ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Νέα πεδία εσωκομματικής αντιπαράθεσης

Η απουσία του Αλ. Τσίπρα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αποτέλεσε κόκκινο πανί για τους «Ανανεωτικούς»

Διαμάχη στο εσωτερικό του ΣΥΝ προκλήθηκε απ' την απόφαση του προέδρου του Αλ. Τσίπρα να μη συμμετάσχει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα», σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «σοβαρό λάθος» και εκφράζει την αντίθεσή της «στην απόφαση του Προέδρου του ΣΥΝ». Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει «η άρνηση αυτή δίνει την εικόνα μιας αριστεράς που φυγομαχεί» και «η πρωτοφανής κοινοβουλευτική μεθόδευση αλλαγής ψηφισμένου νομοσχεδίου, δε δικαιολογεί την απόφαση αποχής».

Ο Αλ. Τσίπρα, που χτες το μεσημέρι έδωσε συνέντευξη Τύπου, είπε πως δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται «συμβούλιο πολιτικών αρχηγών» και να το υποκαθιστά, καθώς κάτι τέτοιο «θα συνιστά κορυφαίο πολιτικό και διχαστικό λάθος». Επρόκειτο, όπως είπε, για «συνάντηση της εγχώριας τρόικας».

Απολογητικά σχεδόν, διαμήνυσε προς κάθε ενδιαφερόμενο: «Ας μην επιχειρήσουν να ενοχοποιήσουν την Αριστερά, φορτώνοντάς της ευθύνες που η ίδια δεν έχει. Εμείς, το επόμενο διάστημα, θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων, αλλά και στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των θεσμικών διαδικασιών, της συνταγματικής νομιμότητας, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που περιφρονείται».

Ερωτηθείς, αν θα απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση στο ΚΚΕ, όπως έλεγε σε συνέντευξή του πριν από λίγες μέρες, απάντησε: «Η δική μας επιδίωξη παραμένει επιδίωξη συνεννόησης και κοινής δράσης, όμως δεν κάνουμε καμιά κίνηση εντυπωσιασμού. Δεν έχουμε στόχο να εκθέσουμε την ηγεσία του ΚΚΕ ή να πούμε ότι εμείς είμαστε πιο ενωτικοί από τους άλλους». Ο πολιτικός καιροσκοπισμός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που τον εκθέτει, αφού ξέρει καλά ότι κινήσεις εντυπωσιασμού όπως αυτές που επιχειρεί για να ξεπεράσει το σκόπελο του στρατηγικού αδιεξόδου του, γίνονται εύκολα πλέον αντιληπτές από το λαό και γι' αυτό ακυρώνονται.

Τριβές σε τάσεις και συνιστώσες

Στο μεταξύ, μια σειρά στελέχη του ΣΥΝ με δημόσιες παρεμβάσεις τους υποδαύλισαν την εσωκομματική αντιπαράθεση. Στο «Κανάλι 1» ο Σπ. Λυκούδης, απ' την «Ανανεωτική Πτέρυγα», ανέφερε ότι «εδώ υπάρχει μία πολιτική, η οποία οδηγεί στην αυτοεκτόπιση της αριστεράς από τις κεντρικές θεσμικές πολιτειακές λειτουργίες (...) εμφανίζει μία Αριστερά προβληματική». Κατήγγειλε αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν στον Αλ. Τσίπρα από δυνάμεις και παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην πάει στη σύσκεψη, στις οποίες υποχώρησε.

Να σημειωθεί ότι στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Τρίτη ο Αλ. Αλαβάνος είχε τοποθετηθεί υπέρ της μη συμμετοχής, όπως και υπέρ της αναστολής της κοινοβουλευτικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε χτεσινή της ανακοίνωση η ΚΟΕ επικροτεί τη μη συμμετοχή στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και επαναφέρει την πρότασή της «για τελείως τυπική συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή».

Ο Π. Λαφαζάνης σε συνέντευξή του («Δρόμος») εκτιμά ότι «δοκιμάζεται και κινδυνεύει η συνοχή» του ΣΥΡΙΖΑ, ότι επιβεβαιώνεται πως η απόφαση για έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ ήταν λάθος και επιστρέφει την κατηγορία περί «διασπαστικής δράσης», επειδή διαχώρισε τη θέση του απ' το «αριστερό ρεύμα», λέγοντας «αν έπρεπε να μιλήσουμε με τέτοιους όρους διασπαστική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απόφαση για διεξαγωγή του συνεδρίου».

«Ως το απόλυτο λάθος της περιόδου», χαρακτηρίζει την απόφαση για Συνέδριο και ο Σπ. Λυκούδης καθώς, όπως λέει, «με έναν κατακερματισμένο ΣΥΝ και με έναν ουσιαστικά μισοδιαλυμένο ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι μισές του συνιστώσες με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, τραβούν το δικό τους δρόμο, το μόνο που δεν χρειαζόταν ήταν η επιβεβαίωση του "όλοι εναντίον όλων" μέσα από ένα έκτακτο συνέδριο. Η ηγεσία δεν μας άκουσε και το κόμμα οδηγείται σε συνέδριο ξεκαθαρίσματος».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Καταθέτουν οι πρώην υπουργοί της ΝΔ

Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Βουλγαράκης, αλλά και ο Γ. Αγγέλου στη χτεσινή συνεδρίαση

Mε τις καταθέσεις των πρώην υπουργών της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφη και Γ. Βουλγαράκη, καθώς και του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γ. Αγγέλου, συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ασχολείται με την διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου.

Με υπόμνημα που κατέθεσε ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό για την υπόθεση, αφού τα θέματα της δημόσιας περιουσίας είχαν ανατεθεί από τον πρωθυπουργό αποκλειστικά στους υφυπουργούς, οι οποίοι και υπέγραφαν τις σχετικές αποφάσεις, όπως αυτές για την ανταλλαγή δημόσιων εκτάσεων σε αντάλλαγμα της κυριότητας της Λίμνης Βιστωνίδας που διεκδικούσε η Μονή Βατοπεδίου.

Με την σειρά του, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης κατέθεσε έγγραφο - απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου από τις 17 Μαρτίου, σύμφωνα με το οποίο - κατά τον Γ. Βουλγαράκη - προκύπτει ότι η δημόσια έκταση που δόθηκε στη Μονή Βατοπεδίου στην περιοχή της Ουρανούπολης στη Χαλκιδική δεν ήταν χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος. Επίσης, κατέθεσε αντίγραφα των τραπεζικών του λογαριασμών καθώς και της συζύγου του, το «πόθεν έσχες» και τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η σύζυγός του για λογαριασμό της Μονής Βατοπεδίου.

Ο Γ. Αγγέλου στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τα όσα διερευνά η Εξεταστική Επιτροπή και είπε ότι η κλήτευσή του «προφανώς γίνεται με αφορμή την αναφορά του ονόματός μου από πρόσωπα που εξετάστηκαν από την Επιτροπή». Είπε ότι δεν έγινε καμία παρέμβαση των μοναχών του Βατοπεδίου στον ίδιο προκειμένου να προωθηθούν οι ανταλλαγές και επίσης ούτε ο ίδιος έκανε προς οποιονδήποτε οποιαδήποτε ενέργεια.

Σχετικά με τα όσα κατέθεσε ο πρώην υπουργός Π. Δούκας, ότι υπήρξε παρέμβαση Αγγέλου προκειμένου να προωθηθεί η υπόθεση των ανταλλαγών, είπε: «σε μια συνηθισμένη τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον τότε υφυπουργό Π. Δούκα, του ανέφερα την ύπαρξη επιστολής φορέων της Ξάνθης που διεκδικούσαν την Λίμνη Βιστωνίδα και του είπα απλώς ότι "υπάρχει και μια επιστολή των φορέων της Ξάνθης, εάν δεν την έχεις, δει, δες την". Πέρα από αυτό, είπε, δεν είχα καμία άλλη εμπλοκή».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αναβλήθηκε η δίκη για τη βάση Γουρνών

Για τις 25 Μάη του 2011 μετατέθηκε τελικά η δίκη του Δημήτρη Βρύσαλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και των άλλων δύο αγωνιστών, του Δημήτρη Σουλιωτάκη, κάτοικου της περιοχής και επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα και της Βασιλικής Αλεξάκη, μέλους της Επιτροπής Αγώνα, αφού το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου δεν πρόλαβε να εκδικάσει την υπόθεση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το στέλεχος του ΚΚΕ και οι άλλοι δυο αγωνιστές διώκονται με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» όταν στις 9 Δεκέμβρη του 2007 συμμετείχε σε κινητοποίηση έξω από την πρώην αμερικανική βάση Γουρνών με αίτημα να μη δοθούν εκτάσεις σε ιδιώτες.

Πολύ λίγος...

«Για όσα έγιναν τη "μαύρη Τετάρτη" στην Αθήνα, πολλά μην περιμένετε να πω. Τα είπαμε τις προηγούμενες μέρες και τα είπαμε με τρόπο τέτοιο που φαίνεται πως ήταν στη σωστή κατεύθυνση - αν κρίνω από τις αντιδράσεις όσων ένιωσαν ότι την 5η Μαΐου τέλειωσε και το καθεστώς της ιδιότυπης ασυλίας που απολάμβαναν ώς τώρα (...) Από την άλλη πάλι, αυτό το καλαμπούρι με τα κόμματα της αριστερής (λέμε τώρα) αντιπολίτευσης, πρέπει να τελειώσει. Δηλαδή, με ποια κριτήρια, ας πούμε, κάνει τουριστική πολιτική το ΠΑΜΕ πότε συλλαμβάνοντας κρουαζιερόπλοια με ομήρους γριές Αμερικάνες, πότε κλείνοντας τις πόρτες της Ακρόπολης και πότε σφραγίζοντας ξενοδοχεία γεμάτα τουρίστες; Με ποια κριτήρια κάνει πολιτική υγείας, κλείνοντας τις πόρτες νοσοκομείων ας πούμε; (...) Ε όχι, ρε παλικάρια. Εκτός από σας υπάρχουμε κι εμείς. Οι πολλοί. Η σιωπηλή πλειοψηφία. Που τα βλέπουμε όλα αυτά και γινόμαστε έξαλλοι. Απλά τώρα, δεν νιώθουμε επί του παρόντος την ανάγκη κάποια στιγμή να σηκωθούμε από τον καναπέ και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Θα γίνει κι αυτό, είμαι βέβαιος. Το πότε δεν ξέρω...».

Αυτά γράφει ο Παπαχρήστου στα ΝΕΑ. Ο ίδιος έγραφε τις προάλλες ότι η προβοκάτσια που καταγγέλλει το ΠΑΜΕ δε στέκει και πως ήταν αυτό που προσπαθούσε στις 5 του Μάη να εισβάλει στη Βουλή. Μιλάει με τη διχαλωτή γλώσσα του Καρατζαφέρη και των άλλων. Είναι ένας από αυτούς που μισεί και εχθρεύεται τους εργατικούς αγώνες. Συκοφαντεί συνειδητά το κίνημα, ξέρει ότι λέει ψέματα. Και απειλεί δίνοντας το σύνθημα να ενεργοποιηθεί ένας άθλιος «κοινωνικός αυτοματισμός», που θα δώσει κάλυψη στην καταστολή. Αξιος ο μισθός του. Αλλά ο ίδιος είναι λίγος. Τόσο λίγος, που εκτίθεται ακόμα και στους αναγνώστες της εφημερίδας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ