ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
Πουλόβερ

Ακόμα ένα «δωράκι» είχε χτες το μενού για την εργοδοσία. Ο λόγος για την τροπολογία που κατατέθηκε και αφορά την πληρωμή από το κράτος των εργοδοτικών εισφορών για την ασφάλιση των νέων κάτω των 25 ετών. Η κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει «επάξια», στα βήματα του αίσχους του «υποκατώτατου» μισθού για τους νέους, αλλά πάει και παραπέρα, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ βάζει τους γονείς και παππούδες να πληρώνουν την εργοδοσία, για να δουλεύουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Αυτό και άλλα αντίστοιχα μέτρα παρουσιάζει με θράσος ως δήθεν «αντίμετρα» στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που φορτώνει στις πλάτες παλιών και νέων εργαζομένων. Το αντεργατικό «πουλόβερ», με τους πάνω από 700 μνημονιακούς και άλλους νόμους που μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε γκέτο της εργοδοσίας, όχι μόνο δεν «ξηλώνεται» στη «μεταμνημονιακή εποχή» πόντο - πόντο, όπως λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντίθετα γίνεται «κουβέρτα» ολόκληρη για να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Με τον θύτη

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό της ρόλο ως σημαιοφόρου των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ και της ΕΕ. Την περασμένη Πέμπτη, συντάχθηκε με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ΕΕ στο ψήφισμα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την «καταδίκη της Χαμάς» και με πρόσχημα «εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ και την υποκίνηση της βίας, η οποία θέτει τη ζωή αμάχων σε κίνδυνο». Το ψήφισμα, που δεν πέρασε τελικά στη ΓΣ, πήρε 87 ψήφους υπέρ (και της Ελλάδας), 57 κατά και 33 αποχές. Ετσι, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται στα λόγια να στηρίζει τον «δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων», στην πράξη υιοθετεί όλα τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα και καταδικάζει κάθε αντίσταση στη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή και επιθετικότητα, που κάθε τόσο δολοφονεί νέους και παιδιά στην αποκλεισμένη Γάζα και στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί δεν εφαρμόζει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους από το Δεκέμβρη του 2015 και επιπλέον αναβαθμίζει τη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, την οποία χαρακτηρίζει «στρατηγική». Πάει δηλαδή σταθερά με τον θύτη, τον οποίο, συντονισμένη με τα ευρωΝΑΤΟικά κελεύσματα, προσπαθεί προκλητικά να παρουσιάσει ως «θύμα».

Ξερογλείφονται

«...Αν αύριο η ΝΔ θέλει να κυβερνήσει και έχει ανάγκη τις ψήφους μας, και ευθαρσώς περάσει την κόκκινη γραμμή των νταβατζήδων, που θέλουν τη ΧΑ στον πάτο, και μας πει θέλουμε να μας δώσετε την ψήφο μας. Εάν αποδεχτούν τους όρους μας στο ζήτημα το εθνικό της Μακεδονίας, στο ζήτημα των λαθρομεταναστών, (...) εάν καταγγείλουν αυτή την πολιτική των μνημονίων, με την οποία έχει βυθιστεί η χώρα, (...) τότε, ναι, είμαστε πρόθυμοι. Δεν μας ενδιαφέρει η εξουσία, μας ενδιαφέρει να πάει μπροστά ο τόπος». Αυτά τα «αντισυστημικά» είπε ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκος, σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Και για όποιον δεν κατάλαβε, τα μαντρόσκυλα του συστήματος δηλώνουν και έτοιμα για όποιες αποστολές τούς αναθέσουν τα αφεντικά τους: Είτε αυτές είναι να δείχνουν τα δόντια τους σε εργαζόμενους και μετανάστες, είτε να κουνάνε την ουρά τους σε κυβερνητικές καρέκλες, όταν και όποτε αυτό χρειαστεί, «για να πάει μπροστά» η στρατηγική του κεφαλαίου, που περνάει και μέσα από την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Πραγματικά, τους ...τρέμει το σύστημα, το οποίο άλλωστε, ποτέ δεν έκρυψε τη συμπάθειά του σε μια «σοβαρή» Χρυσή Αυγή.

Ξόρκια

Για μια νέα «εποχή οργής» μέσα στην επόμενη 20ετία, κατά την οποία οι ανισότητες θα ξεπερνούν εκείνες της «χρυσής εποχής» του καπιταλισμού κατά τον 19ο αιώνα, μίλησε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σε ομιλία της στο αμερικανικό Κογκρέσο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια «το χάσμα ανάμεσα στις επιθυμίες και την πραγματικότητα» θα θρέφει μια εποχή «οργής και πίκρας», ενώ γιγαντιαία μονοπώλια της τεχνολογίας θα βρίσκονται αντιμέτωπα με αδύναμα κράτη και «οι προνομιούχες κατηγορίες του πληθυσμού θα μπορούν να ζουν ως τα 120», ενώ «εκατομμύρια άλλοι θα υπομένουν τη φτώχεια». Ολα αυτά για να καλέσει σε νέα «διεθνή συνεργασία», που «θα πρέπει να επινοηθεί ξανά», πάνω σε γνωστές διαχειριστικές προτάσεις, όπως να μπει τάχα φορολογικό καπίστρι στο κεφάλαιο και να παρθούν μέτρα ώστε «τα οικονομικά οφέλη της παγκοσμιοποίησης» να τα μοιράζονται «όλοι και όχι μόνο ορισμένοι». Τα χρεοκοπημένα «ξόρκια», βέβαια, καμία από τις αντιφάσεις και αντιθέσεις του καπιταλισμού δεν πρόκειται να γιατρέψουν. Και το χάσμα που μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο ανάμεσα στις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες και την ιδιοποίησή τους από μια χούφτα παράσιτα, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει τη λαϊκή οργή στον μόνο ελπιδοφόρο δρόμο: Το γκρέμισμα από τα θεμέλια του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και το σάρωμα των εκμεταλλευτών του, τη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, όπου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν τον τεράστιο πλούτο που παράγουν.

Ξεδιαντροπιά

Ολοι θυμόμαστε τι έλεγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετά τις καταστροφές σε Μάνδρα και Μάτι για το απαράδεκτο καθεστώς των αυθαιρέτων, που το εμφάνιζαν ως μία από τις βασικές αιτίες των καταστροφών. Με αυτόν τον τρόπο «φωτογράφιζαν» ως βασικό υπεύθυνο «την τελευταία τρύπα της φλογέρας», τον μεροκαματιάρη που έχτισε αυθαίρετα ένα σπίτι για να στεγάσει την οικογένειά του, τσουβαλιάζοντάς τον με τους κατ' εξοχήν καταπατητές δασών και αιγιαλού, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που κάνουν τρελές δουλειές στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης. Την περασμένη Πέμπτη όμως έπεσαν οι μάσκες, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή κατεδάφισης ακινήτων για 25 έως 40 χρόνια για αυθαίρετα, ακόμα και σε δασικές εκτάσεις! Και ταυτόχρονα, ανακοίνωσαν μία δέσμη εισπρακτικών μέτρων για τους ιδιοκτήτες. Ακριβώς τα ίδια δηλαδή με όσα ανακοίνωναν κατά καιρούς οι προηγούμενες κυβερνήσεις! Ετσι, και αυτή η κυβέρνηση διατηρεί ένα καθεστώς άγριας ομηρίας για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, πατώντας πάνω στην ανάγκη τους για στέγη... Βέβαια, στην επόμενη καταστροφή δεν αποκλείεται να τους ξαναρίξει την ευθύνη, αφού η ξεδιαντροπιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο επικίνδυνη κι από τις φυσικές καταστροφές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1922 Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη το Ιδρυτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ). Συμμετείχαν αντιπρόσωποι των σοσιαλιστικών νεολαιών και ομίλων νέων από Αθήνα, Πειραιά, Βόλο, Χαλκίδα, Δράμα, Πάτρα, Καβάλα και Θεσσαλονίκη.

1927 Στη Βουλή διεξάγεται συζήτηση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας και τη δίωξη των κομμουνιστών βουλευτών. Η άρση εγκρίνεται και οι κομμουνιστές βουλευτές παραπέμπονται στον ανακριτή με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας». Πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στις φυλακές Συγγρού. Ξεσπούν λαϊκές αντιδράσεις και έπειτα από τρεις μήνες η κυβέρνηση αναγκάζεται να εκδώσει απαλλακτικό βούλευμα. Οι κομμουνιστές βουλευτές επιστρέφουν στη Βουλή.

1927 Στην Καντόνα της Κίνας πραγματοποιείται εξέγερση των εργατών με επικεφαλής τους κομμουνιστές. Η «Κομμούνα της Καντόνας», έπειτα από τρεις μέρες ηρωικής αντίστασης, καταλύθηκε υπό το βάρος της επίθεσης υπέρτερων αστικών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονταν από στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας. Χιλιάδες εργάτες εκτελέστηκαν την επομένη της ήττας της εξέγερσης.

1944 Υπό την πίεση του ΕΛΑΣ, ο Σκόμπι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης των βρετανικών δυνάμεων από την Αθήνα, ωσότου τουλάχιστον συγκεντρωθούν οι ενισχύσεις που απαιτούνταν για την επικράτησή τους επί του ΕΛΑΣ. Ο Βρετανός στρατηγός παρουσίασε τα παραπάνω στο πολεμικό συμβούλιο που συνήλθε στις 11 Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή και του διοικητή της Ορεινής Ταξιαρχίας, συνταγματάρχη Θ. Τσακαλώτου, ο οποίος αντέδρασε έντονα και ειδοποίησε τον Γ. Παπανδρέου. Εντονα όμως αντέδρασε και το Λονδίνο, που διέταξε τον Σκόμπι να κρατήσει πάση θυσία τις θέσεις του μέχρι να καταφθάσουν οι ενισχύσεις, που ήταν ήδη καθ' οδόν.

1945 Η ΚΕ του ΕΑΜ αίρει την ανοχή και υποστήριξη που είχε δώσει στην κυβέρνηση Σοφούλη, επειδή δεν εκπλήρωσε τις «δημοκρατικές της υποσχέσεις», να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να παύσουν οι διώξεις.

1946 Ιδρύεται το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

1948 Τη νύχτα της 11ης προς 12 Δεκέμβρη 1948, δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού αποτελούμενες από την 1η Μεραρχία με διοικητή τον Χ. Φλωράκη (Γιώτη) και τη 2η Μεραρχία με διοικητή τον Γιάννη Αλεξάνδρου (Διαμαντή) καταλαμβάνουν την Καρδίτσα.

1961 Η ΕΣΣΔ ανακοινώνει τη διακοπή των σχέσεων με τη ΛΔ Αλβανίας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org