ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Γεννημένος νικητής

O Κώστας Κεντέρης έγραψε και πάλι ιστορία στο Εντμοντον με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 200 μέτρα

Στην κορυφή του κόσμου, ανέβηκε ο Ελληνας Ολυμπιονίκης Κώστας Κεντέρης, ο οποίος τα ξημερώματα της Παρασκευής πρωταγωνίστησε στην τελική κούρσα των 200μ. ανδρών. Ούτε οι δυνατοί αντίπαλοί του, ούτε το... περίφημο πλέον κακό ξεκίνημά του, κατάφεραν να στερήσουν από τον αθλητή μας την πρωτιά και από τη χώρα μας το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάγεται στην πόλη Εντομοντον του Καναδά. Ο Μυτιληνιός αθλητής μετά από μία συγκλονιστική κούρσα κατάφερε να κόψει πρώτος, και μάλιστα με διαφορά από τους υπολοίπους, το... νήμα με 20.04, επίδοση που αν και δεν αποτελεί ρεκόρ είναι ένας σπουδαίος χρόνος. Αλλωστε, στα ημιτελικά, ο πρωταθλητής μας είχε σημειώσει 20.03 επίδοση που αποτελεί την καλύτερη για φέτος στον κόσμο. «Σπάμε το κατεστημένο. Γι' αυτό χρειάζεται σκληρή δουλιά και έτσι μένεις στην κορυφή. Δεν έχει σημασία ο χρόνος. Είτε 19.50 να έκανα, είτε το 20.04 σημασία έχει αυτό που ζω κατά τη διάρκεια του αγώνα. Σημασία έχει ότι η Ελλάδα πήρε άλλο ένα χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα», ήταν οι αρχικές δηλώσεις του φετινού παγκόσμιου πρωταθλητή, ο οποίος στη συνέχεια είπε:« Η αποστολή μου φέτος ήταν πιο δύσκολη από ό,τι πέρυσι. Είναι δύσκολο να διατηρηθείς στην κορυφή. Στο Σίδνεϊ γράφτηκε το πρωτοσέλιδο του βιβλίου και τώρα οι σελίδες. Μερικοί ήθελαν να με δουν να τρέχω στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με καλό μάτι και άλλοι με κακό. Εγώ έτρεξα και κέρδισα για αυτούς που με έβλεπαν με καλό μάτι». Ο Κώστας Κεντέρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αμφισβήτηση που έδειξε προς το πρόσωπό του ο Μάικλ Τζόνσον. Συγκεκριμένα είπε: «Πιστεύω ότι τον διέψευσα. Για μένα, πάντως, παραμένει ο μεγαλύτερος αθλητής του παγκόσμιου στίβου». Οσον αφορά στους υπόλοιπους αθλητές της κούρσας, σημειώνεται ότι στο βάθρο εκτός από τον Κεντέρη ανέβηκαν ακόμα τρεις αθλητές. Συγκεκριμένα, το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν δύο αθλητές, ο Αμερικανός Σον Κρόφορντ και ο Κιμ Κόλινς από τα νησιά Σεντ Κιτς, τερματίζοντας και οι δύο με 20.20. Το αργυρό μετάλλιο πήρε ο Τζαμαϊκανός Κρόστοφερ Γουίλιαμς με 20.20 επίσης. Τις υπόλοιπες θέσεις πήραν οι εξής αθλητές: 5ος - Μάλκολμ (Μ. Βρετανία) 20.22, 6ος - Μπάκλαντ (Μαυρίκιος) 20.24, 7ος - Λιτλ (ΗΠΑ) 20.25, 8ος - Ντέβονις (Μ. Βρετανία) 20.38.

Στον τελικό η Κελεσίδου

Η στιγμή που Κώστας Κεντέρης «αγκαλιάζει» το χρυσό μετάλλιο

Sportidea

Η στιγμή που Κώστας Κεντέρης «αγκαλιάζει» το χρυσό μετάλλιο
Το εισιτήριο για το μεγάλο τελικό της δισκοβολίας πήρε την 7η μέρα των αγώνων η Αναστασία Κελεσίδου. Αν και... ίδρωσε στην πρώτη προκριματική σειρά του αγωνίσματός της, τελικά η αργυρή Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ κατάφερε, με βολή στα 62.26μ., να πάρει την 5η θέση και την πρόκριση, παρ' όλο που το όριο ήταν 63μ. Η αθλήτριά μας για να πανηγυρίσει την πρόκριση αναγκάστηκε να περιμένει να ολοκληρωθεί ο αγώνας και να συγκρίνει τη βολή της με τις βολές άλλων αθλητριών. «Δεν μπορούσα να κάνω παραπάνω μέτρα. Δεν είμαι ευχαριστημένη από την επίδοσή μου» δήλωσε μετά τον αγώνα της η Ελληνίδα δισκοβόλος. Σήμερα στις 23.30, η Τασούλα Κελεσίδου θα δώσει τη μεγάλη μάχη στα τελικά της δισκοβολίας και στόχος της είναι να πραγματοποιήσει καλύτερη παρουσία συγκριτικά με αυτήν που είχε στα προκριματικά. Μπορεί η Κελεσίδου να κατάφερε έστω και αγχωμένη να περάσει στα τελικά, οι δύο Ελληνίδες συναθλήτριές της Στέλλα Τσικούνα και Κατερίνα Βόγγολη δεν τα κατάφεραν. Η Τσικούνα, με βολή στα 60.32μ. αναδείχτηκε 7η στη 2η προκριματική σειρά, ενώ στην ίδια σειρά η Βόγγολη πήρε την 8η θέση με 59.98 και αποκλείστηκε (όπως και η Τσικούνα) από τη συνέχεια.

12η η Παπαγιάννη, ακυρώθηκε η Κοκκότου

Ευχαριστημένη από τη 12η θέση στα 20.000μ. βάδην που κατέκτησε, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της κούρας η νεαρή 21χρονη αθλήτριά μας Αθηνά Παπαγιάννη. Η Νεαρή αθλήτρια τερμάτισε σε 1.34.56, χρόνος που όπως η ίδια είπε δεν την ικανοποίησε. Η ετέρα εκπρόσωπός μας στο αγώνισμα, η Χριστίνα Κοκκότου, ακυρώθηκε. Νικήτρια αναδείχτηκε η Ρωσίδα Ολιμπιάντα Ιβάνοβα με 1.27.48, 2η η Λευκορωσίδα Βαλεντίνα Τσιμπούλσκαγια με 1.28.49 και τρίτη η Ιταλίδα Ελιζαμπέτα Περόνε με 1.28.56.

ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ
«Ιπτάμενος» Μαρκόφ

Μπορεί να... λαχτάρισε στην αρχή του αγώνα, αλλά τελικά ο Ντμίτρι Μαρκόφ ήταν αυτός που χαμογέλασε τελευταίος στον τελικό του επί κοντώ. Ο πρώην Λευκορώσος, που αγωνίζεται πλέον με τα χρώματα της Αυστραλίας, με το 5,95 που πέρασε με την πρώτη προσπάθειά του ουσιαστικά είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο. Μέχρι εκείνη την ώρα βρισκόταν στην πέμπτη θέση, αλλά όμως οι σπουδαίοι αθλητές στα δύσκολα φαίνονται. Ομως δεν αρκέστηκε σ' αυτό και ανέβασε τον πήχη στα 6,05 και με τη δεύτερη προσπάθεια έγινε ο τρίτος αθλητής όλων των εποχών στο αγώνισμα, που περνάει αυτό το ύψος, μετά από το Σεργκέι Μπούμπκα, που έχει και το παγκόσμιο ρεκόρ με 6,14, και τον Μαξίμ Ταράσοφ. Ενα σκαλί ψηλότερα από τη Σεβίλλη ανέβηκε ο Αλεξάντρ Βερμπούκ, καθώς ο Ισραηλινός πέρασε τα 5,85 με την πρώτη, ενώ ο χρυσός Ολυμπιονίκης Νικ Χάισονγκ με την ίδια επίδοση, αλλά στη δεύτερη προσπάθεια, πήρε το χάλκινο. Σημειώνεται ότι και οι τρεις επικοντιστές που έχουν πετύχει τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του αθλήματος, έχουν ένα κοινό στοιχείο τις... ρίζες τους στη Σοβιετική Ενωση. Ο Μαρκόφ, πάντως, ακόμη και μετά την απονομή δεν πίστευε ότι θα φύγει από το Εντμοντον με το χρυσό μετάλλιο. «Δεν ήταν ακριβώς αυτό που είχα στο μυαλό μου πριν από τον αγώνα, ούτε το χρυσό μετάλλιο ούτε η επίδοση», είπε ο Αυστραλός, ενώ αναφερόμενος στις πιθανότητες που έχει να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ του επί κοντώ είπε: «Ισως, γιατί όχι, να καταρρίψω και το ρεκόρ, κανείς δεν ξέρει. Πρώτα όμως πρέπει να συνειδητοποιήσω τι έγινε εδώ

Κούρσα για έναν

Μπορεί να έφυγαν μαζί στην εκκίνηση, αλλά τελικά ο ένας από τους τρεις ήταν αυτός που γρήγορα έδειξε ότι δεν του ξεφεύγει το χρυσό. Ο λόγος για τον Αλεν Τζόνσον που πρώτευσε στα 100μ εμπόδια με χρόνο 13.04. Στην εκκίνηση βρέθηκαν ακόμη δύο φαβορί του αγωνίσματος, ο Κουβανός Γκαρσία και Αμερικάνος Ντάνλεϊ, οι οποίοι όμως έδωσαν μάχη μόνο για το αργυρό. Αυτό το κέρδισε ο Κουβανός με 13.04 χάρη στο φώτο φίνις, αφού έπεσε μαζί στο νήμα με τον Αμερικανό, ο οποίος ήταν τρίτος με τον ίδιο χρόνο (που αποτελεί και ρεκόρ στις ΗΠΑ). Ετσι ο Τζόνσον επανήλθε στην κορυφή του κόσμου μετά από ένα μικρό «διάλειμμα». Ο 30χρονος εμποδιστής είχε αναδειχτεί παγκόσμιος πρωταθλητής το 1995 στο Γκέτεμποργκ και το 1997 στην Αθήνα, όμως στη Σεβίλλη, αν και προκρίθηκε στον ημιτελικό, δεν αγωνίστηκε εξαιτίας τραυματισμού.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΗΜΕΡΑ: Δίσκος γυναικών (τελικός, 23.30), 4χ100 μ. σκυταλοδρομία γυναικών (1ος γύρος, 23.35). ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: 4χ100 μ. σκυταλοδρομία ανδρών (1ος γύρος, 00.10), 100 μ. εμπόδια γυναικών (τελικός, 01.00), μήκος ανδρών (τελικός, 01.05), 4χ400 μ. σκυταλοδρομία γυναικών (1ος γύρος, 01.15), 4χ400 μ. σκυταλοδρομία ανδρών (1ος γύρος, 01.40), 5.000 μ. γυναικών (τελικός, 02.15), 4χ100μ. σκυταλοδρομία γυναικών (τελικός, 02.40). ΑΥΡΙΟ: Μαραθώνιος γυναικών (αρχή, 17.00), μαραθώνιος γυναικών (τερματισμός, 19.30), άλμα εις ύψος γυναικών (τελικός, 23.30), ακόντιο ανδρών (τελικός, 23.40). ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑΣ: 4χ100 μ. σκυταλοδρομία ανδρών (ημιτελικός, 01.20), 800 μ. γυναικών (τελικός, 00.45), 1.500 μ. ανδρών (τελικός, 01.00), 4χ400 μ. σκυταλοδρομία ανδρών (τελικός, 01.20), 4χ400 μ. σκυταλοδρομία γυναικών (τελικός, 01.40), 4χ100 μ. σκυταλοδρομία ανδρών (τελικός, 02.10), τελετή λήξης (02.15). Σημειώνεται ότι όλοι οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά από την ΕΤ- 1.

Η ώρα της σκυτάλης

Τη... σκυτάλη της προσπάθειας για διάκριση στους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, παίρνουν σήμερα στις 23.35 οι αθλήτριές μας που απαρτίζουν την Εθνική μας ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100. Οι Εφη Πατσού, Γεωργία Κοκλώνη, Ολγα, Καϊδατζή και Γιάννα Καφετζή, που αναμένεται να αποτελέσουν την ελληνική ομάδα, θα προσπαθήσουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στον 1ο γύρο, με σκοπό να πάρουν το εισιτήριο για το 2ο. Αν προκριθούν στον επόμενο γύρο, τότε η προσπάθειά τους θα επικεντρωθεί στην κατάκτηση μιας θέσης που θα οδηγήσει στην τελική κούρσα, που θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα Κυριακής (02.10). Από τις Ελληνίδες αθλήτριες που θα πάρουν μέρος στην κούρσα, η πιο έμπειρη είναι η Εφη Πατσού.

Αλλος ένας Ελληνας αθλητής, όμως, θα κάνει πρεμιέρα σήμερα στο στίβο του Εντμοντον. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε ηλικία αθλητή από την ελληνική αποστολή, τον 37χρονο δρομέα Σπύρο Καστάνη. Ο Ελληνας αθλητής στις 17.00 θα ξεκινήσει την προσπάθειά του για διάκριση στα 50.000μ. βάδην, έχοντας ως καλύτερη φετινή του επίδοση τις 3.59.43. Φαβορί για την κατάκτηση της πρωτιάς στο συγκεκριμένο αγώνισμα είναι ο Αυστραλός Νέιθαν Ντικς με επίδοση 3.43.43 και έπονται ο Ισπανός Χέζους Ανχελ Γκαρσία με 3.44.26 και ο Ρώσος Αλεξέι Βογεβόντιν με 3.44.30.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ