ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
Η ... αγράμματη εμπάθεια της «Αυγής»

Στη διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τα 95 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, αναφέρεται και η διοργάνωση του 5ου Επιστημονικού Συνεδρίου στο τέλος του 2017, αφιερωμένου στην προσφορά του Κόμματος στη λογοτεχνία (πεζή και έμμετρη).

Κάποιος αρθρογράφος της «Αυγής», με το όνομα Κ. Βούλγαρης, ερμηνεύοντας όπως τον βολεύει αυτή τη διατύπωση, νόμισε ότι βρήκε την ευκαιρία να αποδείξει ότι το ΚΚΕ είναι κόμμα απολιθωμένο. Θεωρώντας αυθαίρετα ότι οι συντάκτες της διακήρυξης με τη διάκριση πεζής και έμμετρης λογοτεχνίας εννοούν πεζογραφία και ποίηση, ειρωνεύεται το ΚΚΕ ότι δεν έχει καμία σχέση με την εξέλιξη της τέχνης γιατί, όπως γράφει, «η ποίηση, ήδη από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του ΚΚΕ, έχει πάψει να είναι έμμετρη...»!

Επειδή η εμπάθειά του προς το ΚΚΕ τον οδηγεί σε σοβαρά ολισθήματα, τον πληροφορούμε ότι η πιο δόκιμη διάκριση των ειδών της λογοτεχνίας δεν είναι ανάμεσα σε πεζογραφία και ποίηση, αλλά μεταξύ πεζής και έμμετρης λογοτεχνίας. Κι αυτό γιατί και έμμετρη πεζογραφία υπάρχει και πεζό ποίημα.

Στο κάτω κάτω, αν το Κομμουνιστικό Κόμμα θέλει να ασχοληθεί και με την έμμετρη ποίηση ή τη λαϊκή ποίηση, που πάντοτε είναι έμμετρη, όπως, για παράδειγμα, το αντάρτικο τραγούδι, δεν θα ρωτήσει τον αρθρογράφο της «Αυγής», ο οποίος, εκτός των άλλων, έχει και την αμετροέπεια να εγκαλεί το ΚΚΕ χρησιμοποιώντας στίχους του Γιάννη Ρίτσου...

Η καρμανιόλα δουλεύει καλά

Ο αστικός Τύπος «πουλούσε» χτες αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, μετά τα θετικά σχόλια στο Γιούρογκρουπ για τα αντεργατικά - αντιλαϊκά επιτεύγματα της κυβέρνησης. Εδιναν μάλιστα έμφαση, αναφερόμενοι σε «πιέσεις Σόιμπλε στην τρόικα» να συμφωνήσει. Τόσο καλά τα πάει η κυβέρνηση που ως και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πιέζει την τρόικα! Και δεν έχει άδικο. Για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων εφαρμόζονται τα μέτρα. Για έξοδο από την κρίση υπέρ τους στέλνονται εργατικές, λαϊκές δυνάμεις στην ανεργία, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση. Προχτές, δημοσιεύτηκαν στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μεγάλωσε η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην Ελλάδα. Και η αντιλαϊκή καρμανιόλα συνεχίζει να δουλεύει. Ο λαός να μην «τσιμπήσει». Οποια κι αν είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων, όποια κι αν είναι κάθε φορά η κυβέρνηση που θα διαπραγματεύεται, το αποτέλεσμα εντός αυτών των τειχών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου εξέλιξης, θα είναι πάντα αντιλαϊκό.

ΕΣΠΑ: Η χαρά των αστών

Μεγάλη η χαρά των αστικών επιτελείων χτες με το νέο ΕΣΠΑ. Καταλύτης για να αποκτήσει η Ελλάδα σύγχρονες υποδομές, για να δημιουργηθεί μια νέα ανταγωνιστική παραγωγική δομή και να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης έγραφαν οι αστικές εφημερίδες. Σήμερα που οι χρηματοδοτήσεις... σπανίζουν, τα 15 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ θα ισοδυναμούν, για την ελληνική οικονομία, με «μάννα εξ ουρανού». Πράγματι οι καπιταλιστές μπορούν να πανηγυρίζουν αφού θα πάρουν τζάμπα χρήμα για επενδύσεις και κερδοφορία. Είναι η μεγάλη ευκαιρία ώστε οι ελληνικές υποδομές να καταστούν ανταγωνιστικές με βάση τα διεθνή στάνταρ και η χώρα να αξιοποιήσει το συγκριτικό της γεωγραφικό πλεονέκτημα και να γίνει η κύρια πύλη για τη διακίνηση εμπορευμάτων από την Ασία προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Θα χρηματοδοτηθούν επίσης ο ενεργειακός τομέας, ο τουρισμός, τα logistics, η φαρμακευτική βιομηχανία και το περιβάλλον... Και για τους εργαζόμενους; Επιφυλάσσονται λίγες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αφού τέτοιες επενδύσεις δε χρειάζονται πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, ενώ γίνονται στα αποκαΐδια των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τι τρέχει;

Τι τρέχει με την εμπλοκή από την Κομισιόν της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους, που έχει σχέση και με τον αγωγό ΤΑΡ, που θα τροφοδοτεί φυσικό αέριο από το οικόπεδο «Σαχ Ντενίς 2» την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τον ευρωπαϊκό Νότο και την οποία «ευλόγησαν» οι ΗΠΑ; Η ρωσική «Gazprom» έχει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την εκμετάλλευση του οικοπέδου «Σαχ Ντενίζ 1» που αν χρειαστεί μπορεί να τροφοδοτήσει επίσης τον ΤΑΡ. Εχει σχέση μ' αυτό; Με δεδομένο ότι οξύνονται οι ανταγωνισμοί ΕΕ - Ρωσίας ή, πιο σωστά, Γερμανίας - Ρωσίας, τρανό παράδειγμα η Ουκρανία. Η μήπως έχει σχέση με τους ανταγωνισμούς Γερμανίας - Νότου της Ευρωζώνης και την παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ του Νότου; Ο,τι και αν συμβαίνει ο τομέας Ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η Ελλάδα επίσης. Με κινδύνους για το λαό μας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1919 Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικηφόρος στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Συγκροτείται η Πανουκρανική Επαναστατική Επιτροπή.

1927 Στη Βουλή διεξάγεται συζήτηση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας και τη δίωξη των κομμουνιστών βουλευτών. Η άρση εγκρίνεται και οι κομμουνιστές βουλευτές παραπέμπονται στον ανακριτή με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας». Πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στις φυλακές Συγγρού. Ξεσπούν λαϊκές αντιδράσεις και έπειτα από τρεις μήνες η κυβέρνηση αναγκάζεται να εκδώσει απαλλακτικό βούλευμα. Οι κομμουνιστές βουλευτές επιστρέφουν στη Βουλή.

1927 Πραγματοποιείται εξέγερση των εργατών στην Καντώνα της Κίνας με επικεφαλής τους κομμουνιστές. Η «Κομμούνα της Καντώνας», έπειτα από 3 μέρες ηρωικής αντίστασης, καταλύθηκε υπό το βάρος της επίθεσης υπέρτερων αστικών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονταν από στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας. Χιλιάδες εργάτες εκτελέστηκαν την επαύριο της ήττας της εξέγερσης.

1932 Βρετανία, Ιταλία και ΗΠΑ δηλώνουν πως αναγνωρίζουν την αρχή της ισοτιμίας της Γερμανίας στο ζήτημα των εξοπλισμών.

1941 Γερμανία και Ιταλία κηρύσσουν τον πόλεμο στις ΗΠΑ.

1944 Ο ΕΛΑΣ ανατινάζει τα βρετανικά κτίρια - οχυρά στους Αμπελόκηπους, εισδύει από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας στα Κουντουριώτικα και κυριεύει την περιοχή γύρω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός. Ταυτόχρονα, βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις προωθούν τις θέσεις τους στις Τζιτζιφιές, στο Μοσχάτο και το Φάληρο (Δεκέμβρης 1944).

1945 Η ΚΕ του ΕΑΜ αίρει την ανοχή και υποστήριξη που είχε δώσει στην κυβέρνηση Σοφούλη, επειδή δεν εκπλήρωσε τις «δημοκρατικές της υποσχέσεις», να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να παύσουν οι διώξεις.

1946 Ιδρύεται το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNISEF).

1948 Τη νύχτα της 11ης προς 12η Δεκέμβρη 1948 δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού αποτελούμενες από την 1η Μεραρχία, με διοικητή τον Χ. Φλωράκη (Γιώτη), και τη 2η Μεραρχία, με διοικητή τον Γιάννη Αλεξάνδρου (Διαμαντή), πραγματοποιούν επιχείρηση για την κατάληψη της Καρδίτσας. Στην επιχείρηση πήρε επίσης μέρος η ταξιαρχία ιππικού του ΔΣΕ με διοικητή τον Στ. Μανάκα (Στέφο), που ανήκε στην 1η Μεραρχία. Τη γενική διεύθυνση της επιχείρησης είχε ο Κ. Καραγιώργης, διοικητής του Κλιμακίου Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας (ΚΓΑΝΕ). Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία. Ο αντίπαλος υπέστη σοβαρές απώλειες. Στις 13/12 οι αντάρτικες δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη. Η κατάληψη της Καρδίτσας ήταν από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις του ΔΣΕ και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

1961 Η ΕΣΣΔ ανακοινώνει τη διακοπή των σχέσεων με τη ΛΔ Αλβανίας.

1973 Οι ηγέτες της Δυτικής Γερμανίας, Βίλι Μπραντ, και της Τσεχοσλοβακίας, Λ. Στρούγκαλ, υπογράφουν συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, ακυρώνοντας τη Συνθήκη του Μονάχου για το διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας του 1938.

1974 Μετά την παραίτηση του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη (πτώση της χούντας), ο δικαστικός Μιχαήλ Στασινόπουλος ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ