ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2021
Σελ. /28
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας για ασθενείς και εργασίας για το προσωπικό

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καθησυχάσει ότι «η μπόρα περνάει» και μέσα από μια εικονική πραγματικότητα να κρύψει τις επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας για το λαό και τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Μέχρι και χτες 50 διασωληνωμένοι παρέμεναν εκτός ΜΕΘ, ένας εκ των οποίων από τα μέσα Απρίλη (!), τα ελάχιστα τμήματα και κλινικές για άλλες νόσους είναι γεμάτα ράντζα, ενώ οι κραυγές αγωνίας για «τον κόσμο που δεν έχει πού να πάει και πού να απευθυνθεί» πολλαπλασιάζονται.

Στο Νοσοκομείο «Αττικόν» έχουν εκτοξευτεί οι non-Covid εισαγωγές, «σε όλες τις κλινικές υπάρχουν ράντζα, παθολογικά περιστατικά μπαίνουν μέχρι και στη Γυναικολογική και Παιδιατρική κλινική, δίπλα στα παιδιά νοσηλεύονται ενήλικες. Εξω από δωμάτια καραντίνας υπάρχουν ράντζα για ασθενείς με άλλη νόσο», καταγγέλλουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Την ίδια στιγμή κλινικές αλλάζουν σε μια νύχτα από Covid σε non-Covid και το αντίστροφο. «Μέσα σε μια μέρα μία Παθολογική κλινική άλλαξε μορφή δύο φορές, 30 ασθενείς Covid μεταφέρθηκαν όπως - όπως σε άλλη, χωρίς να γίνει η αναγκαία απολύμανση στον χώρο και τον εξοπλισμό, με ένα σφουγγάρισμα, μπήκαν παθολογικά περιστατικά, με το ίδιο προσωπικό, εκτοξεύοντας τις πιθανότητες διασποράς, εξοντώνοντας τους ήδη εξουθενωμένους εργαζόμενους. Πρόκειται για έγκλημα».

Στο «Γεννηματάς», 283 εργαζόμενοι του νοσοκομείου υπογράφουν καταγγελία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η οποία εγείρει ζητήματα για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων. Η καταγγελία έχει ως εξής:

«Από τη μια μέρα στην άλλη αποφασίζεται η μετατροπή ολόκληρων τμημάτων σε κλινικές Covid-19, χωρίς καμία πρόβλεψη για προσωπικό και υποδομή, καταλαμβάνοντας πια το 40% των κλινών στο νοσοκομείο, μετατρέποντάς το σταδιακά, και σε συνδυασμό με τη μείωση των χειρουργείων και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, σε μίας νόσου, εις βάρος της υπόλοιπης νοσηρότητας και των άλλων λειτουργιών. Το νοσηλευτικό προσωπικό μετακινείται άρον άρον από τα ήδη υποστελεχωμένα άλλα τμήματα, εξουθενωμένο με τις διπλές βάρδιες και τα εκατοντάδες οφειλόμενα ρεπό. Το ίδιο ισχύει και για τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, κυρίως των παθολογικών, που οδηγούνται σε υπερεφημέρευση και εξάντληση. Με δεκάδες "εντέλλεσθε" από τη διοίκηση καλούνται να μπαλώσουν τρύπες χωρίς κανέναν σχεδιασμό από πλευράς της και καμία ουσιαστική εκπαίδευση του προσωπικού. Με τη λογική "ράβε - ξήλωνε" δεν λύνεται ουσιαστικά το πρόβλημα, καθώς η αντιμετώπιση της ασθένειας απαιτεί έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό και στερεί και τους συναδέλφους από τα τμήματά τους.

Το νοσοκομείο με βάση το προσωπικό που διαθέτει έχει συγκεκριμένο όριο χωρητικότητας και δυνατότητας νοσηλείας ασθενών, Covid και μη. Δεν είναι αποθήκη, να ανοιγοκλείνει θαλάμους, ούτε οι ασθενείς φάκελοι, για να τους διώχνει και να τους μεταφέρει εν μία νυκτί από τμήμα σε τμήμα ή από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για να μετατραπούν ολόκληρες πτέρυγες σε τμήματα Covid. Στις Covid κλινικές η αναλογία έχει διαμορφωθεί ως εξής: 1 γιατρός και 2 νοσηλευτές για 40 ασθενείς. Η μόνη Παθολογική κλινική που μένει σηκώνει το βάρος του λεκανοπεδίου κάθε 4 μέρες με 50 νέες εισαγωγές, κάνοντας ακόμα εντονότερο το ζήτημα της υπερεφημέρευσης.

Παραμένουν ελλείψεις σε άκρως απαραίτητο εξοπλισμό για την νοσηλεία ασθενών στις πτέρυγες Covid, όπως από τα συστήματα χορήγησης οξυγόνου υψηλής ροής, που αποδεδειγμένα μειώνουν σημαντικά την ανάγκη διασωλήνωσης (...) Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να έρθει το αναγκαίο προσωπικό στο νοσοκομείο.

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι σε πρακτικές που βάζουν σε κίνδυνο εμάς και τους ασθενείς μας!

Γνωστοποιούμε ότι ουδεμία ευθύνη φέρει ο εργαζόμενος για τη μη ασφαλή λειτουργία των κλινικών. Ευθύνη φέρουν αυτοί που χρόνια μπολιάζουν με την πολιτική της υποστελέχωσης τα νοσοκομεία και παίρνουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς».

Οι εργαζόμενοι που υπογράφουν την καταγγελία απαιτούν:

  • Να προχωρήσουν άμεσα οι μόνιμες προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού, να ανοίξουν οι λίστες των ειδικευόμενων και να διοριστούν άμεσα.
  • Να αρθεί η απαράδεκτη απόφαση για την περικοπή των χειρουργείων και το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων.
  • Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι υγειονομικοί, καθώς καλύπτουν πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  • Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, να ενταχθεί σε ενιαίο σχεδιασμό και να αναλάβει ισόμετρα βάρος για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας.
  • Να προχωρήσει ο εμβολιασμός του προσωπικού.
ΠΑΤΡΑ
Οχι στις μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο

Κινητοποίηση χτες στην 6η ΥΠΕ από υγειονομικούς

Ενάντια στις μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία της Πάτρας προς νοσοκομεία του Πύργου, που προωθούν κυβέρνηση και διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, κινητοποιήθηκαν χτες γιατροί στην Αχαΐα καθώς και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας παραβρέθηκε και η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επισημαίνοντας σε δήλωσή της: «Το οξυμένο πρόβλημα της διάλυσης της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Πύργου - κι εξαιτίας της χρόνιας υποστελέχωσης, αλλά κι εξαιτίας της στάσης του διοικητή του Νοσοκομείου Πύργου, ο οποίος έδωσε τη χαριστική βολή κι έχει εξωθήσει 12 συναδέλφους τον τελευταίο χρόνο σε παραίτηση - δεν κρύβεται με την αποψίλωση των νοσοκομείων της Πάτρας, "Αγιος Ανδρέας" και ΠΓΝΠ και με τη μετακίνηση κάθε φορά διαφορετικού γιατρού. Να πηγαίνει με το βαλιτσάκι στο χέρι απ' την Πάτρα στον Πύργο, να περιθάλπει 70 - 80 ασθενείς, να καλύπτει επείγοντα, να καλύπτει την Παθολογική κλινική και να επιστρέφει πίσω.

Οι γιατροί δεν είναι πιόνια. Οι ασθενείς δεν είναι βλάκες να τους εξαπατούν.

Να λύσουν αυτοί το πρόβλημα. Εξαιτίας τους έχει δημιουργηθεί, με αποκλειστική ευθύνη και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ και της διοίκησης του Νοσοκομείου Πύργου».

Στο πλευρό των γιατρών βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Επίσης αντιπροσωπεία του δήμου Πατρέων αποτελούμενη από την αντιδήμαρχο Υγείας και Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, τον πρόεδρο του ΚΟΔΗΠ (Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων), τον Θόδωρο Τουλγαρίδη και τον δημοτικό σύμβουλο και βοηθό δημάρχου, Δημήτρη Πελεκούδα, εκπροσωπώντας τη δημοτική αρχή και εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους γιατρούς. Σε δήλωσή της η αντιδήμαρχος Βίβιαν Σαμούρη τόνισε: «Η δημοτική αρχή στηρίζει τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και ως φαίνεται η πανδημία δεν τους δίδαξε τίποτα. Αντί να προσλαμβάνουν προσωπικό όπου απαιτείται, συνεχίζουν τη γνωστή τακτική να μετακινούν τους γιατρούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια. Στελεχώνουν το ένα και αποδυναμώνουν το άλλο. Η εντατική, πολυδύναμη θεραπεία του Νοσοκομείου "Αγιος Ανδρέας" είναι περίτρανο παράδειγμα. Αντί για προσωπικό 25 ατόμων που έπρεπε να έχει, έχει αυτή τη στιγμή 10 γιατρούς και 5 ειδικευόμενους! Αρα, πρέπει άμεσα να προσληφθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να αφήσουν τα "κόλπα" αυτά που γίνονται μόνο για τα μάτια του κόσμου, ενώ την ίδια ώρα συνάνθρωποί μας πεθαίνουν αβοήθητοι».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Πολύμορφη δράση αύριο στα δημόσια νοσοκομεία

Σε πολύμορφες δράσεις προχωρούν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αύριο Τετάρτη, Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού, διεκδικώντας την ένταξή τους στα ΒΑΕ, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
179 νεκροί το τριήμερο, 4.555 θάνατοι τους τελευταίους δύο μήνες

Στους 11.089 ανέρχονται οι νεκροί από τον κορονοϊό (6.534 ήταν την 1η Μάρτη, 635 την 1η Νοέμβρη), ενώ το τελευταίο τριήμερο άλλοι 179 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 732, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.199 ασθενείς.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 363.904.

Το τριήμερο έγιναν 1.124 νέες εισαγωγές Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Χτες έχασαν τη ζωή τους 60 άνθρωποι και τα νέα κρούσματα ήταν 1.904: Στην πλειοψηφία τους στην Αττική (802) και ακολουθούν Θεσσαλονίκη (184) και Αιτωλοακαρνανία (107).

Την Κυριακή οι νεκροί έφτασαν τους 51 και τα νέα κρούσματα τα 1.428, εκ των οποίων 712 στην Αττική, 150 στη Θεσσαλονίκη και 82 στην Αιτωλοακαρνανία.

Το Σάββατο καταγράφηκαν 68 θάνατοι και 2.461 νέα κρούσματα: 1.122 στην Αττική, 285 στη Θεσσαλονίκη, 108 στην Αιτωλοακαρνανία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ