ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Το ισραηλινό δολοφονικό σφυροκόπημα σκορπά θάνατο και καταστροφή

Τουλάχιστον 23.469 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 59.604 έχουν τραυματιστεί

Copyright 2024 The Associated

Το ανελέητο σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας συνέχισε χτες για 97η μέρα ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, αυξάνοντας τους νεκρούς, τους τραυματίες και την ισοπέδωση του παλαιστινιακού θύλακα, με τις πλάτες των ΗΠΑ και συμμάχων τους που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αναμασούν τα περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» του κράτους - δολοφόνου.

Τουλάχιστον 23.469 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 59.604 έχουν τραυματιστεί από τα ισραηλινά χτυπήματα από τις 7 Οκτώβρη, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν 112 ανθρώπους και τραυμάτισαν 194.

Ταυτόχρονα με τις ανθρώπινες απώλειες, οι ισοπεδωτικοί βομβαρδισμοί σπέρνουν παντού την καταστροφή, σε κάθε είδους υποδομές, κτίρια, κατοικίες, μονάδες παραγωγής, νοσοκομεία, σχολεία και υπηρεσίες Υγείας.

Δύο Αμερικανοί πανεπιστημιακοί, οι Τζέιμον Βαν Ντεν Χεκ και Κόρεϊ Σερ, μελετώντας προσεκτικά δορυφορικές φωτογραφίες, έχουν συναγάγει ότι το 45% έως 56% των κτιρίων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές. Χαρακτηρίζουν τις καταστροφές «πολύ εκτεταμένες και ραγδαίες».

Ιστορικά κτίρια έχουν χτυπηθεί, κυρίως στον λαβύρινθο των στενών δρομίσκων του ιστορικού κέντρου της Γάζας, όπου καταστράφηκε και το Αλ Ομάρι, το παλαιότερο τέμενος του παλαιστινιακού θύλακα.


Copyright 2023 The Associated

Ακόμη και όταν θα έχουν σιγήσει τα όπλα, οι νεκροί θα στοιχειώνουν τον τόπο. Λόγω έλλειψης χώρου στα κοιμητήρια, ομαδικοί τάφοι έχουν σκαφτεί σε παρτέρια, σε αυλές νοσοκομείων, σε ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Εφιαλτικές συνθήκες στα νοσοκομεία, πείνα και επιδημίες

Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί και τα ελάχιστα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν στη Γάζα.

Ο Ρικ Πίπερκορν, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που κατάφερε να επισκεφθεί κάποια από τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, μετέφερε εικόνες εφιαλτικές. Χαρακτήρισε την κατάσταση «χαοτική», μιλώντας για «αίμα στα πατώματα», φωνές τραυματιών που σφαδάζουν από τους πόνους ενώ περιμένουν στοιχειώδη ιατρική φροντίδα, χειρουργεία που γίνονται στο σκοτάδι δίχως αναισθησία υπό το λιγοστό φως κινητών τηλεφώνων.

«Υπάρχουν ελλείψεις σχεδόν όλων των ιατρικών υλικών», τόνισε ο Πίπερκορν μιλώντας σε δημοσιογράφους, ομολόγησε δε ότι δεν είχε δει ποτέ ως τώρα στη ζωή του «τόσους ακρωτηριασμούς»...

Αξιωματούχοι άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ τονίζουν πως είναι αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστροφές, επιδημίες και ελλείψεις τροφίμων.

Σύμφωνα με την UNICEF, τα κρούσματα διάρροιας στα παιδιά ανέβηκαν από 48.000 σε 71.000 σε έναν μήνα, ενώ πριν από τον πόλεμο έφθαναν στα 2.000 τον μήνα.

«Μέσα σε 30 χρόνια, δεν έχω ποτέ δει τόσο μαζικές ελλείψεις σε τρόφιμα», λέει η Κορίν Φλάισερ, περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ. Η ίδια περιέγραψε τις δραματικές ελλείψεις, εξηγώντας ότι η παραγωγή ειδών διατροφής έχει τελείως σταματήσει και οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια ή να ψαρέψουν στη θάλασσα. Το λιμάνι της Γάζας, όπου οι ψαράδες ξεφόρτωναν την ψαριά τους, έχει βομβαρδιστεί. Οι καλλιεργημένες εκτάσεις δεν είναι προσβάσιμες. Πολλοί φούρνοι έχουν καταστραφεί ή έχουν κλείσει λόγω έλλειψης καυσίμων. Απελπισμένοι κάτοικοι σκαρφαλώνουν στα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για να βρουν τρόφιμα.

«Τα καταστήματα είναι άδεια, δεν υπάρχει τίποτε να αγοράσει κανείς για να φάει», λέει η Φλάισερ.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός συνταγματάρχης Μ. Τέτρο, επικεφαλής της κυβερνητικής COGAT, που επιβλέπει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι... δεν υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων στον παλαιστινιακό θύλακα (!) και ότι τα όποια προβλήματα πηγάζουν από την «ανικανότητα του ΟΗΕ» να διανέμει σωστά τη βοήθεια...

Το Ισραήλ συνεχίζει τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Γάζας και επιτρέπει να περνάει μόνο ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια ενώ με τους βομβαρδισμούς εμποδίζει τη διανομή της.

Προκλητικές δηλώσεις του Νετανιάχου

Την ίδια ώρα που η Λωρίδα της Γάζας ισοπεδώνεται συστηματικά και σχεδόν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι (περίπου το 90% του πληθυσμού) έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και η μεγάλη πλειοψηφία τους στριμώχνεται σε μια όλο και πιο μικρή περιοχή κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ισχυρίστηκε με ένα ακόμη διάγγελμά του, το βράδυ της Τετάρτης, ότι τάχα δεν επιδιώκει τον ξεριζωμό των Παλαιστινίων και ότι δήθεν ο στρατός δεν στοχεύει «τη μόνιμη κατοχή» της Γάζας.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ντάνι Ντανόν, ανώτερο στέλεχος του κόμματος του Νετανιάχου (Λικούντ), πρώην πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, δήλωσε απροκάλυπτα σε δημοσιογράφο ότι η κυβέρνηση θα ήθελε «εθελοντική μετανάστευση» των Παλαιστινίων από τη Γάζα, αλλά «δέχεται αμερικανική πίεση» για το αντίθετο.

«Θέλω να καταστήσω μερικά σημεία απολύτως ξεκάθαρα. Το Ισραήλ δεν σκοπεύει να καταλάβει μόνιμα τη Γάζα ή να εκτοπίσει τους αμάχους. Το Ισραήλ πολεμά τους τρομοκράτες της Χαμάς, όχι τον παλαιστινιακό λαό. Και τα κάνουμε αυτά σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε προκλητικά ο Νετανιάχου.

«Ο στόχος μας είναι να απαλλαχθούμε από τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα και να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας. Μόλις το πετύχουμε, η Γάζα μπορεί να αποστρατικοποιηθεί και να απο-ριζοσπαστικοποιηθεί και έτσι να δημιουργηθεί η πιθανότητα για ένα καλύτερο μέλλον και για το Ισραήλ και για τους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε, όπου βέβαια... «ριζοσπαστικοποίηση» εννοείται ο αγώνας των Παλαιστινίων για μια ελεύθερη πατρίδα.

Νέες επιθέσεις και μπαράζ συλλήψεων στη Δυτική Οχθη

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Οχθη, οι κατοχικές δυνάμεις δεν σταματούν τις δολοφονίες Παλαιστινίων αμάχων και τις μαζικές συλλήψεις.

Χτες, Ισραηλινοί ασφαλίτες με πολιτική αμφίεση και στη συνέχεια δυνάμεις του κατοχικού στρατού πολιόρκησαν και ακολούθως εισέβαλαν στο σπίτι ενός πρώην πολιτικού κρατούμενου, του 37χρονου Μαζντί Φασχάφχα, στην πόλη Τζάμπα (νότια της Τζενίν) και τον σκότωσαν. Στη συνέχεια ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και Παλαιστινίων στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα, οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 28 αμάχους με διάφορα προσχήματα και τους οδήγησαν σε κρατητήρια, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για βασανιστήρια.

Χτες, στο μεταξύ, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι απέτρεψε «σχέδια επιθέσεων κατά των δυνάμεων της τάξης» που απεργάζονταν δύο νεαροί Παλαιστίνιοι, «υποστηρικτές» του «Ισλαμικού Κράτους», τους οποίους είχε συλλάβει τον Δεκέμβρη στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.


ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΗΠΑ και Βρετανία «τρέχουν» τα σχέδια επίθεσης στην Υεμένη

UK MOD © Crown copyright 2021

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνουν τα σχέδια των ΗΠΑ και της Βρετανίας για επιθέσεις στην Υεμένη, εναντίον των σιιτών Χούθι, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο για μεγάλη γενίκευση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ενέκρινε προχτές βράδυ ψήφισμα που ζητά από τους Χούθι να σταματήσουν «αμέσως» τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ ΗΠΑ και Βρετανία επανέλαβαν τις απειλές για επιθέσεις κατά των Χούθι, επικαλούμενες τα «συμφέροντά» τους.

Το ψήφισμα, που στηρίχτηκε σε σχέδιο απόφασης που συνέταξαν ΗΠΑ και Ιαπωνία, εγκρίθηκε με 11 ψήφους υπέρ, ενώ υπήρχαν 4 αποχές (Ρωσία, Κίνα, Αλγερία, Μοζαμβίκη).

Το κείμενο «καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο» τις «τουλάχιστον 24» επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων «από τη 19η Νοεμβρίου». Ζητά από τους Χούθι να «βάλουν άμεσο τέλος» στις επιθέσεις «που παρακωλύουν το διεθνές εμπόριο και υπονομεύουν τα δικαιώματα και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» καθώς και «την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Εμμέσως «καλύπτει» τη δράση του πολυμελούς ναυτικού συνασπισμού που δημιούργησε η Ουάσιγκτον για την προστασία των εμπορικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας για τα διεθνή εμπορικά μονοπώλια («Επιχείρηση Φύλακας Ευημερίας»), κάνοντας λόγο για «δικαίωμα» των κρατών να προστατεύσουν τα πλοία τους από τις επιθέσεις αυτές.

Απαιτεί ακόμη οι Χούθι να αφήσουν ελεύθερο το πλοίο «Galaxy Leader», που διαχειρίζεται ιαπωνική εταιρεία και συνδέεται με ισραηλινό επιχειρηματία, και είναι σε κατάσταση ομηρίας από τον Νοέμβριο. Το κείμενο, επίσης, ζητά να αντιμετωπιστούν «στη ρίζα» προβλήματα που συντείνουν στην κρίση, «συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων που συμβάλλουν στις περιφερειακές εντάσεις».

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Β. Νεμπένζια, κατήγγειλε τις κινήσεις των ΗΠΑ, αναφέροντας: «Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για την τρέχουσα κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα (...) Ομως ανησυχούμε επίσης διότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιλέγουν, όπως συχνά, μονομερή λύση με τη χρήση βίας».

Οι Χούθι απέρριψαν το ψήφισμα, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταματήσει τις αιματηρές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και να απελευθερώσει 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους από την αμερικανο-ισραηλινή πολιορκία.

Πολεμικές ετοιμασίες και απειλές

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ είχε συγκαλέσει χτες βράδυ μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την κατάσταση στην περιοχή, αφού νωρίτερα είχαν προηγηθεί οι συνεδριάσεις του μικρού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας Cobra και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», Βρετανία και ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν τους Υεμενίτες Χούθι στο όνομα της «προστασίας» της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσε στη συνέχεια και η βρετανική εφημερίδα «Guardian», αναφέροντας πως «οποιαδήποτε χτυπήματα του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να έχουν και την εμπλοκή αμερικανικών δυνάμεων».

Επιπλέον την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκραντ Σαπς, είχε υπαινιχθεί πως πλησιάζει μία πιθανή επίθεση κατά των Χούθι, δηλώνοντας: «Να μην αμφιβάλλετε καθόλου ότι το Ιράν καθοδηγεί ό,τι συμβαίνει εκεί στην Ερυθρά Θάλασσα, παρέχοντάς τους όχι μόνο εξοπλισμό για να πραγματοποιούν αυτές τις επιθέσεις, αλλά επίσης συχνά μάτια και αφτιά που επιτρέπουν τα χτυπήματα. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τους Χούθι, ότι αυτό πρέπει να σταματήσει και αυτό είναι το απλό μήνυμά μου προς αυτούς σήμερα».

Σε ανάλογο τόνο είχαν κινηθεί την Τετάρτη και οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, αναφέροντας πως εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις των Χούθι «θα υπάρξουν συνέπειες».

Χτες, ο ηγέτης των Χούθι, Αμπντούλ-Μαλίκ αλ Χούθι, διεμήνυσε πως η πλευρά του δεν θα αρκεστεί «στην αρχική της απάντηση απέναντι στην αμερικανική επιθετικότητα», τονίζοντας πως «καμία αμερικανική παραβίαση δεν θα μείνει αναπάντητη».

Γαλλικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Σε αυτό το τεταμένο σκηνικό, προστέθηκε χτες η επιβεβαίωση πως πλοία του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού συνοδεύουν εμπορικά σκάφη γαλλικών συμφερόντων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

«Συνοδεύουμε τακτικά πλοία που φέρουν γαλλική σημαία ή γαλλικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα. Τα συνοδεύουμε σε όλη τη διάρκεια της διέλευσής τους», είπε ο Γάλλος υποναύαρχος Εμανουέλ Σλαάρ, ανώτατος ναυτικός διοικητής στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, διευκρινίζοντας πως η τρέχουσα εντολή που έχει πάρει δεν συμπεριλαμβάνει απευθείας πλήγματα στους Χούθι.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Σλαάρ είπε πως η Γαλλία εργάζεται στενά με την (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) επιχείρηση «Φύλακας Ευημερίας», ανταλλάσσοντας πληροφορίες και διεξάγοντας περιπολίες. Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο πως η διοίκηση των γαλλικών δυνάμεων παραμένει εξολοκλήρου υπό τον έλεγχο του Παρισιού.

Ο Σλαάρ, που ηγείται επίσης της αποστολής της ΕΕ εννέα χωρών που επιχειρούν στο Στενό του Χορμούζ, δήλωσε πως υπάρχει πάντοτε ανάγκη για περισσότερα στρατιωτικά στοιχεία στην περιοχή, αν και η Γαλλία δεν σκοπεύει να αναπτύξει. Πρόσθεσε ακόμη πως οι διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις παράγουν αποτελέσματα και πως το 80% της κυκλοφορίας πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εξακολουθεί να διεξάγεται μέσω του Στενού Μπαμπ αλ-Μαντέμπ ανάμεσα στην Υεμένη και στο Τζιμπουτί.

Μείωση του διεθνούς εμπορίου κατά 1,3%

Οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα εντείνουν την ανησυχία στελεχών πολυεθνικών εταιρειών θαλάσσιων μεταφορών με πρώτη τη δανέζικη «Maersk».

Ο Τζούλιαν Χιντς, διευθυντής του γερμανικού ερευνητικού κέντρου εμπορικής πολιτικής IfW Kiel, εκτίμησε πως το παγκόσμιο εμπόριο μειώθηκε κατά 1,3% από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν σε μείωση των όγκων φορτίων που μεταφέρονται σε αυτή την περιοχή.

Σήμερα περίπου 200.000 εμπορευματοκιβώτια μεταφέρονται μέσω της Ερυθράς Θάλασσας κάθε μέρα, συγκριτικά με 500.000 ημερησίως τον Νοέμβριο, ανέφερε το ινστιτούτο IfW Kiel.

«Αυτό αντανακλάται επίσης στη μείωση των εμπορικών στοιχείων για τη Γερμανία και την ΕΕ, καθώς τα μεταφερόμενα προϊόντα συνεχίζουν να βρίσκονται στη θάλασσα και δεν έχει γίνει εκφόρτωσή τους στα λιμάνια όπως προγραμματιζόταν», ανέφερε ο Χιντς.

Ναυτιλιακοί κολοσσοί, όπως η «Maersk» και η «Hapag-Lloyd», στέλνουν τα καράβια τους σε μεγαλύτερα σε διάρκεια και πιο δαπανηρά ταξίδια περνώντας από το Ακρωτήριο Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής.

Σε επίπεδο περιφερειών, ο δείκτης εμπορίου του IfW Kiel για τον Δεκέμβριο έδειξε ότι οι εξαγωγές από και οι εισαγωγές στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 2% και 3,1%, αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν μείωση 1,5% στις εξαγωγές και 1% μείωση στις εισαγωγές, αν και η εμπορική δίοδος της Ερυθράς Θάλασσας είναι λιγότερο σημαντική για τη χώρα.

Το εμπόριο της Κίνας εμφάνισε διαφορετική εικόνα, με τις εξαγωγές να αυξάνονται 1,3% και τις εισαγωγές να ενισχύονται κατά 3,1%.

Συνεχείς εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου

Στο μεταξύ, στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου οι εχθροπραξίες συνεχίζονται καθημερινά, με τον επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, στρατηγό Χ. Χαλεβί, να δηλώνει χτες σε ομάδα στρατιωτικών στη Γάζα πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μπορούν να καταστρέψουν οποιοδήποτε χωριό του Λιβάνου θελήσουν.

«Εχουμε πολεμήσει στη Γάζα, επομένως ξέρουμε πώς να το κάνουμε στον Λίβανο, εάν χρειαστεί», είπε προσθέτοντας απειλητικά: «Μετά από όσα κάνατε στη Γάζα, δεν υπάρχει χωριό στον Λίβανο που δεν μπορείτε να μπείτε για να καταστρέψετε».

Ισραηλινός βομβαρδισμός προκάλεσε χτες τον θάνατο δύο νεαρών διασωστών της Χεζμπολάχ σε χωριό του νότιου Λιβάνου, με αποτέλεσμα η οργάνωση να προβεί σε αντίποινα εκτοξεύοντας μπαράζ ρουκετών. Προηγήθηκε ο θάνατος ενός Λιβανέζου νεαρού αμάχου από οβίδα του ισραηλινού στρατού που έπεσε στην αυλή του σπιτιού του, στο χωριό Κάφαρ Κίλα στον νότιο Λίβανο.

Υπολογίζεται πως από τις 8 Οκτωβρίου έως χτες σκοτώθηκαν από τις εχθροπραξίες ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο πάνω από 188 Λιβανέζοι (οι 141 μαχητές της Χεζμπολάχ) και 14 Ισραηλινοί (οι 9 στρατιώτες).

Το ίδιο 24ωρο η διοίκηση του στρατού του Λιβάνου ανακοίνωσε πως σε κοινή περιπολία του στρατού με την αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ (UNIFIL) εντοπίστηκαν συνολικά πέντε σωλήνες και εμπρηστικοί μηχανισμοί που χρησίμευαν για τη διοχέτευση εύφλεκτων υλικών και πως τοποθετήθηκαν σε μεθοριακές περιοχές από τον ισραηλινό στρατό, που εισήλθε «από κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στον Λίβανο».

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε και χτες βομβαρδισμούς μεθοριακών χωριών του Λιβάνου και πόλεων όπως η Νακούρα και το Καφρ Σούμπα.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ
Καταπέλτης τα στοιχεία στη δίκη κατά του Ισραήλ για γενοκτονία

Στο πλευρό του κράτους - δολοφόνου οι ΗΠΑ

Copyright 2024 The Associated

Με την παρουσίαση ατράνταχτων αποδεικτικών στοιχείων, για τη δολοφονική εκστρατεία που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα εναντίον των Παλαιστινίων, ξεκίνησε χθες στη Χάγη η συνεδρίαση των 15 δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ (ICJ) μετά την προσφυγή που έκανε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το για γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έσπευσαν να ταχθούν για άλλη μια φορά στο πλευρό του κράτους - δολοφόνου, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μ. Μίλερ να χαρακτηρίζει την κατηγορία της γενοκτονίας «αβάσιμη» και τον εκπρόσωπο του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, να επαναλαμβάνει προκλητικά ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να υπερασπιστεί τον εαυτό του», διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να του παρέχουν τα εργαλεία και τις δυνατότητες για να το κάνει»...

Οι δικηγόροι της Νότιας Αφρικής, από την πλευρά τους, παρουσίασαν μια σχολαστικά στοιχειοθετημένη υπόθεση 84 σελίδων στο δικαστήριο, συγκεντρώνοντας αποδεικτικά στοιχεία για τη δολοφονία χιλιάδων Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Γάζα και τη δημιουργία συνθηκών «που ευνοούν τη φυσική τους καταστροφή», συνιστώντας «έγκλημα γενοκτονίας» εναντίον τους.

Το ICJ (ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) θα εκφέρει μόνο γνωμοδότηση σχετικά με την προσφυγή της Νότιας Αφρικής και την κατηγορία περί γενοκτονίας, καθώς η υπόθεση δεν είναι ποινική δίκη. Η όποια γνωμοδότηση βγει - είτε σύντομα ή μετά από χρόνια - έχει κυρίως πολιτικό χαρακτήρα.

«Καμία ένοπλη επίθεση κατά του εδάφους ενός κράτους, όσο σοβαρή κι αν είναι (...) δεν μπορεί να δικαιολογήσει παραβίαση της Σύμβασης», δήλωσε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου χτες ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ρ. Λαμόλα, προσθέτοντας ότι «η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ξεπέρασε αυτήν τη γραμμή και οδήγησε σε παραβιάσεις της Σύμβασης».

Σύμφωνα με την Πρετόρια, το Ισραήλ παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών περί Γενοκτονίας, του 1948, η οποία θεσπίστηκε μετά το Ολοκαύτωμα.

Η συνήγορος της Νότιας Αφρικής Αντίλα Χασίμ εξήγησε ότι η εκστρατεία βομβαρδισμών που διεξάγεται από το Ισραήλ έχει στόχο «την καταστροφή της ζωής των Παλαιστινίων» και ωθεί τους Παλαιστίνιους «στα όρια του λιμού». «Οι γενοκτονίες δεν προαναγγέλλονται ποτέ, αλλά το δικαστήριο αυτό έχει στη διάθεσή του στοιχεία από τις 13 προηγούμενες βδομάδες τα οποία δείχνουν με αναμφισβήτητο τρόπο ένα μοντέλο συμπεριφοράς και πρόθεσης που δικαιολογεί τον εύλογο ισχυρισμό περί γενοκτονικών πράξεων», τόνισε.

«Το Ισραήλ χρησιμοποίησε 6.000 βόμβες τη βδομάδα (...) Σε κανέναν δεν χαρίστηκαν. Ούτε καν στα νεογέννητα. Οι επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών έχουν περιγράψει τη Γάζα ως νεκροταφείο παιδιών», είπε.

Ο Νοτιοαφρικανός δικηγόρος Tembeka Ngcukaitobi τόνισε ότι «πολιτικοί ηγέτες του Ισραήλ, οι διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων και πρόσωπα που κατέχουν επίσημες θέσεις έχουν συστηματικά και ρητά δηλώσει την πρόθεσή τους να διαπράξουν γενοκτονία». Επικαλέστηκε μεταξύ άλλων δηλώσεις Ισραηλινού υπουργού που ζήτησε «την άρνηση του νερού και των καυσίμων, καθώς αυτό αξίζει σε έναν λαό δολοφόνων παιδιών», και έναν άλλο υπουργό που δήλωσε ότι «το Ισραήλ πρέπει να βρει τρόπους για τους κατοίκους της Γάζας που να είναι πιο επώδυνοι από τον θάνατο».

Το Ισραήλ θα τοποθετηθεί σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου, ενώ χθες η πολιτική του ηγεσία επιχείρησε να αποκρούσει τις κατηγορίες και να συγκαλύψει το έγκλημα.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτζογκ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως ο ισραηλινός στρατός «κάνει ό,τι είναι δυνατόν, σε εξαιρετικά περίπλοκες συνθήκες στο πεδίο, για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες, ούτε θύματα μεταξύ των αμάχων»...

Ο δε Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου χαρακτήρισε «υποκρισία και ψέματα» όσα επιδεικνύονται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και ισχυρίστηκε ότι «πολεμάμε τρομοκράτες, πολεμάμε ψέματα». Συσκοτίζοντας το έγκλημα της κατοχής και το μακελειό στη Γάζα, διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι «το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία ενώ πολεμάει κατά της γενοκτονίας»...

Οι επαφές του Μπλίνκεν στο Κάιρο

Στην άλλη άκρη της Αφρικής, στο Κάιρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε χτες έναν διπλωματικό μαραθώνιο σε εννιά χώρες, εκτιμώντας πως αυτή τη φορά οι επαφές του με ηγέτες χωρών της περιοχής είχαν διαφορά σε σχέση με προηγούμενες επισκέψεις στη Μέση Ανατολή.

Μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Α.Φ. Σίσι, ο Μπλίνκεν διέκρινε ένα «μονοπάτι που συναντά τις ανάγκες του Ισραήλ» με τους παλαιστινιακούς στόχους για κράτος. Εκτίμησε πως οι εταίροι των ΗΠΑ είναι «πιο πολύ επικεντρωμένοι σε αυτό και θέλουν να εμπλακούν σε αυτά τα ζητήματα». Αποκόμισε επίσης την εντύπωση πως «είναι σαφώς προετοιμασμένοι να κάνουν βήματα για να γίνουν πράγματα, να πάρουν τις απαραίτητες δεσμεύσεις που είναι αναγκαίες για το μέλλον της Γάζας και για την μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».

Και ο Χοκστάιν στη Βηρυτό

Το ίδιο διάστημα ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπάιντεν για ενεργειακά ζητήματα Εϊμος Χοκστάιν μετέβη στη Βηρυτό πραγματοποιώντας διαδοχικές συναντήσεις με υψηλόβαθμους Λιβανέζους αξιωματούχους, με πρώτο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Νατζίμπ Μικάτι.

Τόνισε «την ανάγκη για δουλειά στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στον νότιο Λίβανο, ακόμη και εάν δεν είναι δυνατόν να φθάσουμε σε μία συμφωνία για τελική λύση προς το παρόν». Σε ρεπορτάζ του λιβανικού πρακτορείου ειδήσεων ο Χοκστάιν αναφέρεται να ζητά μία συνεργασία, ώστε να βρεθεί μία «προσωρινή μέση λύση για την αποφυγή μίας χειρότερης κατάστασης».

Ο Μικάτι από την πλευρά του τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μία άμεση εκεχειρία στη Γάζα και στην ανάσχεση της ισραηλινής επιθετικότητας κατά του Λιβάνου, τονίζοντας τις διαδοχικές παραβιάσεις που κάνει ο στρατός του Ισραήλ σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στο περιθώριο των διπλωματικών διαβουλεύσεων οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν και του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, επικοινώνησαν τηλεφωνικά συζητώντας τις εξελίξεις στην περιοχή και τις διμερείς σχέσεις. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους τέθηκαν και όσα διαδραματίζονται στη Λωρίδα της Γάζας και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για αποκλιμάκωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ