ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυβερνητικό ρεσιτάλ εξαπάτησης και αθλιότητας, μονόδρομος η οργάνωση της λαϊκής πάλης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την απόφαση του Γιούρογκρουπ

Σε ανακοίνωσή του για την απόφαση του Eurogroup της 9ης Μάη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταφεύγει σ' ένα ακόμη ρεσιτάλ εξαπάτησης κι αθλιότητας, πανηγυρίζοντας, τη στιγμή που έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε πρόσθετα σκληρά μέτρα, μέτρα φορολεηλασίας, παράδοση των δανείων στα funds, συν ένα συμπληρωματικό μνημόνιο - "αυτόματος κόφτης". Κι ενώ έχει ήδη ψηφίσει το νόμο - λαιμητόμο του Ασφαλιστικού - Φορολογικού.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την "ελάφρυνση" του χρέους, μέσω επιμήκυνσης μετά το 2018, οι υποσχέσεις για ανάκαμψη, το νέο "success story" αλά Τσίπρα αυτή τη φορά, είναι το δόλωμα για να γίνει ο λαός συνένοχος στο σε βάρος του έγκλημα. Από την όποια ανάκαμψη κι ελάφρυνση του χρέους ο λαός δε θα πάρει πίσω τις τεράστιες απώλειες που είχε. Κανένα αντιλαϊκό μέτρο δεν πρόκειται να καταργηθεί. Αντίθετα, θα ζητούνται από το λαό νέες θυσίες στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας κι ανταγωνιστικότητας. Ο,τι εξοικονομηθεί θα δοθεί αποκλειστικά στο κεφάλαιο, μέσω επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών, αναπτυξιακών νόμων για τις επενδύσεις του.

Ο "αυτόματος κόφτης" αποτελεί ένα μηχανισμό χειρότερο σε σύγκριση ακόμη και με τα προηγούμενα μνημόνια. Με τον "αυτόματο κόφτη" θα μπορούν κάθε χρόνο, με προεδρικά διατάγματα και χωρίς καν ψήφιση στη Βουλή, να μειώνονται μισθοί, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες και να αυξάνονται οι φόροι, αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι των "ματωμένων" πλεονασμάτων. Είναι ένα μνημόνιο χωρίς ημερομηνία λήξης, που έχει αποφασιστεί από την ΕΕ για όλες τις χώρες. Θα αξιοποιείται ως "δαμόκλειος σπάθη" από τις κυβερνήσεις, για να εκβιάζουν το λαό στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ θα χρησιμοποιείται ως ένας διαρκής εκβιασμός, με την επίκληση των δεσμεύσεων και των αντοχών της οικονομίας.

Το στημένο σκηνικό των πανηγυρισμών συνοδεύτηκε, ιδιαίτερα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ανιστόρητες αναφορές για την "ημέρα της Ευρώπης" και για το ότι η ΕΕ επιστρέφει δήθεν στις αξίες της "αλληλεγγύης", σε μια πρωτοφανή προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν μια ακόμη απόδειξη ότι για το λαό υπάρχει ένας "μονόδρομος": Η οργάνωση της πάλης, η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η λαϊκή συμμαχία κι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής, της ρήξης με το κεφάλαιο και την εξουσία του, με τις λυκοσυμμαχίες τύπου ΕΕ και ΔΝΤ. Είναι δρόμος δύσκολος, όμως οι εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών έδειξαν ότι στο λαό υπάρχουν αγωνιζόμενες δυνάμεις, δυνατότητες κι εφεδρείες, που πρέπει να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, για να μπει οριστικό τέλος στη φτώχεια, την ανεργία, την εκμετάλλευση και τα μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης».


ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Καλή είδηση» τα μνημόνια διαρκείας και η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης!

Με την απατηλή σημαία της «ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο» επιχειρεί η κυβέρνηση να αποσπάσει την ανοχή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων στην αντιλαϊκή πολιτική

Δύο μέρες αφότου η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό και λίγες ώρες αφότου συμφωνήθηκε στο Γιούρογκρουπ η επόμενη φάση της αντιλαϊκής επίθεσης, συμπεριλαμβανομένου του «αυτόματου κόφτη» ως βασικού εργαλείου των μνημονίων χωρίς ημερομηνία λήξης, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, προκαλώντας ευθέως το λαό, πανηγύρισε ξανά, υποστηρίζοντας χτες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι «σήμερα είναι μια μέρα σημαντική (...) διότι μετά από έξι και πλέον χρόνια διαρκών περικοπών, κακών ειδήσεων και σκληρής λιτότητας είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις (...) Αναγεννήθηκε η ελπίδα του λαού»!

Επικροτώντας τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, χαιρέτισε τους «συμμάχους που έχουμε πλέον δίπλα μας σε ολόκληρη την Ευρώπη», δεν μπόρεσε ωστόσο να κρύψει ότι οι αποφάσεις και οι όποιες συμμαχίες οικοδομεί η κυβέρνηση υποτάσσονται στον φύσει και θέσει αντιλαϊκό στόχο της επιστροφής «στο δρόμο της ανάκαμψης», δηλαδή της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των εργαζομένων, του λαού, και της εκταμίευσης «μιας μεγάλης δόσης, η οποία θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία», με προϋπόθεση βέβαια την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Αλλωστε, οι περιβόητοι «σύμμαχοι» του Αλ. Τσίπρα - Ολάντ, Ρέντσι και λοιποί - γονατίζουν στις χώρες τους τους λαούς με ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων.

Τι είχε να πει για τον «αυτόματο κόφτη»; Οτι κάποιοι... μεμψίμοιροι εστιάζουν σ' αυτόν δίχως λόγο, αφού έτσι αποφεύχθηκε τάχα η λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ. Οτι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης «δεν είναι ούτε μέτρα ούτε, πολύ περισσότερο, μνημόνιο», αλλά «θεσμός που προβλέπεται, ήδη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη». Οτι αυτό που η κυβέρνηση πρόσθεσε «δεν ήταν τίποτα άλλο από συγκεκριμένες εγγυήσεις για την αυτόματη εφαρμογή της διόρθωσης σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους της Συμφωνίας. Μιας διόρθωσης που ούτως ή άλλως υποχρεούσαι, όταν δεν πιάνεις τους στόχους - και αυτό προβλέπεται από όλες τις συμφωνίες τις οποίες έχουν υπογράψει και έχουν δεσμευτεί οι ελληνικές κυβερνήσεις».

Για να καταλήξει στον ισχυρισμό ότι «η διόρθωση δεν θα χρειαστεί (...) διότι για πρώτη φορά στα έξι χρόνια της κρίσης έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να βγει (...) που δεν απαιτεί, δεν θα απαιτήσει πρόσθετες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις (...) Η οικονομία θα πιάσει, χωρίς κανένα μέτρο, το στόχο και του 2016 (...) Αρα, αποκλείεται η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού μέχρι την 1η Μαΐου του 2017 και για όλο το 2017. Το ίδιο είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και τον Μάη του 2018 και τον Μάη του 2019».

Η απόφαση του Γιούρογκρουπ, βέβαια, κάνει σαφή αναφορά σε «συμπληρωματικό μνημόνιο» και «πρόσθετο μηχανισμό», ενώ σε κάθε περίπτωση με τα λεγόμενά του ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι τα μνημόνια διαρκείας σε βάρος των λαών είναι καθεστώς στην ΕΕ της... «αλληλεγγύης». Οσο για τον «καθησυχαστικό» ισχυρισμό ότι «θα πιαστούν οι στόχοι», η πείρα του λαού από όλα τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει ότι η πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας δεν εξαρτάται από τις θυσίες του, πόσο μάλλον όταν οι προβλέψεις όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών μιλούν για «κινδύνους», των οποίων η αντιμετώπιση προϋποθέτει διαρκή αντιλαϊκά μέτρα...

Θέλει και «μπράβο» για τη... «σκληρή δουλειά»!

Αφού έφερε την πραγματικότητα στα μέτρα του, ο Αλ. Τσίπρας είχε το θράσος να αξιώσει και την ευγνωμοσύνη του λαού, ισχυριζόμενος ότι «αυτή η αλλαγή στάσης (...) δεν ήταν θείο δώρο, ήταν ένα αποτέλεσμα μιας σκληρής προσπάθειας, μεθοδικής δουλειάς των διαπραγματευτικών μας προσπαθειών, των διπλωματικών μας πρωτοβουλιών, αλλά και των πολιτικών μας παρεμβάσεων».

Αναζητώντας ύστατο καταφύγιο στο ψέμα, ανέφερε ακόμα ότι «κλείνει το πακέτο της αξιολόγησης, χωρίς τη νομοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων, επιπρόσθετων από όσα είχαμε συμφωνήσει τον περασμένο Αύγουστο»...

Σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, δήλωσε ότι «έχουμε για πρώτη φορά έναν συγκεκριμένο αποτυπωμένο "οδικό χάρτη" για την ελάφρυνση, για την απομείωση του δημόσιου χρέους», για να προσθέσει ότι «με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος όχι μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας που είναι το ζητούμενο, αλλά και για την κατοχύρωση και διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας». Στην πραγματικότητα, βέβαια, η όποια «ελάφρυνση» και ο όποιος «δημοσιονομικός χώρος» προκύψει για την παραπέρα στήριξη του κεφαλαίου, θα συνοδευτούν από νέα μέτρα σε βάρος του λαού, που θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα της «διευθέτησης»...

Εχοντας φυσικά αντίληψη της απάτης που διαπράττουν σε βάρος του λαού, δεν μπόρεσε παρά να επισημάνει ότι «δεν δικαιούμαστε να πετάμε στα σύννεφα, γιατί ξέρουμε καλά ότι η νέα φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα και η ελληνική οικονομία, θα είναι και μια πιο απαιτητική φάση», εξηγώντας ότι αναφέρεται στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Ακριβώς επειδή ο στόχος αυτός προϋποθέτει ασταμάτητες θυσίες του λαού, ο πρωθυπουργός έταξε ανέξοδα «μια ανάπτυξη που δεν θα βασίζεται στη συντριβή της εργασίας και την ασυδοσία της ολιγαρχίας, αλλά θα είναι μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο»...

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η δική τους «διακυβέρνηση θα είναι πολλαπλώς πιο χρήσιμη στα χρόνια της ανάπτυξης. Διότι, βεβαίως, είναι δείγμα κοινωνικής δικαιοσύνης να μοιράζεις τα βάρη δίκαια, αλλά είναι ακόμα μεγαλύτερο δείγμα δικαιοσύνης να μοιράζεις τον παραγόμενο πλούτο δίκαια, τα οφέλη δίκαια». Φυσικά, απέφυγε όπως ο διάβολος το λιβάνι να αναφερθεί έστω και σε ένα από τα εκατοντάδες αντιλαϊκά μέτρα που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια, το οποίο προτίθενται να καταργήσουν στο πλαίσιο της «δικαιοσύνης» που επαγγέλλονται...

Λεπίδι παντού...

Στο μεταξύ, απροθυμία - για ευνόητους λόγους - να απαντήσει τι θα κόβει ο... κόφτης επέδειξε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη. Σε συνέντευξή της στον ρ/σ «Παραπολιτικά» και στην ερώτηση αν αυτός θα κόβει συντάξεις, μισθούς ή θα επιβάλλει νέους φόρους, απάντησε: «Μένει να συζητηθεί, οι τεχνικές λεπτομέρειες μένουν να συζητηθούν (...) Τεχνικά, δεν είμαι σε θέση να σας πω λεπτομέρειες και με δεδομένο ότι ακόμα δεν υπάρχουν».

Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, την προέτρεψε να συνταχτεί με την «εθνική γραμμή», την προσπάθεια δηλαδή της κυβέρνησης να υπηρετήσει τα προτάγματα του κεφαλαίου, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά «όσοι δεν θα συνταχθούν με την εθνική γραμμή, η κοινωνία και η Ιστορία θα τους αφήσει απέξω».

Την ανάγκη αλλαγών σε κυβέρνηση και κόμμα έσπευσε να υποδείξει ο Δ. Παπαδημούλης, «φωτογραφίζοντας» την επιδίωξη να υπηρετούν καλύτερα τους στόχους του κεφαλαίου. Μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» δήλωσε ότι «η χθεσινή απόφαση επιβάλλει αντί για πανηγυρισμούς να κάνουμε "ταμείο", να δούμε πού χρειάζονται διορθώσεις - και στην κυβέρνηση και στο κόμμα - και να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στην προώθηση των στόχων που έχουμε θέσει». Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα στο επόμενο διάστημα να μπορέσουν να χειραγωγήσουν το λαό ώστε «το 2019, που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, το "φύλλο αγώνα" της κυβέρνησης Τσίπρα να είναι τέτοιο που να μας εξασφαλίσει τη συνέχεια».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org