ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η υποβάθμιση οδηγεί στην εμπορική εκμετάλλευση

Στην μοίρα τους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της εμπορευματοποίησής τους έχουν αφεθεί οι αθλητικές εγκαταστάσεις στη Λάρισα (φωτ. από το δημοτικό κολυμβητήριο)

ICON

Στην μοίρα τους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της εμπορευματοποίησής τους έχουν αφεθεί οι αθλητικές εγκαταστάσεις στη Λάρισα (φωτ. από το δημοτικό κολυμβητήριο)
Σε κατάσταση υπολειτουργίας βρίσκεται το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Λάρισας (ΕΑΚΛ), ως αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης, έως και 50%, της τακτικής επιχορήγησης. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί, όπως του φυσικού αερίου που διακόπηκε πριν λίγο καιρό και του ρεύματος, το οποίο υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κοπεί τις επόμενες μέρες, η κατάργηση της καθαριότητας, το κλείσιμο αιθουσών, η έλλειψη προσωπικού - λειτουργεί με 11 υπαλλήλους, αντί για 50 τουλάχιστον - ενώ, ταυτόχρονα, έχει επιβληθεί χαράτσι από τη διοίκησή σε αθλητικά σωματεία και αθλούμενους, είναι ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες που δείχνουν την πορεία συνεχούς υποβάθμισης του ΕΑΚΛ.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, τονίζει ότι «δείχνουν την πορεία και την τύχη που επιφυλάσσουν κυβερνώντες και διοικούντες του ΕΑΚ Λάρισας στις λαϊκές οικογένειες και το δικαίωμά τους στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό», σημειώνοντας πως «αποσκοπούν όμως και στο να τρομοκρατήσουν και να εξαναγκάσουν το λαό να δεχτεί να πληρώσει αυτός για τη λειτουργία τους με την επιβολή χαρατσιών». Υπογραμμίζει δε πως, το ότι σήμερα το ΕΑΚ Λάρισας υπολειτουργεί με αποτέλεσμα να αφήνουν πεδία επιχειρηματικής δράσης (ιδιωτικά γήπεδα 5Χ5, κολυμβητήρια, κ.τ.λ.) οφείλεται στην πολιτική της λιτότητας και της εμπορευματοποίησης που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. «Δεν οφείλεται συνεχίζει - στη λάθος διαχείριση, όπως διατείνονται παραπλανητικά οι κυβερνώντες, αλλά αποτελεί μέρος της στρατηγικής του κεφαλαίου, για αξιοποίηση κάθε τομέα προς όφελός του και για το ξεπέρασμα της κρίσης τους».

Και επισημαίνει: «Στον ίδιο ντορό χρόνια τώρα και οι Δημοτικές Αρχές της πόλης (Τζανακούλης - Καφφές) όπου έβαλαν πλάτη για να περάσουν την ανταποδοτικότητα για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και τη συμμετοχή στα διάφορα αθλητικά προγράμματα - ακαδημίες. Η θέση της Δημοτικής Αρχής σήμερα να περάσουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του ΕΑΚ στο Δήμο ή την Περιφέρεια όχι μόνο δε θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα το επιδεινώσει ακόμη περισσότερο, φορτώνοντας ένα ακόμη χαράτσι στο λαό της πόλης.

Στον αντίποδα, μια σειρά από διευκολύνσεις και επιδοτήσεις απολαμβάνουν οι ΠΑΕ και ΚΑΕ. Το 2008 χαρίστηκε από τη ΓΓΑ με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής (ΝΔ), του κ. Σάπκα (ΠΑΣΟΚ) και τις παλινωδίες του κ. Καλογιάννη (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), έκταση 143,5 στρ. στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΛ για κατασκευή γηπέδου - μαγαζιού, με τη γνωστή κατάληξη (απλήρωτοι υπάλληλοι, φέσια σε μικροεργολάβους, απειλή για λουκέτο κ.τ.λ.), ενώ τα τελευταία δύο χρόνια μοιράστηκαν πάνω από 30 εκ. ευρώ σε ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκα και άλλα τόσα προγραμματίζουν να μοιράσουνε τα επόμενα δύο μέσω του ΟΠΑΠ.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αντιπαλέψουν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που καταργεί το δικαίωμα στη δωρεάν άσκηση και άθληση για όλους. Δεν ευθύνεται ο λαός για την κρίση τους, επομένως, δεν πρέπει να δεχτεί να την πληρώσει για να ξελασπώσει η πλουτοκρατία. Οι λαϊκές οικογένειες έχουν χρέος να απειθαρχήσουν σ' αυτήν την πολιτική που υποβαθμίζει το δικαίωμά τους στη Φυσική Αγωγή και τον αθλητισμό και όχι μόνο να αρνηθούν το χαράτσι που επιβάλλει η διοίκηση του ΕΑΚ, αλλά να διεκδικήσουν σύγχρονες και ανοιχτές για όλους δωρεάν αθλητικές υποδομές. Το δρόμο της αντίστασης στο μέτρο αυτό πρέπει να ακολουθήσουν και οι διοικήσεις των αθλητικών σωματείων και όχι να βάζουνε πλάτη για να εισπραχθεί το χαράτσι σε βάρος αθλούμενων και νεολαίας. Κανένας παράγοντας σωματείου, αθλητές, εργαζόμενοι του χώρου, γονείς κ.τ.λ. δεν πρέπει να ανεχθεί να του φορτώσουν ένα ακόμη «χαράτσι» στις πλάτες του. Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα για την κρίση τους, επομένως δεν πρέπει να την πληρώσουν».

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση, η Επιτροπή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ τονίζει: «Σήμερα όσο ποτέ γίνεται αναγκαιότητα η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ από την καπιταλιστική κρίση με Λαϊκή Εξουσία - Οικονομία. Οπου η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός ενταγμένα στον πανεθνικό σχεδιασμό θα εξασφαλίζονται δωρεάν για όλο το λαό μέσω ενός Ενιαίου Δημόσιου φορέα που θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού, της οργάνωσης και της υλοποίησης του προγράμματος άσκησης και άθλησης, καθώς και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Είναι αναγκαίο σήμερα οι ριζοσπαστικές δυνάμεις στον αθλητισμό με βάση την κοινωνική αφετηρία και τη δράση τους στο κίνημα, να συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις, οργανώνοντας την πάλη από τα κάτω, με συνελεύσεις σε μεγάλους αθλητικούς χώρους, με τις λαϊκές επιτροπές σε κάθε συνοικία, για δωρεάν σωματική άθληση και άσκηση, για αθλητικές υποδομές στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι προς όφελος του κεφαλαίου. Να συστρατευθούν στο δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική και να εντάξουν την πάλη τους στην προοπτική για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης αυτόν της Λαϊκής Εξουσίας - Οικονομίας.

Να απαιτήσουν:

  • Γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των ΕΑΚ.
  • Αμεσες και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΑΚ.
  • Να καταργηθεί το «χαράτσι» σε αθλούμενους και αθλητικά σωματεία (π.χ. Κολυμβητήριο) για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Κανένας χορηγός και ιδιώτης μέσα στους αθλητικούς χώρους.
  • Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης Αθλητικών Εγκαταστάσεων, όπου θα έχει την ευθύνη της επίβλεψης, της σχεδίασης και της υλοποίησης τέτοιων έργων.
  • Δήμευση με κρατικά κονδύλια ελεύθερων χώρων για κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων προς τα σωματεία και τις αθλητικές ομοσπονδίες, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
  • Σωματική άσκηση δωρεάν με σύγχρονες υποδομές για όλους».
Ερώτηση του ΚΚΕ

Την άμεση απόδοση της τακτικής επιχορήγησης και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό στο ΕΑΚ Λάρισας, ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Απ. Νάνος. Συγκεκριμένα, ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει για:

1. Τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Λάρισας και την άμεση απόδοση της τακτικής επιχορήγησης στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Για τη στελέχωση της υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εγκαταστάσεων.

3. Για την εξασφάλιση του δικαιώματος του λαού για δωρεάν Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό για όλους.


Ε. ΤΖΗΚΑ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ