ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Σχεδιάζουν ανατιμήσεις 40%!
  • Απειλή για λαϊκά νοικοκυριά το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας
  • Προβλέπονται συνεχείς επαναλαμβανόμενες ανατιμήσεις. Πάνω από 13% οι αυξήσεις το 2009

Σκληρό χτύπημα στα λαϊκά νοικοκυριά και στους εργαζόμενους της επιχείρησης, προαναγγέλλει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ για την περίοδο 2009 - 2014, που εγκρίθηκε χτες από το ΔΣ της επιχείρησης, με βασικό άξονα την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου ύψους 13 δισ. ευρώ. Για την εξεύρεση αυτών των κεφαλαίων, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση Αθανασόπουλου αξιώνει, μεταξύ άλλων, νέο, επαναλαμβανόμενο και παρατεταμένο χαράτσωμα των οικιακών καταναλωτών, με ανατιμήσεις τιμολογίων τουλάχιστον κατά 8,5%, ανά έτος για τη διετία 2009 - 2010, κατά 5,5% ανά έτος για τη διετία 2011 - 2012 και κατά 3,5% ανά έτος για τη διετία 2013 - 2014.

Οι αυξήσεις αυτές ξεπερνούν αθροιστικά το 40%, οι οποίες εάν επιβληθούν θα έρθουν να συμπληρώσουν τις ανατιμήσεις της περιόδου 2007 - 2008, οι οποίες ξεπέρασαν το 20%! Δεδομένη είναι, εξάλλου, η ανατίμηση άνω του 5%, από τη νέα χρονιά, λόγω της... ρήτρας καυσίμων, κάτι που σημαίνει ότι, αν περάσουν αυτά τα σχέδια οι ανατιμήσεις την επόμενη χρονιά θα είναι τουλάχιστον 13,5%.

Επιπρόσθετος στόχος της διοίκησης είναι η εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ το ίδιο διάστημα, μέσα από τον ...«εξορθολογισμό» του λειτουργικού και εργασιακού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η συμπίεση των μισθολογικών δαπανών, ο περιορισμός υπερωριών και άλλων αποζημιώσεων, η μη αντικατάσταση συνταξιοδοτούμενου προσωπικού. Με λίγα λόγια, έρχονται «μαύρες» μέρες και για τους εργαζόμενους της επιχείρησης, ενώ πρέπει να θεωρούνται σίγουρες οι αλλαγές στο καθεστώς εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά και η ένταση της ήδη υπεραναπτυγμένης υπεργολαβίας.

Ο τραπεζικός δανεισμός είναι η τρίτη πηγή χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ, ενώ η χτεσινή ανακοίνωση για την έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου έθεσε μια ακόμη παράμετρο, ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς το ΔΣ εξουσιοδότησε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Τ. Αθανασόπουλο να εξετάσει «την ενδεχόμενη διεύρυνση του μείγματος χρηματοδότησης του Επενδυτικού Προγράμματος με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου».Η προοπτική αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης στη ΔΕΗ, που σήμερα είναι 51% για το Δημόσιο και 49% για τους υπόλοιπους επενδυτές. Συμπληρωματικά, το ΔΣ επιβεβαίωσε την υποστήριξή του «στην προσπάθεια της διοίκησης για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα».

Το επενδυτικό σχέδιο έχει ως μοναδικό στόχο την ενδυνάμωση της επιχείρησης απέναντι στον εσωτερικό ανταγωνισμό, την εξάπλωσή της στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη, την εφαρμογή των κοινών σχεδίων με την αμερικάνικη «ΚΟΝΤΟΥΡ ΓΚΛΟΜΠΑΛ», τη γερμανική RWE, την ισπανική «Iberdrola», τη γαλλική EdF, αλλά και ελληνικές εταιρείες όπως η «Χαλυβουργική». Τελικός σκοπός είναι η σημαντική αύξηση των κερδών των μεγαλομετόχων της ΔΕΗ, η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και η πλήρης «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Χ. Φώλιας, σχολίασε χτες ότι «η ΔΕΗ εισηγείται και η κυβέρνηση αποφασίζει» και ότι θα ισχύσει η ρήτρα καυσίμων στα τιμολόγια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος δήλωσε ότι «δεν είναι δεσμευτικές οι εισηγήσεις διαφόρων οργανισμών», καθώς και ότι «περιμένουμε από τις διοικήσεις των Οργανισμών να επιδεικνύουν κοινωνική ευαισθησία». Ωστόσο, ο Τ. Αθανασόπουλος διορίστηκε από αυτήν την κυβέρνηση, με συγκεκριμένα κριτήρια και απαιτήσεις από αυτόν, ενώ η σημερινή ΔΕΗ ΑΕ είναι δημιούργημα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ. Γι' αυτό και είναι βαθιά υποκριτικές οι «ενοχλήσεις» που εκφράζει η πολιτική ηγεσία, η οποία πριν μερικούς μήνες εξαπέλυσε μπαράζ ανατιμήσεων των τιμολογίων, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της ΔΕΗ με επιμέρους αλλαγές στα ποσοστά, ώστε να στοιχειοθετήσει μια ψευδεπίγραφη «διαφοροποίηση», όπως αυτή που εκφράζει τώρα.

Καμία ανατίμηση τιμολογίων μέχρι και το τέλος του 2009 ζήτησε η ΓΣΕΒΕΕ, με επιστολή της στα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ Κ. Μίχαλο και Π. Καρέλλα.

ΣΕΒ
Υπέρ της ... «βιώσιμης ανάπτυξης»

Μια νέα πρωτοβουλία εξωραϊσμού της εικόνας των μεγαλοβιομηχάνων με την προβολή τους ως παράγοντα... προόδου, αντί για παράγοντα αντίδρασης και εκμετάλλευσης όπως είναι, ανέλαβε ο ΣΕΒ, με την ίδρυση του «Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», με έναν Κώδικα 10 αρχών και χαιρετισμούς από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, τον πρόεδρο της «Greenpeace» στην Ελλάδα Ν. Χαραλαμπίδη. Οι Ελληνες βιομήχανοι σαν να μην φτάνει που με την ασύδοτη δράση τους ευθύνονται για τα μικρά και μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η μόλυνση του Ασωπού, η μετατροπή του Θριασίου σε κρανίου τόπο κ.ά. θέλουν να το παίξουν και... προστάτες του περιβάλλοντος!

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, που τελευταία αποκόμισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με τις αγοραπωλησίες των επιχειρηματικών συμμετοχών του, έφτασε στο σημείο να πει ότι «ο ανεξέλεγκτος καπιταλισμός - καζίνο αποδείχτηκε ότι υπονομεύει τη μακρόχρονη ανάπτυξη», υπονοώντας ότι υπάρχει και ο «σωστός» καπιταλισμός. Βέβαια, ομολόγησε ότι «βιώσιμη ανάπτυξη, σημαίνει βιώσιμη επένδυση», επαναλαμβάνοντας όσα προ ημερών και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Π. Δούκας, σύμφωνα με τον οποίο «οι πράσινες μπίζνες είναι οι καλύτερες μπίζνες».

Ο Δ. Δασκαλόπουλος υποστήριξε ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη εναρμονίζεται με την κοινωνία, καθώς θέτει τρεις ισοδύναμους στόχους: την οικονομική ωφέλεια, την οικολογική ισορροπία και την κοινωνική πρόοδο». Το τι εννοεί στην πραγματικότητα, φαίνεται χαρακτηριστικά από το γεγονός ότι ανάμεσα στις 31 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο συμβούλιο, περιλαμβάνονται και οι παρακάτω μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι:

  • Μυτιληναίος, που μόνο η δραστηριότητα της πρώην ΠΕΣΙΝΕ και νυν «Αλουμίνιον» στη Βοιωτία έχει προκαλέσει εξαιρετικές βλάβες στο περιβάλλον και στον κορινθιακό κόλπο.
  • S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, του Ο. Κυριακόπουλου, που έχει κάνει τη Μήλο «σουρωτήρι» για τον βωξίτη, αλλά και την Γκιώνα στη Φωκίδα κλπ.
  • «Βιοχάλκο», που ελέγχεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις για μονάδες της στη Βοιωτία και αλλού.
  • ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, τσιμεντοβιομηχανία που βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με διάφορες οικολογικές οργανώσεις για την περιβαλλοντική επιβάρυνση.
  • ΤΙΤΑΝ ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ.
  • ΝΗΡΕΥΣ Ιχθυοκαλλιέργειες, που η δραστηριότητά της στη Χίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κουλτούρα» η... ιδιωτική ασφάλιση!

Δηλώσεις - πρόκληση από τον υφυπουργό Οικονομικών

«Θέλουμε να ενισχυθεί και στη χώρα μας η κουλτούρα της ιδιωτικής ασφάλισης όπως συμβαίνει στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου», είπε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνοντας ξεκάθαρα το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, μιλώντας σε εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Ο Γ. Παπαθανασίου προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι «κρίσιμο» όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης των λεγόμενων περιθωρίων φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να πλέξει το εγκώμιο των εταιρειών λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση η ελληνική ασφαλιστική αγορά «διατηρεί τη φερεγγυότητά της αλλά και την αναπτυξιακή της δυναμική». Και όπου «αναπτυξιακή δυναμική» ο καθένας καταλαβαίνει ότι λόγος γίνεται για μεγαλύτερα κέρδη και πελατεία, στο βαθμό, μάλιστα, που οι κυβερνώντες εξασφαλίζουν, με την πολιτική της υπονόμευσης του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, πελατεία στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ενώ νέες αυξήσεις αναμένονται και από την αύξηση των κατώτατων υποχρεωτικών ορίων ασφάλισης για τον κλάδο αυτοκινήτου.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Φ. Μπράβος, υποστήριξε ότι ο κλάδος μπορεί να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις, προέβλεψε, ωστόσο, ότι σε μια παράταση της ύφεσης η ανεργία και η μείωση της αγοραστικής δύναμης θα επιφέρουν πρόβλημα και στον κλάδο των ασφαλειών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο Συνήγορος του Καταναλωτή έκανε λόγο για τάση κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες να τροποποιούν μονομερώς τις συμβάσεις με τους πελάτες τους, καθώς και να καθυστερούν ή να αρνούνται να καταβάλλουν αποζημιώσεις.

ΚΚΕ
Μειώστε τώρα τα τιμολόγια

Για τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει σε σχόλιό του:

«Τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη και κάθε δικαίωμα να απαιτήσουν δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ τώρα. Κατάργηση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά. Αυτά τα αιτήματα μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο αν εντάσσονται στη συνολικότερη πάλη για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας. Αν συνοδεύονται με ανυπακοή και απειθαρχία στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ανεχτούν την κοροϊδία. Να τιμωρήσουν την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που ενώ είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αντί να απολογηθούν για τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, παριστάνουν τώρα τους αγανακτισμένους και τους διαμαρτυρόμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ