Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πυρά απ' τους πανεπιστημιακούς

Φημολογείται ότι η επίσκεψη στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία θα κοστίζει 30.000 δραχμές

Η κριτική του διδακτικού προσωπικού των ιατρικών σχολών στο νομοσχέδιο για την υγεία έχει δυο επίπεδα: Το πρώτο αφορά στις επιπτώσεις στο υπάρχον δημόσιο σύστημα υγείας και ειδικότερα στο χρήστη και το δεύτερο αφορά στην κατάργηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών.

Χτες έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου οι Σύλλογοι ΔιδακτικούΕρευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, ενώ, όπως αναφέρθηκε απ' τον γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΔΕΠ, κ. Κολλιό, με τις θέσεις των παραπάνω συλλόγων συντάσσεται και το προσωπικό των ΔΕΠ στις άλλες ιατρικές σχολές που δεν έχουν ξεχωριστούς συλλόγους.

Η Αμ. Αστερίου, πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ Αθήνας, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί εντυπώσεις, ενώ στην πράξη ιδιωτικοποιεί το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. «Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις καταργούν τη διοικητική αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής και των οργανωτικών τους μονάδων - κλινικών και εργαστηρίων - καθώς και την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη λειτουργική ανεξαρτησία των μελών των ΔΕΠ», τόνισε η Αμ. Αστερίου.

Ειδικότερα για τους διοικητές των νοσοκομείων (μάνατζερ), το επιστημονικό προσωπικό σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Π. Ευθυμίου, επισημαίνει ότι οι αρμοδιότητες που έχει ο μάνατζερ «είναι προσβλητικές για κάθε λειτουργό υγείας καθώς και επικίνδυνες για το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας, γιατί ασκούνται χωρίς έλεγχο και χωρίς την παραμικρή αναφορά σε ποιοτικά κριτήρια».

Μια πρόγευση των ΠΕΣΑΡΧΩΝ - όπως χαρακτήρισε τους μάνατζερ - έδωσε ο Π. Μακρής, γραμματέας του Συλλόγου ΔΕΠ Θεσσαλονίκης, αναφέροντας ότι οι τωρινοί πρόεδροι νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ζητούν απ' τους πανεπιστημιακούς να υπογράφουν ονομαστικό κατάλογο αν είναι ή όχι παρόντες και να βεβαιώνουν την παρουσία των γιατρών της κλινικής τους! Επίσης, με εγκυκλίους τους άλλαξαν το αντικείμενο πανεπιστημιακών εργαστηρίων.

Ο Β. Τζιγγούνης, πρόεδρος Συλλόγου ΔΕΠ απ' την Πάτρα, κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο το διέπει ο αυταρχισμός, ενώ με την παρουσία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ. «Είναι απόφαση της κυβέρνησης η πλήρης ιδιωτικοποίηση, που οδηγεί στη δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων: Εκείνων που θα συνωστίζονται δωρεάν το πρωί και εκείνων που θα μπορούν να πληρώνουν το απόγευμα», είπε ο Δ. Μητσιμπούνας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ Αθήνας.

Οπως καταγγέλθηκε στη συνέντευξη, φημολογείται ότι η επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία θα είναι 30.000 δραχμές αλλά από αυτά θα καταλήγουν ελάχιστα χρήματα στους γιατρούς. «Το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει χρηματοδότηση, αλλά στηρίζεται στις αμοιβές. Επιχειρεί τον περιορισμό των πόρων με τους κλειστούς προϋπολογισμούς, που θα λειτουργούν σαν μαστίγιο για να πιαστεί η νόρμα», τόνισε η Ερ. Αργύρα.

Εκείνο όμως που απομυθοποιήθηκε χτες είναι το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με τα απογευματινά ιατρεία ο ασθενής θα μπορεί να έχει τον πανεπιστημιακό γιατρό. Αποκαλυπτικός ήταν ο Δ. Κ. Βώρος, αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και πρόεδρος των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αρεταίειου-Αιγινήτειου: «Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών στα νοσοκομεία εμφανίζεται χωρίς καμία πρόβλεψη, σχεδιασμό και ετοιμασία. Ο θεσμός αυτός, που σε άλλες χώρες απέδωσε επειδή στηρίχτηκε σοβαρά, εδώ φαίνεται να αποτελεί μόνο λεκτική ικανοποίηση της κοινωνίας. Χωρίς καμία ετοιμασία υποδομής και οικονομική στήριξη είναι βέβαιο πως οι πανεπιστημιακοί γιατροί δεν έχουν κανένα περιθώριο κλινικού έργου μέσα στα νοσοκομεία. Αντί για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών θα δημιουργηθούν συνθήκες εύνοιας για τα ιδιωτικά ιδρύματα. Το σχέδιο νόμου επαγγέλλεται πράγματα που οι άρρωστοι δε θα βρουν στα νοσοκομεία γιατί απλά δε θα υπάρχουν».

Βέβαια, η πρόταση για εξαίρεση των πανεπιστημιακών απ' τις ρυθμίσεις ή η δημιουργία αμιγώς πανεπιστημιακών νοσοκομείων δεν αποτελεί ριζική απάντηση στην απορύθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ