ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Ολοκληρώθηκε η 20ή Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας

Από την τοποθέτηση της ΚΝΕ
Από την τοποθέτηση της ΚΝΕ
Ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Κύπρο η 20ή Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), με τη συμμετοχή 93 Οργανώσεων από όλο τον κόσμο. Σύνθημα της Συνέλευσης που φιλοξενήθηκε από την ΕΔΟΝ στη Λευκωσία, ήταν: «Εμπρός για το μέλλον μας! Μέχρι να χτίσουμε τον κόσμο που έχουμε ονειρευτεί και για τον οποίο έχουμε παλέψει».

Η ΚΝΕ συμμετείχε στη Συνέλευση με αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Νίκο Ζαχαρόπουλο και Θανάση Σγούρο, μέλη του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, τον Πασχάλη Καγιάννη, μέλος του ΚΣ, και άλλα μέλη της Οργάνωσης.

Στις εργασίες της Συνέλευσης αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση γύρω από κρίσιμα ζητήματα για την ανάπτυξη της πάλης των οργανώσεων - μελών της, συνολικά της πολιτικής γραμμής της Ομοσπονδίας. Η ΚΝΕ και άλλες Κομμουνιστικές Νεολαίες συνέβαλαν ώστε η Πολιτική Απόφαση που εγκρίθηκε από το σώμα της Συνέλευσης (καθορίζει τους βασικούς άξονες δράσεις της ΠΟΔΝ για την επόμενη τετραετία και θα δοθεί από την ΠΟΔΝ στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες) να προωθεί την πάλη διεθνώς, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο.

Ετσι, στον πρόλογο της Πολιτικής Διακήρυξης σημειώνεται: «Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) συνεχίζει να είναι ενεργή στον αγώνα της νεολαίας και των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ο οποίος είναι το ανώτατο, το μονοπωλιακό στάδιο του καπιταλισμού». Επίσης το κείμενο έχει αρκετές αναφορές στην πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στην υπεράσπιση του δικαιώματος των λαών να παλεύουν για την αποδέσμευση των χωρών τους από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ενώ κλείνει με τα παρακάτω λόγια: «Οταν οι λαοί παλεύουν ενωμένοι και οργανωμένα, είναι ανίκητοι! Ετσι μπορούμε να ενισχύσουμε την ΠΟΔΝ και να δυναμώσουμε τον αντιιμπεριλιαστικό αγώνα, για έναν κόσμο ειρήνης, συνεργασίας και αλληλεγγύης, προόδου, του επαναστατικού μετασχηματισμού της κοινωνίας».

Σημεία της τοποθέτησης της ΚΝΕ

Από τις εργασίες της Συνέλευσης
Από τις εργασίες της Συνέλευσης
Η ΚΝΕ στην παρέμβασή της έθεσε πολιτικά - ιδεολογικά κριτήρια για την ενίσχυση της δράσης της ΠΟΔΝ, ώστε αυτή να συμβάλει στην κινητοποίηση δυνάμεων, οργανώσεων, ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των ενώσεών τους, τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή της ανέφερε μεταξύ άλλων:

  • Ενισχύουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Συμβάλλουμε με την πάλη μας, με τις τοποθετήσεις μας, ώστε να συνειδητοποιηθεί από το λαό και τη νεολαία των χωρών μας πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι απλώς μια επιθετική εξωτερική πολιτική, που μπορεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση της μιας ή της άλλης μεγάλης ή μικρότερης καπιταλιστικής χώρας. Ιμπεριαλισμός είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, είναι η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, ο καπιταλισμός που σαπίζει.
  • Παλεύουμε για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό αναπόφευκτα συνδέεται με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ο σοσιαλισμός είναι η μοναδική απάντηση στη βαρβαρότητα που ζει η νεολαία και ο λαός, το πραγματικά σύγχρονο και νέο.
  • Παλεύουμε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ο πόλεμος είναι η συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής με άλλα μέσα, σημαδεύεται από τα συμφέροντα και τους στόχους των αστικών τάξεων, ο χαρακτήρας του πολέμου στην εποχή μας είναι ιμπεριαλιστικός. Δίκαιος μπορεί να είναι μόνο ο πόλεμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων είναι μέρος της πάλης για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.
  • Δυναμώνουμε την πάλη για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες είναι διακρατικές συμμαχίες που εκφράζουν τα κοινά συμφέροντα των αστικών τάξεων των κρατών - μελών τους. Τέτοια ιμπεριαλιστική ένωση είναι η ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένωση καπιταλιστικών κρατών, από τη φύση της αντιλαϊκή. Η ιμπεριαλιστική ΕΕ δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε μια «Ευρώπη των λαών». Τέτοια ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία είναι και η δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό δεν αρκούν τα ευχολόγια για τη διάλυσή του. Απαιτείται πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση.
  • Παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις του. Η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, το τσάκισμα των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, η φοροαφαίμαξη του λαού, οι ιδιωτικοποιήσεις σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κ.ο.κ. είναι προϋπόθεση για να κερδοφορεί το κεφάλαιο. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος των διάφορων «αναπτυξιακών» νόμων, των επιδοτήσεων, των φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων για το κεφάλαιο. Για αυτόν το λόγο, στο έδαφος του καπιταλισμού, καμία κυβέρνηση, όπως κι αν ονομαστεί, νεοφιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική, δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκή.
  • Δυναμώνουμε τον προλεταριακό διεθνισμό. Απέναντι στην ενιαία επίθεση που δέχονται σήμερα οι λαοί μας από τους ιμπεριαλιστές, απάντηση μπορεί να είναι μόνο ο προλεταριακός διεθνισμός που μας δείχνει το δρόμο της πραγματικής ενότητας, της ταξικής ενότητας των εργαζομένων όλου του κόσμου. Σε αυτήν τη βάση χρειάζεται να ισχυροποιηθεί η κοινή δράση, ο συντονισμός της πάλης των Κομμουνιστικών Νεολαιών σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, για την εργατική εξουσία.
  • Δυναμώνουμε τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ΠΦΝΦ. Οι οργανώσεις - μέλη της ΠΟΔΝ πρέπει να παλέψουμε για να διαφυλάξουμε το χαρακτήρα του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νέων και Φοιτητών. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει προσπάθεια από αστικές κυβερνήσεις να το βάλουν στο χέρι τους, να το μετατρέψουν σε δεκανίκι των δικών τους συμφερόντων. Αυτό πρέπει να σημάνει συναγερμό για τις οργανώσεις - μέλη της ΠΟΔΝ που θέλουμε να διαφυλάξουμε τον πραγματικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ.


Δεκάδες Κομμουνιστικές Νεολαίες επίσης, που πήραν το λόγο στη Γενική Συνέλευση, ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την ενίσχυση της ΠΟΔΝ, πολλές από αυτές στήριξαν κατά τη συζήτηση του κειμένου τα κριτήρια που έθεσε η ΚΝΕ, διεξήγαγαν αντιπαράθεση με σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές προσεγγίσεις που αποσπούν τον ιμπεριαλισμό από το οικονομικό του περιεχόμενο.

Εκλέχτηκαν τα νέα όργανα της Ομοσπονδίας

Η Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ εξέλεξε το νέο 35μελές Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) και τα νέα όργανα της Ομοσπονδίας. Η ΚΝΕ επανεκλέχθηκε στο ΓΣ καθώς και στη θέση του αντιπροέδρου στην Περιφέρεια Ευρώπης - Βορείου Αμερικής.

Στη θέση του προέδρου της ΠΟΔΝ εκλέχθηκε η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας (θέση στην οποία στις προηγούμενες δύο Συνελεύσεις είχε εκλεγεί η ΕΔΟΝ) και σε αυτή του γενικού γραμματέα της ΠΟΔΝ επανεκλέχθηκε η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας από την Κούβα.

Ακόμη, στο νέο ΓΣ ανάμεσα σε άλλες οργανώσεις εκλέχθηκε για πρώτη φορά η Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών από το Μεξικό, ενώ η Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας αναδείχθηκε (επίσης για πρώτη φορά) συντονιστής της Περιφέρειας Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.


Ψήφισμα αλληλεγγύης στις φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα

Ψήφισμα αλληλεγγύης στις φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα κατέθεσε η ΚΝΕ και συνυπέγραψε μαζί με 61 Οργανώσεις Νεολαίας από όλο τον κόσμο, από αυτές που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ. Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Εμείς, Οργανώσεις που συμμετέχουμε στην 20ή Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, 3-6 Δεκέμβρη 2019 στην Κύπρο, χαιρετίζουμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Ελλάδα.

Στηρίζουμε τον αγώνα χιλιάδων φοιτητών οι οποίοι μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, τις συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις, παλεύουν για σπουδές στο ύψος των σύγχρονων αναγκών τους, διεκδικούν μαχητικά τα δικαιώματά τους σε μόρφωση - δουλειά - ζωή και βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση των κατευθύνσεων του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Καταγγέλλουμε την καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων στην οποία προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στέλνουμε διεθνιστικούς χαιρετισμούς στους συντρόφους μας από την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ), την Οργάνωση - μέλος της ΠΟΔΝ από την Ελλάδα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα».

Οι Οργανώσεις που συνυπογράφουν με την ΚΝΕ το ψήφισμα είναι οι:

1. Ομοσπονδία Κομμουνιστικής Νεολαίας - Αργεντινή

2. Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Αρμενίας

3. Νεολαία Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστραλίας

4. Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας

5. Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας

6. Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Χο Τσι Μινχ - Βιετνάμ

7. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας - Βραζιλία

8. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας - Βρετανία

9. Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Γαλλίας

10. Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία

11. Ενωση Νέων Κομμουνιστών - Γεωργία

12. Ενωση Νεολαίας Μετώπου Πολισάριο - Δυτική Σαχάρα

13. Κομμουνιστική Νεολαία Ελβετίας

14. Εθνική Ενωση Νεολαίας και Φοιτητών της Ερυθραίας

15. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας - ΗΠΑ

16. Πανινδική Ομοσπονδία Φοιτητών Ινδίας

17. Πανινδική Ομοσπονδία Νεολαίας Ινδίας

18. Νεολαία Κόμματος Ενότητας - Ιορδανία

19. Ενωση Ιορδανικής Δημοκρατικής Νεολαίας

20. Νεολαία Tουντέχ - Ιράν

21. Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία

22. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας

23. Κομμουνιστική Νεολαία Καταλονίας - Ισπανία

24. Ενωση Νέων Κομμουνιστών Ισραήλ

25. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία

26. Ενωση Νέων Κομμουνιστών - Καναδάς

27. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας

28. Δημοκρατικό Βήμα Νεολαίας - Κουβέιτ

29. Νέοι Σοσιαλιστές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας

30. Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας - Κύπρος

31. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας - Λευκορωσία

32. Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών - Μεξικό

33. Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Μολδαβίας

34. Ενωση Νεολαίας Μπαγκλαντές

35. Ενωση Νέων Μπαχρέιν Alshabeebah

36. Εθνική Οργάνωση Φοιτητών - Ναμίμπια

37. Εθνική Ενωση Ελεύθερων Φοιτητών Νεπάλ

38. Ομοσπονδία Νεολαίας Νεπάλ

39. Ενωση Νέων Κομμουνιστών Νορβηγίας

40. Λενινιστική Ενωση Νέων Κομμουνιστών Ουκρανίας

41. Δημοκρατική Ομοσπονδία Φοιτητών - Πακιστάν

42. Δημοκρατικό Μέτωπο Νεολαίας - Πακιστάν

43. Νεολαία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης

44. Παλαιστινιακή Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας

45. Παλαιστινιακή Οργάνωση Νεολαίας

46. Περουβιάνικη Κομμουνιστική Νεολαία

47. Κομμουνιστική Νεολαία Περού - «Κόκκινη Πατρίδα»

48. Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία

49. Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας

50. Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι) - Ρωσία

51. Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας - Σερβία

52. Ενωση Νεολαίας Σουδάν

53. Σοσιαλιστική Ενωση Φοιτητών - Σρι Λάνκα

54. Κομμουνιστική Ομοσπονδία Νέων - Σρι Λάνκα

55. Εθνική Ενωση Φοιτητών - Σρι Λάνκα

56. Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας - Σρι Λάνκα

57. Συριακή Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας

58. Συριακή Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Νεολαία Χαλίντ Μπαγκντάς

59. Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

60. Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Τσεχία

61. Κομμουνιστική Νεολαία Χιλής



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ