ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΖΑΝΗ - ΓΡΕΒΕΝΑ
Αφησαν τους κτηνοτρόφους στην τύχη τους...

Στις καταστροφές από τους σεισμούς στους δύο νομούς, η αντιαγροτική - αντικτηνοτροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προσθέτει νέα προβλήματα, με την καταχρέωση των κτηνοτρόφων και των Ενώσεών τους. Η αδιαφορία της κυβέρνησης οδηγεί σε συρρίκνωση της παραγωγής και ένταση του ρυθμού ξεκληρίσματος των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής

SOS εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι και οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών Γρεβενών και Κοζάνης, μετά την επίμονη άρνηση του υπουργείου Γεωργίας να αυξήσει τις ποσοστώσεις στο αγελαδινό γάλα, να δώσει κίνητρα στους νέους και να βοηθήσει στην απορρόφηση των γαλακτοκομικών προϊόντων που παραμένουν αδιάθετα στις Ενώσεις. Ενα χρόνο μετά το σεισμό που χτύπησε τους δύο νομούς, και ενώ πολλές υποσχέσεις δόθηκαν, οι χιλιάδες κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις καταστροφές που προκάλεσε, χωρίς τελικά να βλέπουν διέξοδο.

Την καταστροφική αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ ήρθε να συμπληρώσει με τον χειρότερο τρόπο η καταστροφική μανία του σεισμού. Γιατί, ενώ ισοπεδώθηκαν οι περισσότερες σταβλικές εγκαταστάσεις, οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν πήραν τα λεγόμενα σεισμοδάνεια για να τις ξαναφτιάξουν. Ακόμα, οι κτηνοτρόφοι δεν αποζημιώθηκαν για το γάλα που αναγκάστηκαν να πετάξουν και δυστυχώς δεν πήραν την επιπλέον ποσόστωση των 1.800 τόνων, που τους είχαν υποσχεθεί για το αγελαδινό γάλα.

Οπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Γρεβενών (ΕΑΣ) Ν. Παπαδόπουλος, "οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν να ζήσουν και χρεώνονται για να αγοράσουν τις ζωοτροφές". Είχαν ζητήσει δάνεια για τη ρύθμιση των χρεών τους, αποκατάσταση των ζημιών στις αποθηκευτικές και σταβλικές εγκαταστάσεις, αποζημίωση για το γάλα που πέταξαν, αξίας 25.000.000 δραχμών, όπως υπολογίζεται, αύξηση των ποσοστώσεων στο αγελαδινό γάλα και κατάργηση των περιορισμών στα επιδοτούμενα γιδοπρόβατα.

Ερμαια των εμπόρων

Αντί αυτών, στην Κοζάνη η ποσόστωση στο αγελαδινό γάλα παραμένει στους 17.500 τόνους, ενώ η συνολική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ξεπερνά τους 20.000 τόνους. Τα δικαιώματα για επιλέξιμα (επιδοτούμενα) γιδοπρόβατα δεν ξεπερνούν τα 166.000 κεφάλια, ενώ στο νομό εκτρέφονται συνολικά 250.000 κεφάλια γιδοπρόβατα, τα οποία ανήκουν σε 2.400 κτηνοτρόφους. Το παραγόμενο αιγοπρόβειο γάλα υπολογίζεται σε 25.000 τόνους. Στα Γρεβενά, η ποσόστωση στο αγελαδινό πλησιάζει, μόλις, τους 10.000 τόνους, ενώ η πραγματική παραγωγή φτάνει τους 12.000 τόνους.

Οι κτηνοτρόφοι και στους δύο νομούς αφέθηκαν έρμαια στα χέρια των εμπόρων, αφού οι Ενώσεις, εξαιτίας των χρεών που συσσωρεύτηκαν από την απορρόφηση όλης της περσινής παραγωγής, δεν μπορούν να παίξουν παρεμβατικό ρόλο. Αγόρασαν μικρές ποσότητες μόνον του προϊόντος, χωρίς να ανακοινώσουν και τιμές παραγωγού. Οι έμποροι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και... αλωνίζουν. Ετσι, διαμόρφωσαν τις τιμές σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Η τιμή στο αγελαδινό γάλα δεν ξεπέρασε τις 80 δραχμές το κιλό, στο πρόβειο τις 170 και στο γίδινο τις 100!Τιμές κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, που ούτε καν προσεγγίζουν το κόστος παραγωγής - πολύ περισσότερο, που ενδιάμεσα υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται το φαινόμενο οι κτηνοτρόφοι να πουλάνε τα ζώα τους, να τα σφάζουν ή ακόμα και να μην τα ταϊζουν κανονικά!.

Κυβερνητικές ευθύνες

Για την αδυναμία παρέμβασης των Ενώσεων, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κοζάνης Π. Πολυχρονίδης,ευθύνεται η πολιτεία: "Το μόνο που έκαναν οι αρμόδιοι υπουργοί ήταν να υποχρεώσουν τις Ενώσεις να απορροφήσουν όλο το γάλα από τους κτηνοτρόφους, σχεδόν το διπλάσιο από αυτό που έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν. Το πήραμε λοιπόν, το κάναμε τυρί και ακόμη το 'χουμε απούλητο. Κι αυτό, ενώ έχουμε κατακλυσμό από εισαγόμενα τυριά. Αυτή τη στιγμή έχουμε στις αποθήκες μας 10.000 δοχεία τυρί των 16 κιλών. Την περασμένη Παρασκευή, πετάξαμε 1.000 δοχεία, επειδή χάλασαν. Και όσα πουλήσαμε τα δώσαμε σε τιμές κάτω του κόστους". Μπροστά στον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής, η Ενωση Κοζάνης αναγκάστηκε να πουλήσει τυρί με 1.000 το κιλό, ενώ το κόστος έφτανε στις 1.350 και η Ενωση Γρεβενών πούλησε με 500 δραχμές το κιλό, ενώ το κόστος ξεπερνούσε τις 1.350... Από αυτή τη διαδικασία, οι δύο Ενώσεις χρεώθηκαν με εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές. Ιδιαίτερα, η Ενωση Κοζάνης παρουσίασε παθητικό περίπου 200.000.000 δραχμές και η Ενωση Γρεβενών 60.000.000 δρχ.

Πρόσφατα, παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας ανέφεραν ότι όσες ποσότητες τυριού δε διατέθηκαν θα απορροφηθούν για επισιτιστική βοήθεια και θα αποζημιωθούν οι Ενώσεις. Κι αυτό, αντί της διάθεσης ποσοτήτων βουτύρου, που προβλεπόταν αρχικά από την ΕΕ. Μέτρο, που και αν τελικά εφαρμοστεί, δε δίνει λύση στο συνολικό πρόβλημα της κτηνοτροφίας.

Ετσι πέραν των άλλων, η ΕΑΣ Γρεβενών επιμένει να διεκδικεί συμπληρωματική ποσόστωση στο αγελαδινό γάλα, ανάλογη με αυτήν που δόθηκε στο Νομό Εβρου και καλύπτει το 70% της υπέρβασης. Πιο συγκεκριμένα, ζητούν 1.800 τόνους επιπλέον στο αγελαδινό, οι οποίοι θα κατανεμηθούν σε κτηνοτρόφους, που ήδη έχουν βοοτροφικές μονάδες και είτε δεν έχουν καθόλου ποσόστωση είτε έχουν μικρή ποσόστωση που δεν επαρκεί για να τα βγάλουν πέρα. Αντίθετα, το υπουργείο Γεωργίας τους έδωσε συνολικά 660 τόνους και μόνο γι' αυτούς που θα δημιουργήσουν νέες μονάδες. Κάτι, που, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Γρεβενών Ν. Παπαδόπουλος, "σημαίνει ότι τελικά δε θα μας δοθεί ποσόστωση, αφού κανένας δεν τολμά να ξεκινήσει νέες μονάδες, με τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν στο γάλα και τα τεράστια πρόστιμα που ρίχνουν για τις υπερβάσεις στην ποσόστωση". Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος, όπως αναφέρει ο Ν. Παπαδόπουλος, που, "ήδη, μέχρι σήμερα πολλοί νέοι κτηνοτρόφοι εγκατέλειψαν το επάγγελμα. Μας έχουν καταδικάσει οι αποφάσεις της ΕΕ και η αδιαφορία της κυβέρνησης", καταλήγει, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο του την ανάγκη για αγώνα επιβίωσης των αγροτών του νομού και αποφυγής της ερήμωσης της περιοχής.

Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

Η κυβέρνηση τούς "μοίρασε" υποσχέσεις για δάνεια και αύξηση της ποσόστωσης στο γάλα, αλλά μετά τις ξέχασε...

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι σεισμόπληκτοι αγροτοκτηνοτρόφοι των Γρεβενών και της Κοζάνης



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ