ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Τελεσίγραφο τριών ημερών από τους αντάρτες!

ΓΚΟΜΑ.-

Σε μονομερή "παύση πυρός" τριών ημερών, με σκοπό την εμπρόθεσμη απομάκρυνση του Μομπούτου Σεσεσέκο από την εξουσία, προχώρησε χτες ο ηγέτης των ανταρτών, Λόρεντ Καμπίλα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από την Γκόμα, ο Καμπίλα τόνισε: "Εάν σε τρεις μέρες δεν πάρουμε τα καλά νέα της αποχώρησης του Μομπούτου από την Κινσάσα και της μετάβασής του στο βορρά, τότε θα αναγκαστούμε να συνεχίσουμε τις στρατιωτικές επελάσεις. Αυτός θα χάσει εάν δεν ακούσει τη συμβουλή μας"! Συμπλήρωσε ότι θα επιτραπεί στον Μομπούτου να επιστρέψει στη γενέτειρα πόλη του, την Γκμπαντολίτ, σημειώνοντας ότι δε θα του επιτραπεί στο μέλλον ρόλος στην πολιτική ζωή του Ζαϊρ.

Οταν ρωτήθηκε να σχολιάσει την προχτεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με την οποία ουσιαστικά καταδικαζόταν το καθεστώς Μομπούτου, ο ηγέτης των ανταρτών απάντησε πως "όλοι πλέον αναγνωρίζουν πως έφτασε το τέλος του δικτάτορα". Σε ερώτηση για την προχτεσινή βίαιη απομάκρυνση του πρωθυπουργού Ετιέν Τσισεκέντι από τα καθήκοντά του, ο Λόρεντ Καμπίλα είπε πως ο συγκεκριμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης "έπεσε για μία ακόμη φορά στα δίχτυα του Μομπούτου και τώρα επιχειρεί να ελευθερωθεί". Δεν απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συνεργασίας τους, καλώντας τον Τσισεκέντι να συμπαραταχτεί με το μέτωπο της Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα του Ζαϊρ, Κινσάσα, επικρατούσε το χάος της νέας στρατιωτικής κυβέρνησης του στρατηγού Λικούλια Μπολόνγκο. Ντυμένος με την επίσημη στρατιωτική στολή, ο "πρωθυπουργός" Μπολόνγκο ανακοίνωσε τα μέτρα "ασφαλείας", (για την... ακρίβεια, μέτρα καταπίεσης των πολιτών και ελέγχου των δημοσιευμάτων του Τύπου που αφορούν το μέτωπο των μαχών), σχεδιάζοντας αργότερα χτες βράδυ να συναντηθεί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κινσάσα, Ντάνιελ Σίμσον.

Συγκεκριμένα, υποσχέθηκε πάταξη των πολιτικών ελευθεριών με πρόσχημα ότι ο πρωταρχικός σκοπός της κυβέρνησής του θα είναι "η αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας"! Ανακοίνωσε ακόμη μια σειρά μέτρων σε βάρος της ελευθεροτυπίας, λέγοντας ότι θα απαγορεύεται η δημοσίευση οποιουδήποτε άρθρου "επηρεάζει το ηθικό του στρατού". Ενα 48ωρο νωρίτερα, αρκετοί ντόπιοι δημοσιογράφοι και ξένοι απεσταλμένοι είχαν δοκιμάσει τα "νέα μέτρα", πέφτοντας θύματα της βίας των στρατιωτών στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στην Κινσάσα. Αρκετοί από αυτούς ξυλοδάρθηκαν, ληστεύτηκαν ή τους δήμευσαν τηλεοπτικές κάμερες, μαγνητόφωνα και άλλα αντικείμενα.

Οι παλιοί "φίλοι" γυρίζουν την πλάτη στον Μομπούτου

Ενα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Μάικλ Μακέρι, με τις οποίες ο εδώ και 32 χρόνια Ζαϊρινός δικτάτορας αποκαλούνταν "πλάσμα της ιστορίας και του παρελθόντος", άλλος ένας παλιός υποστηριχτής του στυγνού δικτατορικού του καθεστώτος, το Βέλγιο, άλλαξε πλευρό.

"Ο Πρόεδρος Μομπούτου δεν έχει πολιτικό μέλλον. Η νέα κυβέρνηση που διόρισε είναι στρατιωτική δικτατορία", είπε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ερίκ Ντερίκλ, εκφράζοντας την προσδοκία της κυβέρνησής του για τη συγκρότηση "μιας νέας μεταβατικής δημοκρατικής κυβέρνησης στο Ζαϊρ". Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, κάλεσε τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Μοχάμεντ Σαχνούν, να αδράξει την ευκαιρία και να μεσολαβήσει για τη συγκρότηση μίας μεταβατικής κυβέρνησης, με στόχο τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στο Ζαϊρ χωρίς την ανάμειξη των δυτικών δυνάμεων.

Αντίθετα με το Βέλγιο, ένας άλλος παλιός βασικός υποστηριχτής του καθεστώτος Μομπούτου και πρώην αποικιοκρατική δύναμη, η Γαλλία, εξακολουθεί να τηρεί στάση ουδετερότητας. "Δε συνηθίζουμε να καταδικάζουμε κράτη, αλλά κυβερνήσεις", ήταν η πρόσφατη αντίδραση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών στις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στο Ζαϊρ, σε μια προσπάθεια να κρατηθούν αποστάσεις αλλά και να αποφευχθεί η άμεση απόρριψη του καθεστώτος του Μομπούτου Σεσεσέκο.

ΓΑΛΛΙΑ
Χορός απεργιών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Χορός απεργιών σαρώνει και πάλι τη Γαλλία, καθώς όλο και περισσότεροι εργασιακοί κλάδοι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζιπέ να μειώσει τα έξοδα του προϋπολογισμού, με στόχο να προσεγγιστούν τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησαν, χτες, οι εργαζόμενοι στον Τύπο, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να προβεί σε σημαντικές περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις προς τον κλάδο. Η απεργία των εργαζομένων στον Τύπο δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στην κυκλοφορία των εφημερίδων, από τις οποίες πολλές, τελικά, δεν κυκλοφόρησαν.

Διήμερη απεργία άρχισαν, χτες, και οι πιλότοι των τοπικών αερογραμμών ΤΑΤ και "Αιρ Λιμπερτέ", οι οποίες ανήκουν στην αγγλική "Μπρίτις Αιργουέις". Οι εργαζόμενοι, που θα λήξουν την απεργία τους αργά σήμερα το βράδυ, διαμαρτύρονται για τα σχέδια συγχώνευσης των δύο εταιριών, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα, συνεχίζεται για 32η ημέρα η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές του προϋπολογισμού στον τομέα της υγείας. Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους με κυβερνητικά στελέχη έχουν αποβεί, μέχρι στιγμής, άκαρπες και έτσι οι νοσοκομειακοί γιατροί ανακοίνωσαν ότι, σε συνεδριάσεις του κλάδου το Σάββατο, θα προτείνουν τη συνέχιση και για 6η βδομάδα των κινητοποιήσεών τους.

Σήμερα, όμως, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν και οι τραπεζικοί, όπως έκαναν και τις προηγούμενες τέσσερις βδομάδες. Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες αντιδρούν στις κυβερνητικές προτάσεις για αύξηση του ημερήσιου ωραρίου εργασίας σε συνδυασμό με την αύξηση των ημερών εργασίας ανά βδομάδα.

Παρά τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις, η συντηρητική κυβέρνηση του Αλέν Ζιπέ επιμένει στις απόψεις της, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για να επιτευχθούν οι προϋποθέσεις που απαιτεί η νομισματική ενοποίηση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΡΑΝ
Επιδείνωση των σχέσεων

ΒΟΝΝΗ.-

Τόσο η Γερμανία, όσο και το Ιράν ανακοίνωσαν χτες ότι ανακαλούν αντιστοίχως τους πρεσβευτές τους, μετά την ετυμηγορία γερμανικού δικαστηρίου ότι Ιρανοί ηγέτες είχαν διατάξει τη δολοφονία Κούρδων αντιπολιτευομένων που πραγματοποιήθηκε πριν από πέντε χρόνια στο Βερολίνο.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Τεχεράνη, λίγες ώρες μετά τη δικαστική απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο του Βερολίνου για τη δολοφονία 4 Ιρανών Κούρδων πολιτικών το 1992, σύμφωνα με την οποία οι δράστες έδρασαν με εντολή της ιρανικής ηγεσίας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε πως θα εκδιώξει 4 Ιρανούς διπλωμάτες από τη Γερμανία, χωρίς όμως να τους κατονομάζει.

Το δικαστήριο του Βερολίνου ανέφερε ότι τη διαταγή για τις δολοφονίες έδωσε η Επιτροπή Ειδικών Υποθέσεων του Ιράν, στην οποία μετέχουν ο πρόεδρος του Ιράν, ο πνευματικός ηγέτης της χώρας, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κανέναν συγκεκριμένα.

Ετσι, μετά από ακροαματική διαδικασία που κράτησε περίπου τριάμισι χρόνια, το δικαστήριο επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Ιρανό Καζέμ Νταράμπι και τον Λιβανέζο Αμπάς Ραγέλ, με την κατηγορία της δολοφονίας του εξόριστου ηγέτη του Ιρανικού Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Σαντέχ Σαραφκαντί, δύο συνεργατών του και ενός μεταφραστή, στη διάρκεια επίθεσης στο εστιατόριο "Μύκονος" του Βερολίνου. Αλλοι δύο Λιβανέζοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 5 ως 11 χρόνια και ένας αθωώθηκε.

Ωστόσο, μιλώντας από τη Μόσχα, ο πρόεδρος του Ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Ακμπάρ Νατέκ Νούρι απέρριψε τις κατηγορίες του δικαστηρίου του Βερολίνου εναντίον της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας του Ιράν για τη δολοφονία Κούρδων αντιφρονούντων.

Πάντως, οι γερμανικές αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, φοβούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

ΡΩΣΙΑ
Σε κίνδυνο το ενιαίο ενεργειακό σύστημα

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Την καταστροφή του ενιαίου ενεργειακού συστήματος της Ρωσίας απεργάζονται οι αμερικανικές εταιρίες πετρελαίου, χρησιμοποιώντας ως όργανα το ΔΝΤ και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας. Την κατηγορία αυτή απηύθυνε την Τετάρτη, 9 Απρίλη, ο πρόεδρος του κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου ΓΚΑΣΠΡΟΜ, Ρεμ Βιάχιρεφ, απαντώντας στην ερώτηση "ποιος επωφελείται από την καταστροφή του ενιαίου συστήματος φυσικού αερίου;", που έθεσε ο κομμουνιστής βουλευτής Ανατόλι Λουκιάνοφ, στη διάρκεια ακρόασης στην Κρατική Δούμα. Με την ευκαιρία αυτή ο Βιάχιρεφ ζήτησε τη συνδρομή των βουλευτών για την υπεράσπιση του ενιαίου ενεργειακού συστήματος και υπενθύμισε ότι ο τομέας του αερίου είναι ένας από τους ελάχιστους της οικονομίας, όπου δε σημειώθηκε πτώση της παραγωγής τα τελευταία χρόνια. Επίσης, ο Βιάχιρεφ ανακοίνωσε την τοποθέτηση στη θέση του αντιπροέδρου της ΓΚΑΣΠΡΟΜ του Πιοτρ Ραντιόνοφ, που ήταν υπουργός Ενέργειας και Καυσίμων και πρόσφατα παραιτήθηκε. Ο ρωσικός Τύπος έχει αποδώσει την παραίτηση του Ραντιόνοφ στους επικεφαλής της εκστρατείας για την κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων, πρώτων αντιπροέδρων της κυβέρνησης Ανατόλι Τσουμπάις και Μπορίς Νεμτσόφ, φορείς των ιδεών και των οδηγιών του ΔΝΤ στη Ρωσία. Σημειώνουμε ότι την περασμένη βδομάδα επισκέφτηκε τη Μόσχα ο διευθυντής του ΔΝΤ Μισέλ Κομντεσί για να ελέγξει αν η πορεία των "μεταρρυθμίσεων" στη Ρωσία ακολουθεί τις οδηγίες του ΔΝΤ.

Οι εκπρόσωποι όλων σχεδόν των ΚΟ της Κρατικής Δούμας υιοθέτησαν απόφαση, στην οποία αναφέρεται ότι είναι ανεπίτρεπτη η διάλυση του ενιαίου ενεργειακού συστήματος και συντάχθηκαν στη συζήτηση με το μέρος της ΓΚΑΣΠΡΟΜ. Προηγουμένως είχε αποχωρήσει για λίγο από τη Βουλή η ΚΟ του Αγροτικού Κόμματος Ρωσίας, διαμαρτυρόμενη για τη μη χορήγηση των κρατικών πιστώσεων για την επόμενη αγροτική περίοδο. Σύμφωνα με το ΑΚΡ, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής ούτε ένα από τα 16 τρισ. ρούβλια, που προβλέπει ο προϋπολογισμός για τη γεωργία. Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν έστειλε ειδική επιστολή στην Κρατική Δούμα, στην οποία σημειώνει ότι "παίρνει πολλές αποφάσεις σε ζητήματα, που δεν είναι της αρμοδιότητάς της". Αυτό σημαίνει ότι θα αγνοούνται και στο μέλλον οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου από κείνους που θεωρούν σημαντικότερες τις αποφάσεις του ΔΝΤ από τα συμφέροντα της χώρας και του λαού τους.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων

Εκατοντάδες απεργοί ανθρακωρύχοι της περιοχής Κεμέροβο, που δεν έχουν πληρωθεί εδώ και 8 μήνες, απέκλεισαν τη γραμμή του Υπερσιβηρικού, εμποδίζοντας για αρκετές ώρες τα δρομολόγια επιβατικών τρένων. Στην ίδια μέθοδο καταφεύγουν συχνά και οι συνταξιούχοι, που διέκοψαν μερικές φορές τη σιδηροδρομική συγκοινωνία Μόσχας - Αγ. Πετρούπολης. Ομάδα γυναικών στο Περμ, που επίσης διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή συντάξεων, καταλαμβάνουν μια φορά τη βδομάδα, για πέντε ώρες, τις γραμμές του τρένου.

Το μπλοκάρισμα του σιδηροδρομικού σταθμού στο Παρίσι ήταν μία απο τις μορφές πάλης των νοσοκομειακών γιατρών



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ