ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο καλύτερα θα είναι για το λαό μας, για τη χώρα

Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Mega»

Καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA» ήταν χτες βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακολουθούν αποσπάσματα από τις απαντήσεις που έδωσε ο Δ. Κουτσούμπας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Ολγας Τρέμη και Νίκου Ευαγγελάτο.

***
  • Για τις μετεκλογικές εξελίξεις

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης πραγματοποιήθηκε η ακόλουθη συζήτηση γύρω από τις μετεκλογικές εξελίξεις:

-- Ας πάμε ένα βήμα παραπέρα, στην επόμενη ημέρα. Τι εκτιμάτε εσείς - γιατί νομίζω ότι όλα τα δημοσκοπικά δεδομένα προς τα εκεί μας οδηγούν - για τις μετεκλογικές συνεργασίες; Τι πιστεύετε ότι είναι πιθανό να γίνει; Μπορεί να γίνει και αυτό που λέγεται, που κουβεντιάζεται, ο «μεγάλος συνασπισμός»;

-- Ως πολιτική εκτίμηση - γιατί και τα εκλογικά αποτελέσματα έχουν και τη δυναμική τους, οι ίδιες οι εξελίξεις - εμείς θεωρούμε ότι βεβαίως, υπάρχει η αντικειμενική βάση για να υπάρξει και «μεγάλος συνασπισμός». `Η αν δεν ευοδωθεί αυτήν τη στιγμή - διότι προοπτικά το βλέπω πιο σίγουρα και πιο μακροπρόθεσμα να υλοποιείται το επόμενο διάστημα - μπορεί να γίνει ένας συνασπισμός, μια συνεργασία κομμάτων, του πρώτου με άλλα μικρότερα κόμματα.

-- Η πολιτική σας εκτίμηση είναι ότι θα είναι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ;

-- Δεν μπορώ να το εκτιμήσω αυτό. Μπορεί να φαίνεται μικρός ο χρόνος, όμως είναι πολύ μεγάλος ο πολιτικός χρόνος των δέκα ημερών που απομένουν μέχρι την Κυριακή της κάλπης. Και επειδή οι διαφορές δεν πρέπει να είναι μεγάλες απ' ό,τι φαίνεται και από ό,τι συναντάμε μέσα στον κόσμο, δεν λέω μόνο δημοσκοπικά.

-- Ομως εγώ παίρνω αφορμή από αυτό που σας ρώτησε ο Νίκος Ευαγγελάτος. Καταλαβαίνω ότι εσείς λέτε ότι δεν έχει καμία σημασία αν θα σχηματιστεί μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ή μια κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ και αυτό παρεμπιπτόντως είναι και το δίλημμα που θέτουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μπροστά στην κάλπη. Γιατί για το ΚΚΕ δεν έχει σημασία αν είναι μία αριστερή κυβέρνηση και είναι το ίδιο αν είναι μία κεντροδεξιά κυβέρνηση;

-- Δεν έχουμε την άποψη ότι δεν έχει καμία σημασία, ούτε ότι είναι ταυτόσημες οι δύο λύσεις, όποιες κι αν επιλεγούν, ή όποιες και αν, από τις εξελίξεις, γίνουν πράξη. Θεωρούμε ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα και στα δύο βασικά κόμματα, και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Διαφορές που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ιστορική τους προέλευση ή τις ιδεολογικές καταβολές τους.

Εχουν κυρίως να κάνουν με απόψεις για το πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση, την κρίση και βεβαίως και με διαφορετικά, αν θέλετε, συμφέροντα διαφορετικών κύκλων του κεφαλαίου. Είναι διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς θα διαχειριστούν την κρίση. Και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ υπάρχουν τέτοιες διαφορές.

Στα βασικά ζητήματα, στα στρατηγικά ζητήματα, είναι στην ίδια κατεύθυνση. Δηλαδή, ότι δεν πρέπει να πειραχθεί καθόλου αυτό που λέμε καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, δεν πρέπει να πειραχθεί η σχέση με την ΕΕ και τις άλλες συμμαχίες που έχει η χώρα. Αυτή η λογική είναι που τους οδηγεί συνεχώς να συγκλίνουν.

Αυτό που ζήσαμε δηλαδή - να το πω αλλιώς, που υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία πλέον, αν και τους επτά μήνες απέκτησε αρκετή εμπειρία και γι' αυτό ο ελληνικός λαός - η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που ήταν «φως - σκότος», αντιπαράθεση κ.τ.λ., με διαφορετικές αντιλήψεις φυσικά, ξανά, και διαφορετικές τακτικές. Ομως η στρατηγική σύμπλευση σταδιακά τούς οδήγησε στο να μπορούν πολύ καλά να κυβερνήσουν μαζί, πολύ καλά να ψηφίζουν μνημόνια, πολύ καλά να επιβάλλουν αντιλαϊκά μέτρα.

-- Καταλαβαίνω ότι ο στόχος σας είναι η τρίτη θέση. Επομένως να σας ευχαριστήσουμε καταρχάς για τη συζήτηση και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και ευόδωση του στόχου σας. Που μπορεί να είναι ακόμα και αξιωματική αντιπολίτευση;

-- Οσο πιο δυνατό το ΚΚΕ τόσο καλύτερα θα είναι για το λαό μας, για τη χώρα.

  • Για το προσφυγικό - μεταναστευτικό και την πρόταση που έκανε χτες το ΚΚΕ

Απαντώντας στο ερώτημα ο Δ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε χτες μια άμεση πρόταση, γιατί πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα, άμεσο, που πρέπει να επιλυθεί, το θέμα ωστόσο, τόνισε, έχει να κάνει και με την προοπτική οριστικής επίλυσης του προβλήματος, γιατί όπως είπε «μπορεί να αποσυμφορηθούν τα νησιά ή το κέντρο της Αθήνας ή όσες περιοχές υπάρχει αυτό το πρόβλημα οξυμένο αυτή τη στιγμή, αλλά θα ξαναδημιουργηθεί σε λίγους μήνες, τα επόμενα χρόνια, γιατί οι πόλεμοι δεν τελειώνουν, η κρίση δεν τελειώνει, η φτώχεια υπάρχει».

Σε ό,τι αφορά την άμεση πρόταση που κατέθεσε εκ μέρους του ΚΚΕ στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό Β. Θάνου, είναι ότι πρέπει η ίδια η Κομισιόν, η ΕΕ να αναλάβει την ευθύνη της επίλυσης άμεσα αυτού του ζητήματος. «Πρακτικά», εξήγησε ο Δ. Κουτσούμπας, «θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση - επειδή οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν να μείνουν στην Ελλάδα, απλώς τα σύνορα της Ελλάδας είναι κοντά στις χώρες απ' τις οποίες προέρχονται και επειδή θέλουν να πάνε στη Γερμανία, απ' τη Συρία στη Γερμανία, ή άλλοι στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Δανία - εφόσον αυτή η κατάσταση φορτίζει την Ελλάδα και δημιουργεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα και επειδή δεν υπάρχουν και οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας για όλα αυτά τα ζητήματα, άρα χρειάζεται και βοήθεια και οι άλλες χώρες μπορούν να συνεννοηθούν και να γίνονται πτήσεις αεροσκαφών, τσάρτερ ή και πλοία, οτιδήποτε βολεύει.

Αεροδρόμια έχουν όλα τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους που είναι συγκεντρωμένοι εκεί και θα μπορούσαν να έρχονται από τη Γερμανία δέκα αεροπλάνα, δέκα πτήσεις, τρεις πτήσεις την ημέρα, μέσα σε ένα τριήμερο, για τους ανθρώπους που θέλουν να πάνε στη Γερμανία, πόσους δέχεται η ίδια, άλλοι στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία σε οποιαδήποτε χώρα.

Και βεβαίως, αυτό που δεσμεύει, η συνθήκη Σένγκεν για παράδειγμα, και λέει ότι η καταγραφή πρέπει να γίνει στον τόπο που φτάνουν και ακουμπάνε το πόδι τους στην ΕΕ, δηλαδή στο τάδε νησάκι, αυτό θα μπορούσε να λυθεί: Αφού θα είναι κλειστή πτήση, θα μπορούσαν να φεύγουν, να πηγαίνουν εκεί, να γίνεται η καταγραφή αμέσως μόλις βγαίνουν».

  • Σε ερώτηση σχετικά με τις διαφορές του ΚΚΕ από τη «Λαϊκή Ενότητα»

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «πολλές φορές τα συνθήματα ή ακόμα και κάποιες κοινές στοχεύσεις, προεκλογικές, στα λόγια, κρύβουν ότι υπάρχει μια βαθιά διαφορά πολιτικών θέσεων και απόψεων και ιδιαίτερα την προεκλογική περίοδο αυτά συσκοτίζονται. Και είναι καλό ο ελληνικός λαός να ξέρει ακριβώς τι λέει ο καθένας. Γιατί, ήδη υπάρχει τεράστια πείρα πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, το τι έγινε, τι έλεγε ως συνθήματα. Πάλι μας ταύτιζαν και λέγανε "μα γιατί δεν μπορείτε, αλίμονο, τόσα πράγματα, ενάντια στο μνημόνιο, ενάντια στην Ευρώπη, τους δανειστές, στο χρέος κ.λπ., σε πολλά συμφωνείτε, γιατί δεν μπαίνετε ακόμα και στην κυβέρνηση, ή έστω δεν συνεργάζεστε"».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχολίασε το γεγονός ότι η ΛΑΕ εκφράζει ουσιαστικά την άποψη που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, μέχρι τον Γενάρη, η οποία έχει αποδειχθεί πώς ξεκίνησε και πώς κατέληξε, την αντίληψη δηλαδή που λέει «ναι» στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και στην ΕΕ, θεωρώντας μάλιστα ότι αυτή μπορεί να βελτιωθεί σε όφελος των λαών μέσα απ' τις διαδικασίες της τις ίδιες. Αναφορικά με τη θέση της ΛΑΕ για την Ευρωζώνη και το «εθνικό νόμισμα» τόνισε: «Αυτή δεν είναι άποψη του ΚΚΕ. Εμείς μιλάμε σε άλλες συνθήκες, με τον λαό στην εξουσία, όταν θα υπάρχει κοινωνική ιδιοκτησία, για να μπορείς εσύ να σχεδιάσεις την οικονομία σου, την κοινωνία γενικότερα, με βάση συγκεκριμένους στόχους, να μπορείς να αποδεσμευτείς απ' την ΕΕ, το νόμισμα, να βρεις άλλους συμμάχους κ.λπ. Είναι ένα ολόκληρο πρόγραμμα, ένα ολόκληρο σχέδιο. Αυτό είναι - να το πω αλλιώς, γιατί είναι γνωστό - η σοσιαλιστική κοινωνία, αυτός είναι ο στόχος μας, δεν το κρύβουμε. Αλλο αν δεν είναι αυτή τη στιγμή ζήτημα των εκλογών, δεν κρίνεται αυτό».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ