ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ - ΕΤΒΑ
Κυβερνητικές διαφωνίες για το "διά ταύτα"...

Ο υπουργός Βιομηχανίας Κ. Σημίτης "ζήτησε" την παραίτηση του διοικητή της ΕΤΒΑ Θ. Γκαμαλέτσου ο οποίος δηλώνει ότι θα παραιτηθεί τη... Δευτέρα, αφού προηγουμένως συναντηθεί με τον πρωθυπουργό!

Η "διαπάλη" των συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων στα οποία θα εκποιηθούν τα πλέον σύγχρονα και μεγαλύτερα ναυπηγεία της ανατολικής Μεσογείου, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αποκαλύπτει τη σαπίλα, τη διαφθορά που προκαλεί στα κυβερνητικά κλιμάκια η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Το πλέον χαρακτηριστικό - και επίκαιρο παράδειγμα - είναι το θέμα της "εξυγίανσης" της ΕΤΒΑ και της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Οι διαφωνίες ως προς τις "λύσεις" οδήγησαν τον υπουργό Βιομηχανίας Κ. Σημίτη να ανακοινώσει στον διοικητή της ΕΤΒΑ Θ. Γκαμαλέτσο την... παραίτηση του δεύτερου και ότι αντικαθίσταται από τον μέχρι τώρα υποδιοικητή της τράπεζας Γ. Κασμά.Σύμφωνα με δηλώσεις του Θ. Γκαμαλέτσου στον "Ρ", η αξίωση παραίτησής του έγινε δεκτή, αλλά από την... προσεχή Δευτέρα, καθώς ο Θ. Γκαμαλέτσος δηλώνει ότι θα παραιτηθεί αφού προηγουμένως συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου για να τον ενημερώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν από το περιβάλλον του διοικητή της ΕΤΒΑ, ο Α. Παπανδρέου παρέπεμψε τον Θ. Γκαμαλέτσο στον Α. Λιβάνη. Σε κάθε περίπτωση ο Θ. Γκαμαλέτσος δήλωσε στον "Ρ" ότι θα υποβάλει την παραίτησή του τη Δευτέρα. Ωστόσο δηλώνει την κάθετη διαφωνία του τόσο με την "εκτίμηση" των "εκτιμητών" για το ύψος της αξίας των ναυπηγείων, όσο και με το ποσοστό ιδιωτικοποίησης. Ο Θ. Γκαμαλέτσος υποστηρίζει ότι είναι υπέρ της διατήρησης από το δημόσιο του 5% του μετοχικού κεφαλαίου των ναυπηγείων και της πώλησης του 49% στους εργαζόμενους και σε άλλους (σ. σ. στις επίμονες ερωτήσεις του "Ρ" αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις... ).

Ας σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κ. Σημίτης "ζήτησε" από τον Θ. Γκαμαλέτσο την παραίτησή του μετά από ομόφωνη απόφαση σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πριν τρεις μέρες σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Χτες, ο διοικητής της ΕΤΒΑ με ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση της τράπεζας είχε επισημάνει την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η ΕΤΒΑ και ότι στα πλαίσια αυτά πρότεινε στα τέλη του '94 επιχειρηματικό σχέδιο "εξυγίανσης" ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς να επιλύσουν το πρόβλημα της τράπεζας. Πρόκειται για τη γνωστή μελέτη που συντάχθηκε από τρεις ξένες εταιρίες - συμβούλους του Θ. Γκαμαλέτσου - στην οποία προβλέπεται ποσό 400 δισ. δραχμών περίπου για την "εξυγίανση" της τράπεζας, η οποία δεν κρίθηκε ικανοποιητική από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στην ίδια ανακοίνωση ο Θ. Γκαμαλέτσος αναφέρεται στη συνάντηση που είχε προχτές με τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλο (όπου του προτάθηκε να παραιτηθεί), συνάντηση κατά την οποία όπως υποστηρίζει, του ανακοινώθηκε από τους παραπάνω "ότι συγκλίνουν στην άποψη της συρρίκνωσης της ΕΤΒΑ και ότι θα πρέπει να τεθεί σε ένα καθεστώς "οιονεί" εκκαθάρισης"! Και η ανακοίνωση - η οποία δεν κάνει λόγο για υποβολή παραίτησης - καταλήγει ως εξής: "Κατόπιν αυτού και κάποιας πολιτικής για την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά - δηλ. να πωληθούν όσο όσο - για την οποία δε συμφωνεί ο Θ. Γκαμαλέτσος, προέκυψε μια σοβαρή διάσταση απόψεων". Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι δεν τίθεται ουσιαστική διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, αφού η διαφωνία του διοικητή της ΕΤΒΑ δεν αφορά αυτό καθαυτό το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αλλά την τυπική διαδικασία που ακολουθείται.

Ανταπαντώντας στις παραπάνω δηλώσεις ο υπουργός Βιομηχανίας Κ. Σημίτης με σχετική ανακοίνωση, εξέφρασε "έκπληξη" για την εμμονή του Θ. Γκαμαλέτσου να παραμείνει διοικητής της ΕΤΒΑ, συσχετίζοντας τη συγκεκριμένη τακτική με την απόφαση που πάρθηκε για αντικατάστασή του. Στην ανακοίνωση ο Κ. Σημίτης επισημαίνει ότι στη σύσκεψη που έγινε μέσα στη βδομάδα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και στην οποία συμμετείχαν και τα τρία αρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας και Οικονομικών, "αποφασίστηκε η εξυγίανση της ΕΤΒΑ και η λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων ώστε να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα σε κερδοφόρα βάση". Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, "αποφασίστηκε επίσης, το Δημόσιο να καλύψει την ανοιχτή θέση που έχει σήμερα η τράπεζα με παράλληλη όμως εφαρμογή ενός προγράμματος που θα διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία της και τον αποκλεισμό δημιουργίας νέων ζημιών μετά το στάδιο εξυγίανσης της τράπεζας". Η υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα στηριχθεί "στο νέο επιχειρηματικό σχέδιο" που εκπονήθηκε από την Επιτροπή εκσυγχρονισμού της τράπεζας, όπως αυτό συμπληρωθεί από τις προτάσεις των συναρμόδιων υπουργείων.

Ο Κ. Σημίτης στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει επίσης ότι στην ίδια σύσκεψη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας "αποφασίστηκε να αντικατασταθεί ο διοικητής της ΕΤΒΑ Θ. Γκαμαλέτσος και επιλέχτηκε ως νέος διοικητής ο μέχρι τώρα υποδιοικητής Γ. Κασμάς". Σύμφωνα με τον υπουργό Βιομηχανίας, "οι παραπάνω κυβερνητικές αποφάσεις" ανακοινώθηκαν στις 9 Φλεβάρη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Ροκόφυλλου στον διοικητή της ΕΤΒΑ, ο οποίος συμφώνησε να υποβάλει την παραίτησή του μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Μετά από τα παραπάνω ο Κ. Σημίτης εκφράζει την έκπληξή του για την εμμονή του Θ. Γκαμαλέτσου να παραμείνει διοικητής, έκπληξη που συνοδεύτηκε και από το εξής σχόλιο: "Φαίνεται ότι μόλις τώρα που αποφασίστηκε η αντικατάστασή του απέκτησε ευαισθησία για τα προβλήματα της ΕΤΒΑ, ευαισθησία που δεν επέδειξε μέχρι σήμερα"!

Αντρέας ΠΕΤΣΙΝΗΣ

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ


ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Συλλαλητήριο αντίστασης

Πυρετωδώς προετοιμάζεται το συλλαλητήριο των μαζικών φορέων του Πειραιά, για την Τρίτη 14 Φλεβάρη. Πυκνώνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για την ιδιωτικοποίηση

Συλλαλητήριο - καταγγελία για τη διάλυση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας που ολοκληρώνει η κυβέρνηση Παπανδρέου με το σκανδαλώδες ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,διοργανώνουν την Τρίτη 14 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή του Πειραιά, από κοινού οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,η ΓΣΕΕ,η Ομοσπονδία Μεταλλεργατών,οι δήμοι της περιοχής και άλλοι φορείς.

Το κυρίαρχο αίτημα που προβάλλουν όλοι οι συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς του Πειραιά είναι η παραμονή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον έλεγχο του δημοσίου, σε συνδυασμό με την εξυγίανση και την ανάπτυξή τους. Η προετοιμασία για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα τόσο για τους εργαζόμενους του ναυπηγείου όσο και για τους συνδιοργανωτές. Σε όλους τους δήμους του Πειραιά έχουν αναρτηθεί σχετικά πανό για την ενημέρωση των κατοίκων, ενώ αντιπροσωπεία των εργαζομένων επισκέπτεται εργοστάσια της πόλης του Πειραιά και άλλων περιοχών. Τη Δευτέρα σειρά έχουν τα εργοστάσια μετάλλου ΚΑΖΗΣ,Φυρογένης και άλλα. Επίσης την Τρίτη στις 10.30 το πρωί οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου θα συγκεντρωθούν στο χώρο έξω από το σωματείο προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις.

Παράλληλα καθημερινά πυκνώνουν οι φωνές διαμαρτυρίας στο "επιχειρούμενο εθνικό έγκλημα", όπως χαρακτηρίζεται η ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Μεσογείου, αλλά και αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων. Οι διοικήσεις των Σωματείων Μετάλλου του Λεκανοπεδίου Αττικής,με κοινό τους ψήφισμα, τονίζουν: "Εκτιμούμε ότι τα ναυπηγεία αποτελούν σοβαρό παράγοντα για την Εθνική Οικονομία και την Εθνική Αμυνα για αυτό το ξεπούλημά τους στους αετονύχηδες της λεγόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας μόνο σαν ενέργεια εθνικής μειοδοσίας μπορεί να χαρακτηριστεί". Παράλληλα απαιτούν να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου Σκαραμαγκά και καλούν όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν ενεργά τη συμπαράστασή τους, στον αγώνα των συναδέλφων τους. Με ανακοίνωσή της η Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι στο πλευρό των εργαζομένων του ναυπηγείου μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας τους. Μηνύματα συμπαράστασης εκδίδονται συνεχώς και από τους δήμους της Αττικής. Ο δήμαρχος Αγίας ΒαρβάραςΛάμπρος Μίχος με προσωπική επιστολή του προς το σωματείο ΤΡΙΑΙΝΑ σημειώνει: "Σας δηλώνω ότι είμαι αλληλέγγυος και συμπαραστάτης στον αγώνα σας για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για να εκσυγχρονισθούν και να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους στην εθνική μας οικονομία". Τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων Περιστερίου και Αιγάλεω ομόφωνα ενέκριναν ψηφίσματα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του ναυπηγείου απαιτώντας τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης. Ανάλογο ψήφισμα εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πετρούπολης,ενώ αναμένεται να εκδοθεί και το ψήφισμα του Δήμου Βύρωνα που συνεδρίασε προχτές αργά το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ