ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ «ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ»
Περήφανη απάντηση των εργαζομένων στις μειώσεις μισθών

Αποφάσισαν να επιστρέψουν στην εργοδοσία τα δελτία ατομικών συμβάσεων που τους μοίρασε υπό την απειλή των απολύσεων

Η συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα είναι ανάγκη για την απάντηση στην εργοδοσία
Η συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα είναι ανάγκη για την απάντηση στην εργοδοσία
Μια πρώτη περήφανη απάντηση έδωσαν χθες οι εργαζόμενοι της εταιρείας καλλυντικών «Σαράντης ΑΒΕΕ» στα Οινόφυτα στην εργοδοσία, που απαίτησε να μειωθούν οι μισθοί τους μέχρι και κάτω από το όριο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Από την Τετάρτη η εργοδοσία άρχισε να μοιράζει στους περίπου 150 εργαζόμενους δελτία ατομικών συμβάσεων, σπέρνοντας ταυτόχρονα την απειλή για απολύσεις. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι απάντησαν άμεσα με χθεσινή 4ωρη στάση εργασίας και συμμετέχοντας σύσσωμοι στη γενική συνέλευση. Αξίζει δε να σημειωθεί η συμμετοχή όλων των εργαζομένων στις εργολαβίες (σ.σ. αποτελούν την πλειοψηφία στην εταιρεία), που τυπικά δε θίγονται από τις μειώσεις μισθών, αλλά αντιλαμβάνονται ότι η εργοδοτική επίθεση είναι ενιαία και θα συμπαρασύρει και τα δικά τους ήδη πενιχρά μεροκάματα, της τάξης των 24 ευρώ.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε χθες αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Φαρμάκου, η οποία συναντήθηκε με εκπρόσωπο της εταιρείας. Ο τελευταίος ομολόγησε ότι το πρόβλημα δεν είναι η μείωση των κερδών της εταιρείας, αλλά ο ανταγωνισμός που πρέπει να αντιμετωπίσει, δηλαδή να «ρίξει» τα μεροκάματα. Ως εκ τούτου παραδέχτηκε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δε θα γίνουν απολύσεις μετά τις μειώσεις μισθών, απλά ...μειώνονται οι πιθανότητες. Εξάλλου, μέσα στο έτος 2010-2011, έγιναν περίπου 10 απολύσεις από την εταιρεία.

«Οσο σκύβουμε το κεφάλι στις ορέξεις της εργοδοσίας, τόσο θα μας πιέζει για περισσότερα», ήταν το γενικό συμπέρασμα που βγήκε στη γενική συνέλευση των εργαζομένων. Εγινε πλούσια συζήτηση, που κατέληξε ομόφωνα να μην υπογραφεί καμία από τις ατομικές συμβάσεις, να τις μαζέψουν και να τις επιστρέψουν στην εργοδοσία. Εξέλεξαν εργοστασιακή επιτροπή αγώνα που μαζί με την Ομοσπονδία θα οργανώσει τα επόμενα βήματα.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση, η πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ, Γιώτα Ταβουλάρη, σημείωσε πως οι επιχειρηματίες θέλουν φθηνούς εργαζόμενους, χαμηλό εργατικό «κόστος», γι' αυτό απολύουν, γι' αυτό αξιοποιούν την ελαστική εργασία που θεσπίζουν οι κυβερνήσεις. Οπως τόνισε, πρέπει να ενισχύσουν τον αγώνα τους, στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων και να κάνουν θυσίες για τα δικά τους συμφέροντα και όχι για τα κέρδη της εργοδοσίας. Τέλος, ανέδειξε τις μεγάλες ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που διέλυσαν το κλαδικό συνδικάτο φαρμάκου στη Βοιωτία, ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει προσυπογράψει το «σπάσιμο» των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, δήθεν για να μη γίνουν απολύσεις!

«ΙΑΣΩ» - ΛΑΡΙΣΑ
Προωθεί μειώσεις μισθών

Με τη στήριξη του επιχειρησιακού σωματείου

Την επιχείρηση της εργοδοσίας στην ιδιωτική πολυκλινική «Ιασώ», στη Λάρισα, να επιβάλει δραστικές μειώσεις των μισθών στο προσωπικό κατήγγειλαν εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές - Διαγνωστικά Κέντρα και Συναφών Χώρων του νομού, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με οργανωμένο, συλλογικό, ταξικό αγώνα.

Οπως σημείωσαν, η εργοδοσία, εκμεταλλευόμενη το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε πρόσφατα στη Βουλή η κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, προωθεί μέσω του επιχειρησιακού εργοδοτικού σωματείου στην πολυκλινική μειώσεις μισθών που θα έχουν αναδρομική ισχύ για το 2011, σε δυο δόσεις. Για το πρώτο εξάμηνο 10% και για το δεύτερο 12% για το νοσηλευτικό προσωπικό και 15% και 17%, αντίστοιχα, για τους υπόλοιπους. Κι όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση θα εξακολουθήσει να έχει κέρδη!!!

Υπογράμμισαν ότι η στάση του εν λόγω σωματείου δεν ξαφνιάζει, καθώς οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές του προκλητικά αναφέρουν ότι «ένας από τους σκοπούς της ίδρυσης του σωματείου είναι η ευμάρεια της επιχείρησης». Και κάλεσαν τους εργαζόμενους να μη συμφωνήσουν με καμία από τις παραπάνω προτάσεις και να συσπειρωθούν στο κλαδικό σωματείο που εντάσσεται στις γραμμές του ΠΑΜΕ για να δώσουν μαζί τη μάχη.

Να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα, που η εργοδοσία μεθοδεύει μειώσεις μισθών, το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές πρωτοστατεί στην οργάνωση της αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων στην επιχείρηση, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση, εξορμήσεις και άλλες μορφές.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Χωρίς μικροβιολόγους τα Κέντρα Υγείας

Σε κανένα από τα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στο Νομό Μαγνησίας και στα νησιά των Βόρειων Σποράδων δεν υπάρχει μικροβιολόγος, ενώ τα Κέντρα Υγείας Ζαγοράς και Σκοπέλου δεν έχουν ούτε καν παρασκευάστριες. Και μόνο το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής επισκέπτεται μία φορά τη βδομάδα κάποια από τις μικροβιολόγους που υπηρετούσαν εκεί και πλέον έχουν μετακινηθεί στο Νοσοκομείο Βόλου.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους των επαρχιακών πόλεων, των χωριών και των νησιών της Μαγνησίας, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις που έχουν ανάγκη και για μια απλή εξέταση αίματος, ή ούρων που χρειάζονται είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν πολλά χιλιόμετρα για να πάνε στο Βόλο, είτε στο νοσοκομείο, ή σε ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια, όπου, βεβαίως, θα πληρώσουν από την τσέπη τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι ασθενείς που πάσχουν από βαριές αρρώστιες - ιδιαίτερα οι καρκινοπαθείς - και είναι υποχρεωμένοι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να υποβάλλονται σε συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξουν την πορεία της υγείας τους.

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ
Οργανώνουν την πάλη για τις ανάγκες τους

Για τη δεινή κατάσταση που βρίσκονται τα Ατομα με Αναπηρία και οι οικογένειές τους εξαιτίας της αντιλαϊκής και βάρβαρης πολιτικής διαμαρτύρονται και οργανώνουν τη δράση τους οι φορείς ατόμων με αναπηρία του Νομού Χίου. Οπως τονίζουν, τα κυβερνητικά μέτρα «δεν εξαφάνισαν μόνο το εισόδημά μας, την Κοινωνική μας Ασφάλιση, αλλά απειλούν τη φυσική μας υπόσταση και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό μας». Οι φορείς των ΑμΕΑ καλούν ανάμεσα σε άλλα τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους να οργανώσουν την πάλη τους μαζί τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.

Κάλεσμα αγώνα προς όλους τους συνταξιούχους με αναπηρική σύνταξη, τους χρόνια πάσχοντες και τα άτομα με αναπηρία απευθύνουν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η Παλλεσβιακή Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΝΑΤ και καλούν σε σύσκεψη, την Τρίτη, 15 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου (Δαβάκη και Βαλαωρίτου, Χρυσομαλλούσα).

  • Σε έκτακτη σύσκεψη για το νέο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου κανονισμού του ΕΟΠΥΥ καλεί η Γραμματεία Χρονίως Πασχόντων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, την Τρίτη, 15 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΣΕΑΑΝ (Χαλκοκονδύλη 37).
Τι άλλο θα ακούσουμε!

Κάπως σαν ...λαϊκή απαίτηση παρουσίασε εκπρόσωπος της εταιρείας καλλυντικών «Σαράντης ΑΒΕΕ» τις ατομικές συμβάσεις εργασίας για μειώσεις μισθών, που μοίρασε στους εργαζόμενους. Εφτασε στο σημείο να πει πως κάτι έπρεπε να κάνει η εταιρεία, γιατί αν αύριο κλείσει, θα τους επιπλήξουν οι εργαζόμενοι, λέγοντάς τους: «Γιατί δεν μας κάνατε μειώσεις μισθών;»... Ενώ, σου λέει, αν είμαστε εντάξει κι έχουμε μειώσει τους μισθούς, έχουμε μειώσει το προσωπικό, έχουμε εντατικοποιήσει τη δουλειά, έχουμε αντικαταστήσει όλους τους μόνιμους εργαζόμενους με εργολαβικούς και στη συνέχεια βάλουμε λουκέτο - διότι έτσι είναι ο ανταγωνισμός - δεν θα έχει κανείς να μας πει τίποτα! Απύθμενο το θράσος τους, πραγματικά. Ενδεικτικό όμως και της ανάγκης να δυναμώσει η ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση για να αντιληφθεί η εργατική τάξη ότι τα συμφέροντά της είναι αντίθετα με αυτά της μεγαλοεργοδοσίας.

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σήμερα η σύσκεψη για τη συγκρότηση Γραμματείας ΠΑΜΕ

Αύριο Σάββατο, 12 Νοέμβρη, γίνεται η σύσκεψη για τη συγκρότηση του ταξικού πόλου στον κλάδο και την ανάδειξη Πανελλαδικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στις 11 π.μ., στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Στάνλεϊ» (πλατεία Καραϊσκάκη, στάση μετρό Μεταξουργείο). Σε συμμετοχή σε αυτήν καλούν Συνδικάτα, Σωματειακές Επιτροπές, Επιτροπές Αγώνα και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, απευθυνόμενοι με ανακοίνωσή τους στους εργαζόμενους στις τράπεζες, στις ασφαλιστικές και άλλες εταιρείες στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ