ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΠΕΛΕΤΙΔΗ
Μαζικό κάλεσμα στη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια

Δεκάδες φορείς καλούν έξω από τα δικαστήρια της Πάτρας τη Δευτέρα, 13 Φλεβάρη

Ο Κ. Πελετίδης επικεφαλής στη μεγάλη πορεία ενάντια στην ανεργία από την Πάτρα στην Αθήνα
Ο Κ. Πελετίδης επικεφαλής στη μεγάλη πορεία ενάντια στην ανεργία από την Πάτρα στην Αθήνα
Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στο δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος σέρνεται σε δίκη στις 13 Φλεβάρη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, δηλώνουν σωματεία εργαζομένων της πόλης και καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια της Πάτρας τη Δευτέρα, 13 Φλεβάρη, στις 9 π.μ. Το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Πατρέων έχει κηρύξει πεντάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 1 μ.μ.) και καλεί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση.

Το κάλεσμα απευθύνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Αχαΐας «Η Ενότητα», το Σωματείο εργαζομένων καθαριότητας Δήμου Πάτρας, το Σωματείο Οδηγών Χειριστών Δήμου Πάτρας, το Κλαδικό Συνδικάτο Ποτών και Τροφίμων Νομού Αχαΐας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και ξενοδοχείων Ν. Αχαΐας, το Συνδικάτο Νέων Τεχνολογιών Ν. Αχαΐας, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές επιχειρήσεις και παροχής υπηρεσιών, το Σωματείο εργαζομένων «Πράκτικερ» Πάτρας, το Περιφερειακό σωματείο «Lidl» BIΠΕ Πατρών, το Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας, το Σωματείο εργαζομένων ΕΛΑΣ - ΚΑΝ, το Σωματείο Εργαζομένων ΥΕΘΑ - Εργοστασίου Αράξου, το Σωματείο εργαζομένων στα ιδρύματα Υγείας ΝΠΙΔ Ν. Αχαΐας, ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου - Παράρτημα Ν. Αχαΐας, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος ΟΓΕ), ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, η Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών Πάτρας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Πάτρας.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία τονίζουν:

«Καλούμε σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Πάτρας στις 13 Φλεβάρη στις 9 το πρωί. Να εκφραστεί από όλους τους εργαζόμενους η συμπαράσταση στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη. Να καταδικαστεί μαζικά η φασιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, θα βρεθεί στο εδώλιο του δικαστηρίου, κατηγορούμενος για "παράβαση καθήκοντος", επειδή - κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας - το 2015 ενόψει των βουλευτικών εκλογών, δεν διευκόλυνε τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Τον δήμαρχο έχει μηνύσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μ. Αρβανίτης.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Πατρέων κατηγορείται επειδή δεν έδωσε στους χρυσαυγίτες στοιχεία σχετικά με το πόσα παιδιά μεταναστών φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, μετά από Ερώτηση που είχαν καταθέσει τα φασιστοειδή στη Βουλή. Οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γι' αυτήν την εξέλιξη είναι τεράστιες, δεδομένου μάλιστα ότι η συγκεκριμένη δίωξη είχε - κατά κάποιον τρόπο - προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και νυν πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, το καλοκαίρι του 2015.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, να σταθούν στο πλευρό του αγωνιστή δημάρχου Πάτρας. Να καταδικάσουμε με αυτόν τον τρόπο την εγκληματική φασιστική οργάνωση της ΧΑ. Να αποσυρθεί τώρα από την κυβέρνηση η δικαστική δίωξη του αγωνιστή δημάρχου Πάτρας Κώστα Πελετίδη».

Στο μεταξύ, με αυξανόμενο ρυθμό, συνεχίζουν να φθάνουν στο Δήμο Πατρέων, ψηφίσματα και αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και φορέων που απαιτούν να σταματήσει τώρα η δίωξη του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη και να αναλάβουν προς αυτή την κατεύθυνση ανάλογες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες.

Αποφάσεις και ψηφίσματα απέστειλαν: ΔΣ Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας. Τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων Αθηναίων, Χαλανδρίου, Ηλιούπολης, Ιλίου, Καλαμαριάς, Ρεθύμνης, Μεγαλόπολης, Αμφιλοχίας, Ιστιαίας - Αιδηψού, Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Φαρσάλων, Σπάρτης. ΔΣ Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνικών Σωματείων Νομού Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ). Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ιωαννίνων. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης. Σωματείο Εργαζομένων Frigo-Glass ΑΒΕΕ Κάτω Αχαΐας «Η Αλληλεγγύη». Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ Λουτρακίου - Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων. Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Καλαβρύτων. Εργαζόμενοι «Καραμανδανείου» Νοσοκομείου Παίδων. Σωματείο Εργαζομένων Θεραπευτικού και Παιδαγωγικού Κέντρου Ατόμων με Νοητική Στέρηση «Η Μέριμνα». Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου. Επιτροπή Αλληλεγγύης Ζαβλανίου. Σωματείο Φυλάκων Σχολικών Κτιρίων και Λοιπών Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πατρέων. Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Καλαβρύτων.

Το Σωματείο Σχολικών Τροχονόμων Νομού Αχαΐας και ο Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών Πάτρας με αποφάσεις των ΔΣ τους πραγματοποιούν στάση εργασίας τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη και καλούν σε συγκέντρωση μπροστά στα Δικαστήρια, απαιτώντας να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πατρέων.

Αποφάσεις έχουν λάβει και τα ΔΣ των παρακάτω αθλητικών Σωματείων: ΔΣ Παναχαϊκής Γυμναστικής Ενωσης. Σκακιστικός Ομιλος Πατρών. ΑΕΚ Πατρών. Ποδηλατικός Ομιλος Πάτρας. ΔΣ Νάπολης Πατρών. ΑΣ «Σφήκα». Ενωση Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ (ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ) Βόρειας Πελοποννήσου. Πατραϊκός Αθλητικός Ομιλος (ΠΑΟ) Φιλίας (Ρυθμική Γυμναστική). Αθλητική Ενωση Σωματείων Γυμναστικής Δυτικής Ελλάδας (ΑΕΣΓΔΕ ΕΓΟ). Αθλητικός Σύλλογος Ηφαιστος Πάτρας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αποστολή υπογραφών στήριξης στον δήμαρχο.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν είναι: Κώστας Μπουρδούλης, πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Μιχάλης Φούρας, έμπορος, πρώην δημοτικός σύμβουλος. Κολυμπάδης Μανώλης, γενικός γραμματέας Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) - πρόεδρος Ελληνικής Φιλάθλου Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ΕΦΟΕΠΑ). Κατσιγιάννης Γεράσιμος, πρόεδρος ΔΣ Αθλητικού Ομίλου Σείριος, πρώην πρόεδρος ΟΝΑΠ Δήμου Παραλίας. Σταματόπουλος Γιάννης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, πρώην Ομοσπονδιακός Προπονητής Σόφτμπολ. Κυριάκος Κορτέσης, δημοσιογράφος, πρόεδρος ΕΣΗΕΠΗΝ. Αθανάσιος Μπαμπανέβας, δημοσιογράφος, πρόεδρος ΤΕΑΣ. Γιώργος Καρβουνιάρης, δημοσιογράφος, γεν. γραμματέας ΕΣΗΕΠΗΝ. Κώστας Μπουλμπασάκος, δημοσιογράφος, ταμίας ΕΣΗΕΠΗΝ. Κώστας Θεοδωρόπουλος, δημοσιογράφος, γεν. γραμματέας ΤΕΑΣ. Ηλίας Κάνσιτρας, δημοσιογράφος, ταμίας ΤΕΑΣ. Μιχάλης Μπαϊρακτάρης, δημοσιογράφος, πρόεδρος Β'βάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου ΕΣΗΕΠΗΝ. Στέφανος Πολίτης, δημοσιογράφος, μέλος Α'βάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου ΕΣΗΕΠΗΝ. Ανδρέας Αδαμόπουλος, δημοσιογράφος. Κλειώ Βασίλογλου, δημοσιογράφος. Θεοφάνης Βγενόπουλος, δημοσιογράφος. Νίκος Γιαπρακάς, δημοσιογράφος. Ελένη Γεωργοπούλου, δημοσιογράφος. Μαρίνος Γράψας, δημοσιογράφος. Γιώργος Γράψας, δημοσιογράφος. Χαράλαμπος Γαλαριώτης, δημοσιογράφος. Προκόπης Κόγκος, δημοσιογράφος. Μαρία Ορφανού, δημοσιογράφος. Σταύρος Παναγόπουλος, δημοσιογράφος. Γιώργος Πλης, δημοσιογράφος. Νατάσα Τραγουστή, δημοσιογράφος. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιογράφος. Αφροδίτη Τσικριτζή, δημοσιογράφος. Δημήτρης Χωρίτος, δημοσιογράφος. Κική Ζερβοπούλου, υπάλληλος ΕΣΗΕΠΗΝ. Γιώργος Ταβλάς, οικονομολόγος συνεργάτης ΕΣΗΕΠΗΝ. Ευάγγελος Πολίτης, υπάλληλος, συνεργάτης ΕΣΗΕΠΗΝ.

ΑΘΗΝΑ
Προβλήματα που ζητούν άμεση λύση

Μια σειρά προβλήματα που ζητούν άμεση λύση κατέθεσε στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.

-- Για την επικινδυνότητα της διέλευσης των κατοίκων της περιοχής των Σεπολίων, μετά το γκρέμισμα της γέφυρας που υπήρχε στο Σταθμό Λαρίσης: «Αυτό το πρόβλημα έγινε επίκαιρο με τον τραγικό θάνατο συμπολίτισσάς μας σε επίγεια διάβαση αυτής της σιδηροδρομικής γραμμής. Η ανακοίνωση του συλλόγου "Αναγέννηση" Σεπολίων μιλά για μια τραγική κατάσταση, για την οποία θα πρέπει να πάρουμε μέτρα στο μερίδιο που μας αναλογεί σαν Δήμος και πιέζοντας και τις άλλες υπηρεσίες. Η γυναίκα αυτή περίμενε στο πεζοδρόμιο και παρασύρθηκε από την αμαξοστοιχία. Στο συγκεκριμένο σημείο έχουν γίνει και άλλα τραγικά δυστυχήματα. Διεκδικώντας την υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών, οι κάτοικοι ζητούν, μέχρι να γίνουν υπόγειες γραμμές, να ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα από τον ΟΣΕ, την Περιφέρεια, τα αρμόδια υπουργεία για την ασφάλειά τους».

-- Για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση πληρωμών στις καθαρίστριες: «Δεν έχουν πληρωθεί για το Γενάρη. Δεν είναι μόνο η καθυστέρηση αλλά και ο τρόπος που στέκονται απέναντι σε αυτό το αίτημα οι αρμόδιοι. Η σύμβαση που έχουν υπογράψει αυτές οι γυναίκες με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής λέει ρητά ότι η αμοιβή καταβάλλεται στο τέλος κάθε μήνα. Είστε εργοδότες. Εχετε υπογράψει. Πληρώστε».

-- Για την κατάσταση με τα αποδυτήρια των εργαζομένων στα εξωτερικά συνεργεία των διαμερισμάτων: «Εχουμε ξαναβάλει το θέμα, απάντηση δεν πήραμε. Για παράδειγμα, το θέμα του φωτισμού στο χώρο των εργαζομένων καθαριότητας του 6ου διαμερίσματος, στην οδό Βελβενδού, συνεχίζει να υπάρχει. Πόσος καιρός πρέπει να περάσει για να παρθούν αυτά τα στοιχειώδη μέτρα για να μπορούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αλλά και στο πράσινο να ξεκινούν και να τελειώνουν ανθρώπινα την εργασία τους;».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προχωρά στην αγορά κτιρίου ερήμην του Περιφερειακού Συμβουλίου

Nα σταματήσει η διαγωνιστική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη για την αγορά από την Περιφέρεια Αττικής ακινήτου, στο Δήμο Περιστερίου, στη θέση «Ροσινιόλ», που θα στεγάσει τις κεντρικές της υπηρεσίες, ζήτησε στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ζήτησε δε να ξεκινήσει νέα διαδικασία, με όρους και κανόνες που δεν θα αφήνουν σκιές για προσυνεννοήσεις και συναλλαγές, όπως τώρα.

Θυμίζουμε ότι η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας αποφάσισε να προχωρήσει στην εν λόγω αγορά μετά από διαγωνισμό, όπου κατατέθηκε μια μόνο προσφορά και παρά τις ενστάσεις της Επιτροπής Καταλληλότητας (η σύνθεση της οποίας κατόπιν άλλαξε!) για τη θέση, την προσβασιμότητα και τη στατική επάρκεια του κτιρίου. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για φωτογραφικό διαγωνισμό και υπογραμμίζουν τις δυσκολίες πρόσβασης στο κτίριο τόσο για τους ίδιους, όσο και για το κοινό.

Από την πλευρά του ο Γ. Μανουσογιαννάκης, τοποθετούμενος εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη η Περιφέρεια και οι αντιπεριφέρειες να εξετάσουν ολοκληρωμένα και να αναζητήσουν κατάλληλους χώρους για τη στέγαση των υπηρεσιών τους, με στόχο τη μείωση του κόστους, που είναι πολύ υψηλό. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, πρέπει να προκριθούν κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο. Συμπλήρωσε ότι «ο καθορισμός των κριτηρίων για την αναζήτηση των κατάλληλων χώρων και η τελική απόφαση είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να γίνονται ερήμην του Περιφερειακού Συμβουλίου και πολύ περισσότερο πίσω από την πλάτη του, όπως συχνά επιχειρείται». Ενώ για τον διαγωνισμό για την αγορά του κτιρίου στο Περιστέρι έκανε λόγο για πολλές «συμπτώσεις». Οι όροι του διαγωνισμού ήταν στα «μέτρα» του κτιρίου στη θέση «Ροσινιόλ», τόσο ως προς το εμβαδόν, όσο και ως προς την απόσταση από το μετρό. Πριν δε τον διαγωνισμό είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό σχετική δαπάνη 22 εκατομμυρίων ευρώ, όσο ακριβώς θα στοιχίσει η αγορά του εν λόγω ακινήτου.

Καταλήγοντας, ο Γ. Μανουσογιαννάκης ζήτησε να παγώσει κάθε διαδικασία, και το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει για το κτίριο με βάση τις ανάγκες της Περιφέρειας, σε συνδυασμό με το κόστος αλλά και την προσβασιμότητα.

Εκ μέρους του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφέρειας, εργαζόμενοι της οποίας παραβρέθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η πρόεδρος, Β. Πανουτσάκου, επανέλαβε τη διαμαρτυρία τους για την επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου, υπογραμμίζοντας ανάμεσα σε άλλα τις σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης. Ζήτησε τη στέγαση των υπηρεσιών σε κτίρια σύγχρονα, οικονομικά, λειτουργικά, που θα έχουν την αναγκαία προσβασιμότητα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ