ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Απαίτησαν να σταματήσει κάθε δίωξη μαθητή

Επίσκεψη συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στο 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας

Απαιτώντας να σταματήσει κάθε δίωξη απέναντι στους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας και κάθε άλλου αγωνιζόμενου μαθητή, συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί από Συλλόγους και ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου, έκαναν χτες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη, έξι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας καταδικάστηκαν σαν εγκληματίες με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς παρουσία συνηγόρου και με μη εφέσιμη ποινή, επειδή διεκδίκησαν το αυτονόητο: να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ειδικότητα που είχαν επιλέξει και που κατάργησε η κυβέρνηση καθώς στο ίδιο σχολείο δεκάδες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Η αντιμετώπιση των συνδικαλιστών και των εκπροσώπων της ΑΣΓΜΕ και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης χτες ήταν αντίστοιχη της πολιτικής που στέλνει μαθητές στη φυλακή επειδή διεκδίκησαν το δικαίωμά τους στη μόρφωση. Αρχικά, τους ζητήθηκε να απομακρυνθούν από την είσοδο του υπουργείου, στη συνέχεια μπήκε μία κλούβα των ΜΑΤ μεταξύ των συγκεντρωμένων και της εισόδου ενώ παράλληλα κατέφθαναν δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ. Σε μία πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού, έφταναν στο σημείο να αξιώνουν να ορίσει η αστυνομία και το πότε και πώς θα αποχωρήσουν οι συγκεντρωμένοι. Οι συνδικαλιστές άνοιξαν πανό όπου αναγραφόταν «Η αντιλαϊκή πολιτική - καταστολή - αυταρχισμός σκοτώνουν τα δικαιώματά μας» με την υπογραφή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ενώ φώναξαν συνθήματα ενάντια στην τρομοκρατία.

Από τη χτεσινή παρέμβαση στο υπουργείο υπό το βλέμμα των δυνάμεων καταστολής
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο υπουργείο υπό το βλέμμα των δυνάμεων καταστολής
Αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και της ΑΣΓΜΕ συναντήθηκε με το διευθυντή του γραφείου του υπουργού για να καταγγείλει την αντιμετώπιση αυτή καθώς και τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους μαθητές που αγωνίζονται, δηλώνοντας ότι απέναντι στο δόγμα «νόμος και τάξη» ο λαός και οι εργαζόμενοι θα υψώσουν το δικό τους τείχος.

Τον αυταρχισμό απέναντι στους μαθητές στη Λαμία καταδικάζουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Αργυρούπολης - Ελληνικού - Αλίμου «ο Θουκυδίδης», Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Αν. Αττικής «ο Σωκράτης», Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Mεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης» κ.ά. Να σταματήσει κάθε δίωξη των μαθητών ζητά και η ΔΟΕ.

Συνάντηση με εκπαιδευτικούς του 1ου ΕΠΑΛ

Το 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας επισκέφτηκε την Πέμπτη κλιμάκιο του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με επικεφαλής τη Θοδώρα Δριμάλα, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών και του ΔΣ της ΔΟΕ και συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ καταδίκασαν τον αυταρχισμό, κάλεσαν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σε επαγρύπνηση απέναντι στον αυταρχισμό και την καταστολή σε βάρος των εργαζομένων που αγωνίζονται, σε βάρος της νεολαίας που παλεύει για τα δικαιώματά της.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Φθιώτιδας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη στάση του διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ που προσπάθησε να εμποδίσει τη συνάντηση του κλιμακίου του ΠΑΜΕ με τους καθηγητές κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, επικαλούμενος εγκύκλιο που απαγορεύει την πολιτική δράση στα σχολεία! Ωστόσο, μετά από την αντίδραση των ίδιων εκπαιδευτικών του σχολείου η περιοδεία πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Να ανακληθεί άμεσα η διαθεσιμότητα του Κ. Κάππα

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη δίωξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Κάππα, που με απόφαση του υπουργού Παιδείας παύθηκε από τα καθήκοντά του, μετά από μια εντελώς άδικη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας.

Θυμίζουμε ότι ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός βρέθηκε στα δικαστήρια ως κατηγορούμενος γιατί διατύπωσε την επιστημονική του άποψη σε εισήγηση για πλήρωση θέσης επιστημονικού συνεργάτη για διδασκαλία με σύμβαση ορισμένου χρόνου σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80. Ενώ πρωτοδίκως αθωώθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο, καταδικάσθηκε μετά από εισαγγελική έφεση. Μετά από αυτά ο υπουργός Παιδείας έπαυσε τον Κ. Κάππα από τα καθήκοντά του στο πανεπιστήμιο μέχρι να υπάρξει αθωωτική απόφαση ανώτερου δικαστηρίου.

Με ομόφωνη απόφασή της η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ ζητά την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Παιδείας και με επιστολή της στον υπουργό σημειώνει: «Η σπουδή που επιδείξατε με την ανακοίνωση της απόφασή σας να θέσετε τον κ. Κάππα εκτός καθηκόντων, προκαλεί την ακαδημαϊκή κοινότητα και δημιουργεί την πεποίθηση ότι το υπουργείο συμβάλλει στην ποινικοποίηση της ακαδημαϊκής κρίσης και άποψης, στην περιστολή της ίδιας της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Αξιότιμε κ. Υπουργέ, επειδή είναι προφανές ότι δε μπορεί να αποδεχθούμε την ποινικοποίηση της επιστημονικής κρίσης καθηγητή Πανεπιστημίου, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τίθεται στην κρίση δικαστηρίων, επειδή με την απόφασή σας προκαλείτε την ακαδημαϊκή ηθική αλλά και καταδικάζετε σε οικονομική εξόντωση τον συνάδελφο... Ζητούμε: Να ακυρώσετε την προαναφερόμενη απόφασή σας για τον καθηγητή κ. Κ. Κάππα. Να μεριμνήσετε από κοινού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να μην επιτρέπεται η ποινικοποίηση της επιστημονικής κρίσης καθηγητού Πανεπιστημίου. Να ορίσετε επειγόντως συνάντηση με την ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ».

Ανάλογη επιστολή έστειλε η ΠΟΣΔΕΠ και στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Την ανάκληση της υπουργικής απόφασης ζητά με ανακοίνωσή της και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, που μεταξύ άλλων σημειώνει κιόλας ότι: «Ο Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Ακτινοφυσικής κ. Κ. Κάππας που με το επιστημονικό του έργο τιμά την ελληνική επιστήμη, βραβεύτηκε πρόσφατα από την Διεθνή Ενωση Ιατρικής Φυσικής (International Organization of Medical Physics - IOMP) ως μία από τις "50 προσωπικότητες διεθνώς που με το ήθος και το επιστημονικό τους έργο σφράγισαν την εξέλιξη της θεραπευτικής και διαγνωστικής χρήσης των ακτινοβολιών τον 20ό αιώνα"». Η ΔΗΠΑΚ παράλληλα επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη πράξη του υπουργείου αφορά «τη γενική στοχοποίηση/εκφοβισμό των μελών ΔΕΠ, αφού οι κατηγορίες με τις οποίες καταδικάσθηκε ο συνάδελφος θα μπορούσαν να αφορούν πρακτικά τον οποιονδήποτε έχει συμμετάσχει σε εισηγητική επιτροπή πλήρωσης θέσεων ΔΕΠ ή άλλου προσωπικού».

Για το ίδιο θέμα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με ομόφωνο ψήφισμά της εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Κ. Κάππα και καταδικάζει «την υπαγωγή της επιστημονικής γνώμης, που κατά το Σύνταγμα οφείλει να είναι ελεύθερη, σε κατασταλτικό έλεγχο. Η ελεύθερη επιστημονική γνώμη και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών αποτελούν θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων», σημειώνει.

Απεργούν την Τρίτη οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Τρίτη 15 Οκτώβρη οι εκπαιδευτικοί της ιδιωτικής εκπαίδευσης με κύριο αίτημα την απόσυρση της κυβερνητικής εγκυκλίου για μεταφορά της εποπτείας της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Εργασίας. Οι εκπαιδευτικοί προγραμματίζουν απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, πορεία στη Βουλή και συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Θυμίζουμε ότι η επίμαχη εγκύκλιος (Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013), του υπουργείου Παιδείας, θα έχει ως αποτέλεσμα το κράτος να μην έχει καμία ευθύνη και δικαιοδοσία για την εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθείται στα ιδιωτικά σχολεία, θα πάψουν να υπάρχουν και οι παραμικροί περιορισμοί που είχαν οι σχολάρχες μέχρι τώρα, όπως το να διδάσκουν το ίδιο αναλυτικό πρόγραμμα, τα ίδια βιβλία, με τα δημόσια σχολεία. Το τι θα διδάσκεται ο κάθε μαθητής, θα εξαρτάται από τον κάθε επιχειρηματία, ανάλογα με τους μαθητές - πελάτες που αυτός θα έχει. Επιπλέον, η εφαρμογή της εγκυκλίου καταργεί ουσιαστικά το Ν. 682/77 για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, καταφέρει νέο συντριπτικό χτύπημα στους μισθούς, κατάργηση ουσιαστικά της αποζημίωσης, των δώρων και της προϋπηρεσίας τους. Παράλληλα, θα ανάψει το πράσινο φως για ακόμα μεγαλύτερη τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, με την περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων και την αδυναμία του όποιου ελέγχου υπήρχε από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και τα υπηρεσιακά συμβούλια, που εξέταζαν την καταχρηστικότητα των καταγγελιών σύμβασης εκ μέρους των σχολαρχών.

Η ΟΙΕΛΕ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της εγκυρότητας της εγκυκλίου και κατά της εφαρμογής της μέχρι να οριστεί δικάσιμος και πέτυχε το προσωρινό «πάγωμα» εφαρμογής της.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να σημειώσουμε ότι την απόσυρση της εγκυκλίου ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας. Στο κείμενο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι προσφέρεται «για ακόμα μια φορά "γη και ύδωρ" στους σχολάρχες - μεγαλοεπιχειρηματίες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία, οι εργοδότες προβαίνουν ήδη σε απολύσεις εκπαιδευτικών, πριν καν γίνει η οριστική εκδίκαση από το ΣτΕ. Ικανοποιείται μια πάγια επιδίωξή τους, προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους. Υλοποιείται με αυτόν τον τρόπο στο ακέραιο η πολιτική της ΕΕ, που έχει σαν στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών και τη βίαιη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, με εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς φθηνούς και χωρίς δικαιώματα, με μαθητές ημιμαθείς και με σκυμμένο το κεφάλι».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ