ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Προετοιμασία για την απεργία

  Θα γίνει την πρώτη μέρα εισαγωγής του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής

Την ομόφωνη απόφασή τους να διατρανώσουν μαζί με τους εργαζόμενους, όλη την κοινωνία, την αντίθεσή τους στην απορύθμιση του ΕΣΥ, που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας», αλλά και με τα νομοσχέδια που σκοπεύει να προωθήσει στη συνέχεια, εξέφρασαν χθες πάνω από 100 αντιπρόσωποι σωματείων της Αθήνας, του Πειραιά, αλλά και των Περιφερειακών Συμβουλίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία στην Αθήνα.

Αμεσος στόχος, η επιτυχία της 24ωρης απεργίας, που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και του συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας, με την ενεργοποίηση και συμμετοχή των εργαζομένων και όλης της κοινωνίας, καθώς η επίθεση της κυβέρνησης στην υγεία «είναι υπόθεση όλων».

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προωθεί τη συνολική ανατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας, με το άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων», υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και αναφέρθηκαν στα έξι βασικά σημεία διαφωνίας της ΠΟΕΔΗΝ, στα οποία δεν υπήρξε καμία υπαναχώρηση από το υπουργείο Υγείας.

«Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεν είναι μόνο θέμα της ομοσπονδίας. Η υπόθεση της επιτυχίας του συλλαλητηρίου είναι υπόθεση όλων μας, όλων των εργαζομένων, όλης της κοινωνίας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Μαυροματίδης στο άνοιγμα της σύσκεψης και κάλεσε σε συντονισμό δράσης για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων.

Η επίθεση της κυβέρνησης στην υγεία έχει κλιμακωθεί, τόνισε η Λέττα Μεθωνιού, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι οποιαδήποτε βελτιωτική παρέμβαση στο νομοσχέδιο δεν αλλάζει το χαρακτήρα των αλλαγών, που οδηγούν στο ξεκλήρισμα της δημόσιας υγείας. «Η επίθεση αυτή σημαδεύει, όχι μόνο τους εργαζόμενους στην υγεία, αλλά όλο το λαό, καθένα από μας», τόνισε στη συνέχεια και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την κοινωνία, τόσο στην ψήφιση, όσο και στην εφαρμογή του νομοσχεδίου, αν χρειαστεί.

Στη χθεσινή σύσκεψη, καταδικάστηκε και το ΝΑΤΟικό έγκλημα στα Βαλκάνια, αλλά και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. «Οι εργαζόμενοι, το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αγωνιστούν, δημιουργώντας ενιαίο μέτωπο αντίδρασης στα καίρια χτυπήματα του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού σε όλους τους τομείς. Στην υγεία, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά δικαιώματα, στην ιμπεριαλιστική επίθεση στα Βαλκάνια», υπογράμμισαν στη χθεσινή σύσκεψη τα στελέχη της ΕΣΑΚ Υγειονομικών Μαρία Κεφαληνού και Χάρης Χουρδάκης.

Κάλεσμα σε όλο το λαό για να δώσει δυναμικό «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ, απευθύνει, σε ανακοίνωσή του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

Στη Βουλή

Χτες κατέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη και το πιο πιθανό είναι να διαρκέσει όλη την εβδομάδα. Επομένως, δεν είναι σίγουρο ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την επόμενη βδομάδα.

Πυρά απ' τους πανεπιστημιακούς

Φημολογείται ότι η επίσκεψη στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία θα κοστίζει 30.000 δραχμές

Η κριτική του διδακτικού προσωπικού των ιατρικών σχολών στο νομοσχέδιο για την υγεία έχει δυο επίπεδα: Το πρώτο αφορά στις επιπτώσεις στο υπάρχον δημόσιο σύστημα υγείας και ειδικότερα στο χρήστη και το δεύτερο αφορά στην κατάργηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών.

Χτες έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου οι Σύλλογοι ΔιδακτικούΕρευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, ενώ, όπως αναφέρθηκε απ' τον γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΔΕΠ, κ. Κολλιό, με τις θέσεις των παραπάνω συλλόγων συντάσσεται και το προσωπικό των ΔΕΠ στις άλλες ιατρικές σχολές που δεν έχουν ξεχωριστούς συλλόγους.

Η Αμ. Αστερίου, πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ Αθήνας, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί εντυπώσεις, ενώ στην πράξη ιδιωτικοποιεί το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. «Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις καταργούν τη διοικητική αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής και των οργανωτικών τους μονάδων - κλινικών και εργαστηρίων - καθώς και την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη λειτουργική ανεξαρτησία των μελών των ΔΕΠ», τόνισε η Αμ. Αστερίου.

Ειδικότερα για τους διοικητές των νοσοκομείων (μάνατζερ), το επιστημονικό προσωπικό σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Π. Ευθυμίου, επισημαίνει ότι οι αρμοδιότητες που έχει ο μάνατζερ «είναι προσβλητικές για κάθε λειτουργό υγείας καθώς και επικίνδυνες για το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας, γιατί ασκούνται χωρίς έλεγχο και χωρίς την παραμικρή αναφορά σε ποιοτικά κριτήρια».

Μια πρόγευση των ΠΕΣΑΡΧΩΝ - όπως χαρακτήρισε τους μάνατζερ - έδωσε ο Π. Μακρής, γραμματέας του Συλλόγου ΔΕΠ Θεσσαλονίκης, αναφέροντας ότι οι τωρινοί πρόεδροι νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ζητούν απ' τους πανεπιστημιακούς να υπογράφουν ονομαστικό κατάλογο αν είναι ή όχι παρόντες και να βεβαιώνουν την παρουσία των γιατρών της κλινικής τους! Επίσης, με εγκυκλίους τους άλλαξαν το αντικείμενο πανεπιστημιακών εργαστηρίων.

Ο Β. Τζιγγούνης, πρόεδρος Συλλόγου ΔΕΠ απ' την Πάτρα, κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο το διέπει ο αυταρχισμός, ενώ με την παρουσία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ. «Είναι απόφαση της κυβέρνησης η πλήρης ιδιωτικοποίηση, που οδηγεί στη δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων: Εκείνων που θα συνωστίζονται δωρεάν το πρωί και εκείνων που θα μπορούν να πληρώνουν το απόγευμα», είπε ο Δ. Μητσιμπούνας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ Αθήνας.

Οπως καταγγέλθηκε στη συνέντευξη, φημολογείται ότι η επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία θα είναι 30.000 δραχμές αλλά από αυτά θα καταλήγουν ελάχιστα χρήματα στους γιατρούς. «Το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει χρηματοδότηση, αλλά στηρίζεται στις αμοιβές. Επιχειρεί τον περιορισμό των πόρων με τους κλειστούς προϋπολογισμούς, που θα λειτουργούν σαν μαστίγιο για να πιαστεί η νόρμα», τόνισε η Ερ. Αργύρα.

Εκείνο όμως που απομυθοποιήθηκε χτες είναι το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με τα απογευματινά ιατρεία ο ασθενής θα μπορεί να έχει τον πανεπιστημιακό γιατρό. Αποκαλυπτικός ήταν ο Δ. Κ. Βώρος, αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και πρόεδρος των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αρεταίειου-Αιγινήτειου: «Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών στα νοσοκομεία εμφανίζεται χωρίς καμία πρόβλεψη, σχεδιασμό και ετοιμασία. Ο θεσμός αυτός, που σε άλλες χώρες απέδωσε επειδή στηρίχτηκε σοβαρά, εδώ φαίνεται να αποτελεί μόνο λεκτική ικανοποίηση της κοινωνίας. Χωρίς καμία ετοιμασία υποδομής και οικονομική στήριξη είναι βέβαιο πως οι πανεπιστημιακοί γιατροί δεν έχουν κανένα περιθώριο κλινικού έργου μέσα στα νοσοκομεία. Αντί για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών θα δημιουργηθούν συνθήκες εύνοιας για τα ιδιωτικά ιδρύματα. Το σχέδιο νόμου επαγγέλλεται πράγματα που οι άρρωστοι δε θα βρουν στα νοσοκομεία γιατί απλά δε θα υπάρχουν».

Βέβαια, η πρόταση για εξαίρεση των πανεπιστημιακών απ' τις ρυθμίσεις ή η δημιουργία αμιγώς πανεπιστημιακών νοσοκομείων δεν αποτελεί ριζική απάντηση στην απορύθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΙΚΑ
Μετατρέπονται σε μονάδες βραχείας νοσηλείας

  Τη ριζική αντίθεσή τους  εκφράζουν οι γιατροί του 3ου Νοσοκομείου με ψήφισμα της Γενικής τους συνέλευσης

 

Η επιβεβαίωση ουσιαστικά της πρόθεσης της διοίκησης του ΙΚΑ για την αθόρυβη κατάργηση και μετατροπή των νοσοκομείων του ΙΚΑ σε μονάδες βραχείας νοσηλείας, έγινε στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Το ζήτημα των νοσοκομείων του ΙΚΑ και ειδικότερα του 3ου Νοσοκομείου, έθεσαν στη συνεδρίαση ο Θωμάς Κακαβάς, μέλος της διοίκησης του ΙΚΑ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, αλλά και ο εκπρόσωπος των γιατρών των νοσοκομείων στο ΔΣ του ΙΚΑ κ. Αθανασόπουλος. Στην παρατήρηση του Θ. Κακαβά ότι ειδικότερα για το 3ο Νοσοκομείο υπάρχει οργανόγραμμα στο νοσοκομείο με τις επιχειρούμενες αλλαγές, ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος ισχυρίστηκε ότι ακόμα υπάρχουν μόνο σκέψεις και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Τόσο ο Θ. Κακαβάς, όσο και ο εκπρόσωπος των γιατρών των νοσοκομείων του ΙΚΑ τόνισαν την ανάγκη να συζητηθεί συνολικά το ζήτημα των νοσοκομείων του ΙΚΑ, ωστόσο ο διοικητής του ΙΚΑ παρέπεμψε το θέμα για το μέλλον...

Στο 3ο Θεραπευτήριο

Τη ριζική αντίθεσή τους στην κατάργηση του 3ου Νοσοκομείου ΙΚΑ και τη μετατροπή του σε μονάδα βραχείας νοσηλείας, που «έχει αποφασίσει και δρομολογήσει η διοίκηση του ΙΚΑ», και η οποία «θα σημάνει την υποβάθμιση του παρεχόμενου εξειδικευμένου έργου του», εκφράζουν σε ψήφισμα της Γενικής τους Συνέλευσης οι γιατροί του νοσοκομείου.

«Η μετατροπή αυτή εκτός από το ότι διαταράσσει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, το πιο σοβαρό είναι ότι θα στερήσει από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας περίπου 100 κρεβάτια νοσηλείας, έξι κρεβάτια μονάδας εμφραγμάτων, θέσεις ειδικευομένων γιατρών και θα επιβαρύνει τις ήδη φορτωμένες εφημερίες των άλλων νοσοκομείων του ΕΣΥ», υπογραμμίζουν οι γιατροί.

Το 3ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, επισημαίνουν στη συνέχεια, αποτελεί μια αξιόλογη δευτεροβάθμια μονάδα υγείας και λειτουργικό κομμάτι του ΕΣΥ που έχει προσφέρει θετικό έργο στην κοινωνία και τους ασφαλισμένους του. Διαθέτει υψηλή τεχνολογία και επιστημονικό προσωπικό ικανό να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Εξειδικευμένης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης και Πρόληψης. Συμμετέχει ισότιμα στο σύστημα εφημερίας στο Λεκανοπέδιο Αττικής και δίνει πλήρη ειδικότητα σε ειδικευόμενους γιατρούς. Διαθέτει παθολογική, χειρουργική, ουρολογική και καρδιολογική κλινική, αρκετά τμήματα και κέντρα (ρευματολογικό, γυναικολογικό, αιματολογικό, ουροδυναμικό, παθολογοανατομικό κλπ), καθώς και εργαστήρια για την υποστήριξη αυτών των κλινικών και των τμημάτων.

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών στις 8-1-2001 επαναβεβαίωσε την απόφασή της για τη διατήρηση του νοσοκομείου ως Δευτεροβάθμιας Μονάδας Υγείας με παράλληλη ουσιαστική αναβάθμιση (πρόσληψη νοσηλευτών και λοιπού υποστηρικτικού προσωπικού, τεχνολογικό εξοπλισμό, μηχανοργάνωση, δημιουργία οργανισμού και λειτουργική σύνδεση με τα άλλα νοσοκομεία του ΙΚΑ).

«Τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν δεν είναι τέτοια που να αποτελούν ούτε την αιτία ούτε το άλλοθι για την κατάργηση του νοσοκομείου για το οποίο έχουν ξοδευτεί και πολλά χρήματα και πολλή αγάπη και κόπος για τους εργαζόμενους», τονίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου.

Τέλος, τονίζουν ότι συμφωνούν με τη δημιουργία νέων κέντρων και μονάδας βραχείας νοσηλείας, σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης, αλλά με την προϋπόθεση της ένταξής τους στο νοσοκομείο με την αξιοποίηση αυτών των τμημάτων, που ήδη λειτουργούν και τα οποία είναι απαραίτητα σήμερα για το ΙΚΑ και το ΕΣΥ.

Τη στήριξή του στο αίτημα των γιατρών του 3ου Νοσοκομείου ΙΚΑ έχει εκφράσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος στα πλαίσια αυτά θα έχει συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη 16-1-2001 με τον διοικητή του ΙΚΑ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Οι υπάλληλοι συνεχίζουν την απεργία

Η χτεσινή πορεία στη Βουλή
Η χτεσινή πορεία στη Βουλή
Πορεία διαμαρτυρίας από το υπουργείο Υγείας και συγκέντρωση στη Βουλή πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Υγείας, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και εφτά βδομάδες σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Με συνθήματα όπως «αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας» και «υπουργέ θυμήσου την υπόσχεσή σου» ζητούσαν την άμεση νομοθετική ρύθμιση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπροσώπους των κομμάτων και τους παρουσίασε τα αιτήματά τους, που είναι η οικονομική αναβάθμιση και εξομοίωση με τους εργαζόμενους των άλλων υπουργείων, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η συμμετοχή τους σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες και η αναβάθμιση του υπουργείου σε επιτελική υπηρεσία στρατηγικού σχεδιασμού για την υγεία και την πρόνοια.

Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν δίκαια τα αιτήματά τους και υποσχέθηκαν στους εργαζόμενους πως θα συμβάλουν για την ικανοποίησή τους, σε αντίθεση με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκαν με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων, οι οποίοι αναγνώρισαν μεν το δίκαιο των αιτημάτων αλλά δεν προχώρησαν σε καμία δέσμευση.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου και επέδωσαν τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή για την ικανοποίηση των οικονομικών τους αιτημάτων.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις πενθήμερες απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέχρι ο υπουργός να υλοποιήσει στην πράξη την αρχική, όπως τόνιζαν, προφορική του αποδοχή των αιτημάτων τους, εντάσσοντας αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Αγριος εμπαιγμός των νεφροπαθών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πραγματοποίησαν χθες το πρωί το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) και εκπρόσωποι των συλλόγων που εκπροσωπεί πανελλαδικά. Διεκδικούν την καθιέρωση της πλήρους σύνταξης για τους νεφροπαθείς, που συμπληρώνουν 15 χρόνια εργασίας εν ασθενεία, για το οποίο, τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου «δεσμεύτηκαν» στους νεφροπαθείς προεκλογικά, αλλά ...ξέχασαν μετεκλογικά.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας είχαν συνάντηση με τον Ερρ. Μπάστα, διευθυντή του υπουργικού γραφείου του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ, ο οποίος υποσχέθηκε για μια ακόμα φορά στους νεφροπαθείς ότι το ζήτημα ...θα διευθετεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, οι εργαζόμενοι νεφροπαθείς στη χώρα μας υπολογίζονται σε 180 - 200, ενώ αυτοί που έχουν συμπληρώσει την 15ετία εργασίας εν ασθενεία είναι μόλις τέσσερις με πέντε!

Η ΠΟΝ θα επιδιώξει συνάντηση με τον υφυπουργό την ερχόμενη βδομάδα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ