ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
Σελ. /24
Νέες απειλές

Περισσότεροι από 5.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από μακροχρόνιο COVID (Long COVID) από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία των πιστοποιητικών θανάτων που συλλέγει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Long COVID μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε μια χρόνια νόσο για χιλιάδες νοσήσαντες, απειλώντας ακόμα και τη ζωή τους. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ σχεδόν το 1% των άνω των 1 εκατ. θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19, από την έναρξη της πανδημίας, αποδίδονται σε μακροχρόνιο COVID. Το ποσοστό αυτό κορυφώθηκε τον Ιούνη του 2021, στο 1,2%, και ξανά τον Απρίλη του 2022, στο 3,8%, σύμφωνα με το CDC. Οπως σημειώνει η έρευνα, ο κίνδυνος θανάτων από μακροχρόνιο COVID παραμένει αυξημένος για τουλάχιστον 6 μήνες για άτομα με ηπιότερες οξείες λοιμώξεις και για τουλάχιστον 2 χρόνια σε σοβαρές περιπτώσεις, που απαιτούν νοσηλεία. Στις ΗΠΑ, οι μισοί θάνατοι από μακροχρόνιο COVID μεταξύ Ιούλη 2021 - Ιούνη 2022 σημειώθηκαν σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ το 23% ήταν ηλικίας 50-64 ετών. Τα στοιχεία - που είναι παρεμφερή και για άλλες καπιταλιστικές «μητροπόλεις» - επιβεβαιώνουν τη «νέα» απειλή για την υγεία του λαού. Αποκαλύπτουν όμως και την εγκληματική αναντιστοιχία ανάμεσα στις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας και στην άθλια κατάσταση στα δημόσια συστήματα Υγείας, που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να τις διαχειριστούν, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών που δεν ξεμπέρδεψαν με την COVID.

Λάκκους

Την παροιμία «μπροστά σου απλώνει τα χαλιά, πίσω σ' ανοίγει λάκκους» θυμίζουν τα λόγια «στήριξης» της «Νέας Αριστεράς» για την Παλαιστίνη. Ο Αλέξης Χαρίτσης, σε συνάντηση με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης, ενημέρωσε ότι θα καταθέσει αίτημα για να προσκληθεί και να μιλήσει στο Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Καλά όλα αυτά, αλλά ακόμη δεν έχουν απαντήσει αποχωρήσαντες και μη από τον ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί η κυβέρνησή τους, όπως και όλες οι επόμενες, δεν εφάρμοσε την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής, ήδη από το 2015, για την αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους; Ούτε μιλάνε φυσικά για τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στο «χτίσιμο» της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, την προώθηση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), με την προετοιμασία της διμερούς συμφωνίας που απλά ολοκλήρωσε η ΝΔ και στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών». Οπως και τότε, έτσι και σήμερα, ο μπούσουλας είναι η αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, μέσα από τη στήριξη των εγκληματικών ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Γι' αυτό, την ώρα που αναμασούν τα περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» και ενίστανται για την πολιτική Νετανιάχου, αφήνουν στο απυρόβλητο συνολικά το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, την για δεκαετίες απάνθρωπη κατοχή και την ευρωατλαντική συνενοχή.

Διορθώσεις

Πλώρη για τη χειρότερη πενταετία των τελευταίων 30 χρόνων έχει βάλει η διεθνής οικονομία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία προειδοποιεί στην έκθεσή της ότι η δεκαετία του 2020 θα είναι «μια δεκαετία χαμένων ευκαιριών» αν δεν υπάρξει μια «μείζονα διόρθωση πορείας». Περιττό να πούμε βέβαια για ποιον θα είναι οι «χαμένες ευκαιρίες», αλλά και τι αξία έχουν οι εκκλήσεις στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας για «επενδυτικές εκρήξεις (που) έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και να τις βοηθήσουν να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και να επιτύχουν μια μεγάλη ποικιλία αναπτυξιακών στόχων». Μόνο που το πρόβλημα της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας είναι ακριβώς αυτό: Η τεράστια συσσώρευση κεφαλαίου που δεν βρίσκει κερδοφόρες διεξόδους, ο ανταγωνισμός που οξύνεται στο έπακρο, μεταξύ άλλων και για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Γι' αυτό σε πολλές γωνιές του πλανήτη έχουμε πραγματικές εκρήξεις, από τη σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων για τον έλεγχο πηγών και δρόμων Ενέργειας και εμπορευμάτων, για αγορές και σφαίρες επιρροής, που ανοίγουν νέες «ευκαιρίες» για το κεφάλαιο, την ώρα που οι λαοί σέρνονται πιο βαθιά στην εκμετάλλευση και στον πόλεμο. Γι' αυτό μόνο ανησυχία προκαλούν τα περί «μείζονος διόρθωσης πορείας», που σημαίνει κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα για να τη βγάλει το κεφάλαιο καθαρή από τη διαφαινόμενη νέα καπιταλιστική κρίση.

Καλοκαιράκι

Με φράσεις - κλειδιά, όπως «θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που θα συνδυάζει την προστασία των αιγιαλών με την ανάπτυξη», «ολιστική παρέμβαση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας του αιγιαλού, προς όφελος της οικονομίας και της τουριστικής ανάπτυξης», «σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο», η κυβέρνηση παρουσίασε χτες το νομοσχέδιο «για την αξιοποίηση και προστασία του αιγιαλού και της παραλίας». Κάτω και από τις γενικευμένες αντιδράσεις που προκάλεσε πέρυσι η «έξωση» των λουομένων από γνωστές παραλίες, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έρχεται «να βάλει τάξη» στις ξαπλώστρες και στις ομπρέλες, αλλάζοντας τους όρους της παραχώρησης, επεκτείνοντας όμως παράλληλα την εμπορευματοποίηση των παραλιών και του αιγιαλού. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από την Κτηματική Εταιρεία, η αφαίρεση οποιασδήποτε αρμοδιότητας από τους δήμους, η μίσθωση έως και τρία χρόνια από τις επιχειρήσεις και ο καθορισμός του μισθώματος με «τιμές εφορίας» διευκολύνουν τη δράση μεγαλύτερων τουριστικών και άλλων ομίλων στην εκμετάλλευση παραλιών και αιγιαλού, ενώ είναι βέβαιο ότι το αυξημένο κόστος θα μετακυλίεται στους λουόμενους. Οσο για τις «απάτητες παραλίες» σε περιοχές «NATURA», τις οποίες προβλέπει επίσης το νομοσχέδιο, είναι σταγόνα στον ωκεανό της γενικευμένης εμπορευματοποίησης και απλά μεταφέρουν λίγα μέτρα πιο μακριά από την παραλία τα «σύνορα» της ομπρελο-ξαπλώστρας. Μέσα στο καταχείμωνο, λοιπόν, μύρισε ...καλοκαιράκι για όσους «κόβουν χρήμα» από την εκμετάλλευση παραλιών και αιγιαλού, σε βάρος της λαϊκής ανάγκης για ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα σ' αυτές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1873 Γεννιέται ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης.

1876 Γεννιέται ο σοσιαλιστής Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον.

1934 Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Σε αυτή στηρίχθηκε η προβληματική στρατηγική των σταδίων, της περιόδου 1941 - 1944, καθώς και σε αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς και του 6ου Συνεδρίου του ΚΚΕ (1935). Ακολούθως, η Ολομέλεια διαπίστωσε ότι η Ελλάδα ανήκε στον τύπο των χωρών που στο Πρόγραμμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς περιγράφονταν ως «χώρες με μέσο επίπεδο ανάπτυξης του καπιταλισμού (...) με σημαντικά υπολείμματα μισοφεουδαρχικών σχέσεων στην αγροτική οικονομία, με ορισμένο μίνιμουμ υλικών προϋποθέσεων, με όχι τελειωμένο ακόμα τον αστικοδημοκρατικό μετασχηματισμό» και για τις οποίες προβλεπόταν «πορεία λίγο ή πολύ γρήγορου περάσματος της αστικοδημοκρατικής επανάστασης σε επανάσταση σοσιαλιστική...».

1943 Οι Γερμανοί υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους γύρω από το Λένινγκραντ. Η ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών, των μαχητών και των κατοίκων της πόλης έγραψε μία από τις ενδοξότερες σελίδες στην Ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1943 Συνέρχεται στο μοναστήρι Αγιος Γεώργιος Μαυροματιού Καρδίτσας η πρώτη Συνδιάσκεψη ανταρτών Δυτικής Θεσσαλίας, από την οποία εξελέγη 4μελές αρχηγείο.

1945 Ξεκινά η επιχείρηση «Βιστούλα - Οντερ» του Κόκκινου Στρατού, κατά την οποία τα σοβιετικά στρατεύματα έφτασαν έως και 70 χλμ. από την πρωτεύουσα της ναζιστικής Γερμανίας, το Βερολίνο. Στη διάρκεια της επιχείρησης, ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης, μεταξύ τους και το Αουσβιτς, όπου οι Σοβιετικοί βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με μία από τις μεγαλύτερες φρικαλεότητες των ναζί.

1953 Διαλύεται με απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του υπουργείου Εσωτερικών η Πανελλήνια Ενωση Οικογενειών Πολιτικών Εξόριστων - Φυλακισμένων (ΠΕΟΠΕΦ).

1976 Πεθαίνει η Βρετανίδα συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι.

1979 Η χούντα της Αργεντινής συλλαμβάνει 40 μητέρες εξαφανισθέντων. Οι γυναίκες αυτές, γνωστές ως «οι τρελές της πλατείας του Μάη», συγκεντρώνονταν επί έναν χρόνο στην κεντρική πλατεία Μάη του Μπουένος Αϊρες, ζητώντας πληροφορίες για την τύχη των χαμένων παιδιών τους.

1985 Για πρώτη φορά μετά το 1940 ανοίγουν ξανά τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακκαβιά.

2010 Ισχυρός σεισμός 7 βαθμών Ρίχτερ πλήττει την Αϊτή, σκορπώντας τον θάνατο σε πάνω από 100.000 ανθρώπους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ