ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2020
Σελ. /24
Σκληροί

Εως και με «ξήλωμα» διευθυντών απειλούν τις τράπεζες οι «κουταλιανοί» του υπουργείου Ανάπτυξης, αν δεν προχωρήσουν γρήγορα τα προγράμματα δανειοδοτήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση προς τις επιχειρήσεις. Τα «ενδοοικογενειακά» καβγαδάκια βέβαια των τραπεζών με τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους μικρή σημασία θα είχαν, αν η κυβέρνηση - πάντα με τη βοήθεια της «εποικοδομητικής» αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ - δεν παρουσίαζε τις χρηματοδοτήσεις και τα δάνεια περίπου σαν το «μάννα εξ ουρανού» για επαγγελματίες και εργαζόμενους. Η αλήθεια βέβαια βρίσκεται μίλια μακριά, αφού τα πακέτα αυτά κάθε άλλο παρά αφορούν - ή πολύ περισσότερο μπορούν να ανακουφίσουν - τους δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που βουλιάζουν ακόμα βαθύτερα στα χρέη προς τις τράπεζες και τις εφορίες, με τη «σπάθα» των εξώσεων και κατασχέσεων να στέκει από πάνω τους, και τώρα η κυβέρνηση τους λέει να ξαναδανειστούν. Οσο για το τι σημαίνουν τα δάνεια αυτά για τους εργαζόμενους, χαρακτηριστικά είναι τα όσα έγραφε την προηγούμενη βδομάδα σε επιστολή του προς την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ελλάδος. Μεταξύ άλλων ζητούσε για το πρόγραμμα δανειοδότησης με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των θέσεων εργασίας που οι επιχειρήσεις δεσμεύονται τυπικά να διατηρήσουν, ώστε να έχουν ακόμα περισσότερο λυμένα τα χέρια τους για τη συνδυαστική εφαρμογή όλων των αντεργατικών μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση...

Καταδίκη

«Οι ΗΠΑ και ειδικότερα ο κ. Πάιατ έχουν αποδείξει ότι ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προφανώς έχουν έναν ευρύτερο παγκόσμιο ρόλο, δεν παύει όμως και η χώρα μας, ως στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ, αυτόν το ρόλο να τον παρακολουθεί και να βλέπει με χαρά πως μέσα σ' αυτόν το ρόλο μία ισχυρή, προκομμένη και ειρηνική Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία για τις γεωστρατηγικές εκτιμήσεις των ΗΠΑ». Με αυτά τα λόγια, μέσα σε λίγες αράδες, ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε το «πανόραμα» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Σε ελεύθερη μετάφραση, ο Κ. Τασούλας λέει ότι η αστική τάξη και τα κόμματά της στην Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένα με τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή, ο οποίος υπηρετεί τα συνολικότερα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, στον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, σε μια περίοδο μάλιστα που αμφισβητείται ο παγκόσμιος ηγετικός τους ρόλος. Από την εμπλοκή της σ' αυτόν τον επικίνδυνο σχεδιασμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, η Ελλάδα έχει να προσδοκά ...προκοπή και ειρήνη! Μόνο που η πείρα του λαού, ειδικά τα τελευταία 30 χρόνια, το ακριβώς αντίθετο επιβεβαιώνει, ενώ και στα Ελληνοτουρκικά η προωθούμενη διευθέτηση μεθοδεύεται σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτό που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «πλεονέκτημα» για τη χώρα, επομένως, είναι καταδίκη για το λαό, τον βυθίζει σε ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αποδεχτεί.

Ανάσα...

«Πάρε ανάσα και ψήφισε» είναι το σύνθημα που διακινούν στις ΗΠΑ τα επιτελεία που συνδέονται με το κόμμα των Δημοκρατικών, προσπαθώντας να μαζέψουν στην κάλπη το «χαρτί» της δίκαιης λαϊκής διαμαρτυρίας. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος των Δημοκρατικών πρόβαλε και μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στην κηδεία του Φλόιντ, διακηρύσσοντας ότι «η ώρα της φυλετικής δικαιοσύνης» έχει έρθει στις ΗΠΑ. Αν το σύνθημα «δεν μπορώ να αναπνεύσω» εξέφρασε τη συσσωρευμένη αγανάκτηση του αμερικανικού λαού για τις κοινωνικές ανισότητες που μεγαλώνουν, την ανεργία, τη φτώχεια, τις διακρίσεις, την κρατική βία, όλα αυτά που γεννά το σύστημα της εκμετάλλευσης και μάλιστα στη «μητρόπολη» του καπιταλισμού, το «πάρε ανάσα και ψήφισε» στόχο έχει η οργή και αυτό το λαϊκό ξέσπασμα να μη βγουν έξω από τα όρια και το πλαίσιο του συστήματος, αλλά αντίθετα να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα μέσω της εκλογής του Δημοκρατικού υποψηφίου...

... στο σύστημα

Γι' αυτόν το σκοπό, αξιοποιείται και η ένταση του αυταρχισμού, της καταστολής και του ρατσισμού στην περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ, απέναντι στην οποία οι Δημοκρατικοί και οι «μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι» πλασάρονται ως η «προοδευτική δύναμη», που θα επαναφέρει τις ΗΠΑ «στο δρόμο της δικαιοσύνης και της ισότητας» (sic). Προσπαθούν έτσι να μετατρέψουν την κάλπη σε μια κολυμβήθρα συνολικά για το σάπιο σύστημα, που αναπαράγει τη φτώχεια και την αδικία, όπως γινόταν άλλωστε και όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπου Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι εναλλάσσονταν στην κυβέρνηση. «I can't breathe σημαίνει καπιταλισμός» είναι το σύνθημα με το οποίο χιλιάδες λαού και νεολαίας εκφράζουν και στην Ελλάδα την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις των Αμερικανών. Εκεί είναι που πρέπει να στρέψουν τη δύναμή τους ο αμερικανικός και οι άλλοι λαοί για να μπορέσουν πραγματικά να ανασάνουν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1572 Γεννιέται ο Αγγλος θεατρικός συγγραφέας Μπεν Τζόνσον.

1835 Πεθαίνει ο ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821 Ανδρέας Μιαούλης (Ανδρέας Βώκος).

1859 Πεθαίνει ο Αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ, από τους κύριους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της περιβόητης «Ιεράς Συμμαχίας».

1910 Γεννιέται ο Ζακ Ιβ Κουστό, Γάλλος εξερευνητής του υποθαλάσσιου κόσμου και εφευρέτης της συσκευής κατάδυσης.

1917 Ο Γάλλος γερουσιαστής Κ. Ζονέρ επιδίδει τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Α. Ζαΐμη, απαιτώντας την παραίτηση του γερμανόφιλου βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνος παραιτήθηκε του θρόνου την ίδια μέρα, ενώ την επομένη ανέλαβε πρωθυπουργός ο Ελ. Βενιζέλος.

1918 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή και το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδουν διάταγμα για την οργάνωση και τον ανεφοδιασμό της φτωχολογιάς της υπαίθρου.

1922 Γεννιέται ο πολυβραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης.

1928 Υστερα από σχετική προετοιμασία με βάση το σύνθημα που έριξαν το ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα για γενική πανελλαδική απεργία με αιτήματα τη λύση των οικονομικών αιτημάτων μιας σειράς κλάδων, το σταμάτημα της τρομοκρατίας και την απόσυρση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για το «Ιδιώνυμο», κατέβηκαν σε απεργία οι καπνεργάτες, οι αρτεργάτες, οι τροχιοδρομικοί και πολλοί άλλοι κλάδοι. Χάρη και στις διαλυτικές προσπάθειες των ρεφορμιστών, η απεργία δεν πήρε τελικά πανελλαδικό χαρακτήρα και απέτυχε.

1933 Συνέρχεται στην Αθήνα η Γ' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ενωτικής ΓΣΕΕ (11-13/6/1933).

1942 Υπογράφεται στην Ουάσιγκτον Συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ σχετικά με τις αρχές που όφειλαν να διέπουν την αμοιβαία βοήθεια στη διεξαγωγή του πολέμου κατά του Αξονα.

1955 Ογδόντα τρία άτομα σκοτώνονται και πάνω από εκατό τραυματίζονται, όταν τρία αυτοκίνητα ανατρέπονται και πετάγονται στην εξέδρα των θεατών κατά τη διάρκεια του ράλι Λε Μαν στη Γαλλία.

1963 Παραιτείται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάτω από το βάρος της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

1965 Ο κατοπινός δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος στέλνει επιστολή στον Τύπο σχετικά με δολιοφθορά που δήθεν πραγματοποιήθηκε σε στρατιωτικά οχήματα στην 164η Μονάδα Πεδινού Πυροβολικού, της οποίας ήταν διοικητής. Η κυβέρνηση της Ενωσης Κέντρου υπό τον Γ. Παπανδρέου δεν πήρε μέτρα κατά του Παπαδόπουλου, παρότι είχε αποδειχθεί πως ο ίδιος υπήρξε υπεύθυνος του σαμποτάζ και όχι οι στρατιώτες Δημήτρης Μπέκιος και Κώστας Ματάτης, οι οποίοι μετά από φριχτά βασανιστήρια είχαν «ομολογήσει» ότι υποκινήθηκαν από το ΚΚΕ.

2001 Εκτελείται ο «βομβιστής της Οκλαχόμα» Τίμοθι Μακβέι, που το 1995 είχε τοποθετήσει βόμβα στο ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα. Από την έκρηξη είχαν σκοτωθεί 168 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους 19 παιδιά.

2004 Πεθαίνει ο οικονομολόγος και πολιτικός Ξενοφών Ζολώτας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ