ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Πλούσιες δραστηριότητες προετοιμασίας των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ.
  • Αρθρο: Ντελάληδες της «αγοράς» ή πανεπιστημιακοί δάσκαλοι;
  • Μεγάλη ανταπόκριση από σχολεία στην πρωτοβουλία καλλιτεχνικής αντιπολεμικής δημιουργίας της ΕΕΔΥΕ.
ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες προετοιμασίας των Μαθητικών Φεστιβάλ

Πολύμορφη είναι η δραστηριότητα που αναπτύσσουν σε όλη τη χώρα οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ μπροστά στα Μαθητικά Φεστιβάλ της Οργάνωσης, ο κύριος όγκος των οποίων θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη και κάποια στις αρχές του Μάη, μεταφέροντας το σύνθημα: «Τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας... Να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη» (Μ. Θερβάντες).

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σ' αυτό το πνεύμα, σε μεγάλη προετοιμασία των Μαθητικών Φεστιβάλ βρίσκονται και οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Κεντρική Μακεδονία. Παλεύοντας να φτάσει το σύνθημα του Φεστιβάλ σε όλα τα σχολεία της περιοχής, οι Μαθητικές Οργανώσεις ετοιμάζουν πλούσια δραστηριότητα για το επόμενο διάστημα. Με πανεξορμήσεις και μικροφωνικές έξω από σχολεία και πλατείες, αθλητικά τουρνουά, ιστορικούς περιπάτους, προβολές ταινιών, καθώς και διαγωνισμούς γκράφιτι, φωτογραφίας και σκίτσου ενάντια στον πόλεμο, δίνουν βήμα στην αθλητική και καλλιτεχνική δραστηριότητα κάθε μαθητή.

Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, ιστορικό περίπατο στον μαρτυρικό Χορτιάτη πραγματοποίησε η Μαθητική OΒ Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Στις 2 Σεπτέμβρη του 1944, οι Γερμανοί ναζί, μαζί με τους Ελληνες συνεργάτες τους, προχώρησαν στο ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. Εκτελέσεις είχαν πραγματοποιηθεί και σε άλλα χωριά της περιοχής, όπως ο Αγ. Βασίλειος, το Ασβεστοχώρι κ.ά. Συνολικά από τον πληθυσμό που βρήκαν στο χωριό έκαψαν ζωντανούς και εκτέλεσαν 194 κατοίκους, εκ των οποίων οι 87 ήταν ανήλικοι. Οι υπόλοιποι κάτοικοι είχαν καταφύγει στο βουνό Χορτιάτης, συνοδευόμενοι από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ που έλεγχαν την περιοχή.

Από την επίσκεψη στο τσιμεντάδικο της Χαλκίδας
Από την επίσκεψη στο τσιμεντάδικο της Χαλκίδας
Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο προπύργιο του ΕΛΑΣ της περιοχής, καθώς και στον «φούρνο του Γκουραμάνη», αλλά και στην οικεία της οικογένειας Νταμπούδη, τους δύο χώρους όπου κυρίως συντελέστηκε η ναζιστική θηριωδία.

Ακολούθησαν ομιλία και προβολή μαγνητοσκοπημένων μαρτυριών από κατοίκους που επέζησαν του ολοκαυτώματος.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν οι πρωτοβουλίες προετοιμασίας των Φεστιβάλ στην περιοχή, και συγκεκριμένα προγραμματίζονται:

Στις Σέρρες, στις 14/4 στην πλατεία Ελευθερίας, διοργανώνεται τουρνουά μπάσκετ 3on3, με σύνθημα «Μπες στον αγώνα να κάνουμε χαμό, κάρφωσε ενάντια σε πόλεμο και φασισμό».

Στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη στις 22/4 θα πραγματοποιηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου στην Πολίχνη και στις 27/4 τουρνουά ποδοσφαίρου στον Εύοσμο με σύνθημα «Μπες στον αγώνα να κάνουμε χαμό, πάλεψε ενάντια στο φασισμό».

Οι Οργανώσεις της Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης οργανώνουν στις 30/4 τουρνουά βόλεϊ στο Ποσειδώνιο, τουρνουά ποδοσφαίρου στα γήπεδα Τριανδρίας και γκράφιτι ενάντια στο φασισμό, για μαθητές των ΕΠΑΛ. Οι Οργανώσεις Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης οργανώνουν επίσης αθλητικό τουρνουά στην Περαία.

Στην Ανατολική Στερεά και Εύβοια

Λίγο πριν ανοίξουν και φέτος τις πύλες τους τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, και οι Μαθητικές Οργανώσεις της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας έχουν ξεκινήσει για τα καλά την προετοιμασία. Με κέφι και πολλές ιδέες, οι μαθητές όλης της περιοχής έχουν βάλει σκοπό την επιτυχία των Μαθητικών Φεστιβάλ. Πλούσια είναι η δραστηριότητα που θα προηγηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από τον ιστορικό περίπατο στον Χορτιάτη
Από τον ιστορικό περίπατο στον Χορτιάτη
Ετσι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Μαθητικού Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκίδα στις 28 Απρίλη, η Μαθητική Οργάνωση της ΚΝΕ επισκέφτηκε το εργοστάσιο των Τσιμέντων στη Χαλκίδα.

Το σωματείο των τσιμεντάδων ξενάγησε τους μαθητές σε όλο το εργοστάσιο και τους έδειξε τις φάσεις της παραγωγής. Είδαν από πού βγαίνει το τσιμέντο και πώς παίρνει τη μορφή που έχουμε εμείς στο μυαλό μας.

Οι μαθητές πήραν ένα μάθημα ζωής από τους εργάτες για το τι σημαίνει ότι οι γονείς τους παράγουν όλο τον πλούτο και ότι χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και η πιο εξελιγμένη μηχανή.

Για το επόμενο διάστημα, οι Οργανώσεις της περιοχής προγραμματίζουν τις εξής εκδηλώσεις:

Στις 15/4 στη Γραβιά, οι μαθητές μέσα από ένα παιχνίδι κουίζ συζητάνε και μαθαίνουν γιατί η ΚΝΕ λέει «όχι» σε όλα τα ναρκωτικά.

Στις 21-22/4, οι μαθητές φτιάχνουν ομάδες και συμμετέχουν στα τουρνουά μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Η νικήτρια ομάδα θα βραβευτεί στο Μαθητικό Φεστιβάλ στις 28 Απρίλη. Στις 21/4, οι μαθητές της Αρτάκης οργανώνουν τουρνουά μπάσκετ 3on3 ενάντια στο φασισμό.

Στις 21/4, η Μαθητική ΟΒ της Λαμίας οργανώνει τουρνουά ποδοσφαίρου με σύνθημα «Μην κλωτσάς τη ζωή σου, κλώτσα τη μπάλα - Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Η νικήτρια ομάδα θα βραβευτεί στο Μαθητικό Φεστιβάλ στις 28 Απρίλη.

Στις 27/4, οι μαθητές του Σχηματαρίου οργανώνουν συζήτηση με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα», με βάση τη σχετική έκδοση της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα στους μαθητές μπροστά στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Με μια αξιόλογη πρωτοβουλία, η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της απευθύνεται στους μαθητές και τις μαθήτριες μπροστά στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Ξεκινώντας με το σύνθημα των Φεστιβάλ, οι κομμουνιστές εκπαιδευτικοί μιλούν στα παιδιά τους ως εξής:

«Αγαπητέ μαθητή, μαθήτρια,

Ακόμα μια σχολική χρονιά με πολλές ελλείψεις στα σχολεία και προβλήματα φτάνει στο τέλος της. Ακόμα μία χρονιά γίναμε μάρτυρες της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που υποβαθμίζει τη δημόσια δωρεάν Παιδεία, στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση, σας σπρώχνει στα φροντιστήρια που οι οικογένειές σας πληρώνουν από το υστέρημά τους.

Το σύστημα γνωρίζει ότι η γνώση είναι δύναμη, είναι όπλο στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και την οικοδόμηση ενός νέου κόσμου, γι' αυτό και προσπαθεί να τη στερήσει από τη νέα γενιά.

Ξέρουμε ότι το σημερινό σχολείο δεν είναι το σχολείο των ονείρων σας και των αναγκών σας!

Παλεύουμε για ένα καλύτερο σχολείο! Παλεύουμε για μια άλλη κοινωνία!

Σ' αυτόν τον αγώνα δεν είσαι μόνος σου. Εμείς οι κομμουνιστές εκπαιδευτικοί, τα μέλη του ΚΚΕ είμαστε δίπλα σου.

Είμαστε δίπλα σου στον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον.

Είμαστε στην τάξη σου και σου αποκαλύπτουμε τα ψέματα που λένε τα σχολικά βιβλία. Καθήκον μας είναι η καταπολέμηση του σύγχρονου σκοταδισμού και η ανάδειξη της επιστημονικής αλήθειας.

Είμαστε στο σχολείο σου παλεύοντας ενάντια σε ρατσιστικές και ακροδεξιές λογικές και πρακτικές. Οι φασίστες δεν έχουν καμία δουλειά στα σχολεία μας.

Είμαστε δίπλα στους μαθητές που ξεριζώθηκαν βίαια εξαιτίας του πολέμου που εξαπέλυσαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στις χώρες τους.

Είμαστε δίπλα στους γονείς σου που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στην εργασία, για καλύτερα μεροκάματα, για αξιοπρεπή ζωή.

Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν σκάρτοι μαθητές, παιδιά που δεν παίρνουν τα γράμματα και που δεν έχουν ανάγκη από ολόπλευρη μόρφωση! Σκάρτο είναι το σύστημά τους!

Επιλέξαμε άλλο δρόμο από αυτόν που μας δείχνουν οι καπιταλιστές και σε καλούμε να πορευτείς μαζί μας.

Δεν θα τους χαρίσουμε το νέο και το ριζοσπαστικό που υπάρχει. Μαζί θα δώσουμε τις μάχες που έρχονται. Οργάνωσε τον αγώνα σου για τα δικαιώματά σου.

Για το μέλλον που σου αξίζει!».

Τα Φεστιβάλ του επόμενου διαστήματος

Πάνω από είκοσι Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι προγραμματισμένα αμέσως μετά το άνοιγμα των σχολείων από τις διακοπές του Πάσχα, ενώ δεκάδες ακόμα θα γίνουν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απρίλη και στις αρχές του Μάη.

Αναλυτικά για την τρέχουσα και την ερχόμενη βδομάδα είναι προγραμματισμένες οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Το Σάββατο 14 Απρίλη: Στην Τήνο.

Το Σάββατο 21 Απρίλη: Ζωγράφου (πλατεία Αγ. Θωμά), Κερατσίνι (πλατεία Νίκης), Κυψέλη (Θεατράκι Φωκίωνος Νέγρη), Νέος Κόσμος (γήπεδο «Θρίαμβος»), Πειραιάς (Πασαλιμάνι), Περιστέρι (πλατεία Δημαρχείου), Χαλάνδρι (πλατεία Χαλανδρίου), Τούμπα Θεσσαλονίκης (πολιτιστικό κέντρο), Βέροια (πλατεία Δημαρχείου), Γιαννιτσά (Πολύκεντρο), Αρτα (πλατεία Σκουφά), Ρέθυμνο (πλατεία Μικρασιατών), Χανιά (Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών), Κοζάνη (πλατεία Σκ'ρκα), Κομοτηνή («Σπαθί»), Κάλυμνος (Δημοτικό Στάδιο, γήπεδο μπάσκετ), Μανταμάδος Λέσβου.

Διήμερο το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Απρίλη: Σάμος (Βαθύ).

Την Κυριακή 22 Απρίλη: Σεπόλια, Αμαλιάδα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org