ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΚΑ
Απέκλεισαν τον εκπρόσωπο των συνταξιούχων

Κομματικό εγκάθετο τοποθέτησε ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος στη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δ. Μαυροδόγλου

Τους γνήσιους εκπροσώπους αυτών των ανθρώπων που διαδηλώνουν, αντικατέστησε στη Διοίκηση του ΙΚΑ η κυβέρνηση, τοποθετώντας τους «δικούς της ανθρώπους»!
Τους γνήσιους εκπροσώπους αυτών των ανθρώπων που διαδηλώνουν, αντικατέστησε στη Διοίκηση του ΙΚΑ η κυβέρνηση, τοποθετώντας τους «δικούς της ανθρώπους»!
Στην εκπαραθύρωση από τη Διοίκηση του ΙΚΑ του προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου, που εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχους της δουλιάς, προχώρησε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ. Στη θέση του τοποθετήθηκε κομματικός εγκάθετος, σε μια προσπάθεια παραπέρα ελέγχου της Διοίκησης του Οργανισμού, αφού με τη στάση του μέσα στη Διοίκηση του Ιδρύματος ο Δ. Μαυροδόγλου χάλαγε τη «σούπα της συναίνεσης» και έμπαινε εμπόδιο στις αντιασφαλιστικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι με τον ίδιο αυθαίρετο τρόπο πετάχτηκε από το ΔΣ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης των υπαλλήλων στα εμπορικά καταστήματα (ΤΕΑΥΕΚ) και ο Β. Γεωργαντάς, γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλου, το μέλος της Διοίκησης του ΙΚΑ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Θ. Κακκαβάς, αποχώρησε από τη χτεσινή συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Λίγο πριν την αποχώρησή του το στέλεχος του ΠΑΜΕ - που συμμετέχει ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στη Διοίκηση του ΙΚΑ - κατήγγειλε την «απαράδεκτη και αυθαίρετη αυτή απόφαση, η οποία εκφράζει πολιτική σκοπιμότητα που συμβαδίζει με τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης για το ΙΚΑ και την κοινωνική ασφάλιση γενικότερα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργού Απασχόλησης είναι πολύ σοβαρές», σημείωσε ο συνδικαλιστής. Μεταφέροντας την οργή συνταξιούχων και εργαζομένων, δήλωσε ότι «θα τσαλακώσουμε στην πράξη τέτοιες αποφάσεις. Θα μας βρίσκετε συνέχεια μπροστά σας»!

Την έντονη διαμαρτυρία της για τον αποκλεισμό των δύο στελεχών της από τις διοικήσεις των ταμείων, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ελέγξει τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δημόσιους οργανισμούς διορίζει κομματικούς της ανθρώπους». Υπενθυμίζοντας ότι η Ομοσπονδία έχει στη δύναμή της 130 σωματεία με δεκάδες χιλιάδες οργανωμένα μέλη, υπογραμμίζει: «Απαιτούμε από τον υπουργό Απασχόλησης να ανακαλέσει αμέσως αυτούς που διόρισε και να κάνει δεκτή την πρόταση της Ομοσπονδίας μας. Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι αγωνιστικά να υπερασπίσουμε ένα δικαίωμα που είχαμε και ασκούσαμε δεκάδες χρόνια. Ο υπουργός πολύ γρήγορα θα μας βρει έξω από το υπουργείο».

«Πρόκληση για τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και για όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας», χαρακτηρίζει την ενέργεια της κυβέρνησης και του υπουργού Απασχόλησης ο Θ. Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Φαίνεται ότι η ΝΔ έχει επιλέξει να φιμώσει κάθε διαφορετική φωνή και άποψη. Η θέση της μάλιστα ότι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ είναι και δική της πολιτική, πρακτικά σημαίνει ότι οι εργοδότες απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους στην κοινωνική ασφάλιση. Ετσι οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν όλο και περισσότερα και σαν συνταξιούχοι θα παίρνουν πενταροδεκάρες.

Ο αντεργατικός δρόμος που χάραξε το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται με τη ΝΔ. Γι' αυτό και θέλει να "βγάλει από τη μέση" τους γνήσιους εκπροσώπους των συμφερόντων των συνταξιούχων, τους εκπροσώπους του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Δε θα τους περάσει, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι θα τους χαλάσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια».

Αντιδρώντας στην προκλητική απόφαση σήμερα στις 10 π.μ. συνταξιούχοι και συνταξιουχικές οργανώσεις κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Απασχόλησης.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σήμερα η πανελλαδική απεργία των γιατρών

Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση στη Βουλή και ψηφίστηκε απ' τη ΝΔ το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας για τις μονάδες Υγείας

Με πανελλαδική απεργία απαντούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί στη διεύρυνση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας με τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας που προβλέπει το νομοσχέδιο για την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού. Ηδη η συζήτηση για το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή και ψηφίστηκε μόνο απ' τους βουλευτές της ΝΔ.

Την απεργία προκήρυξε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Επίσης, η ΕΙΝΑΠ έχει αποφασίσει μια ακόμα 24ωρη απεργία για την ημέρα έναρξης του νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Χτες η ΕΙΝΑΠ και η ΑΔΕΔΥ είχαν συνάντηση για το νομοσχέδιο και τα τεκταινόμενα στο χώρο της Υγείας. Σε κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι η προώθηση της ΑΕ δεν αφορά μόνο την Πολυκλινική και ότι δίνει τη δυνατότητα εισχώρησης της ΑΕ «σε οποιοδήποτε κομμάτι της Υγείας, Πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Αποκατάστασης, Εκπαίδευσης κλπ.».

Ωστόσο, η διαπίστωση αυτή δεν αποσείει τις ευθύνες των ηγεσιών των παραπάνω συνδικαλιστικών οργανώσεων για την κατάσταση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αφού υποστηρίζουν και αποδέχονται την επιχειρηματική δράση για έναν «ανταγωνιστικό», δηλαδή ιδιωτικοποιημένο Δημόσιο Τομέα. Επιπλέον δε θέτουν ζήτημα για την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής κινείται η πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Νοσοκομειακών Γιατρών, που καλεί τους γιατρούς να διεκδικήσουν από κοινού με τα άλλα λαϊκά στρώματα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας με χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και την ταυτόχρονη κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Επίσης διεκδικεί την κατάργηση του νομικού πλαισίου των ιδιωτικοποιήσεων, που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε Ανώνυμες Εταιρίες.

Η Πανεπιστημονική σε ανακοίνωσή της για τη σημερινή απεργία τονίζει: «Οσο περισσότεροι με κοινή δράση και ενιαία κατεύθυνση αντιπαλεύουν την πολιτική που ισχυροποιεί το κεφάλαιο, όσο δυναμώνουμε το Μέτωπο Διεκδίκησης από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, τόσο ενισχύουμε και την προοπτική απόσπασης κατακτήσεων σήμερα. Τόσο αντίστοιχα δημιουργούμε και τις προϋποθέσεις για την οριστική και πλήρη λύση των προβλημάτων».

Δεν ήταν είδηση;

Οσοι επιχείρησαν χτες να ενημερωθούν μέσω άλλων - εκτός «Ριζοσπάστη» - εφημερίδων για το πώς πήγε η πανελλαδική απεργία των οικοδόμων και οι απεργιακές τους συγκεντρώσεις, ατύχησε! Αυτό γιατί οι ελληνικές εφημερίδες, πλην του «Ριζοσπάστη», δε «χαράμισαν» χώρο για να αναφερθούν στην απεργία των οικοδόμων ούτε με μία λέξη!

Αν κάποιος αναγνώστης ήθελε να ενημερωθεί για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων και δεν ήθελε να διαβάσει «Ρ», θα έπρεπε να ανατρέξει στη γερμανική εφημερίδα «junge Welt». Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Ελλάδα αναφέρει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ ότι πρόκειται για «μια 24ωρη απεργία στις οικοδομές που σταμάτησε κάθε οικοδομική δραστηριότητα». Περιέγραψε την εικόνα από τα άδεια γιαπιά τη μέρα της απεργίας, τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, τις άθλιες συνθήκες δουλιάς, το γεγονός ότι πάνω από 150 οικοδόμοι αυτό το χρόνο έχασαν τη ζωή τους στη δουλιά κλπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ