ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Προετοιμάζουν τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς

Σχέδιο πλατιάς εξόρμησης στους χώρους δουλειάς καταρτίζουν οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα

Πρωτοβουλίες προετοιμασίας της απεργίας της Πρωτομαγιάς και των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ παίρνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Με συνδικαλιστικές συσκέψεις και άλλα μέτρα προετοιμασίας που παίρνουν αυτήν τη βδομάδα, καταρτίζουν σχέδιο πλατιάς εξόρμησης, συσκέψεων και συνελεύσεων, με στόχο να φτάσει σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τον φετινό ταξικό γιορτασμό της 1ης Μάη, με σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών».

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα.

Πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

«Η 1η Μάη είναι απεργία, ημέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, επιθεώρησης των δυνάμεών μας και εφαλτήριο νέων αγώνων», τονίζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του και υπογραμμίζει ότι η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια και για "δίκαιη ανάπτυξη"», ενώ στην πραγματικότητα «προετοιμάζει το επόμενο μνημόνιο, το οποίο θα πλασαριστεί από τον Αύγουστο ως το "εθνικό στρατηγικό σχέδιο"», έχοντας τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων του κεφαλαίου. «Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το ποιος θα είναι ο ωφελημένος από μια τέτοια ανάπτυξη! Αυτή θα στηριχθεί στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας, στην καλλιέργεια χαμηλών απαιτήσεων από τη μια και φρούδων ελπίδων από την άλλη, που θα μοιράζει απλόχερα η κυβέρνηση», τονίζει το ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δουλειά, ζωή με δικαιώματα με βάση την εποχή μας και τις ανάγκες μας».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί τα ίδια συμφέροντα, των επιχειρηματικών ομίλων, και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, «παίρνοντας ενεργά μέρος στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμμετέχοντας σε πολεμικές ΝΑΤΟικές επεμβάσεις ενάντια σε άλλους λαούς, με διακηρυγμένο στόχο τη λεγόμενη "γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας"».

Το ΠΑΜΕ προειδοποιεί πως «η βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τη συμμετοχή της χώρας στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, με τη μετατροπή όλης της Ελλάδας, από τον Εβρο έως την Κρήτη, σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, σε ένα απέραντο πεδίο βολής!». Καλεί τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές των συνδικάτων, να βγουν στην αντεπίθεση, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.

Συσκέψεις προετοιμασίας

Για την προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της Πρωτομαγιάς και των απεργιακών συγκεντρώσεων, οι ταξικές δυνάμεις διοργανώνουν σε μια σειρά πόλεις συσκέψεις συνδικάτων, συνδικαλιστών, εργαζομένων και φορέων.

Σε αυτό το πλαίσιο:

-- Σήμερα Τετάρτη, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί σε ευρεία σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει σύσκεψη αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚΛ.

-- Στην Εύβοια, τα Συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Μετάλλου Εύβοιας, Τεχνιτών Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλούν σε πλατιά σύσκεψη την Παρασκευή 13/4, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο στη Χαλκίδα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αδιάκοπος αγώνας απέναντι στην αντιασφαλιστική πολιτική

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν καλούν τους συνταξιούχους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ και ΠΣΣ Δικηγόρων, μπροστά στην εφαρμογή των αντισυνταξιουχικών διατάξεων του νόμου 4387/16 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

«Οι συντάξεις μας, που τις πληρώσαμε σε όλη μας τη ζωή, με τη δουλειά μας γίνονται προνοιακά βοηθήματα. Με όπλο τον αγώνα μας να μην τους το επιτρέψουμε», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων και καλεί «με τοπικές, περιφερειακές και πανελλαδικές συγκεντρώσεις να εκφράσουμε την αντίθεσή μας απέναντι στις αντισυνταξιουχικές - αντιασφαλιστικές πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή».

Με τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν διεκδικούν: Κανένας επανυπολογισμός, καμία μείωση με την «προσωπική διαφορά» στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου). Οχι στη μείωση του αφορολόγητου και στην περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων και του ΕΚΑΣ. Να αποδοθεί άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ό,τι η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και στην «εισφορά αλληλεγγύης». Να μην περάσουν τα καταστροφικά νέα μέτρα της 4ης «αξιολόγησης». Να καταργηθεί ο νόμος για τους πλειστηριασμούς.

Στο παραπάνω πλαίσιο, στην Αττική έχουν αποφασιστεί οι εξής συγκεντρώσεις:

-- Την Τετάρτη 25 Απρίλη, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Οικονομίας.

-- Την 1η Μάη, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

-- Την Τρίτη 15 Μάη, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

-- Την Παρασκευή 25 Μάη, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Υγείας.

-- Την Πέμπτη 19 Ιούνη, συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στη Βουλή.

Αντίστοιχα, στα Γιάννενα την Τετάρτη 25/4 θα γίνει πανγιαννιώτικη - πανσυνταξιουχική συγκέντρωση από τα Συνταξιουχικά Σωματεία ΙΚΑ, Δημοσίου και ΟΑΕΕ Ιωαννίνων, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

  • Αύριο Πέμπτη στις 5 μ.μ. πραγματοποιείται η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.
Αντισυνταγματικές διατάξεις στη συγκρότηση του ΕΦΚΑ

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) - σύμφωνα με πληροφορίες, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευτεί η σχετική απόφαση - η ένταξη των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), των επιστημόνων (ΕΤΑΑ) και των αγροτών στο «υπερταμείο» του ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης). Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την προηγούμενη Παρασκευή έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία η αίτηση ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο. Με βάση αυτό, κρίθηκε αντισυνταγματική η ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Αναφέρεται ακόμη ότι κρίθηκε αντισυνταγματικός ο υπολογισμός της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ, ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος (νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών), την υπογραφή του οποίου φέρει ο αντιασφαλιστικός νόμος 4387/2016 με τον οποίο συστήθηκε ο ΕΦΚΑ και εντάχθηκαν σε αυτόν οι ασφαλισμένοι των παραπάνω Ταμείων, έκανε καθαρό πως σε κάθε περίπτωση θα διατηρηθεί η «ουσία» του νόμου, η λεγόμενη «ισορροπία των κανόνων». Δηλαδή, θα διατηρηθούν όλες εκείνες οι ανατροπές που με πρόσχημα την «ισονομία» μείωσαν κατακόρυφα τις νέες συντάξεις, ενώ αύξησαν και τις εισφορές για μια μεγάλη ομάδα ασφαλισμένων.

Αρχαιρεσίες και συνελεύσεις
  • Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης διοργανώνει συνέλευση σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΘ, με στόχο τον καθορισμό νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, για μετατροπή των συμβάσεών τους, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • Σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ προχωρά αύριο Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Οι αντιπρόσωποι μπορούν να ψηφίζουν από τις 2 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., με αστυνομική ταυτότητα ή βιβλιάριο Υγείας.
  • Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 15/4, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου 48Β).
  • Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 16/4, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στη συνέλευση έχει προκηρύξει για εκείνη τη μέρα στάση εργασίας από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org