ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προκαλούν ασύστολα

Υπέρ του Περατικού και της πολιτικής ξεπουλήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τοποθετήθηκε χτες στη Βουλή ο Χρ. Ροκόφυλλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και κατηγορώντας το Κόμμα για εκμαυλισμό των εργαζομένων

Ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας ο αναπληρωτής υπουργός των "Ιδιωτικοποιήσεων"Χρ. Ροκόφυλλος,απαντώντας χτες στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, που αφορούσε το θέμα της επικείμενης ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και το σκάνδαλο με τον Περατικό στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Συγκεκριμένα ο κατ' ευφημισμόν σοσιαλιστής υπουργός του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε με περίσσιο θράσος τόσο τον Περατικό όσο και την πολιτική της κυβέρνησης για ξεπούλημα του Σκαραμαγκάν κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι εκμαυλίζει (!!!) τους εργαζόμενους,γεγονός που προξένησε τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του βουλευτή του Κόμματος.

Γερ. Αραβανής: Τι είναι αυτά που λέτε; Δεν ξέρετε τι σημαίνουν οι λέξεις.

Προεδρεύων (Παν. Κρητικός): Δεν το είπε με αυτή την έννοια.

Γερ. Αραβανής: Να πάρετε λεξικό να δείτε τι σημαίνουν οι λέξεις.

Υπερασπιστής του Περατικού

Σχετικά με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και το σκάνδαλο Περατικού, ο αν. υπουργός Βιομηχανίας αποποιήθηκε ευθυνών της κυβέρνησης με τα εξής άκρως προκλητικά επιχειρήματα:

- Το θέμα δεν αφορά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον Περατικό έγινε από τη ΝΔ.

- Τα ναυπηγεία πουλήθηκαν από την Εμπορική Τράπεζα και την ΕΤΒΑ και επομένως τα χρέη του Περατικού αφορούν αυτές τις δύο τράπεζες κι όχι το ελληνικό δημόσιο.

- Για τα δάνεια που πήρε ο Περατικός δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί τηρούνται από μέρους του οι όροι που συμφωνήθηκαν. Για την ουσία αυτών των δανείων, το πώς δόθηκαν, με τι όρους, αλλά και για το γιατί δεν μπορούσαν να δοθούν αυτά τα δάνεια και να μείνουν τα ναυπηγεία στο δημόσιο, ο Χρ. Ροκόφυλλος δεν είπε λέξη.

Ο Σκαραμαγκάς θα πουληθεί

Σ' ότι αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο Χρ. Ροκόφυλλος ήταν κατηγορηματικός ότι θα ξεπουληθούν. Μάλιστα, αιτιολόγησε αυτή τη θέση στις δεσμεύσεις που έχει η χώρα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. "Οι δεσμεύσεις της χώρας μας, είπε, δεσμεύσεις που διακηρύχτηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το 1990, είναι τέτοιες ώστε δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της λειτουργίας του. Βεβαίως και σ' οποιαδήποτε άλλη χώρα να ήταν, πάλι δε θα επιτρεπόταν να λειτουργεί με το σημερινό σχήμα".Πέρα απ' όλα αυτά τα δουλοπρεπή, ο αν. υπουργός υποστήριξε επίσης ότι ο Σκαραμαγκάς μπορεί να γίνει πραγματική παραγωγική μονάδα της χώρας, αν και περιόρισε αυτή τη δυνατότητα μόνο στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης. Φαίνεται ότι ένας Περατικός δε φτάνει.Τέλος, για να δικαιολογήσει αυτή την πολιτική ξεπουλήματος, κατέφυγε στο γνωστό επιχείρημα της... κατάρρευσης του σοσιαλισμού, κάνοντας τον ακροβατισμό να ταυτίσει τον υπαρκτό σοσιαλισμό με το καθεστώς στο οποίο λειτουργούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σήμερα (!!!).Ετσι παρουσίασε την ιδιωτικοποίηση ως τη μόνη ενδεδειγμένη δίοδο, πριν τα ναυπηγεία... καταρρεύσουν!!!

Προχωράτε με σύμμαχο τη ΝΔ

"Αν σας ακούσει κανείς, είπε απαντώντας στον υπουργό ο Γερ. Αραβανής, και δεν ξέρει τι γίνεται και πού βρισκόμαστε, θα συμπεράνει ότι βρισκόμαστε σε άλλη χώρα και σ' άλλον τόπο. Τώρα - όπως ξέρετε - τις επίκαιρες ερωτήσεις, ευτυχώς, τις δείχνει η τηλεόραση και θα τα ακούσουν οι 3.100 εργαζόμενοι του Σκαραμαγκά. Σας ρωτάω: Δε σας απασχολεί το γεγονός ότι με την πολιτική σας δε συμφωνεί κανείς, ούτε καν στελέχη του χώρου σας; Και δεν εννοώ στο ναυπηγείο. Πέστε μου ποιος δήμαρχος, πέστε μου ποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ποιος βουλευτής της Α και Β Περιφέρειας Πειραιά συμφωνεί με την πολιτική σας; Προφανώς, η ηγεσία συμφωνεί και έχω την εντύπωση ότι συμφωνεί και η ηγεσία της ΝΔ. Βρήκατε συμμάχους και προχωράτε. Δε σας απασχολεί το γεγονός ότι όλοι είναι αντίθετοι στην πολιτική σας, ότι σύσσωμοι οι εργαζόμενοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική;".

Αναφερόμενος στο θέμα Περατικού,ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι ο εν λόγω κύριος χρωστάει 1 δισ. στο Ταμείο Μετάλλου,ότι πήρε δάνειο με την ανοχή της κυβέρνησης και ότι τώρα θα πάρει 5,7 δισ. επιδότηση από το κράτος και 2,3 δισ. δάνειο,θα έχει δηλαδή μια προνομιακή μεταχείριση που δεν έχει ο Σκαραμαγκάς και που δε θα μπορούσαν να έχουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αν ανήκαν στο κράτος.Καταλήγοντας ο Γερ. Αραβανής έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να σταματήσει αυτόν τον κατήφορο του ξεπουλήματος και να παραμείνει ο Σκαραμαγκάς στο δημόσιο. Φυσικά, θετική ανταπόκριση από την κυβέρνηση και τον υπουργό της Χρ. Ροκόφυλλο δεν υπήρξε.

ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ
Θύμα και της... "Πληροφορικής"

Πιέσεις προς τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης για διαγωνισμό προμήθειας ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Η αντίθεσή του στην προώθηση του ηλεκτρονικού φακελώματος των πολιτών και οι πιέσεις που δεχόταν από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους για την αγορά του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού από συγκεκριμένες εταιρίες ήταν, απ' ό,τι φαίνεται, ένας πρόσθετος λόγος που ανάγκασε τον υπουργό Δικαιοσύνης να εγκαταλείψει το πόστο του. Οι κινήσεις του πρώην αρχιφύλακα Κορυδαλλού Α. Αραβαντινού ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έκανε τον υπουργό να αποχωρήσει από την κυβέρνηση προτού ξεσπάσει το εκκολαπτόμενο σκάνδαλο στο χώρο του υπουργείου του.

Για την εγκατάσταση των συστημάτων του ηλεκτρονικού φακελώματος είχε προγραμματιστεί να γίνουν δύο διαγωνισμοί συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. δραχμών. Ο πρώτος διαγωνισμός έγινε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και κατακυρώθηκε το Δεκέμβρη του 1994 υπέρ της αμερικανικής εταιρίας Control Data. Ο δεύτερος, όμως, ακυρώθηκε, χωρίς να δοθεί καμιά επίσημη εξήγηση. Η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών είχε σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες πέρσι, με παρέμβαση του Γ. Κουβελάκη, η επιτροπή σταμάτησε τις διευκρινιστικές συναντήσεις με τις ενδιαφερόμενες εταιρίες. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι και για το διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπήρξαν παρατράγουδα, αφού η ελληνική εταιρία Hitec έχει προσφύγει στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης με το αίτημα της ακύρωσής του.

Στο διαγωνισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης συμμετείχαν οι εταιρίες Control Data, Intrasoft, ACS, Siemens - NIxdorf, Hitec, NCR, Informer, Mavico και Sysware. Ο προϋπολογισμός του αρχικού έργου ανερχόταν στο ποσό των 620.000.000 δραχμών και στην τελική του επέκταση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα ξεπερνούσε τα 10 δισ. δραχμές.

Επικρατέστερη, να κερδίσει το διαγωνισμό, ήταν για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η "Ιντρασοφτ" του Σ. Κόκκαλη, αφού κανείς μέχρι τότε δεν πίστευε ότι η αμερικανική εταιρεία ήταν ικανή να διεκδικήσει την εγκατάσταση των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οταν όμως μαθεύτηκε ότι το έργο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης δόθηκε τελικά στην αμερικανική εταιρία, τότε άρχισαν να διαφαίνονται οι πιθανοί λόγοι που έκαναν τον τότε υπουργό Γ. Κουβελάκη να ακυρώσει το δικό του διαγωνισμό. Αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων, ήταν να οργιάζουν οι φήμες για παρεμβάσεις και πιέσεις υπέρ της μιας ή της άλλης εταιρίας.

Ο διαγωνισμός αφορούσε στην αγορά ολοκληρωμένων συστημάτων τηλεματικής για τη δημιουργία του λεγόμενου Εθνικού Κέντρου Πληροφόρησης Τεκμηρίωσης Επιστημονικής Ερευνας για τα Ναρκωτικά (ΚΕΠΤΕΝ). Το έργο προέβλεπε 1) την εγκατάσταση μηχανογραφικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για την κάλυψη της κεντρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών υπηρεσιών, καθώς και του δικτύου που θα συνέδεε on Line τις περιφερειακές υπηρεσίες, 2) το απαραίτητο λογισμικό, 3) την εγκατάσταση του εξοπλισμού των εφαρμογών στις διάφορες υπηρεσίες, 4) τη μηχανογραφική εισαγωγή των ιστορικών αρχείων του Ποινικού Μητρώου των δικαστικών υπηρεσιών του υπουργείου δικαιοσύνης, 5) το λογισμικό του συστήματος διαχείρισης βάσης δεδομένων, γλώσσες προγραμματισμού κλπ. και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και συντήρησης του εξοπλισμού.

Η τράπεζα δεδομένων θα είχε δυνατότητα σύνδεσης με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (συντονιστικό όργανο δίωξης ναρκωτικών), το Κεντρικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΚΕΣΥΚΑΝΑ), τη γενική διεύθυνση σωφρονιστικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα πρωτοδικεία και τις εισαγγελίες Αθήνας και Πειραιά και τις δικαστικές υπηρεσίες της Ροδόπης και της Κέρκυρας.

Μανόλης ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

Και τυπικά υπουργός Δικαιοσύνης ο Αν. Πεπονής

Τη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Δικαιοσύνης, όπως αυτή έχει διατυπωθεί από τις προγραμματικές της διακηρύξεις και που "γνήσιο εκφραστή και πρωτεργάτη της είχε τον Γ. Κουβελάκη", υπογράμμισε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Πεπονής,κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του.

Ο Αν. Πεπονής σημείωσε ότι απ' τους τομείς ευθύνης του υπουργείου, το σωφρονιστικό σύστημα έχει συγκεντρώσει τη γενική προσοχή και παρατήρησε ότι η σημερινή εικόνα δεν είναι γέννημα του σήμερα, αλλά αποτέλεσμα πολλών "εσφαλμένων πρακτικών και ασύγγνωστων παραλείψεων". Δε θέλησε, όπως είπε, να κάνει κατανομή ευθυνών για το παρελθόν, όμως για το παρόν και το μέλλον θεώρησε ότι "τις πρώτες ευθύνες έχει ο πολιτικός κόσμος και κυρίως η εκάστοτε κυβέρνηση, οι δικαστικοί λειτουργοί και τα ΜΜΕ".

Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη σημείωσε ότι το Σύνταγμα παρέχει εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της, όμως αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν στα πλαίσια μιας συνταγματικής αναθεώρησης. Πρόβαλε το ρόλο των δικαστών στην τιμή ή την αμαύρωση της Δικαιοσύνης στη λαϊκή συνείδηση, φέρνοντας για παράδειγμα την περίοδο της Δικτατορίας και εξαίροντας τη στάση και δράση του απερχόμενου Γ. Κουβελάκη στην περίοδο αυτή. Παραδεχόμενος τέλος την ύπαρξη κυκλωμάτων στις φυλακές, είπε ότι αυτά θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα, ενώ με επιείκεια τα θύματά τους.

Ο απερχόμενος υπουργός Γ. Κουβελάκης εξέφρασε τις ευχές του στο νέο υπουργό για επιτυχία στο έργο του, ενώ σε δήλωσή του απευθύνεται σε "κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να δίνουν μάχες για τη ζωή, αντιστέκονται, ονειρεύονται, δεν απελπίζονται" και υποστηρίζει ότι αυτές "δεν είναι παθητικοί θεατές των γεγονότων", αλλά "θα καθορίσουν την έκβαση του παρόντος και του μέλλοντος".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ