ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Εγινε το 40ήμερο μνημόσυνο του ΛΕΥΤΕΡΗ Ν. ΦΡΑΓΚΟΥ,στις 3 Νοέμβρη, στη γενέτειρά του Σούρπη Μαγνησίας. Εκεί γεννήθηκε το 1914 και κατόπιν επιθυμίας του, εκεί θάφτηκε την 1η Οκτώβρη 1996. Κοντά στην πατρική οικογένεια που έχασε, τη μάνα σε ηλικία 4 χρόνων, τον πατέρα σε ηλικία 10 χρόνων, το θείο(αδελφό του πατέρα) στρατηγό Αθανάσιο Φράγκου σε ηλικία 9 χρόνων και αργότερα τ' αδέρφια του Θανάση και Ελένη.

Οταν τελείωσε τις Γυμνασιακές σπουδές του στον Αλμυρό, ο αδελφός της μάνας του Χαρίκλειας, Γιάννης Δροσόπουλος, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, τον προσέλαβε στις Υπηρεσίες της. Στη στρατιωτική θητεία του έγινε έφεδρος ανθυπολοχαγός. Στη μεταξική δικτατορία, πιάστηκε το 1938 από την Ασφάλεια, ο συμμαθητής του στο Γυμνάσιο Γιώργης Τρικαλινός. Στη δίκη που οδηγήθηκε, τον υπερασπίστηκε με σθένος ο Λ. Φράγκου. Ηδη είχε αυτοστρατολογηθεί στο προοδευτικό κίνημα, το οποίο δεν εγκατέλειψε ποτέ. Πολέμησε στ' Αλβανικά βουνά τον ιταλικό φασισμό και παρασημοφορήθηκε. Στην Κατοχή, αμέσως μετά την ίδρυση του ΕΑΜ, υπήρξε οργανωτής της πρώτης "τριάδας" στο χώρο της δουλιάς του. Καθοδήγησε το προσωπικό της Τράπεζας στους αγώνες για τη δημιουργία συσσιτίων, συγγραφή και διανομή παράνομου Τύπου, συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, τη διάσωση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας. Σε γερμανικό μπλόκο, συνελήφθη και κλείστηκε στα κρατητήρια της οδού Ελπίδος. Δραπέτευσε και εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες κατά των κατακτητών, μεταξύ των οποίων και αυτής στις Καρούτες Γκιώνας ως διοικητής λόχου. Μίλησε στα γαλλικά με ταμπουρωμένους Γερμανούς, τους οποίους έπεισε να παραδοθούν.

Μετά την Απελευθέρωση δέχτηκε τραμπουκισμούς. Αντί να πάρει την πορεία του κρατούμενου με τα επακόλουθά της, εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Ηταν Επιτελάρχης της Ταξιαρχίας Μπαντέκου. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ φιλοξενήθηκε στην Τασκένδη. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες. Υστερα από αγώνες πέτυχε τον επαναπατρισμό του.

Υπήρξε μια Κιβωτός αρετών. Ακούραστος αγωνιστής του δίκιου, της αρετής, της αξιοπρέπειας. Ιδανικός και σπάνιος χαρακτήρας. Μεγάλη απώλεια για το ΚΚΕ, που τον γαλούχησε με τα ιδανικά του. Υμνητής της χώρας του Λένιν και αφοσιωμένος φίλος του λαού της.

Αντίο ακριβέ μας φίλε.

Στη μνήμη του και προς τιμή της 79ης επετείου της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης, διωχθέντες κατά καιρούς για τα φρονήματά τους συνάδελφοι και συναγωνιστές του, προσφέρουν στο ΚΚΕ 100.000 δρχ. και εύχονται στη γυναίκα του Ελένη Φράγκου, παρηγοριά.

Νίκος Μανδράκος

* * *



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ