτεία και σε κάθε χώρα από την ΕΕ στη διόγκωση του χρέους και των ελλειμμάτων «για το οποίο βεβαίως ως αρχή συμφωνούμε».

Στην παρέμβασή του, ο Γ. Καρατζαφέρης, μεταξύ άλλων, είπε ότι σε κάποια πράγματα που έθεσε ο πρωθυπουργός «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει μια λογική επεξεργασία, διαφωνούμε όμως σε κάποιες εφαρμογές».

Υποκρισία για την Αίγυπτο

O πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, παριστάνοντας τον υπέρμαχο του δίκιου του λαού, τη στιγμή που ο Χ. Μουμπάρακ ήταν για δεκαετίες ο εκλεκτός των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών στην περιοχή, μαζί και της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα πρέπει να βρει το δρόμο της και να ξεκινήσει μια ανοιχτή πολιτική διαδικασία που θα μετατρέψει «τα αυτονόητα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού σε εφαρμοσμένα δικαιώματα».

Επαναλαμβάνοντας την κυρίαρχη ιμπεριαλιστική θέση, όπως αυτή εκφράστηκε τις προάλλες και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, είπε ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Αιγύπτου «έχουν χρέος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και πρόσθεσε ότι έχει επαφή με όλους τους παράγοντες της χώρας μεταξύ των οποίων και τον Χ. Μουμπάρακ.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ
Συνεχίζεται η επίθεση στους Τουρκοκύπριους

Απειλές εκτοξεύει η Αγκυρα μπροστά στις νέες διαδηλώσεις

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε νέες κινητοποιήσεις για τις 2 Μάρτη προσανατολίζονται οι Τουρκοκύπριοι στα Κατεχόμενα, προκαλώντας νέες αντιδράσεις τόσο από το ψευδοκράτος όσο και από την Τουρκία. Οι διαδηλώσεις στρέφονται κατά του τουρκικού εποικισμού που αφανίζει τους Τουρκοκύπριους, των οικονομικών μέτρων που καταργούν με σαρωτικές αλλαγές εργασιακά δικαιώματα, αλλά και της πολιτικής που ακολουθούν ψευδοκράτος και Αγκυρα στο Κυπριακό.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ήδη ζητήσει «εξηγήσεις» από τον επικεφαλής του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, για την κατάσταση, ενώ η Αγκυρα προχώρησε στην αντικατάσταση του Τούρκου «πρεσβευτή» στα Κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «αλλαγή ρουτίνας». Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος σε θέματα Κύπρου, Τσεμίλ Τσιτσέκ, αναφερόμενος στις επικείμενες κινητοποιήσεις, ευχήθηκε οι Τουρκοκύπριοι να κρατούν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έκαναν στις 28 Γενάρη.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, προχώρησε ακόμα περισσότερο, υποστηρίζοντας ότι το «σύνταγμα του ψευδοκράτους» δίνει ελευθερίες στα συνδικάτα «σε βαθμό που δεν υπάρχουν σε άλλο μέρος του κόσμου, και αυτά τώρα εναντιώνονται στην Τουρκία». Αναφερόμενος στους διαδηλωτές έκανε λόγο για «μία μικρή ομάδα που προσέβαλε την Τουρκία, την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις της», αλλά η κατοχική κυβέρνηση «δεν έκανε οποιαδήποτε κριτική σε αυτό».

Την ίδια στιγμή, στο ψευδοκράτος, ο Ντ. Ερογλου υποστήριξε ότι σε μία περίοδο που συνεχίζονται οι συνομιλίες και η «αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων θα πρέπει να υπάρχει ενότητα και ομόνοια στους κόλπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να διακοπούν οι σχέσεις Τουρκίας - ψευδοκράτους και ζητώντας τερματισμό των δηλώσεων.

Εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης
  • Η Γραμματεία της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη προσκαλεί τους φίλους και τα μέλη της να παρακολουθήσουν το θεατρικό έργο «Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ», των Φράνσες Γκούντριχ και Αλμπερτ Χάκετ, στο θέατρο «ΑΝΕΣΙΣ», θεατρική σκηνή «Ανδρέας Βουτσινάς» (Κηφισίας 14, στάση Μετρό Αμπελόκηποι), σήμερα Σάββατο 12 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. (απογευματινή παράσταση).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου διοργανώνει τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Πηλέως 56, κοντά στα ΕΛΤΑ), εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο». Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ