ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεπερασμένη νομοθεσία για το άσυλο στη χώρα μας

Ολοκληρώθηκε χτες το διήμερο που έγινε στη ΓΣΕΕ με θέμα: "Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Διαδικασία αναγνώρισης ασύλου - υποδοχή - ένταξη"

Οι άνθρωποι γίνονται πρόσφυγες από ανάγκη και όχι γιατί το επέλεξαν οι ίδιοι. Στο κατώφλι του 21ου αιώνα χιλιάδες είναι αυτοί που εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους σε αναζήτηση ασφάλειας. Πολλές φορές οι χώρες που τους δέχονται, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τη λαθρομετανάστευση, θίγουν τα δικαιώματα εκείνων που είναι πραγματικά πρόσφυγες. Η χώρα μας είναι ακόμα απροετοίμαστη. Στέκεται αμήχανα μπροστά σε αυτό το φαινόμενο. Το νομικό πλαίσιο που ισχύει είναι ξεπερασμένο και χρειάζεται αναθεώρηση.

Το ζήτημα της χορήγησης πολιτικού ασύλου απασχόλησε τη χτεσινή, δεύτερη μέρα του διήμερου που διοργάνωσε η ΓΣΕΕ, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, η Ενωση Φιλιππινέζων Μεταναστών, ο Παναφρικανικός Σύνδεσμος και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Θέμα της ήταν: "Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Διαδικασία αναγνώρισης ασύλου - υποδοχή - ένταξη".Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, από το 1991 μέχρι το 1996 στην Ελλάδα υποβλήθηκαν 9.676 αιτήσεις ασύλου. Εγκρίθηκαν 743 αιτήσεις. Πέρσι ο αριθμός των αιτούντων ήταν 1.575 και το ποσοστό αναγνώρισης προσφυγικής ιδιότητας ήταν περίπου 12%.

"Η εμπειρία και η γνώση από την εξαετή εφαρμογή του Ν. 1975/91 αλλά και του Ν. 2452/96 δείχνουν ότι η ανάθεση των διαδικασιών της αναγνώρισης αλλοδαπών ως προσφύγων σε διοικητικά όργανα, χωρίς επαρκείς διαδικαστικές εγγυήσεις προστασίας του δικαιώματος ασύλου, και η έκδοση των σχετικών αποφάσεων από μονοπρόσωπα κυβερνητικά όργανα (όπως είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ή ο γγ του υπουργείου), αποτελούν πλέον αρνητικό φαινόμενο" υπογράμμισε ο Βασίλης Δημόπουλος,μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.

Επίσης οι αυστηρές ρυθμίσεις, είτε πρόκειται για απαγγελία αποφάσεων χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής υπεράσπισης από τον ενδιαφερόμενο, είτε πρόκειται για θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων για το παραδεκτό των αιτήσεων (π.χ. αν δεν υποβληθεί η αίτηση "αμέσως", αν ο αλλοδαπός δεν προέρχεται "απευθείας" από χώρα όπου απειλείται η ζωή ή η ελευθερία του), αποτελούν τρόπους αποφυγής χορήγησης πολιτικού ασύλου.

"Πρέπει η εξέταση αιτημάτων ασύλου να γίνεται από ανεξάρτητη αρχή", τόνισε ο Β. Δημόπουλος. "Επίσης να είναι κατάλληλα οργανωμένη και να συμμετέχουν σε αυτή εκπρόσωποι της διοίκησης, δικαστικοί, εκπρόσωποι των δικηγόρων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων προστασίας προσφύγων. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να εποπτεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης".

"Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναδικό κέντρο υποδοχής και περίθαλψης προσφύγων στην Ελλάδα παραμένει αυτό του Λαυρίου, χωρητικότητας 300 ατόμων", είπε ο Ν. Σιταρόπουλος από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. "Η ανάγκη ίδρυσης "κέντρων προσωρινής διαμονής" αιτούντων άσυλο, όπως επίσης η παροχή ιατρικής και κοινωνικής υποστήριξης σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αναγνωρίζεται και με το νέο νόμο 2452/96".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν ο γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Γιάννης Παπαδογιαννάκης,ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,η Ζωή Σώκου,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο Ζανβιέ Ντε Ριεντμάτεν,αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Κώστας Τρικκαίος,νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ, και ο Κούρδος Φακίρ Αμπντουλκαντίρ.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συζήτηση για την Αυτοδιοίκηση

Με την πεποίθηση πως ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης βρίσκει το πραγματικό του περιεχόμενο μέσα στο κανάλι του αγώνα και τη συμπόρευσή του με το μαζικό, λαϊκό κίνημα, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Πειραιά, πραγματοποιεί, τη Δευτέρα, 14 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (οδός Καραϊσκου 111, 3ος όροφος), συνάντηση - συζήτηση, με θέμα: "Η πολιτική της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση (Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή), οι θέσεις της ΝΑΣ και ο ρόλος των αιρετών απέναντι στα προβλήματα", "Σκέψεις και προτάσεις για κοινή δράση και συντονισμό των αιρετών της Αυτοδιοίκησης με το Μαζικό Λαϊκό Κίνημα".

Τα παραπάνω θέματα θα αναπτύξουν ο Σπύρος Χαλβατζής,επικεφαλής της ΝΑΣ και η Ελπίδα Παντελάκη,νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά, επιδιώκοντας "να συναντηθούμε, να ακούσουμε, να ανταλλάξουμε την εμπειρία μας, ώστε να καταλήξουμε σε ορισμένα θέματα που θα μας βοηθήσουν να είμαστε πιο αποτελεσματικοί" - σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΝΑΣ.

"Στη γεωγραφική περιοχή που εξετάζουμε τόσο στη στεριά όσο και στα νησιά, αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το "κοινωνικό" πρόσωπο της κυβέρνησης. Η ανεργία, το μαράζωμα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τα προνόμια των εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών, το κλείσιμο των μαγαζιών, το ξεθεμελίωμα της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η υποβάθμιση του Περιβάλλοντος, το έλλειμμα στον Αθλητισμό και τονΠολιτισμό, τα Ναρκωτικά είναι η μια πλευρά της πραγματικότητας που ζούμε, που φέρνει ηττοπάθεια και αδιέξοδα", σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΝΑΣ. Η άλλη πλευρά της πραγματικότητας - συνεχίζει - βρίσκεται στην Αντίσταση και στον Αγώνα, που εκφράστηκε στην πόλη μας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ζωντανά και ορμητικά από χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους που συναντηθήκαμε όλοι μαζί στα καράβια, στα σχολεία, στα μαγαζιά, στους χώρους δουλιάς, που φέρνει αυτοπεποίθηση και αφορά το μέλλον μας, των πολλών και των μη κατεχόντων.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών ενάντια στις αναγκαστικές και διοικητικού χαρακτήρα συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προωθεί η κυβέρνηση. Τις συνενώσεις, που άκριτα και αβίαστα έσπευσε να αποδεχτεί η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, αποδεικνύοντας έτσι την τεράστια απόσταση που τη χωρίζει από τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.

Τη Δευτέρα, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Επαρχίας Κόνιτσας Ηπείρου,υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας,διοργανώνουν ημερίδα, σχετικά με το ζήτημα. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, "στην ημερίδα θα ακουστούν για πρώτη φορά οι απόψεις και οι θέσεις των εκπροσώπων των χωριών και των ετεροδημοτών - αποδήμων όλης της χώρας. Δηλαδή, θα ακουστούν και εκείνοι που εκπροσωπούν και εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες αφορά άμεσα το θέμα, και όχι μόνο οι διάφοροι "ειδήμονες", οι δήμαρχοι τους οποίους δεν αφορά, που εμφανίζονται σε οργανωμένες τηλεοπτικές εκπομπές... ".

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως η υποχρεωτική συνένωση των κοινοτήτων αποτελεί συνέχεια των αποτυχημένων θεσμικών πρωτοβουλιών του κράτους, για την αντιμετώπιση της πολυδιάσπασης των ΟΤΑ, που άρχισε από παλιότερα, βασισμένη στην εθελούσια και συναινετική συνένωση (ν. 1416/84 και 1622/86). Υπογραμμίζει, όμως, ότι η κατάργηση των χωριών προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις κοινωνική αναστάτωση και αγωνία μήπως έτσι επιταχυνθεί η ολοκληρωτική ερήμωσή τους. Επισημαίνει, ακόμα, πως σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχτούν και οι ιδιαιτερότητες που τυχόν υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας, "που επιβάλλουν διαφορετική αντιμετώπισή τους".

Να σημειωθεί ότι ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις έχουν ταχθεί, ήδη, περίπου 40 αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Λέσβου. Επιπλέον, στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που έγινε πρόσφατα στο Ηράκλειο Κρήτης, με θέμα τις υποχρεωτικές συνενώσεις, περίπου 40 αιρετοί από όλη την Ελλάδα, κατέθεσαν ψήφισμα, με το οποίο δήλωναν αντίθετοι στα κυβερνητικά σχέδια. Τέλος, παρουσιάζονται και μεμονωμένες αντιδράσεις κοινοτήτων, όπως αυτή της Μακρινίτσας Πηλίου, η οποία συγκεντρώνει υπογραφές, προκειμένου να μη συνενωθεί.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ παίζει μπάλα

Αγώνας ποδοσφαίρου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Απρίλη και ώρα 3.45 το μεσημέρι στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας, μέσα στα πλαίσια του πρώτου τουρνουά ποδοσφαίρου "Εργασία και Αθλητισμός", που διοργάνωσε φέτος με επιτυχία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ). Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα θα ακολουθήσουν απονομές βραβείων στις ομάδες που συμμετείχαν στο τουρνουά ποδοσφαίρου.

Εργα στη Χαρ. Τρικούπη

Ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς συνιστά, με ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΧΩΔΕ, λόγω των έργων συντήρησης του ασφαλτοτάπητα στη Χαριλάου Τρικούπη, που ξεκίνησαν χτες το βράδυ. Οι εργασίες θα εκτελούνται τις νυχτερινές ώρες από τις 9 έως τις 6 το πρωί και θα διαρκέσουν δεκαπέντε μέρες. Το ΥΠΕΧΩΔΕ καλεί τους οδηγούς να αποφεύγουν τη διαδρομή αυτή, ενώ ειδικά σήματα της Τροχαίας θα τοποθετηθούν κατά μήκος του δρόμου, όπου θα πραγματοποιούνται τα έργα και συγκεκριμένα από το ύψος της λεωφόρου Αλεξάνδρας έως και την Πανεπιστημίου.

Η ομογένεια κατηγορεί τον πρόξενο στη Στουτγάρδη

Αναστάτωση επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην ομογένεια της Στουτγάρδης στη Γερμανία, εξαιτίας της συμπεριφοράς του Ελληνα γενικού προξένου, Μερκούριου Καραφωτιά.Ο πρόξενος κατηγορείται από την ελληνική κοινότητα για "διακρίσεις και αδιαφανείς επιλογές", ενώ ήδη πολλοί φορείς του ελληνισμού - Σύλλογος Εκπαιδευτικών, Σύλλογος Ηπειρωτών, Ελληνες Εστιάτορες κλπ. - έχουν εκφράσει δημόσια, με ανακοινώσεις τους, τη δυσφορία τους για τη στάση του Μ. Καραφωτιά.

Μετά το επείγον έγγραφο που έστειλε η ελληνική κοινότητα, στις 11/11/96, στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου τονιζόταν πως "οι πράξεις του Μ. Καραφωτιά δεν προάγουν την ενότητα του Ελληνισμού, δεν ωφελούν κανέναν και προπαντός δεν αποτελούν πολιτική εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας", ακολούθησε σωρεία εγγράφων από φορείς, όπου καταγγέλλονται διάφορες ενέργειες του Ελληνα γενικού προξένου.

Συγκεκριμένα, οι Ελληνες εκπαιδευτικοί στη Στουτγάρδη κατηγορούν τον Μ. Καραφωτιά πως δηλώνει ξεκάθαρα προς όλους τους εκπαιδευτικούς να μην ασχολούνται με τον συνδικαλισμό, αφού "είναι μόνο δημόσιοι υπάλληλοι και τίποτα άλλο, γι' αυτό πρέπει να ασχολούνται μόνο με το σχολικό πρόγραμμα". Ανάλογα παράπονα έχει και ο Σύλλογος Ηπειρωτών, που καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά του Ελληνα πρόξενου. Ο Μ. Καραφωτιάς αρνήθηκε να ακούσει την αντιπροσωπεία του Συλλόγου και κυριολεκτικά τους πέταξε έξω απ' το γραφείο του... Καταγγελίες υπάρχουν και απ' τους Ελληνες Εστιάτορες της Στουτγάρδης, αλλά και απ' τη "Δημοκρατική Ενότητα Λούτβικσμπουργκ", που καταγγέλλουν τον Ελληνα πρόξενο για τη φασιστική συμπεριφορά του...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ