ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
Για την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο και την εμπειρία στην Κεντρική Μακεδονία

Η διαδικασία της «αξιολόγησης» σύμφωνα με το νόμο Βερναρδάκη και την τροπολογία Γεροβασίλη είναι σε εξέλιξη στο Δημόσιο. Η πρώτη δεκαήμερη προθεσμία υποβολής φύλλων αυτοαξιολόγησης των υπαλλήλων έληξε την περασμένη Δευτέρα. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση της «αξιολόγησης» από τον πρώτο αξιολογητή, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερος, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτώβρη.

Στο επίκεντρο η ανάδειξη του αντιδραστικού περιεχομένου της «αξιολόγησης»

Η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην αποχή από κάθε διαδικασία που συνδέεται με την «αξιολόγηση» κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έχουν αποφασιστική συμβολή σε αυτή τη μάχη, αφού από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να κινητοποιήσουν, να ενημερώσουν, να συσπειρώσουν τους εργαζόμενους στο Δημόσιο σε ένα μέτωπο ενάντια στην «αξιολόγηση». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, όπου το ΔΣ του Συλλόγου ήταν απρόθυμο να οργανώσει τον αγώνα. Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μπήκαν μπροστά, οργάνωσαν μαζική σύσκεψη για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να οργανώσουν την αντίδρασή τους.

Βασικός στόχος μας είναι να αναδειχθεί το περιεχόμενο της «αξιολόγησης» και πώς αυτή συνδέεται με την αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου ο τελευταίος να προσαρμοστεί στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και στη φάση της κρίσης και στη φάση της ανάκαμψης. Πώς με τη συνεχή περιστολή δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, με την όλο και βαθύτερη λειτουργία του Δημοσίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εξυπηρετείται αυτός ο στόχος. Πώς αποδεικνύεται ότι «το κράτος έχει συνέχεια», αφού ο νόμος Βερναρδάκη συνδέεται με ένα πλέγμα νόμων που ψηφίστηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ κ.λπ.), οι οποίοι όχι μόνο δεν αμφισβητήθηκαν αλλά εφαρμόζονται και αξιοποιούνται από την «κυβέρνηση της αριστεράς».

Ο ρόλος των άλλων δυνάμεων

Οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις στο Δημόσιο, παρά τα καλέσματά τους για αποχή από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης», δεν μπορούν να κρύψουν τη συμφωνία τους με την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο, τη στοίχισή τους πίσω από το στόχο της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, η οποία προϋποθέτει τσάκισμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Συμφωνούν (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) ότι αξιολόγηση στο Δημόσιο πρέπει να υπάρχει, σπέρνουν αυταπάτες ότι στις δεδομένες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μπορεί αυτή η αξιολόγηση να είναι «καλή», συσκοτίζουν τις αιτίες και την ανάγκη που εξυπηρετεί και αφήνουν ασχολίαστο το γεγονός ότι η «αξιολόγηση» στο Δημόσιο αποτελεί «προαπαιτούμενο» της τρίτης «αξιολόγησης» της κυβέρνησης από τους «θεσμούς».

Δεν διστάζουν να προβάλουν θέσεις ότι ο νόμος Βερναρδάκη είναι «καλός στο 70%» και άρα μπορεί να διορθωθεί (ειπώθηκε από συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ, εκλεγμένο στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, σε Γενική Συνέλευση νοσοκομείου), ότι τα συνδικαλιστικά όργανα πρέπει να έχουν αντιπρόταση η οποία να είναι βασισμένη στους άξονες της «κοινωνικής λογοδοσίας» και του ελέγχου. Προβάλλουν το γεγονός ότι ο νόμος Βερναρδάκη βασίστηκε σε προτάσεις συνδικαλιστικών οργάνων (το οποίο είναι αλήθεια, αφού ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ - ΟΤΑ, σε ρόλο λαγού, είχαν κάνει ανάλογες προτάσεις στο παρελθόν) και το παρουσιάζουν αυτό ως δικαίωση των εργαζομένων και αποδοχή των προτάσεών τους. Εστιάζουν μόνο σε νομικά - διαδικαστικά ζητήματα, ξεσπαθώνουν κατά της τροπολογίας που είναι «αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική».

Από κοντά και κάποια μεγαλοστελέχη της διοίκησης στο Δημόσιο που αποπροσανατολίζουν, εκβιάζουν, τρομοκρατούν τους υφισταμένους τους, με προφανή σκοπό την προώθηση της διαδικασίας. Δεν διστάζουν να επικαλεστούν πειθαρχικές κυρώσεις, απώλεια του επιδόματος θέσης (αφού η τροπολογία προβλέπει ότι αξιολογητής που δεν θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά του δεν μπορεί να συμμετέχει σε κρίσεις και άρα να συνεχίσει να κατέχει θέση στην ιεραρχία), δυσμενείς τοποθετήσεις και άλλα.

Παρ' όλο που επικαλούνται το γράμμα του νόμου, παραβαίνουν τις προθεσμίες που αυτός περιγράφει και εξακολουθούν να μαζεύουν φύλλα αυτοαξιολόγησης ακόμα και σήμερα! Οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ στο Κιλκίς έλαβαν mail που τους «πληροφορούσε» ότι αν δεν αξιολογηθούν, δεν θα μπορούν να αιτηθούν απόσπαση - μετάταξη στο μέλλον. Διοικητής μεγάλου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη έστησε κάλπη στον προθάλαμο του γραφείου του για να ρίχνουν εκεί οι εργαζόμενοι τα ανώνυμα φύλλα «αξιολόγησης» των προϊσταμένων...

Μια μάχη που αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια

Παρά τις πιέσεις, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αντιστέκονται! Είναι μια μάχη της οποίας η έκβαση θα κριθεί από τη συμμετοχή στην αποχή. Παραδείγματα που δείχνουν τον δρόμο είναι, μεταξύ άλλων, αυτά των Νοσοκομείων «Ιπποκράτειο», με ποσοστό συμμετοχής πάνω από 90%, και «Παπανικολάου», με ποσοστό πάνω από 87%.

Οι εργαζόμενοι με τη μαζικότητά τους, για άλλη μια φορά θα απονομιμοποιήσουν και θα στείλουν στο καλάθι των αχρήστων και αυτή την «αξιολόγηση».

Είναι όμως ταυτόχρονα και μια διαδικασία γόνιμη, αφού οι συζητήσεις με τους συναδέλφους, η ευκαιρία να παρουσιάσουμε και να αναλύσουμε τη θέση μας για το θέμα αυτό αλλά και για το κράτος γενικότερα, αποτελούν παρακαταθήκη για τη συνέχεια.


Γιάννης ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ
Πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ


Συγκέντρωση συνταξιούχων στην Αλεξανδρούπολη

Με τη μαζική συγκέντρωση και πορεία των συνταξιούχων της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, χτες το πρωί στην Αλεξανδρούπολη, ολοκληρώθηκε το επιτυχημένο 10ήμερο αγωνιστικής δράσης των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων σε όλη τη χώρα.

Και η χτεσινή κινητοποίηση έστειλε μήνυμα κλιμάκωσης και συνέχισης του αγώνα ενάντια σε παλιά και νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Οι συνταξιούχοι από Εβρο, Δράμα, Ξάνθη, Καβάλα και Ροδόπη συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης. Εκεί μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ χαιρέτισαν ο Χρήστος Κολοβός, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, και η Αννα Μπαλτζοπούλου, β' αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι εκπρόσωποι όλων των συνταξιουχικών σωματείων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Αμέσως μετά οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν ανυποχώρητα στο δρόμο του αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, για την υπεράσπιση της ζωής των ίδιων και των παιδιών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ