ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Φλεβάρη 2007
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφική για τον Αριστοφάνη

Με τίτλο «Ζωγραφική για τον Αριστοφάνη», εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (Βασ. Ολγας 108), έκθεση έργων του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Ο γνωστός ζωγράφος και εικονογράφος παρουσιάζει διακόσιες περίπου ζωγραφιές, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, με θέμα τις αριστοφανικές κωμωδίες «Αχαρνής» και «Λυσιστράτη», από την εποχή της πρώτης παράστασης των «Αχαρνέων» το 1976 έως το 2003. Ο πόλεμος και η ειρήνη, ο έρωτας με την αμφίρροπη δόξα του, η διακωμώδηση των κοινωνικών ηθών, η συλλογική δράση του χορού και οι περιπέτειες των πρωταγωνιστών, το θαυμαστό, το ευτράπελο και το γελοίο, το πάθος και η ποικιλία της αριστοφανικής κωμωδίας αποτυπώνονται με τη χρωματική γενναιοδωρία και ελευθερία του Α. Κυριτσόπουλου.

Η έκθεση συνθέτει ένα ενιαίο ζωγραφικό έργο, το οποίο παρακολουθεί τους μύθους και την απαράμιλλη ανθρωπογνωσία του Αριστοφάνη, για να αφηγηθεί τη δική του ιστορία, με τις δικές του εντάσεις, ανατάσεις, παραβάσεις και τη δική του ομορφιά. Ο Α. Κυριτσόπουλος πρωτοασχολήθηκε με τον Αριστοφάνη το 1976, όταν φιλοτέχνησε τα σκηνικά για την πρώτη μουσική παράσταση του Διονύση Σαββόπουλου, «Αχαρνής: Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια», «όπου οι ζωγραφιές έπαιζαν με τους ηθοποιούς και βοηθούσαν στην εξέλιξη της σκηνικής δράσης», σημειώνει ο καλλιτέχνης στο μικρό βιβλιαράκι που κυκλοφόρησε με αφορμή την έκθεση. Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση διαρκεί έως 1/4.


Κυριακή 11/2
  • Νίκος Κυπουργός
    Νίκος Κυπουργός
    Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει στο Θέατρο «Ακροπόλ» ένα τρίπτυχο χορού, με τα έργα «Η Μοναχική» (χορογραφία Κένεθ Μακ Μίλλαν), «Το απομεσήμερο ενός φαύνου» (χορογραφία Γιάννη Μανταφούνη) και «Οι συλφίδες» (χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου). Επίσημη πρεμιέρα: 14/2. Ακολουθούν παραστάσεις στις 15, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25/2.
Δευτέρα 12/2
  • Εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην «Titanium Yiayianos Gallery» (Βασ. Κωνσταντίνου 44) έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Φωσκολάκη.
  • Τα πολιτιστικά σωματεία Κεφαλλονιάς και Ιθάκης διοργανώνουν συναυλία (8 μ.μ.), στο θέατρο «Περοκέ» (Οδυσσέως 2, πλ. Καραϊσκάκη), για την ενίσχυση των αρχαιολογικών ανασκαφών της Ιθάκης. Τραγούδια του Σπύρου Αρσένη, σε στίχους Κεφαλλήνων και Ιθακήσιων στιχουργών, ερμηνεύουν οι: Μάυ Χάννα, Δέσποινα Ματράκα, Αθηνά Αρσένη. Συμμετέχει η Εστα Ράζου.
  • Συναυλία του Νίκου Κυπουργού, στο πλαίσιο του κύκλου «Νύχτες Δημιουργών», που διοργανώνει το «Δίφωνο», στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41, τηλ.: 210-3634.000). Τραγούδια του από τον κινηματογράφο και το θέατρο ερμηνεύουν η Λιζέτα Καλημέρη και ο Δώρος Δημοσθένους Στο πιάνο η Ιρίνα Βαλεντίνοβα.
  • Μελωδίες για δύο κιθάρες, στις 8.30 μ.μ., στον «Παρνασσό» (πλατεία Καρύτση 8), με τους Νότη Μαυρουδή και Παναγιώτη Μάργαρη να ερμηνεύουν συνθέσεις των Χατζηδάκι, Καραΐνδρου, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Nino Rota, Vim Mertens κ.ά.
Τρίτη 13/2
  • Συνεχίζεται στην εκθεσιακή αίθουσα του χώρου «Αγγέλων Βήμα» (Σατωβριάνδου 36), η παρουσίαση της ζωγραφικής δουλιάς του Νίκου Γυφτάκη με τίτλο «Μάσκες και προσωπεία».
  • Η Γεωργία Γραμματικού εμφανίζεται στη μουσική σκηνή «Αθηνά» (Λ. Ποσειδώνος 3 - Παραλία Ν. Φαλήρου - Μοσχάτο, τηλ. 210 4813605).
Τετάρτη 14/2
  • Πετρολούκας Χαλκιάς

    ICON

    Πετρολούκας Χαλκιάς
    Ομαδική έκθεση με τίτλο «Το δώρο», εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Fine Arts Καπόπουλος» (Λ. Ποσειδώνος 62, Αλιμος). Συμμετέχουν 48 Ελληνες και ξένοι εικαστικοί. Ανάμεσά τους οι: Ηώ Αγγελή, Χρήστος Αντωναρόπουλος, Arman, Μιχάλης Βελούδιος, Δημήτρης Γέρος, Κωστής Γεωργίου, Ειρήνη Γκόνου, Cesar, Στέφανος Δασκαλάκης, Τάνια Δημητρακοπούλου, Οπη Ζούνη, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Χρίστος Καράς, Αγγελική Μακρή, Μιχάλης Μακρουλάκης, Καλλιρρόη Μαρούδα, Χριστίνα Μόραλη, Ειρήνη Μπαδόλα, Μίλτος Παντελιάς, Παύλος Σάμιος, Σωτήρης Σόρογκας, Ευγένιος Σπαθάρης, Βασίλης Σπεράντζας, Νίκος Στεφάνου, κ.ά. Επιμέλεια: Ιρις Κρητικού.
  • Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5203661), στις 8.30 μ.μ., προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Οι επαναστάτες της Οαχάκα», του Γιώργου Αυγερόπουλου. Θ' ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό του.
  • Η σάτιρα στο στίχο είναι το θέμα της βραδιάς στον «Ιανό» (7.30 μ.μ.). Μιλούν: Γιάννης Λογοθέτης, Γιάννης Ξανθούλης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Τραγουδούν: Γιάννης Λογοθέτης, Δημήτρης Σταρόβας, Λάκης (Με τα Ψηλά Ρεβέρ) Παπαδόπουλος και Γιάννης Γιοκαρίνης. Τηλ. Κρατήσεων 210- 3217917 (εσ. 203).
  • Ο Πετρολούκας Χαλκιάς εμφανίζεται στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 2109270628).
Πέμπτη 15/2
  • Οι Κερκυραίοι «Κόρε Υδρο», οι Θεσσαλονικείς «2L8» και οι «Infidelity» από το Κιλκίς μοιράζονται τη σκηνή του «Gagarin» (Λιοσίων 205, κοντά στο σταθμό «Αττική», τηλ. 210 8547600-1). Οι πόρτες ανοίγουν στις 9 μ.μ.
  • «Muhabbet Mafia» τιτλοφορείται η ομάδα καταξιωμένων μουσικών, που καταθέτει τη δική της σύγχρονη πρόταση για την παραδοσιακή μουσική, στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι, τηλ. 210-7560102).
Παρασκευή 16/2
  • Γεωργία Νταγάκη - Ορφέας Περίδης
    Γεωργία Νταγάκη - Ορφέας Περίδης
    Εγκαινιάζεται (8 μ.μ.), στην γκαλερί «Αστρα» (Καρυατίδων 8, Ακρόπολη), έκθεση ζωγραφικής της Λίζας Γιωμπρέ με τίτλο «Κατάδυση στο υποσυνείδητο».
  • Μ' ένα ακόμη μελωδικό διήμερο, ολοκληρώνονται οι εμφανίσεις του Ορφέα Περίδη και της Γεωργίας Νταγάκη, στο «Συρμό».
  • Η Νένα Βενετσάνου δίνει συναυλία (8.30 μ.μ.), στην αίθουσα του Συλλόγου «Παρνασσός» (Πλ. Καρύτση 8).
  • Οι «Locomondo» τραγουδούν και συναντούν τον Βέλγο κωμικό ακροβάτη - ταχυδακτυλουργό Peter Weyel, στο «Gagarin» (Λιοσίων 205).
  • Το συγκρότημα «Ανοικτή Θάλασσα» εμφανίζεται στο «Αλάβαστρον».
Σάββατο 17/2
  • Συναυλία του Χοσέ Καρέρας, στο Μέγαρο Μουσικής για τους σκοπούς του Ιδρύματος «Jos Carreras International Leukaemia Foundation». Μαζί του ο τενόρος Μάριος Φραγκούλης και η σοπράνο Ελενα Ιωαννίδου. Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διευθύνει ο David Gimenez.

Εργο του Π. Σάμιου
Εργο του Π. Σάμιου


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ