ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2019 - Κυριακή 12 Μάη 2019
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ
Φυτοζωούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις πίσω από τη βιτρίνα της «ανάπλασης»

Στο αθλητικό κέντρο περιόδευσαν ο Γιάννης Πρωτούλης, ο Γκεόργκι Πομάσκι και άλλοι υποψήφιοι του ΚΚΕ

Γκ. Πομάσκι, Γ. Πρωτούλης και Ν. Γελαδάς
Γκ. Πομάσκι, Γ. Πρωτούλης και Ν. Γελαδάς
Την εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης των αθλητικών εγκαταστάσεων στον Αγιο Κοσμά αλλά και τις αγωνίες αθλητών και προπονητών για την ανυπαρξία σχεδίου μετεγκατάστασης διαπίστωσαν από πρώτο χέρι ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Γκεόργκι Πομάσκι, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.

Οι δυο τους βρέθηκαν στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά μαζί με τους υποψήφιους δημάρχους Ελληνικού Γιώργο Ιωαννίδη και Αλίμου Κυριακή Καμαρινού, καθώς και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Θοδωρή Λιάππη και Νίκο Γελαδά και τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Πειραιά Μιχάλη Λεάνη.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις στον Αγιο Κοσμά, που ανακαινίστηκαν και βελτιώθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μέχρι σήμερα εξυπηρετούν τις ανάγκες άθλησης πλήθους αθλητών, ιδιαίτερα των λεγόμενων υψηλού επιπέδου, αλλά και Εθνικών ομάδων διαφόρων αθλημάτων και κλιμακίων. Παράλληλα, αποτελούν τον μοναδικό ουσιαστικά χώρο για μαζική άθληση και ψυχαγωγία στα νότια προάστια.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν εγκαταλειφθεί από κυβερνήσεις και τοπική διοίκηση, ενώ σχεδιάζεται και να ξηλωθούν, στο πλαίσιο των σχεδίων για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, και παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επί τάπητος ουσιαστικό σχέδιο μετεγκατάστασης στην περιοχή των νοτίων προαστίων - το περίφημο σχέδιο για μεταφορά τους στον απέναντι χώρο, του παλιού αεροδρομίου, έμεινε στα χαρτιά.

Αυτό που προωθείται, αντίθετα, είναι το σπάσιμο των εγκαταστάσεων και το μοίρασμά τους σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κάτι που θα σηματοδοτήσει την πλήρη απουσία χώρου άθλησης στα νότια προάστια και στο παραλιακό μέτωπο για τη νεολαία και τους εργαζομένους στην περιοχή. Αντίστοιχο πρόβλημα θα υπάρξει και με τους αθλητές που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις, αλλά και τις Εθνικές ομάδες, αφού ούτε σε σχέση μ' αυτούς υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός.

Πλήρης απαξίωση με ευθύνη της κυβέρνησης


Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ είχαν αρχικά συνάντηση ενημέρωσης με τον Τρύφωνα Ζαχαρόπουλο, προϊστάμενο του τμήματος Αθλητικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων των εγκαταστάσεων του Αγ. Κοσμά και αντιπρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων.

Τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις αθλητικές εγκαταστάσεις, με την εγκατάλειψη και τα προβλήματα που προκύπτουν απ' αυτή να είναι εμφανή σε όλα τα σημεία, και μάλιστα ενώ ακόμα και σ' αυτή την κατάσταση χρησιμοποιούνται από 15 Εθνικές ομάδες όλων των κλιμακίων, αλλά και από εκατοντάδες αθλούμενους σε καθημερινή βάση, και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα.

Οπως επισημάνθηκε, η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης και προσωπικού αποτελεί τη βασική αιτία για τα προβλήματα συντήρησης στο χώρο, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για αθλητές και αθλούμενους. Παράλληλα, ο Τρ. Ζαχαρόπουλος στάθηκε στην αγωνία που έχουν οι εργαζόμενοι για το μέλλον τους, λόγω των σχεδίων ξηλώματος των εγκαταστάσεων.

Ακολούθως, το κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» περιόδευσε στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους των εγκαταστάσεων, συζητώντας με αθλητές και προπονητές που βρίσκονταν στο χώρο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το ζήτημα της εγκατάλειψης, ενώ εκφράστηκε και η αγωνία των αθλητών και των προπονητών για το μέλλον.

Αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις ήταν η εικόνα που επικρατούσε στην κλειστή αίθουσα της πάλης, με τους προπονητές και τους αθλητές να ενημερώνουν τον Γ. Πρωτούλη και τον Γκ. Πομάσκι για τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες γυμνάζονται. Πλακάκια ξηλωμένα εδώ και καιρό στα αποδυτήρια, απαρχαιωμένα όργανα γυμναστικής, ακόμα και λίμνες νερού κάτω από τα ταπί στην κεντρική αίθουσα ήταν μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προπονητές και οι αθλητές της πάλης. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε άλλους χώρους των εγκαταστάσεων.

Σύγχρονη ανάγκη η μαζική λαϊκή άθληση και άσκηση

Αθλια η κατάσταση στα αποδυτήρια
Αθλια η κατάσταση στα αποδυτήρια
Μιλώντας για τα όσα είδε και διαπίστωσε κατά την περιοδεία, ο Γιάννης Πρωτούλης τόνισε πως την ώρα που η κυβέρνηση και οι παράγοντες των ομοσπονδιών αναλώνονται στις μεταξύ τους βραβεύσεις, η εικόνα των εγκαταστάσεων στον Αγ. Κοσμά δείχνει την πραγματικότητα που επικρατεί στον ελληνικό αθλητισμό.

Και επισήμανε: «Η εγκατάλειψη ενός χώρου όπου προπονούνται 15 Εθνικές ομάδες και ο οποίος χρησιμοποιείται από εκατοντάδες αθλούμενους σε καθημερινή βάση, προκειμένου να ξηλωθεί και να αποτελέσει φιλέτο στα σχέδια "αξιοποίησης" της περιοχής, δείχνει ξεκάθαρα τι είναι αυτό που ενδιαφέρει πραγματικά την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Δείχνει ότι τα εμβληματικά έργα για την καπιταλιστική ανάπτυξη έχουν ως προϋπόθεση το τσάκισμα των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας».

Ανέδειξε μεταξύ άλλων ότι η εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών για μαζική άθληση - άσκηση έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη και τη διάθεση κατάλληλων υποδομών και εγκαταστάσεων, αθλητικών κέντρων και χώρων ελεύθερων για δωρεάν χρήση σε όλο το λαό.

«Χρειάζεται η αξιοποίηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών. Απαιτείται ένας σύγχρονος προγραμματισμός για την κάλυψη των όλο και αυξανόμενων λαϊκών αναγκών για άθληση, με τη δημιουργία κρατικού φορέα διαχείρισης, που θα έχει και την ευθύνη της σχεδίασης και υλοποίησης αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών», ανέφερε μεταξύ άλλων, μεταφέροντας τις διεκδικήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης»: Να περάσουν στα χέρια του λαού όλες οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, καμία παραχώρηση δημόσιας γης σε ιδιώτες για ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων σε υποδομές που αφορούν τον αθλητισμό, τον τουρισμό κ.λπ. Δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Διαχείρισης Αθλητικών Εγκαταστάσεων, που θα έχει την ευθύνη της επίβλεψης, της σχεδίασης και της υλοποίησης τέτοιων έργων, άμεση ενίσχυση όλων των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων (ΕΑΚ) οργανωτικά και οικονομικά, με άμεσες και μαζικές προσλήψεις μόνιμου υπαλληλικού προσωπικού από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δέσμευση συγκεκριμένων χώρων και απαλλοτρίωση με κρατικούς πόρους για τη δημιουργία οργανωμένων αθλητικών κέντρων.Από τη συζήτηση με αθλητές και προπονητές
Από τη συζήτηση με αθλητές και προπονητές

Μπ. Τσ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org