ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Από τον Εβρο έως την Κρήτη, κλιμακώνονται αυτές τις ώρες οι προετοιμασίες των αγροτών στα μπλόκα για την οργανωμένη μετάβασή τους στην Αθήνα, όπου αύριο το απόγευμα είναι προγραμματισμένο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Το βήμα αυτό της κλιμάκωσης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Νίκαια της Λάρισας, με πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας και τη συμμετοχή 68 συνολικά μπλόκων απ' όλη τη χώρα, στα οποία συσπειρώνεται η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών που βρίσκονται σήμερα στους δρόμους. Οι αγρότες σχεδιάζουν να παραμείνουν στην Αθήνα και να αυξήσουν την αγωνιστική πίεση στην κυβέρνηση, διατηρώντας και ενισχύοντας ταυτόχρονα τα κατά τόπους μπλόκα. Προετοιμάζοντας το πανελλαδικό συλλαλητήριο, σε όλη τη χώρα συνεχίζονται οι αποκλεισμοί δρόμων, τελωνείων, αεροδρομίων και άλλες συμβολικές δράσεις των μικρομεσαίων αγροτών. Παράλληλα, δυναμώνει το κύμα αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, άλλων δυνάμεων και κομμάτων που παρεμβαίνουν στα μπλόκα να συκοφαντήσουν τους αγώνες και να σύρουν σε διάλογο τους αγρότες, χωρίς η κυβέρνηση να κάνει βήμα πίσω από τα βάρβαρα μέτρα που φέρνει σε βάρος τους και σε βάρος όλων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Είμαστε ανυποχώρητοι επειδή δίνουμε αγώνα επιβίωσης

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε χτες στην Αθήνα, με αφορμή το αυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Για το μέλλον τους και για το μέλλον των παιδιών τους αγωνίζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες
Για το μέλλον τους και για το μέλλον των παιδιών τους αγωνίζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες
Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του λεκανοπεδίου να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα τους απηύθυνε χτες ο Βαγγέλης Μπουτάς, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών την Παρασκευή στην Αθήνα και το σχεδιασμό τους να παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος.

Στη συνέντευξη, που έγινε στην αίθουσα στης ΕΣΗΕΑ, παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε επίσης ο Αλέξανδρος Κολιαβασίλης, από το μπλόκο στην περιοχή του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ένα από τα 68 μπλόκα που συμμετέχουν στον πανελλαδικό συντονισμό. Ζήτησε κι αυτός να δυναμώσει ο κοινός αγώνας και η αλληλεγγύη στην πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών.

«Ο αγώνας που δίνουμε είναι ανυποχώρητος γιατί κρίνεται το μέλλον μας, είναι αγώνας επιβίωσης» είπε ο Β. Μπούτας και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε. Τις αποφάσεις τις παίρνουν αυτοί που είναι στα μπλόκα. Δεν θέλουμε και δεν θα αφήσουμε να ξεφτίσουν τα μπλόκα. Βέβαια, ξέρουμε ότι ο αγώνας δεν είναι "μια κι έξω". Γι' αυτό παλεύουμε να έχει καλύτερη οργάνωση και προοπτική, σε συμπαράταξη με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Οπως επανέλαβε πολλές φορές στη χτεσινή συνέντευξη, ο αγώνας είναι κοινός, επειδή οι εργαζόμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα πλήττονται από το αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, συνολικά από την αντιλαϊκή πολιτική της. Αλλωστε, «ξέρουμε καλά ότι μετά κι από αυτόν τον αγώνα, ανεξάρτητα από την κατάληξή του, θα συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο οι τράπεζες και οι βιομήχανοι, που μας σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό».

Εστιάζουμε στα συμφέροντα των μικρομεσαίων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε διεξοδικά στο συντονισμό που επιτεύχθηκε κατά τη σύσκεψη της περασμένης Κυριακής στη Νίκαια, ανάμεσα στη συντριπτική πλειοψηφία των μπλόκων, πάνω σε πέντε αιτήματα επιβίωσης, που αποτελούν το πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης.

Συνοπτικά, τα αιτήματα αυτά είναι: Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, να καταργηθούν η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση της φορολογίας, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», κατάργηση του φόρου στο κρασί και ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Οπως είπε ο Β. Μπούτας, «από την αρχή όλα τα μπλόκα δεν είχαν τα ίδια αιτήματα και σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Κάτω από την ανάγκη να προχωρήσει ενωτικά η κλιμάκωση του αγώνα, καταλήξαμε στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Γιατί από τον αγώνα αυτόν κρίνεται το μέλλον μας. Αν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε, να μείνουμε στα χωράφια μας».

Με αφορμή ερωτήσεις για τη στάση που κρατούν ορισμένες δυνάμεις σε μπλόκα όπως αυτό των Τεμπών, απέναντι στο πανελλαδικό συντονισμό και στο αυριανό συλλαλητήριο, σχολίασε ότι το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουν εκφράζει τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών και ότι «εμείς ενδιαφερόμαστε για τους μικρομεσαίους αγρότες, εκεί εστιάζουμε».

Παρατήρησε, μάλιστα, ότι αυτές οι δυνάμεις, που συκοφαντούν το πανελλαδικό συλλαλητήριο και ζητάνε διάλογο πάνω στο πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουν, είναι ιδιαίτερα αρεστές στην κυβέρνηση και στα ΜΜΕ, «σε αντίθεση με το μπλόκο της Νίκαιας». «Είμαστε περήφανοι για την πρωτοβουλία που πήραμε σαν μπλόκο, να ενώσουμε όλα τα μπλόκα μαζί» σημείωσε και αναρωτήθηκε: «Αυτοί που κόπτονταν τάχα για την ενότητα, γιατί δεν έρχονται τώρα μαζί μας;».

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, «στο δρόμο δεν βγήκαμε για να λύσουμε τα οργανωτικά ζητήματα του κινήματος. Εμείς εκφράζουμε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, με τους συλλόγους και τις Ομοσπονδίες. Κανένα κίνημα δεν είναι ενιαίο, ούτε βέβαια οι αγρότες είναι ενιαίοι σαν στρώμα. Υπάρχουν μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι. Αυτοί που θέλουν να φύγουν από τη μέση οι άλλοι μισοί, για να μεγαλώσει το κομμάτι τους από την πίτα των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων, τι είναι δηλαδή;».

Επικοινωνιακά τεχνάσματα από την κυβέρνηση

Ο Β. Μπούτας στάθηκε στα ζητήματα που προβάλλει προπαγανδιστικά η κυβέρνηση (μητρώο αγροτών, διαχωρισμός τους σε «κατά κύριο επάγγελμα» ή μη, κάρτα αγροτών κ.ά.) και στην επιμονή της να σύρει τους αγρότες σε διάλογο, αξιοποιώντας και δυνάμεις που δρουν μέσα σε ορισμένα μπλόκα.

«Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης δεν θα περάσουν» είπε, σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο, που βρισκόταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη. «Αν το πάρει πίσω (σ.σ. το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό) τότε καλώς. Αλλιώς, τι να πάμε να κάνουμε; Να μας δώσουν συμπάθεια;», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «δεν μας ακουμπά αν ένα μπλόκο θα πάει να κάνει συζήτηση ή αν είναι ικανοποιημένο από τις εξαγγελίες που έκανε ο υπουργός τις προάλλες στη Βουλή και αφορούν βασικά τους "κατά κύριο επάγγελμα αγρότες"».

Απάντησε τέλος και στο ερώτημα αν οι αγρότες διεκδικούν να ξεκινήσει ο διάλογος «από μηδενική βάση». Οπως είπε, «τι σημαίνει "μηδενική βάση"; Να μείνουν τα πράγματα όπως ήταν πριν τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης; Δηλαδή να φορολογούμαστε με 13% από το πρώτο ευρώ, να μην μπορεί το 50% να πληρώσει τις εισφορές στο Ταμείο; Εμείς, για παράδειγμα, διεκδικούμε σύνταξη στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους»...

Αγωνιστική υποδοχή από εργατικά σωματεία

Συγκέντρωση αύριο, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος

«Υποδεχόμαστε την αγωνιζόμενη αγροτιά. Δίνουμε ραντεβού την Παρασκευή 12 Φλεβάρη και ώρα 5 μ.μ. στην πλ. Κάνιγγος». Αυτό το κάλεσμα απευθύνουν σωματεία της Αττικής, που διοργανώνουν αύριο συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους αγρότες, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το συλλαλητήριο του Σαββάτου, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα συνδικάτα Οικοδόμων, Ηλεκτροτεχνιτών, Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λιθογράφων, Εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου, Χαρτεργατών, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, Λογιστών Ελεγκτών, Τουρισμού - Επισιτισμού Ξενοδοχείων, Προσωπικού ιδιωτικών κλινικών, Εργατοϋπαλλήλων ταχυδρομείων - ταχυμεταφορών, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, ΟΤΑ, Χρηματοπιστωτικού, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρουν: «Συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Κλιμακώνουμε την πάλη μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων. Απορρίπτουμε τους εκβιασμούς και τα κάλπικα διλήμματα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας. Δεν υποχωρούμε. Με τον αγώνα μας, εργάτες και φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, διεκδικούμε: "Να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος"».

Πρωτοβουλίες από τα κατά τόπους μπλόκα

«Πάμε Σύνταγμα!»: Με πανό που ανάρτησαν χτες το πρωί στην είσοδο της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα, οι αγρότες που έχουν στήσει το μπλόκο τους στην περιοχή Μεγάλα Χωράφια και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης.

Την Τρίτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια του πεντάωρου αποκλεισμού του δρόμου στην περιοχή Σκάλα, στο μπλόκο των αγροτών στο Λούρο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων φορέων, και σπουδαστές από το ΤΕΙ Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, οι οποίοι έδωσαν στην κινητοποίηση μουσικό «χρώμα».

Σε αποκλεισμό της ΔΟΥ Σπάρτης προχώρησαν χτες αγρότες από το μπλόκο του Ευρώτα στη Σπάρτη. Αύριο Παρασκευή προγραμματίζουν να μεταβούν στην Αθήνα, για να πάρουν μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση. Ανάλογη απόφαση πήρε και ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών νομού Λακωνίας.

Στη Σάμο, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την ίδρυση Αγροτικού Συλλόγου χαιρετίζει την απόφαση για συλλαλητήριο στην Αθήνα και οργανώνει το απόγευμα της Παρασκευής κινητοποίηση στο νησί, στις 6 μ.μ. (περίπτερο Ζαχαράκη) και πορεία προς την πλατεία Πυθαγόρα.

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Με αφορμή το αυριανό συλλαλητήριο, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η κινητοποίησή μας αυτή στην Αθήνα, είναι ένα βήμα παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα μας, απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία, διατηρώντας και ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.

Επιδιώκουμε η λαϊκή συμπαράσταση που κάθε μέρα εκφράζεται στον αγώνα μας να εξελιχθεί σε κοινό αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών της πρωτεύουσας, που δέχονται την ίδια επίθεση από την κυβέρνηση, έχουν κοινά προβλήματα και αιτήματα, όπως τονίστηκε και στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων.

Αυτή θα είναι η ισχυρή λαϊκή αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση, η οποία, όσο είμαστε στο δρόμο, δηλώνει ότι δεν θα ικανοποιήσει ούτε ένα από τα αιτήματά μας. Γι' αυτό με την ανακοίνωσή μας για το συλλαλητήριο, έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο συκοφάντησης και παρεμπόδισης του αγώνα μας.

(...) Είναι τα ίδια επιχειρήματα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για όλους όσοι κινητοποιούνται ενάντια στη σκληρή, τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν. Απαντάμε με τους στίχους του ποιητή της Ρωμιοσύνης "σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει". Στα μπλόκα βρίσκονται αγρότες που μπορεί να ψηφίζουν διαφορετικά κόμματα, αλλά επιλέγουν και αποφασίζουν να παλέψουν, μέσα απ' τις Ομοσπονδίες τους, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Συντονιστικές Επιτροπές, τις Επιτροπές Αγώνα για την επιβίωσή τους.

Εφαρμόζουν την τακτική του "διαίρει και βασίλευε", εξωθώντας στον "κοινωνικό αυτοματισμό", λέγοντας ότι είμαστε "εγωιστές" και "τα θέλουμε όλα" ενώ επιδιώκουν να μας πάρουν ακόμη και τα ψίχουλα που ζούμε. Παραμένουμε πολλά μερόνυχτα στα μπλόκα όχι γιατί δεν έχουμε άλλες δουλειές να κάνουμε, αλλά επειδή ξέρουμε πως αν δεν αγωνιστούμε θα χαθούμε. Πάμε στην Αθήνα να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που ομόφωνα αποφασίσαμε στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια. Αυτά τα αιτήματα είναι ζωτικής σημασίας για μας και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη διεκδίκησή τους.

Στην Αθήνα πάμε για να προβάλουμε και να διεκδικήσουμε. Οχι για να κάνουμε επίδειξη δύναμης, ή να προκαλέσουμε επεισόδια, όπως λένε οι κατήγοροί μας στην κυβέρνηση και τα αναπαράγουν διάφορα ΜΜΕ (...) Δεν πάμε "για εκδρομή και για εκτόνωση", ούτε υπακούοντας σε "κομματικές εντολές", όπως μας κατηγορούν κάποιοι, όπως π.χ. από το μπλόκο των Τεμπών.

Οι δυνάμεις που έχουν το "πάνω χέρι" σ' αυτό το μπλόκο, υπέρμαχοι της "ενότητας και του όλοι μαζί" αποφάσισαν τελικά να μη συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες και σ' αυτά τα μπλόκα έχουν εκφραστεί, πολλές φορές, υπέρ του συντονισμού και του συγχρονισμού της αγωνιστικής δράσης όλων των μπλόκων. Με τη στάση τους, δίνουν χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση και συμμετέχουν στην κυβερνητική επιχείρηση συκοφάντησης του αγώνα μας. Ομως, έχουν γνώση οι φύλακες!

Το σίγουρο είναι ότι τα αιτήματα που προβάλλουν, όπως το "κατά κύριο επάγγελμα και μη" αγρότες, είναι αντίθετα με τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Το πλαίσιο αιτημάτων που παρουσίασαν από κοινού δυνάμεις του μπλόκου των Τεμπών και των Μικροθηβών στηρίζει τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, οι οποίοι επωφελούνται από την απόφαση της κυβέρνησης και της ΕΕ να ξωπεταχθούν από την παραγωγή άλλοι 500.000 μικρομεσαίοι αγρότες.

Καλούμε όλους τους αγρότες να κατέβουν, την Παρασκευή, στην Αθήνα, ξεπερνώντας κάθε δυσκολία και εμπόδιο που θα σταθεί στο δρόμο τους. Καλούμε το λαό του Λεκανοπεδίου να συμμετάσχει μαζικά στο συλλαλητήριό μας, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον αγώνα μας και στα αιτήματά μας. Ενώνουμε τη φωνή μας όλοι μαζί για να αποσυρθεί το ασφαλιστικό τερατούργημα. Αγωνιζόμαστε, με νύχια και με δόντια, για να μη μας πάρουν τα χωράφια και τα ζώα μας.

Για να μπορούμε να παράγουμε και από το μόχθο μας να ζουν με αξιοπρέπεια οι οικογένειές μας. Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν' αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν».

Μαζί με τους αγρότες η δημοτική αρχή Πάτρας

Δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες του μπλόκου της Αιγιάλειας βρέθηκε προχτές το βράδυ ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, για να τους επιδώσει το ψήφισμα συμπαράστασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Οπως είπε, «δυναμώνοντας την ενότητα και την αλληλεγγύη μας, μπορούμε να τους νικήσουμε. Να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα που διαλύει και ενταφιάζει την Κοινωνική Ασφάλιση». Διαβεβαίωσε, επίσης, τους αγρότες ότι η δημοτική Αρχή Πάτρας και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι στη διάθεσή τους και θα παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια και στήριξη για τη μετάβασή τους στο Σύνταγμα.

Συμπαράσταση από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Με ψήφισμά της, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τα χιλιάδες μέλη της, αντιστασιακοί, μαχητές του ΔΣΕ, συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών. «Για το μικρομεσαίο αγρότη ο αγώνας είναι μονοδιάστατος, είναι αγώνας ενάντια στην ΚΑΠ, την ΕΕ και την πολιτική της κυβέρνησης. Επιδίωξη πρέπει να είναι η παραγωγή να καλύπτει τις ανάγκες του λαού, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της χώρας μας χωρίς εξάρτηση από μονοπωλιακούς ομίλους», αναφέρεται στο ψήφισμα. Τις επόμενες μέρες, τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα επισκεφτούν, για να εκφράσουν ενεργά την συμπαράστασή τους, τα μπλόκα των αγροτών.

Αποστομωτική απάντηση στα παπαγαλάκια

Για την κινητοποίηση των αγροτών στην Αθήνα, που ξεκινάει με το αυριανό συλλαλητήριο, ο Βαγγέλης Μπούτας ενημέρωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι προχτές και χτες έγιναν επαφές με τον υπουργό Εσωτερικών, τον δήμαρχο Αθήνας και όλες τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να διευθετηθούν οργανωτικά ζητήματα (χωροταξία, μετακίνηση των τρακτέρ, δημόσια υγιεινή κ.ά.). Οπως είπε, «ο ρόλος μας ήταν να ενημερώσουμε (σ.σ. τους αρμόδιους) και ταυτόχρονα να οργανώσουμε την κάθοδο, αφού θα μετακινηθούν χιλιάδες κόσμος. Περιφρουρούμε την κάθοδο και την παραμονή μας στην Αθήνα, με επιμονή σ' αυτά που ζητάμε, χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω». Με τον τρόπο αυτό, έδωσε αποστομωτική απάντηση στα διάφορα παπαγαλάκια όλων των πολιτικών αποχρώσεων, που από την Τετάρτη διέδιδαν κρυφά και φανερά τη συκοφαντία ότι η αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ήρθε στην Αθήνα, για να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση πίσω από την πλάτη των αγροτών και να «ξεπουλήσει» τον αγώνα. «Ανθρακες ο θησαυρός γι' αυτούς που έψαχναν και έλεγαν ότι τα διπλώνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Μπούτας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ