ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Πλούσια ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες

Ολοκληρώνονται σήμερα στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, οι εργασίες της 13ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που ξεκίνησαν την Παρασκευή με τη συμμετοχή αντιπροσώπων 76 κομμάτων από 58 χώρες (κάποια από τα 83 κόμματα που είχαν αρχικά δηλώσει συμμετοχή για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην Αθήνα). Η Διεθνής Συνάντηση φιλοξενήθηκε για φέτος στην Αθήνα μετά από 13 χρόνια αφότου πρωτοξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και πραγματοποιήθηκε για 7 συνεχή χρόνια στην Ελλάδα. Ακολούθησε ένα «ταξίδι» σε 4 ηπείρους και 5 πόλεις (Λισαβόνα, Μινσκ, Σάο Πάολο, Νέο Δελχί, Τσουάνι (Νότια Αφρική). Το θέμα της Συνάντησης είναι: «Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον. Η διεθνής κατάσταση και η εμπειρία των κομμουνιστών 20 χρόνια μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ. Τα καθήκοντα για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, ιμπεριαλιστικών πολέμων, των σύγχρονων λαϊκών αγώνων και εξεγέρσεων, για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, την ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού και του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού».

Οι εργασίες της Συνάντησης, που παρακολουθεί πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ, άνοιξαν με την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα (σε επόμενες σελίδες δημοσιεύεται ολόκληρη) και ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων των κοινών και των διαφορετικών.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στη Συνάντηση είναι τα εξής κατά αλφαβητική σειρά: Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν, Κομμουνιστικό Κόμμα Αιγύπτου, Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, Κόμμα Δημοκρατίας και Σοσιαλισμού Αλγερίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Αρμενίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, Εργατικό Κόμμα Βελγίου, Κομουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ, Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών, Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό), Κόμμα Τουντέχ του Ιράν, Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Κόμμα των Κομμουνιστών της Καταλανίας, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά, Κόμμα Εργατών Κορέας, Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, ΑΚΕΛ - Κύπρος, Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα Λάος, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο - Λιθουανία, Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, Εργατικό Κόμμα Μπαγκλαντές, Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Νοτιοαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Ουγγρικό Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κόμμα Λαού Παλαιστίνης, Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν, Παραγουανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Περουβιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Περού (Κόκκινη Πατρίδα), Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), Ρουμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης, Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Κόμμα Κομμουνιστών Σερβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα (Ενωμένο), Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία), Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΡ) - Τουρκία, Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας.

Επίσης, χαιρετιστήρια μηνύματα στη Συνάντηση απέστειλαν τα εξής 8 κόμματα: ΚΚ Αργεντινής, ΚΚ Βαλονίας (Βέλγιο), ΚΚ Βολιβίας, Ιρακινό ΚΚ, Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μεξικού, ΚΚ Νεπάλ (Ενοποιημένο Μαρξιστικό Λενινιστικό), ΚΚ Ουρουγουάης, Φιλιππινέζικο ΚΚ - 1930.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να πάρουν τα πόδια μας φωτιά!

Μετά το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας, πρώτη Κομματική Οργάνωση αναδείχτηκε η ΚΟ Εξωτερικού

Αποφασιστικό βήμα για μια ακόμα καλύτερη συνέχεια ήταν το κλείσιμο της πρώτης εβδομάδας της Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ για τους μήνες Δεκέμβρη 2011 - Γενάρη 2012. Παρά τις δοσμένες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, ο στόχος για κάλυψη του 20% του πανελλαδικού πλάνου πιάστηκε, καθώς το ποσοστό της πρώτης μέρας έφτασε στο 21,88%. Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, τα πόδια των μελών, οπαδών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πρέπει να πάρουν κυριολεκτικά φωτιά.

Η περίοδος των γιορτών προσφέρεται για πλατιά οικονομική δουλειά, για επαφή με φίλους και συγγενείς, που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν από το υστέρημά τους στο ΚΚΕ, ακουμπούν στο Κόμμα και κατανοούν την ανάγκη να θωρακιστεί οικονομικά, να ισχυροποιηθεί και θα θωρακιστεί πολιτικά. Το κουπόνι πρέπει μόνιμα να βρίσκεται στην τσέπη, σε κάθε εξόρμηση για τις εργατικές λαϊκές μάχες του επόμενου διαστήματος. Να προτείνουμε θαρρετά σε κάθε εργαζόμενο και λαϊκό άνθρωπο να δώσει έστω και ένα ευρώ για το Κόμμα, ακόμα και αν δε συμφωνεί πολιτικά σε όλα με το ΚΚΕ. Το αυξημένο κύρος του Κόμματος στο λαό είναι εχέγγυο για την ενίσχυσή του, και αυτό δείχνει η έως τώρα εμπειρία από το άνοιγμα των Οργανώσεων στο χώρο τους.

Μέχρι στιγμής, πρώτη Κομματική Οργάνωση στην κάλυψη του πλάνου είναι η ΚΟ Εξωτερικού, που έχει καλύψει το 41,80%. Ακολουθεί η ΚΟ Αιγαίου που έχει καλύψει το 37,37%. Η κάλυψη των πλάνων των υπόλοιπων Κομματικών Οργανώσεων έχει ως εξής: ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας 24,10%, ΚΟ Πελοποννήσου 23,80%, ΚΟ Κρήτης 23,25%, ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης 21,90%, ΚΟ Αττικής 21,02%, ΚΟ Βορειοδυτικής Ελλάδας 18,81%, ΚΟ Θεσσαλίας 17,83%, ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας 15,50% και ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας 15,18%. Η ΚΝΕ έχει καλύψει το 25,01% του πλάνου της, ενώ η ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» το 20,52% και η ΚΟΒ «902» το 10%.

Εκτιμώντας τη θετική πείρα των Κομματικών Οργανώσεων και τη συμβολή της άμιλλας στην υπερκάλυψη των πλάνων στις προηγούμενες Οικονομικές Εξορμήσεις, η Γραμματεία της ΚΕ αποφάσισε και φέτος να υπάρχει άμιλλα και να απονεμηθούν τα εξής βραβεία:

  • Στην 1η Κομματική Οργάνωση: Η σημαία του Κόμματος και πίνακας ζωγραφικής από το αρχείο του Κόμματος.
  • Στην 2η Κομματική Οργάνωση: Πλακέτα της ΚΕ και πίνακας ζωγραφικής από το αρχείο του Κόμματος.
  • Στην 3η Κομματική Οργάνωση: Πλακέτα του ΚΚΕ.

Επίσης, οι τρεις πρώτες ΚΟ θα συγκροτήσουν αντιπροσωπεία 50 πρωτοπόρων συντρόφων στην Οικονομική Εξόρμηση που θα επισκεφθούν με ευθύνη της ΚΕ την περιοχή των Πρεσπών, το Νοσοκομείο του ΔΣΕ στο Βροντερό και τη σπηλιά του Νίκου Ζαχαριάδη στην Πύλη.

Ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στο Μενίδι

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση του Κόμματος στο Μενίδι, αύριο Δευτέρα 12 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. (αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, οδός Φιλαδέλφειας 87).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org