ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Λίστα του Σίντλερ» για τις αρχαιότητες

Λύχνος ρωμαϊκών χρόνων, εύρημα από τις ανασκαφές της Εγναντίας Οδού
Λύχνος ρωμαϊκών χρόνων, εύρημα από τις ανασκαφές της Εγναντίας Οδού
Η χώρα σκάβεται απ' άκρη σ' άκρη, λόγω των περιβόητων πια «μεγάλων έργων», τα οποία, παρεμπιπτόντως, εξυπηρετούν το κεφάλαιο. Το εξυπηρετούν και άμεσα, αφού με αυτά λύνονται οι δικές του ανάγκες και έμμεσα, αφού αναλαμβάνει το ίδιο την κατασκευή τους με χρήματα του ελληνικού λαού. Αλλά ο αρχαιολογικός πλούτος που έρχεται στο φως από τις ανασκαφές που προηγούνται των έργων, όχι μόνο διαλύεται τελικά - στις πλείστες των περιπτώσεων - αλλά αποτελεί ζητούμενο και το αν θα μπορέσει να υπάρξει έστω και μια γραπτή μαρτυρία στο μέλλον γι' αυτόν.

Ο λόγος είναι ότι το προσωπικό των Εφορειών δεν επαρκεί για καταγραφή, μελέτη και δημοσίευση του τεράστιου όγκου των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ κυβέρνηση και εταιρίες πιέζουν ποικιλοτρόπως για συντόμευση του χρόνου. Αποτέλεσμα: Οι αρχαιότητες, όχι μόνο διαλύονται, αλλά εξαφανίζονται από τον αρχαιολογικό «χάρτη» της χώρας ως να μην υπήρξαν ποτέ, αφού ούτε επιστημονική δημοσίευση γίνεται, ούτε έστω μια επαρκής καταγραφή της χρονολογικής ύπαρξης και μορφολογικής ταυτότητάς τους.

Αλλη μια τέτοια περίπτωση απασχόλησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του, με αφορμή το θέμα της διάλυσης ή μη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο τμήμα Ασπροβάλτα - Στρυμόνας της Εγνατίας Οδού. Βρέθηκαν λείψανα κτισμάτων και κινητά ευρήματα, των οποίων η κατάσταση θεωρήθηκε πως «δεν επέτρεπε τη διατήρησή» τους. Ετσι, το ΚΑΣ «εύκολα» γνωμοδότησε υπέρ της διάλυσής τους. Πριν όμως, έγινε ολόκληρη συζήτηση για τη γραπτή, έστω, διάσωσή τους. Κάτι, στο οποίο όλοι συμφωνούν ...θεωρητικά, αλλά πρακτικά, λόγω των παραπάνω ελλείψεων, πιστεύουν ότι δεν μπορεί να γίνει. Ακόμη και για μια στοιχειώδης μελέτη τους θα χρειάζονταν δύο και τρεις μήνες. Οπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε, αν «η Αρχαιολογική Υπηρεσία σταματούσε ένα έργο γι' αυτό το διάστημα, θα μας πήγαιναν δεμένους στο Σύνταγμα»!!!

Πάντως, σύμφωνα με την γγ του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, έχει σταλεί εγκύκλιος στις Εφορείες για καταγραφή των ανευρεθέντων στα μεγάλα έργα, κάτι σαν τη «Λίστα του Σίντλερ» για τις καταδικασμένες, χάριν των μεγάλων έργων, διαλυμένες, χαμένες για πάντα αρχαιότητές μας, με βάση παλιότερη σχετική απόφαση του ΚΑΣ.

Πρωτοελλαδικός οικισμός στο Κορωπί

Το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Η πραγματικότητα απέδειξε πως οι αρχαιότητες που «εμποδίζουν» έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να σωθούν, από αυτές που θα έπεφταν στο δρόμο των πολυεθνικών.

Ετσι, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αντιμετώπισε αρνητικά την επαπειλούμενη κατασκευή παρακαμπτήριου δρόμου πάνω από το σημαντικότερο πρωτοελλαδικό οικισμό της Αττικής (πρωτοελλαδική περίοδος Ι και ΙΙ, 3000 έως 2300 π.Χ.), στην περιοχή του Κορωπίου. Ο παρακαμπτήριος δρόμος στοχεύει στην αποσυμφόρηση του κέντρου του δήμου, αλλά ο ίδιος ο δήμος επικαλέστηκε λάθος στην παλιά χάραξη, η οποία έβρισκε σύμφωνη και την Αρχαιολογική Υπηρεσία και παρουσίασε νέα χάραξη, η οποία πέφτει πάνω στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του πρωτοελλαδικού οικισμού.

Η απόρριψη της νέας χάραξης από το ΚΑΣ συνοδεύτηκε από την πρόταση δημιουργίας ενός πάρκου στο επίμαχο σημείο, από όπου περνάει η νέα χάραξη του δρόμου και η γενικότερη ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, που, όμως, δεν έχει ανασκαφεί συστηματικά.

Ο πρωτοελλαδικός οικισμός καλύπτει μεγάλη έκταση και ανάμεσα σε άλλα ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί κτίσματα (μάλλον αποθήκες), λίθινα εργαλεία κ.ά. Ηρθε στο φως το 1985 κατά τις εργασίες κατασκευής του Κέντρου Υγείας.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, το ΚΑΣ αποφάσισε και την ένταξη του έργου ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Εργων. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια δρχ., τα οποία θα διατεθούν από το Γ` ΚΠΣ. Μέχρι τώρα το θέατρο φιλοξενούσε θεατρικές παραστάσεις. Το έργο προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, τη στερέωση του κοίλου, των παρόδων και του επιθεάτρου και την αποκατάσταση παλιότερων κακοτεχνιών, που, όμως, αποδείχτηκαν σωτήριες για το ίδιο το μνημείο.

Ξεκινούν μουσικές «ανατροπές»

Ανεπανάληπτες μουσικές στιγμές θα προσφέρουν από σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Διονύσης Τσακνής και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Οι τρεις καλλιτέχνες, που με τις περσινές κοινές τους εμφανίσεις ξεπέρασαν τα συμβατικά μουσικά προγράμματα, εισπράττοντας τη μεγάλη αποδοχή του κοινού, ενώνουν και πάλι φωνές και μεράκι και εμφανίζονται από σήμερα στη σκηνή του «Φιξ» της συμπρωτεύουσας (26ης Οκτωβρίου 47).

Στο τρίωρο πρόγραμμά τους, δένουν τη ροκ μπαλάντα με το ζεϊμπέκικο, αποδεικνύοντας πως η μουσική δεν έχει όρια. Ενώνοντας στην αρχή της μουσικής τους παράστασης το «Διδυμότειχο Μπλουζ» με τη «Ρόζα» και το «Δημόσιο Φορέα», εναλλάσσονται στη σκηνή, χαρίζοντας τις καλύτερες στιγμές της καριέρας τους. Και προχωρούν σε μουσικές «ανατροπές» με τον Δ. Μητροπάνο να ερμηνεύει το «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον», τον Δ. Τσακνή στο «Αλλος για Χίο τράβηξε» και τον Λ. Μαχαιρίτσα στο «Χάρο». Μαζί τους στο τραγούδι, η Στέλλα Χροναίου και 11μελής ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Ζλάταν Κλάριτς. Εμφανίσεις: Πέμπτη - Κυριακή.

Κινηματογραφική στήριξη

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, προσφέρει σε εφήβους και ενήλικες που κερδίζουν τη δύσκολη μάχη της απεξάρτησης και είναι μέλη των θεραπευτικών κοινοτήτων «Στροφή», «Παρέμβαση», «Διάβαση», «Νόστος» και «Κέντρο Δευτερογενούς Πρόληψης» τη δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν τις προβολές των κινηματογράφων του δικτύου του Film Center 2000 («Απόλλων Renault», «Πτι - Παλαί», «Τριανόν», «Ανδόρα», «Φιλίπ», «Αφαία») μέχρι το τέλος του 2001. Ηδη, το ΕΚΚ έχει διαθέσει 70 δελτία δωρεάν εισόδου σε αυτούς τους κινηματογράφους, σε ισάριθμα άτομα που βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει

Από τις Κυκλάδες, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με τις ταινίες που βραβεύτηκαν στην τελευταία του διοργάνωση, ταξιδεύει τώρα στην Κρήτη, στη Ρόδο και τη Σάμο.

Συγκεκριμένα: Σήμερα, αύριο και μεθαύριο θα γίνουν προβολές στο Ηράκλειο, σε συνεργασία με τους κινηματογράφους «Βιτσέντζος Κορνάρος» και «Στούντιο». Ακολουθούν: Το Ρέθυμνο στις 15, 16/1 σε συνεργασία με την κινηματογραφική λέσχη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεθύμνου και ΕΡΑ Δίκτυο Ρ/Σ Χανίων, ο Αγιος Νικόλαος στις 17, 18/1 στο Δημοτικό Κινηματογράφο, τα Χανιά στις 19, 20, 21/1, η Σάμος στις 24, 25/1 και η Ρόδος στις 29, 30/1. Φυσικά, το ταξίδι θα συνεχιστεί.

Νέο ΔΣ στην «Πολιτιστική Ολυμπιάδα»

Το νέο ΔΣ Ανώνυμης Εταιρείας Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος, μετά τις παραιτήσεις μελών του προηγούμενου ΔΣ.

Πρόεδρος παραμένει ο Τίτος Πατρίκιος. Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει ο Ιωάννης Σαβαλάνος (πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων). Διευθύνων σύμβουλος ορίζεται η Μανουέλλα Παυλίδου, γενική (γραμματέας του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» και σύμβουλος σχεδιασμού προγράμματος της ΕΡΤ ΑΕ). Εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα διοίκησης και διαχείρισης είναι ο Ανδρέας Βουγογιαννόπουλος (στέλεχος του ΕΟΜΜΕΧ). Τα μέλη του ΔΣ είναι: Χρήστος Αγραπίδης (δήμαρχος Πειραιά), Αγγελος Δεληβοριάς, (διευθυντής Μουσείου Μπενάκη - καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Τζούλια Δημακοπούλου (πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αιθουσών Τέχνης), Δημήτρης Κουσελάς (πρόεδρος ΟΤΟΕ), Λάζαρος Κολώνας (Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟ), Μαριάννα Λάτση, Δημήτρης Μαραγκόπουλος (συνθέτης), Αντώνης Παπαγιαννίδης (δημοσιογράφος), Πολυχρόνης Πολυχρονόπουλος (διευθυντής Καλών Τεχνών ΥΠΠΟ), Κωνσταντίνος Τσουκαλάς (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Σοφία Χηνιάδου (δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Ιδρύματος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας).

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, ζήτησε από τον υπουργό Πολιτισμού να απαλλαγεί ως μέλος του ΔΣ της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», αλλά θα προεδρεύει επιτροπής, που θα έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας».

Ο Γ. Λούκος και η Αρτ. Ζεννέτου που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού θα συμμετέχουν σε επιτροπές για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη διοργάνωσης μεγάλων διεθνών πολιτιστικών γεγονότων.

Τίμησαν θεατρικούς επιχειρηματίες

Η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων τίμησε, προχτές, σε γιορταστική εκδήλωση, ανθρώπους του θεάτρου. Ανθρώπους που υποστηρίζουν το ελληνικό θέατρο, κάνοντάς το να παραμένει πάντα ζωντανός παράγων στα ελληνικά κοινωνικά δρώμενα. Βραβεύτηκαν δύο ζευγάρια του θεατρικού χώρου, οι θεατρικοί επιχειρηματίες Βαγγέλης Λιβαδάς, Γιώργος Λεμπέσης και Νινέτα Λεμπέση για την πολύχρονη και σημαντική προσφορά τους στο θέατρο και η Σμαρούλα Γιούλη για την προσφορά της στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Για τους βραβευμένους μίλησαν οι Ιάκωβος Καμπανέλλης, Ασημάκης Γιαλαμάς, Μέλπω Ζαρόκωστα και Κώστας Ασημακόπουλος, ενώ τις τιμητικές πλακέτες απένειμαν οι Φώφη Τρέζου, Μαρλένα Γεωργιάδη, Ιάκωβος Καμπανέλλης και Ασημάκης Γιαλαμάς. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: Τζένη Ρουσσέα, Αννα Φόνσου, Ντίνα Κώνστα, Λυκούργος Καλλέργης, Τζένη Ζαχαροπούλου, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Γιάννης Ζουγανέλης κ.ά.

Ακρόαση τραγουδιού, με σκοπό τη στελέχωση παιδικής χορωδίας, θα γίνει μεθαύριο (14/1) και στις 21/1 (12 μ. -4 μ.μ.), στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γ. Αρμένη (Σπ. Τρικούπη 34, Εξάρχεια, τηλ. 8253489). Η ακρόαση γίνεται από την Χριστίνα Πλατανιά, καθηγήτρια Ανώτερων Θεωρητικών, σολίστ πιάνου και καθηγήτρια μουσικής και τραγουδιού της Δραματικής Σχολής του «Νέου Ελληνικού Θεάτρου». Η χορωδία, που θα αποτελείται από παιδιά πέντε έως δεκαπέντε ετών, θα έχει πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Θα εγγραφούν μόνο τα παιδιά που θα περάσουν επιτυχώς από την ακρόαση.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του θα κόψει ο Σύλλογος Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς, την Κυριακή, στις 11πμ, στο Πολιτιστικό του Κέντρο (Δεληγιώργη 24, Αθήνα, τηλ. 5222.175). Θ' ακολουθήσει εκδήλωση, με συμμετοχή του Χορευτικού και της Μεικτής Χορωδίας - Μαντολινάτα του συλλόγου. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ