ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
Τελικά, υπάρχει «σύνδρομο του Κόλπου»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μετά από μια δεκαετία διαψεύσεων, το αμερικανικό Πεντάγωνο παραδέχτηκε ότι οι βετεράνοι στρατιώτες του Περσικού Κόλπου έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης της θανατηφόρας νευρολογικής ασθένειας «Λου Γκέχριγκ», ή αλλιώς του «συνδρόμου του Κόλπου». Μέχρι σήμερα, 100.000 βετεράνοι έχουν παρουσιάσει, σε κάποιο βαθμό, συμπτώματα του συνδρόμου, που κυριαρχείται από απώλεια μνήμης, διαταραχές ύπνου, μυϊκούς πόνους.

Η κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας και του αρμόδιου τμήματος Υποθέσεων των Βετεράνων βασίζεται, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», στα πρώτα αποτελέσματα έρευνας, υπό τον ειδικό επιδημιολόγο Ρον Χόρνερ, που διενεργήθηκε σε 2,5 εκατομμύρια βετεράνους που υπηρετούσαν στο αμερικανικό στράτευμα την περίοδο 1990 - 1991. Από αυτούς, το 1,8 εκατομμύριο δε συμμετείχε στις επιχειρήσεις στον Κόλπο, κυρίως ναυτικό και πεζοναύτες, και οι 700.000 συμμετείχαν, στρατός ξηράς και αεροπορία.

Στη δεύτερη αυτή ομάδα, αυτών που συμμετείχαν, έχουν επιβεβαιωθεί 40 περιπτώσεις του συνδρόμου, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές έχουν, ήδη, αποβεί θανατηφόρες. Από την πρώτη ομάδα, του 1,8 εκατομμυρίου, έχουν καταγραφεί 67 περιπτώσεις, εκ των οποίων κανένα δεν είχε τόσο σοβαρή μορφή. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι θα ληφθούν μέτρα για την άμεση χορήγηση επιδομάτων και άλλου είδους βοηθημάτων στους πάσχοντες και στις οικογένειές τους.

Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για «στατιστικό στοιχείο» και όχι για αποδείξεις, γι' αυτό και οι επιδημιολογικές έρευνες θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς. Επίσης, δε γίνεται ούτε νύξη για το λόγο, εξαιτίας του οποίου οι βετεράνοι του Κόλπου εμφανίζονται να έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας «Λου Γκέχριγκ». Ο γραμματέας του τμήματος Υποθέσεων των Βετεράνων, Αντονι Πρίντσιπι, τόνιζε ότι «οι κίνδυνοι των σύγχρονων πεδίων μαχών είναι πολύ μεγαλύτεροι από τις σφαίρες». Ο υπογραμματέας για θέματα Υγείας του Πενταγώνου, Ουίλιαμ Γουινκενγουέρντερ, δήλωνε ότι η ανακοίνωση έγινε στην παρούσα φάση, «επειδή υπάρχουν πολλές σκέψεις και ανησυχίες, λόγω της παρούσας συμμετοχής σε μάχες».


ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οπου το χάος και οι σφαγές βαφτίζονται «νίκη»...

... και το πλιάτσικο μόλις άρχισε

Associated Press

... και το πλιάτσικο μόλις άρχισε
ΤΟΡΑ ΜΠΟΡΑ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ -ΠΑΡΙΣΙ - ΒΟΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι Αφγανοί πολέμαρχοι και οι άνδρες τους, που παίζουν το ρόλο του άτυπου «πεζικού» των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, συνέχιζαν υπό την κάλυψη των βομβαρδισμών την προσπάθεια «προέλασής» τους στα οχυρά της οροσειράς Τόρα Μπόρα. Η λεγόμενη Ανατολική Συμμαχία ανέφερε κάποιες «επιτυχίες» και ταυτόχρονα προσέφερε τη δυνατότητα στους άνδρες της Αλ - Κάιντα να παραδοθούν, έως σήμερα, Τετάρτη. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», εκατοντάδες μαχητές της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν χτες «παγιδευμένοι» ανάμεσα σε δύσβατες περιοχές και μαχητές των φυλάρχων και πολέμαρχων που πολεμούν για λογαριασμό των Αμερικανών. Στην περιοχή, όπως ανέφερε το ίδιο πρακτορείο, έσπευδαν ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η αναφορά ότι ο επικηρυγμένος για περίπου 25 εκατ. δολάρια μπιν Λάντεν «εθεάθη τη Δευτέρα» στην περιοχή δεν είχε επιβεβαιωθεί. Ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πολ Γούλφοβιτς δήλωσε πως οι υπάρχουσες ενδείξεις οδηγούν στη συγκεκριμένη περιοχή, παραδεχόμενος πάντως ότι δεν είναι «πολύ αξιόπιστες» οι πληροφορίες.

Ο πολέμαρχος Χάτζι Μοχάμαντ Ζαμάν ανακοίνωνε χτες ότι μαχητές της Αλ Κάιντα «δέχτηκαν» να παραδοθούν: «Τελείωσε. Θα κατεβούν από τα βουνά στις 08.00. Μας είπαν: "Δε θέλουμε να πολεμήσουμε εναντίον σας, παραδινόμαστε". Δεν υπάρχουν όροι». Οι πολεμιστές που «υπερασπίζονται» τα οχυρά της Αλ Κάιντα, όπου βρίσκεται ή δε βρίσκεται ο Σαουδάραβας μπιν Λάντεν, έλεγε ο Ζαμάν, «θα παραδοθούν στον ΟΗΕ»(;).

Από το Πακιστάν, η στρατιωτική κυβέρνηση διαμήνυσε πως «έχει αποκλείσει όλες τις οδούς διαφυγής» του μπιν Λάντεν, στέλνοντας 4.000 άνδρες ως ενισχύσεις στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν.

Αν όμως τα πράγματα έμοιαζαν αρκετά συγκεχυμένα στην περιοχή των ορέων Τόρα Μπόρα, στο υπόλοιπο Αφγανιστάν, περιλαμβανομένων της Κανταχάρ και της πρωτεύουσας Καμπούλ, η κατάσταση ήταν χαοτική.

Κανταχάρ, πόλη του χάους

Στην πόλη που ακόμη δεν είναι σαφές ποιος ελέγχει, την Κανταχάρ, Αμερικανοί πεζοναύτες «επεξέτειναν» τις επιχειρήσεις τους, αναζητώντας «όπλα» των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τον λοχαγό Ντέιβιντ Ρόμλεϊ που μίλησε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» οι Ταλιμπάν που παραδίδουν τα όπλα τους θα μπορούν να φεύγουν ελεύθεροι (;!), ενώ όσοι προβάλλουν αντίσταση θα εκτελούνται. Την ίδια ώρα, ο Γκουλ Αγά, «φρέσκος» κυβερνήτης της Κανταχάρ, δήλωνε χτες ότι μόλις «αποκατασταθεί ο έλεγχός του» στην πόλη θα ξαναρχίσουν οι επιχειρήσεις αναζήτησης του Μουλά Μοχαμάντ Ομάρ και άλλων «φυγόδικων» Ταλιμπάν.

Η πόλη, που αποτέλεσε θέατρο ανηλεών βομβαρδισμών και σκληρών χερσαίων συγκρούσεων, είναι ακόμη «γεμάτη πτώματα». Σύμφωνα με το πρακτορείο «Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος», κάτοικοι της πόλης έθαψαν χθες «τουλάχιστον 50» Αραβες που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις. Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έκαναν λόγο μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο για «τουλάχιστον 1.000 νεκρούς» στο αεροδρόμιο της πόλης. Μια άλλη χτεσινή αναφορά, της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» ανέφερε πως «δεκάδες» Ταλιμπάν αιχμάλωτοι πολέμου πέθαναν από ασφυξία κατά τη μεταφορά τους σε φυλακή μέσα σε κοντέινερ από την Κοντούζ στην πόλη Σιμπαργκάν. Ενα ακόμη περιστατικό ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τζιανγκ» του Πακιστάν, η σφαγή από άνδρες της Βόρειας Συμμαχίας κάπου 70 Αράβων στα κρεβάτια του νοσοκομείου της Κανταχάρ, όταν η πόλη έπεσε στα χέρια τους...

Παράλληλα χτες, όπως μετέδιδε το BBC, οι οργανώσεις αρωγής εξέφραζαν έντονη ανησυχία, καθώς τα «καραβάνια με τρόφιμα και φάρμακα δεν έχουν τρόπο να φθάσουν» σε μεγάλα τμήματα της Κανταχάρ. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται «επικίνδυνη».

Πληροφορίες μάλιστα που μετέδιδε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» έλεγαν ότι «εκατοντάδες ένοπλοι άνδρες» της φυλής Παστούν εισέβαλαν στην πόλη, αξιώνοντας λόγο στη διακυβέρνηση της Κανταχάρ - και αυτό παρ' όλα όσα έλεγε ο διορισθείς «πρωθυπουργός» του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι περί διακυβέρνησής της από τον Γκουλ Αγά...

Η ώρα της «ειρηνευτικής δύναμης»

Στην Καμπούλ, όπου ένα έξαλλο πλήθος προσπαθούσε χτες να πάρει τους σάκους αλεύρι που διένειμε το Διεθνές Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), έφθασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι για συζητήσεις με τις διάφορες ομάδες της Βόρειας Συμμαχίας, ώστε να «προετοιμαστεί» το έδαφος ενόψει της αναγόρευσης της «υπηρεσιακής» κυβέρνησης την 22α Δεκεμβρίου. Ο Μπραχίμι δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πως «οι αρχές της Καμπούλ» (αν και αποτελεί μυστήριο ποιος ακριβώς «άρχει» της Καμπούλ) δεν «αντιτίθενται στην ανάπτυξη» μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης. Επίσης, είπε, η πολυεθνική δύναμη «θα έρθει ως φίλη και όχι ως εχθρός... δε θα πολεμήσει εναντίον κανενός». Ο Μπραχίμι ανακοίνωσε πως έλαβε από τον «υπουργό Αμυνας» της Βόρειας Συμμαχίας Μοχάμεντ Κασίμ Φαχίμ διαβεβαίωση ότι «οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην παναφγανική σύνοδο της Βόννης θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους». Βέβαια, διάφοροι πολέμαρχοι - του Κασίμ περιλαμβανομένου - έχουν δηλώσει κατ' επανάληψη την τελευταία εβδομάδα ότι η πολυεθνική δύναμη που ενδέχεται να αναπτυχθεί στη χώρα θα πρέπει να είναι μικρή σε μέγεθος και οι δραστηριότητές της θα πρέπει να περιοριστούν στην προστασία των κυβερνητικών κτιρίων.

Ο Κασίμ επανέλαβε και χτες ότι η «πολυεθνική δύναμη» (την ηγεσία της οποίας προτίθεται να αναλάβει η Βρετανία ενώ συμμετοχή θα έχουν η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες, με την Τουρκία να προσβλέπει στην ανάληψη της ηγεσίας της το καλοκαίρι και τη Ρωσία φέρεται έτοιμη να στείλει ως και χίλιους άνδρες, αλλά να... μη θέλει να στείλει) κατά την άποψή του δεν πρέπει να «υπερβαίνει τους χίλιους άνδρες».

Ο Χαμίντ Καρζάι, ο νέος «υπηρεσιακός πρωθυπουργός» (αναλαμβάνει καθήκοντα σε 11 ημέρες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Βόννης) δήλωσε χτες στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ότι η «βοήθεια των ΗΠΑ θα είναι κρίσιμη», καλώντας την αμερικανική πολιτική ηγεσία να «μην εγκαταλείψει ποτέ πια» τη χώρα...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ