ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αχιλλέας Μπλάνας
Αχιλλέας Μπλάνας
Φωτ.

Στην ιερή μνήμη του ΗΛΙΑ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΔΗ, συνταξιούχου πολιτικού μηχανικού, ακαταπόνητου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, της ειρήνης και του σοσιαλισμού, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ, ως ένδειξη ελάχιστης τιμής.

Μυρτώ Μυριαλλή, αρχιτέκτων

* * *

ΦΩτ.

Ο ΜΗΤΣΟΣ ΚΟΡΔΟΓΙΑΝΝΗΣ, ο οποίος πέθανε στις 20 Ιούνη 2004 στην Αθήνα, ήταν μέλος του ΚΚΕ από το 1942. Ναυτεργατικό στέλεχος της θρυλικής ΟΕΝΟ, διωκόμενος, μαζί με άλλους κομμουνιστές ναυτεργάτες, σε «Μαύρες Λίστες», που κυκλοφορούσαν το τότε ελληνικό υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και η πουλημένη διοίκηση της ΠΝΟ, στα δύσκολα χρόνια του Β` Παγκόσμιου Πολέμου και μεταπολεμικά.

Ξεμπαρκάρισε στη δεκαετία του '50 στο Αμστερνταμ και έφτασε ως μετανάστης στο Αμβούργο, όπου έζησε για πολλά χρόνια.

Δούλεψε ακούραστα για τη λύση των προβλημάτων των Ελλήνων μεταναστών, για τη συγκρότηση της ΕΔΑ Δυτικής Γερμανίας και ανέπτυξε σημαντική δράση στο αντιδικτατορικό κίνημα. Συνετέλεσε αποφασιστικά στην συγκρότηση Οργάνωσης του ΚΚΕ με τη συμμετοχή του στην αντιμετώπιση της οπορτουνιστικής ομάδας, μετά τη διάσπαση του Κόμματος το 1968, ως Γραμματέας της ΚΟ Γερμανίας.

Πιστός και αταλάντευτος στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, στη δύναμη της εργατικής τάξης και στην αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, μοναδικό σύστημα που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και θα επιβάλει την ειρήνη, αγωνίστηκε έως το τέλος της ζωής του.

Γενοβέφα Καρύδου
Γενοβέφα Καρύδου
Στη μνήμη του Μήτσου Κορδογιάννη, οι σύντροφοί του από την ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ προσφέρουν στο Κόμμα 230 ευρώ.

* * *

φΩΤ.

Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΛΑΝΑΣ έζησε και «έφυγε» κομμουνιστής, στέλεχος του ΚΚΕ, σταθερός, συνεπής και αταλάντευτος αγωνιστής, μαχητής για την ειρήνη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 60 ευρώ στο ΚΚΕ για τη συνέχεια του αγώνα.

Ε. Γ. Αναστασίου

* * *

Φωτ.

Στις 24 Ιούνη 2004 «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή, στα 58 χρόνια του, ο αγαπημένος μας ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΟΜΠΡΟΥΚΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Καταγόταν από αριστερή αγωνιστική οικογένεια από το Παλαιό Γυναικόκαστρο Κιλκίς. Γαλουχημένος με τα ιδανικά της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού, ως μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, συμμετείχε δραστήρια στο λαϊκό κίνημα και το 1975 έγινε μέλος του ΚΚΕ, στα ιδανικά του οποίου έμεινε πιστός και αταλάντευτος έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, ο πατέρας του Χρήστος Τομπρουκίδης και τα αδέλφια του προσφέρουν στη ΝΕ Κιλκίς 500 ευρώ και συγγενείς και φίλοι του, αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουν 150 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΣΟΦΙΑΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ και αντί για μνημόσυνο, η οικογένειά της προσφέρει στο ΚΚΕ 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Χαραυγής - Ευγένειας Πειραιά.

Στέφανος Αλμετίδης
Στέφανος Αλμετίδης
* * *

Φωτ.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΠΟΥΝΑΣ, το παλικάρι με τα πλούσια αισθήματα και το πλατύ χαμόγελό του, «έφυγε» από τη ζωή ξαφνικά στα 44 χρόνια του, πριν από λίγους μήνες.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στη ΝΕ Τρικάλων 50 ευρώ.

Οι συγγενείς του Βαγγέλης και Στέλλα Γεροκώστα

  • Στη μνήμη του πολυαγαπημένου κουνιάδου μου Παναγιώτη Σαπουνά, του δημιουργικού αυτού ανθρώπου με τα χίλια δυο χαρίσματα, προσφέρω στη ΝΕ Τρικάλων 50 ευρώ.

Θανάσης Γεροκώστας

* * *

Φωτ.

Στις 6 Ιούλη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ, μέλους του ΚΚΕ από το 1974. Γεννήθηκε το 1944 στο Αγρίνιο και από τα εφηβικά χρόνια του εντάχθηκε το αριστερό προοδευτικό κίνημα, ως μέλος των «Λαμπράκηδων». Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και από τη μεταπολίτευση, στις εκδηλώσεις της κομματικής του οργάνωσης. Αφιέρωσε όλες τις δυνάμεις του στους καθημερινούς αγώνες του κόμματός του, στο σωματείο του, στη γειτονιά, στο Δήμο Πετρούπολης στον οποίον εκλεγόταν συνεχώς από το 1982, σταθερός πάντα, παρά τις δυσκολίες, τις ανατροπές και τις κρίσεις.

Τις τελευταίες μέρες του, αδύναμος από την αρρώστια, έδωσε με αυταπάρνηση τη μάχη των ευρωεκλογών, το 1994, μεταφέροντας τη φωνή του ΚΚΕ σε κάθε γωνιά της Πετρούπολης.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Βούλα και τα παιδιά του Γιώργος, Σταύρος και Βασίλης προσφέρουν στο ΚΚΕ 120 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης και άλλα 40 ευρώ στη μνήμη του πρώτου εξαδέλφου του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΘΕΟΧΑΡΗ.

* * *

Φωτ. 2

Στις 13 Ιούλη συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο αξέχαστος σύντροφός μου ΒΕΝΕΤΣΑΝΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Ο Βενετσάνης Βενετσανόπουλος αφιέρωσε τη ζωή του στους λαϊκούς και πατριωτικούς αγώνες, όπως και όλη η οικογένειά του.

Βαρβάρα Αλμετίδου
Βαρβάρα Αλμετίδου
Τα μεταπολεμικά χρόνια υπέστη διώξεις, κυνηγήθηκε, εξορίστηκε στον Αϊ - Στράτη, στο Μακρονήσι, στα Γιούρα. Δε λύγισε, παρ' όλες τις ταλαιπωρίες και όταν αφέθηκε ελεύθερος συνέχισε και πάλι τη δράση του.

Ως δικηγόρος υπερασπίστηκε εργαζομένους, πρωτοστάτησε στη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού. Οι συνάδελφοί του, για την όλη προσφορά και δράση του, τον ανέδειξαν πρόεδρο των Συνταξιούχων Δικηγόρων.

Στάθηκε αταλάντευτος στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και η συνεισφορά του σε δύσκολες στιγμές του Κόμματος, ήταν καθοριστική.

Εως το τέλος της ζωής του δε σταμάτησε να προσφέρει στον αγώνα για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη της κουνιάδας μου ΜΑΡΙΑΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, η οποία στα δύσκολα χρόνια στάθηκε ο στυλοβάτης της οικογένειας, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Σαφράμπολης Νέας Ιωνίας.

Η συντρόφισσά του Δέσποινα Βενετσανοπούλου

* * *

Φωτ.

Στις 18 Ιούνη 2002, απρόσεκτος οδηγός αυτοκινήτου παρέσυρε και σκότωσε τον ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΜΑΝΟ, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του, στον Αγιο Χαράλαμπο Πτολεμαΐδας. Γεννήθηκε το 1929 και ήταν μέλος του ΚΚΕ.

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατό του, η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

* * *

Φωτ.

Στις 23 του περασμένου Ιούνη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο της πολυαγαπημένης μας ΓΕΝΟΒΕΦΑΣ ΚΑΡΥΔΟΥ. Παιδί πολιτικών προσφύγων, γεννήθηκε στην Τασκένδη. Εκεί μεγάλωσε, σπούδασε οδοντογιατρός και παντρεύτηκε.

Το 1978 επαναπατρίστηκε με την οικογένειά της και εγκαταστάθηκε στην Κρυόβρυση Πτολεμαΐδας.

Εμεινε πιστή στα ιδανικά του σοσιαλισμού έως το τέλος της ζωής της.

Μιχάλης Αλμετίδης
Μιχάλης Αλμετίδης
Στη μνήμη της προσφέραμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ο σύζυγος και τα παιδιά της

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 11 Ιούλη, συμπληρώνονται 36 χρόνια από το θάνατο του ΠΕΤΡΟΥ Αλέξανδρου ΙΩΑΝΝΙΔΗ από την Κιμμέρια Ξάνθης. Αγωνίστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό. Γι' αυτήν τη δράση του, εξορίστηκε επανειλημμένα και τελικά η χούντα των συνταγματαρχών τον εξόντωσε.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στον «902 Αριστερά στα FM» 500 ευρώ.

Η σύζυγός του Δέσποινα Ιωαννίδου

Ο γιος του Στέφανος Ιωαννίδης

* * *

Φωτ. 5

Ο Πατέρας μας ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΛΜΕΤΙΔΗΣ, από το Μεταλλικό Κιλκίς, πιάστηκε στα αιματηρά γεγονότα του Μεταλλικού το 1931, μαζί με τον αδελφό του Θόδωρο. Στη δικτατορία του Μεταξά, αφού τον βασάνισαν, και τον πίεσαν να κάνει «δήλωση μετανοίας» χωρίς να το πετύχουν, τον έστειλαν στην Ακροναυπλία. Στην Κατοχή μεταφέρθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας, από όπου αφέθηκε ελεύθερος και με τη βοήθεια της οργάνωσης του ΕΑΜ, έφθασε στην Ελεύθερη Ελλάδα. Το 1948 πιάστηκε και πάλι και εξορίστηκε στον Ξυλοσύρτη της Ικαρίας, στη Λήμνο και αργότερα στο Μακρονήσι.

Η μητέρα μας ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΛΜΕΤΙΔΗ πιάστηκε στη διάρκεια του Εμφύλιου, καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με άλλες 4 γυναίκες από το Μεταλλικό, κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ και Αλικαρνασσού και εξορίστηκε στα Γιούρα. Αφέθηκε ελεύθερη με την ανατροπή της χούντας, το 1975.

Μαρία Αλμετίδου
Μαρία Αλμετίδου
Ο παππούς μας ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΛΜΕΤΙΔΗΣ, σύνδεσμος στο 130 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, στον Εμφύλιο προμήθευε όπλα τους μαχητές του ΔΣΕ. Πιάστηκε και από έκτακτο Στρατοδικείο καταδικάστηκε τέσσερις φορές σε θάνατο. Εκτελέστηκε τον Ιούνη του 1947, ζητωκραυγάζοντας για το ΚΚΕ και τη Σοβιετική Ενωση.

Ο θείος μας ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΛΜΕΤΙΔΗΣ, γραμματέας της ΟΚΝΕ στο Κιλκίς, από το 1928 έως το 1940, αρρώστησε βαριά και πέθανε στο σανατόριο του Ασβεστοχωρίου, το Νοέμβρη του 1940.

Η γιαγιά μας ΜΑΡΙΑ ΑΛΜΕΤΙΔΟΥ, μας φρόντισε και μας προστάτεψε όλα τα χρόνια που οι γονείς ήταν διωκόμενοι, φυλακισμένοι ή στην εξορία.

Στη μνήμη των παραπάνω συγγενών μας, προσφέρουμε 400 ευρώ στην ΚΟΒ Μεταλλικού και 150 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ελλη Αλμετίδου, Μεταλλικό

* * *

Στη μνήμη των παρακάτω συγχωριανών μου από τη Μάνη Εβρου, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του ΔΣΕ, οι οποίοι «έπεσαν» πολεμώντας για τη λευτεριά της πατρίδας και τη δημοκρατία, προσφέρω 50 ευρώ, ως πρώτη δόση, στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας: ΠΑΣΧΑΛΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ, ΝΕΣΤΟΡΑ και ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ ΑΛΕΞΟΥΔΗ, ΧΡΗΣΤΟΥ Δ.ΒΑΪΡΑΜΗ, ΚΩΣΤΑ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΗ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΕΝΔΕΝΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΚΑΡΟΥΔΗ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΛΑΒΑΔΑΝΗ, ΚΩΣΤΑ και ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΓΚΟΥΓΚΟΥΤΟΥΔΗ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΠ. ΓΚΟΥΓΚΟΥΤΟΥΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ Ευάγ. ΓΚΟΥΓΚΟΥΤΟΥΔΗ, ΚΩΣΤΑ Ζ. ΓΚΟΥΓΚΟΥΤΟΥΔΗ, ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΓΚΙΝΤΙΔΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Π. ΓΚΙΝΤΙΔΗ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ. ΓΚΙΤΖΕΝΑ, ΖΗΣΗ Β. ΓΚΙΤΖΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΔΑΧΤΥΛΟΥΔΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ και ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΔΑΝΙΗΛΟΥΔΗ.

Δημήτριος Δανιηλούδης


Θόδωρος Αλμετίδης
Θόδωρος Αλμετίδης

Μαρία Βενετσανοπούλου
Μαρία Βενετσανοπούλου

Αρης Θεοχάρης
Αρης Θεοχάρης

Βενετσάνης Βενετσανόπουλος
Βενετσάνης Βενετσανόπουλος

Αναστάσιος Μάνος
Αναστάσιος Μάνος

Σοφία Τσολακίδου
Σοφία Τσολακίδου

Ηλίας Βελισσαρίδης
Ηλίας Βελισσαρίδης

Πέτρος Ιωαννίδης
Πέτρος Ιωαννίδης

Ιορδάνης Τομπρουκίδης
Ιορδάνης Τομπρουκίδης

Παναγιώτης Σαπουνάς
Παναγιώτης Σαπουνάς

ΜΗΤΣΟΣ ΚΟΡΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΗΤΣΟΣ ΚΟΡΔΟΓΙΑΝΝΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ