ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οι «μικροί» περισσεύουν... .

Το τουριστικό μοντέλο που οραματίζεται η κυβέρνηση αποκλείει την πλειονότητα των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, ενισχύει τα μεγαθήρια του κλάδου, αυξάνει το κόστος για το μέσο εργαζόμενο - τουρίστα

Με συνέπεια προωθεί η κυβέρνηση την παραπέρα ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου στον τουριστικό τομέα, με πάμπολες διευκολύνσεις για τη λειτουργία, τη δημιουργία και την επέκταση μεγάλων τουριστικών μονάδων, αλλά και με τη σημαντική αύξηση της χρηματοδότησής τους. Θύματα αυτής της πολιτικής... τόνωσης των μεγάλων επενδύσεων είναι μεταξύ άλλων και οι «μικροί» του τουρισμού. Οχι μόνο επειδή η ενίσχυση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης λειτουργεί αντικειμενικά σε βάρος τους, αλλά και γιατί η κυβέρνηση δηλώνει απροκάλυπτα ότι δεν ανήκουν στο τουριστικό μοντέλο που οραματίζεται. Ενα μοντέλο όπου μεγάλες μονάδες θα προσφέρουν πλήθος υπηρεσιών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε τουρίστες που θα έχουν να πληρώσουν.

Αυτό επιβεβαιώνεται από: Τις αποφάσεις για την προσέλκυση των μεγάλων ξένων επενδύσεων, όπως προέκυψαν στις 3 Οκτώβρη, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, οι οποίες αναμένεται να επισημοποιηθούν αύριο στην πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τον τουρισμό. Τους στόχους και τους άξονες πολιτικής που περιγράφονται στο «Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης» για τον τουρισμό έως το 2010. Την πρώτη ρύθμιση προς αυτή την κατεύθυνση, στο λεγόμενο νέο «αναπτυξιακό νόμο». Τις σχετικές αναφορές του υφυπουργού Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλου.

Οι πρώτες παρεμβάσεις

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης:

  • Θα αρθεί το καθεστώς κορεσμού, με βάση το οποίο απαγορεύεται σήμερα η δημιουργία και η επέκταση τουριστικών μονάδων σε ορισμένες περιοχές. Το επιβεβαίωσε και ο Α. Τσοχατζόπουλος, μετά από τη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τρίτη στο υπουργείο, λέγοντας ότι σκοπός είναι η εφαρμογή των χωροταξικών, πολεοδομικών και άλλων ρυθμίσεων που έτσι κι αλλιώς υφίστανται σε αυτές τις περιοχές. Παρέβλεψε όμως το γεγονός ότι αυτές οι ρυθμίσεις δε στάθηκαν ικανές να αναχαιτίσουν την υπερβολική δόμηση, που μεταξύ άλλων ανάγκασε το κράτος να επιβάλλει καθεστώς κορεσμού. Γι' αυτό και η άρση του κορεσμού συνδέεται αυστηρά με τη θέσπιση νέων ρυθμίσεων στις περιοχές που έχει επιβληθεί.
  • Θα...«απλοποιήσει» το καθεστώς έκδοσης αδειών για την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες θα συγκεντρώνουν πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες. Μια προχωροθέτηση θα αρκεί για να προχωρήσει το έργο. Σήμερα εκτιμάται ότι η «γραφειοκρατία» επιβαρύνει σημαντικά το κόστος του έργου (γίνεται λόγος μέχρι και για 25%), ενώ απαιτούνται δεκάδες εγκρίσεις αδειών, μελετών και άλλες διαδικασίες, που επιπλέον είναι χρονοβόρες. Ωστόσο, οι διαδικασίες αυτές δεν έχουν θεσπιστεί για να εμποδίσουν τα έργα, αλλά για να διασφαλίσουν την τήρηση των νόμιμων προϋποθέσεων δόμησης.
  • Ο ΕΟΤ θα μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρία προβολής και μελέτης του τουρισμού, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου, που έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους εργαζόμενους του Οργανισμού. Παραμένει ανοιχτό ποιες αρμοδιότητες θα μεταφερθούν στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού και ποιες θα καταργηθούν ή θα περάσουν σε... ιδιώτες. Ηδη, στο πλαίσιο της νέας κατάταξης των καταλυμάτων σε «αστέρια» και «κλειδιά», σχεδιάζεται ο έλεγχος για την πιστοποίηση της κατηγορίας να γίνεται από ιδιωτικούς φορείς!
  • Την ίδια ώρα, στο άρθρο 2 του σχεδίου του νέου «αναπτυξιακού νόμου» προβλέπεται η διεύρυνση της χρηματοδότησης του εκσυγχρονισμού των μεγάλων μονάδων, καθώς υπερδιπλασιάζεται (από 4,5 εκατ. σε 10 εκατ. ευρώ) το ενισχυόμενο κόστος «εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων».
Οι κατευθύνσεις

Το «Στρατηγικό Σχέδιο», έστω και στη συνοπτική μορφή που παρουσιάστηκε την Τρίτη, επιβεβαιώνει την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής που τα «δίνει όλα» για το μεγάλο κεφάλαιο. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη «λήψη μέτρων για την ενίσχυση των Διεθνών Αμεσων Επενδύσεων», ως εξής:

  • «Εξέταση ειδικών ενισχύσεων και διαδικασιών - ρυθμίσεων για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (σε συνεργασία με ΥΠΕΧΩΔΕ, υπουργείο Οικονομικών)».
  • «Κατεύθυνση Αμεσων Διεθνών Επενδύσεων προς τη δημιουργία και εκμετάλλευση ολοκληρωμένων τουριστικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας».
  • Υλοποίηση «πρότασης της ΕΤΑ για αξιοποίηση 65 εκτάσεων σημαντικού μεγέθους σε στρατηγικής τουριστικά σημασίας περιοχές».

Ακόμη προβλέπει: «Προώθηση του Ελληνικού Τουρισμού στο εξωτερικό (σε ξένους επενδυτές σε ειδικά φόρα με τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών και του ΕΛΚΕ) για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας και συνεργασιών». Εξέταση χωροταξικών ρυθμίσεων. Νέες ρυθμίσεις στον αναπτυξιακό νόμο. «Διασφάλιση αποτελεσματικής λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων (ωράρια, έκτακτο προσωπικό κλπ)».

Το τουριστικό μοντέλο

Η κυβέρνηση δεν περιορίζεται μόνο στην ολόπλευρη και προκλητική στήριξη των μεγαθηρίων του τουρισμού. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», είναι σαφής και για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τους «μικρούς» του τουρισμού: «Πρέπει να ανασχεθεί πλήρως η δημιουργία νέων τουριστικών καταλυμάτων χαμηλής και μέσης στάθμης», δηλώνει κατηγορηματικά.

Αυτό, σε συνδυασμό με το στόχους για αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης για τουρισμό στα 1.020 ευρώ το 2010 και για αύξηση των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία, αλλά και για την επικράτηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, περιγράφει ουσιαστικά: τον αφανισμό της πλειονότητας των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων. Την απαγορευτική αύξηση του κόστους των διακοπών για τους Ελληνες, αλλά και ξένους τουρίστες - εργαζόμενους. Τη δημιουργία ιδανικών συνθηκών για την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων στον τουρισμό.

Δεν είναι άξιο απορίας μετά από όλα αυτά, ότι οι ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι της κυβέρνησης, όπως περιγράφονται στο «Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης» είναι παρόμοιοι με αρκετούς από τους στόχους που ήδη από το 2002 είχε θέσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ένας από τους ισχυρότερους τουριστικούς φορείς και κύριος εκφραστής των μεγάλων συμφερόντων στον κλάδο. Ωστόσο, η κυβέρνηση εμφανίζεται ακόμη πιο απαιτητική, στην προσπάθειά της να ευχαριστήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Ο ΣΕΤΕ ελπίζει σε 19,4 εκατ. αφίξεις το 2010 και 15 δισ. δολάρια έσοδα. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για 20 εκατ. αφίξεις και 20 δισ. ευρώ έσοδα. Ομως, ακόμη και ο ΣΕΤΕ δεν τολμά να θέσει το στόχο της κυβέρνησης για τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη: Ο Σύνδεσμος αναμένει 773 δολάρια (από τα 738 το 2002) και η κυβέρνηση 1.020 ευρώ!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Ποιος θα τα πάρει τα λεφτά;

Στον τομέα του τουρισμού, το 'χουν πει οι κυβερνώντες με κάθε τρόπο και ευκαιρία, εναποθέτουν μεγάλες ελπίδες για την εξέλιξη του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, μη διαστάζοντας να τοποθετούν τον τουρισμό στην πρώτη θέση από την άποψη σημασίας.

Στο «Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι «σφάλμα» ο προσδιορισμός του τουρισμού «ως απλά και μονοδιάστατα "βιομηχανίας" ή "τομέα υπηρεσιών"». Αντί γι' αυτά, κάνει λόγο για «τουριστική οικονομία» και ονομάζει τον τουρισμό «βασικό συντελεστή της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του συνόλου της ελληνικής οικονομίας». Στο τέλος, βέβαια, αυτός που θα «εισπράξει» είναι το μεγάλο κεφάλαιο.

Η στρατηγική της έχει έξι βασικούς άξονες: Αναβάθμιση της ποιότητας της προσφοράς. Εμπλουτισμό και διαφοροποίηση του συνολικού τουριστικού προϊόντος. Εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Προώθηση και προβολή της χώρας με νέα εργαλεία και σύγχρονες μεθόδους. Εκσυγχρονισμό των δομών της δημόσιας διοίκησης και των μηχανισμών άσκησης της τουριστικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ποσοτικοί στόχοι που θέτει με το σχέδιό της για το 2010 είναι: Αφίξεις στα 20 εκατ. Εισπράξεις στα 20 δισ. ευρώ. Μέση κατά κεφαλήν δαπάνη στα 1.020 ευρώ (ποιοτικός τουρισμός). Αύξηση της συμμετοχής του Τουρισμού στο ΑΕΠ κατά 3 τουλάχιστον ποσοστιαίες μονάδες. Αύξηση της απασχόλησης τουλάχιστον κατά 16%. Στα 87 εκατ. οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, αύξηση της πληρότητας των ξενοδοχείων των ανεπτυγμένων περιοχών κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ