ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ
Ο καρκίνος θα «θερίζει» για χρόνια

Πέντε χρόνια μετά, συνεχίζουν να αγνοούνται σχεδόν 2.500 άνθρωποι
Πέντε χρόνια μετά, συνεχίζουν να αγνοούνται σχεδόν 2.500 άνθρωποι
ΤΟΚΙΟ.--

Πέντε χρόνια από τη μεγάλη καταστροφή στο συγκρότημα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα (11/3/11), που προκλήθηκε μετά από το σεισμό 9 Ρίχτερ, το τσουνάμι που ακολούθησε αλλά κυρίως τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από το αστικό κράτος και το μονοπωλιακό όμιλο της ΤEPCO, ο ιαπωνικός λαός συνεχίζει να μετρά τις πληγές του. Πέρα από τους χιλιάδες νεκρούς και ξεσπιτωμένους, υπάρχει και αργός θάνατος από τις τεράστιες ποσότητες της ραδιενέργειας που διαχύθηκαν σε όλο το φυσικό περιβάλλον, επιδρώντας στην ίδια τη βιολογική εξέλιξη διάφορων ζωντανών οργανισμών.

Σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσαν Αμερικανοί επιστήμονες, εκτιμάται ότι μπορεί να εμφανιστούν 10.000 επιπλέον κρούσματα καρκίνου στη χώρα λόγω της ραδιενέργειας. Μεταξύ άλλων, όσον αφορά το προσωπικό καθαρισμού και τα μέλη των σωστικών συνεργείων, διαπιστώθηκε ότι «περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έλαβαν τις πιο υψηλές δόσεις ακτινοβολίας, οι οποίες εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους». Η ίδια έκθεση μιλά για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων καρκίνου σε όλη την Ιαπωνία, που μπορεί να φτάσουν από 9.600 μέχρι και 66.000, ανάλογα με τις δόσεις ραδιενέργειας στην οποία εκτέθηκαν οι άνθρωποι.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ιαπωνικές αντιδράσεις για νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη ΛΔ Κορέας

TOKIO - ΠΕΚΙΝΟ.--

Το δικό της «παρών» στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς Ασίας - Ειρηνικού υπενθύμισε η Ιαπωνία, επικρίνοντας την εκτόξευση δύο ακόμα πυραύλων μικρής ακτίνας στην οποία προχώρησε χτες το πρωί η ΛΔ Κορέας. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ν. Κορέας, οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν λίγο μετά τις 5 π.μ. από την επαρχία βόρεια Βανγκάε και έπεσαν σε απόσταση 500 χλμ. από την ανατολική ακτή της ΛΔ Κορέας, στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Ο υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας, Τζεν Νακατάνι, συνέδεσε τη νέα εκτόξευση με τις πρωτόγνωρα μεγάλες κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω προκλήσεις (από τη ΛΔ Κορέας)». Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών, Φούρνιο Κισίντα, δήλωσε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να συντονίζεται» με τους εταίρους της και να «παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συγκεντρώνει πληροφορίες», συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε στη ΛΔ Κορέας μέσω της διπλωματικής οδού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση παραμένει σε ετοιμότητα και είναι έτοιμη για όλες τις περιστάσεις.

Για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νοτιότερα, η Κίνα εξέφραζε τις δικές της επιφυλάξεις για τα σχέδια νέων εξοπλισμών που καταρτίζουν οι Φιλιππίνες, ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, όπου οι εντάσεις κλιμακώνονται, ειδικά τους τελευταίους μήνες. «Αν οι κινήσεις των Φιλιππίνων αποσκοπούν σε προκλήσεις σε βάρος της κυριαρχίας και της ασφάλειάς μας, η Κίνα δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση», τόνισε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, αντιδρώντας στις ανακοινώσεις της Μανίλα ότι θα νοικιάσει αεροσκάφη από την Ιαπωνία, προκειμένου να ενισχύσει την περιπολία της επικράτειάς της, «ειδικά στη Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων» (δηλαδή τη Νότια Κινεζική Θάλασσα).

Ο Χονγκ σημείωσε ακόμα πως «η Ιαπωνία δεν είναι πλευρά που εμπλέκεται στο θέμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι στις κινήσεις της. Απαιτούμε η Ιαπωνία να μιλά και να δρα με προσοχή και να μην κάνει τίποτα που θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

MAΛΙ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σχέδια ανάπτυξης νέας «αντιτρομοκρατικής» δύναμης

ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Σε κέντρο ...διερχομένων περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων επέμβασης εξελίσσεται το βόρειο Μάλι, καθώς με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» στην περιοχή, η Αφρικανική Ενωση (ΑΕ) σχεδιάζει να στείλει πριν το τέλος τρέχοντος μηνός στρατιωτικούς παρατηρητές, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν υπέρ της συγκρότησης νέας «αντιτρομοκρατικής» δύναμης που θα παίξει ρόλο υποστήριξης των περίπου 10.000 κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Μάλι (MINUSMA).

Αξιωματούχοι της ΑΕ θεωρούν ότι η «αντιτρομοκρατική» αποστολή στο βόρειο Μάλι θα πρέπει να συγκροτηθεί για την υποστήριξη των 10.000 κυανοκράνων του ΟΗΕ, επειδή δεν διαθέτουν ισχυρή εντολή για την εξαπόλυση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει εάν αυτή η υπό συγκρότηση «αντιτρομοκρατική» αποστολή της ΑΕ θα συνεργαστεί με τις «Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης» που συγκροτούν οι πέντε χώρες Βόρειας και Δυτικής Αφρικής, της περιοχής Σαχέλ (γνωστές και σαν πενταμελής Ομάδα του Σαχέλ, ή G-5 Sahel, που απαρτίζεται από στρατιώτες του Μάλι, του Τσαντ, του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και της Μαυριτανίας). Ο γγ του G5 Sahel Νατζίμ Ελχάντζ Μοχάμεντ δήλωσε άγνοια, αφενός για τη συγκρότηση της «αντιτρομοκρατικής δύναμης» της ΑΕ και αφετέρου εάν υπάρχουν σχέδια συνεργασίας των δύο αποστολών.

Από την αρχή του 2016, στο Μάλι, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 20 κυανόκρανοι του ΟΗΕ και στρατιώτες της ΑΕ. Στο Μάλι που ενισχύθηκαν οι ισλαμιστές και σε άλλες χώρες της Αφρικής, ανταγωνίζονται ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία και άλλες) για τον πλούτο, τις υποδομές και γεωστρατηγικά προγεφυρώματα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το υπουργείο των Εξωτερικών του Ιράν στην Τεχεράνη υποστηρίζει ότι οι προχτεσινές δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις δεν παραβιάζουν τη διεθνή συμφωνία που υπέγραψε αναφορικά με τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματός του.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σοκ προκαλεί στις ΗΠΑ ο σοβαρός τραυματισμός μίας 31χρονης μητέρας, που ήταν υπέρμαχος της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, από τα πυρά πιστολιού που έριξε εναντίον της, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο μόλις τεσσάρων ετών γιος της στη βόρεια Φλόριντα. Από τις έρευνες των αστυνομικών προέκυψε ότι η 31χρονη, που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, πυροβολήθηκε στην πλάτη από το πιστόλι που κρατούσε ο γιος της, δίχως ωστόσο να καταλάβουν πώς βρέθηκε στα χέρια του.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ μαζί με άλλους πανεπιστημιακούς τάχθηκαν, με χτεσινή επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στους «Τάιμς» του Λονδίνου, υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ισχυριζόμενοι ότι «ένα Brexit θα ήταν καταστροφή για την επιστήμη και την έρευνα». Το γεγονός ότι η καπιταλιστική βάση της οικονομίας (είτε μέσα είτε έξω από την ΕΕ) είναι αυτή που βάζει την επιστήμη στην υπηρεσία του κεφαλαίου, δεν απασχολεί τους εν λόγω πανεπιστημιακούς.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Πτώση για δεύτερο συνεχή μήνα σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές το Γενάρη, κατά 0,5%. Το Δεκέμβρη είχαν μειωθεί κατά 0,7%. Ωστόσο, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2%. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, οι οικονομολόγοι περίμεναν οι εξαγωγές να ανακάμψουν (και όχι να πέσουν) κατά 0,5% και οι εισαγωγές να αυξηθούν κατά 0,4%.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση» στο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου διέκοψαν με τη ρίψη δακρυγόνων άλλη μία κοινοβουλευτική συνεδρίαση, στο πλαίσιο συνεχιζόμενων αντιδράσεων για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο σχετικά με τη συγκρότηση Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου και τη νέα οριοθέτηση των συνόρων Μαυροβουνίου - Κοσσυφοπεδίου.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 34 μετανάστες εργάτες καταπλακώθηκαν από τα ερείπια κτιριακού συμπλέγματος που κατέρρευσε χτες στο Λάγκος της νότιας Νιγηρίας υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Αλλοι 13 εργάτες ανασύρθηκαν ζωντανοί από σωστικά συνεργεία που έσπευσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην περιοχή.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αιγύπτιος βετεράνος διπλωμάτης Αχμέντ Αμπουλ Γκέιτ είναι ο μόνος υποψήφιος για τη θέση του νέου επικεφαλής του 22μελούς Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδρίαζε χτες στο Κάιρο με στόχο την εκλογή νέου γενικού γραμματέα. Νωρίτερα τα ξημερώματα, τρία άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που έριξε άγνωστος κοντά σε τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας, σε συνοικία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΪ.-- Ο Μάικλ Χορν, πρόεδρος της θυγατρικής εταιρείας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Volkswagen» στις ΗΠΑ παραιτήθηκε, σχεδόν έξι μήνες μετά την παραδοχή της «Volkswagen» ότι εγκατέστησε παράνομο λογισμικό που παραποιούσε τα δεδομένα εκπομπής ρύπων σε 580.000 πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.

ΧΑΡΙΣΜΠΕΡΓΚ.-- Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν χτες από τα πυρά δύο ενόπλων, οι οποίοι επιτέθηκαν στους παρευρισκόμενους σε πάρτι που γινόταν στην αυλή ενός σπιτιού στην Ουίλκινσμπεργκ, πόλη στην Πενσιλβανία, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ. Η αστυνομία καταζητεί τουλάχιστον δύο υπόπτους.

ΗΠΑ
Εντείνονται οι προεκλογικοί «διαξιφισμοί»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι υποψήφιοι για το χρίσμα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων διασταύρωσαν και χτες τα ξίφη τους σε προεκλογικές τηλεοπτικές εμφανίσεις, με την Χίλαρι Κλίντον και τον Μπέρνι Σάντερς να κάνουν ντιμπέιτ σε τηλεοπτικό δίκτυο της Φλόριντα ενόψει των προκριματικών της 15ης Μάρτη και τον αντιδραστικό δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ να εκτοξεύει μισαλλόδοξες δηλώσεις κατά του Ισλάμ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Κλίντον και Σάντερς, «μονομάχησαν» στο ντιμπέιτ της Τετάρτης σε θέσεις που έχουν για τη μετανάστευση, τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα, την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους των 70 δισ. δολαρίων του Πουέρτο Ρίκο (που αποτελεί τμήμα της επικράτειας των ΗΠΑ). Το Μεταναστευτικό κυριάρχησε στην τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων, καθώς και οι δύο «στοχεύουν» να αποσπάσουν όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους από την πολυάριθμη λατινοαμερικανική κοινότητα της Φλόριντα, ενόψει των προκριματικών της Τρίτης. Παράλληλα, αντάλλαξαν τις συνήθεις κατηγορίες μεταξύ τους για τις θέσεις που είχαν πάρει στο παρελθόν σε θέματα υγείας και ασφάλισης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διαμόρφωση άλλων θέσεών τους από την επιρροή που ασκούν σε βάρος τους τα μονοπώλια και οι καπιταλιστές της «Γουόλ Στριτ».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη, συνέχισε να αναφέρεται με απαξιωτικό τρόπο έναντι των άλλων δύο εσωκομματικών αντιπάλων του, Τεντ Κρουζ και Μάρκο Ρούμπιο, και να εκτοξεύει νέες βολές κατά των Μουσουλμάνων, δηλώνοντας ότι «το Ισλάμ μας μισεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ