ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ»
Αμεση ... πρόσβαση των επιχειρηματικών ομίλων σε ΑμεΑ - «πελάτες»

Για «πρόοδο στην εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία» έκανε λόγο χθες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, σε συζήτηση με τον ...μόνιμο συνομιλητή της κυβέρνησης, την ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Η συνάντησή τους έγινε με αφορμή νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τις «απαιτήσεις προσβασιμότητας και υπηρεσιών» και για μια ακόμα φορά περίσσεψε η υποκρισία, αφού σταθερό κριτήριο της κυβέρνησης, με την πολύτιμη στήριξη της ηγεσίας της ΕΣΑμεΑ, είναι οι μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται και σε αυτό το πεδίο, συνθλίβοντας τη ζωή χιλιάδων λαϊκών οικογενειών με ανάπηρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους συνδικαλιστές που εκπροσωπούν την πλειοψηφία της διοίκησης στην ΕΣΑμεΑ αναγνωρίστηκαν «θετικές δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όπως είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (σ.σ. το οποίο, θυμίζουμε, στοχεύει στο κλείσιμο ακόμα και των ελάχιστων δημόσιων κλειστών δομών ΑμεΑ που έχουν απομείνει στην Αττική), η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού ατόμων με αναπηρία (σ.σ. αφορά μόνο 1.000 από τους 500.000 βαριά ανάπηρους στη χώρα), η Κάρτα Αναπηρίας (σ.σ. επιβάλλει νέους κόφτες σε επιδόματα και συντάξεις) και άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».

«Θέλω να τα ξανασυζητάμε, για να σιγουρευόμαστε ότι αυτά στα οποία συμφωνούμε και δεσμευόμαστε υλοποιούνται εντός των χρονοδιαγραμμάτων τα οποία έχουμε θέσει», είπε ο πρωθυπουργός, εισπράττοντας την «ικανοποίηση και στο θεσμικό και στο συμβολικό και στο καθαρά πολιτικό επίπεδο» της ΕΣΑΜΕΑ.

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το νομοσχέδιο, από την ίδια την αιτιολογική έκθεση και τους πολιτικούς στόχους της Οδηγίας η «προσβασιμότητα» σε υπηρεσίες και προϊόντα για τα ΑμεΑ αντιμετωπίζεται ως «ευκαιρία» ώστε με ορισμένες προσαρμογές να λειτουργήσει αποτελεσματικά η «ενιαία εσωτερική αγορά», να αποκατασταθούν οι κανόνες της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων που σχετίζονται ιδιαίτερα με την παραγωγή εμπορευμάτων και υπηρεσιών για τους ανθρώπους με αναπηρίες.

Η επίκληση της εξάλειψης των εμποδίων που έχουν τα ΑμεΑ για την αξιοποίηση εμπορευμάτων και υπηρεσιών είναι ο «φερετζές» για να συγκαλυφθεί η πραγματική στόχευση. Δηλαδή τα άτομα αυτά (ΑμεΑ και ηλικιωμένοι) θα αποτελούν μια αγορά 120 εκατομμυρίων, που για να αξιοποιηθεί από τη βιομηχανία όσον αφορά τις ιδιαίτερες - πρόσθετες ανάγκες τους απαιτούνται μέτρα προσαρμογής προκειμένου τα εμπορεύματα να μπορούν να διεισδύσουν απρόσκοπτα σε αυτήν την αγορά.

Εντοπίζουν ότι με τις υπάρχουσες διαφορές που υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο, στους κανόνες κ.λπ. από κράτος σε κράτος, δημιουργείται υψηλότερο κόστος στους μονοπωλιακούς ομίλους, τους εμποδίζει να επωφεληθούν από το «δυναμικό της εσωτερικής αγοράς», στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός, παρεμποδίζεται η «οικονομική μεγέθυνση».

Με άλλα λόγια, η ευρωενωσιακή Οδηγία προφανώς και δεν αποσκοπεί στη δωρεάν εξασφάλιση παροχής των αναγκαίων προϊόντων και υπηρεσιών για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών των ΑμεΑ, αλλά στο πώς τα εμπορεύματα των ομίλων θα έχουν «εύκολη πρόσβαση» στους «πελάτες» ΑμεΑ. Στο πώς οι μεγάλοι όμιλοι θα βάλουν «πόδι» και στο αγοραστικό κοινό των ΑμεΑ, πουλώντας τα «προσαρμοσμένα προϊόντα» τους με μεγαλύτερη ευκολία.

Και, όπως καταγγέλλουν τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες, όσο η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τις «θετικές δράσεις» και συζητά τα σχετικά «χρονοδιαγράμματα», το 95% των ικανών για εργασία αναπήρων δεν έχουν «πρόσβαση» στο δικαίωμα για δουλειά, χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες στερούνται την «πρόσβαση» σε δωρεάν Υγεία και Παιδεία, χιλιάδες οικογένειες ΑμεΑ ζουν με επιδόματα και συντάξεις φτώχειας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Βγήκε πιο δυνατή απ' το εκλογοαπολογιστικό της Συνέδριο

Νέα καθήκοντα γεννά η αυξημένη συμμετοχή αγροτών και συλλόγων στις διαδικασίες

Με την εκλογή του νέου 13μελούς Διοικητικού της Συμβουλίου, όπως και τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής, ολοκληρώθηκε το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), μετά τις αρχαιρεσίες που προηγήθηκαν στους Αγροτικούς Συλλόγους του νομού.

Ηταν η κορύφωση της όλης διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, με συνελεύσεις στα χωριά, εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων και αντιπροσώπων στους ΑΣ. Η συμμετοχή των βιοπαλαιστών αγροτών αυξήθηκε κατά 25%, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές πριν τρία χρόνια, ενώ την Ομοσπονδία ενίσχυσαν και νέοι Σύλλογοι (από πυρόπληκτες περιοχές και τη βόρεια Ηλεία) φτάνοντας τους 17 (από 12).

Τόσο από τη συμμετοχή και αύξηση αγροτών και συλλόγων στις διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν, όσο και όλων των αγωνιστικών δράσεων της ΟΑΣΗ όλο το προηγούμενο διάστημα, αναδείχθηκε ταυτόχρονα η θέληση των βιοπαλαιστών αγροτών για ενίσχυση του κινήματός τους.

«Εκφράστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του αγροτικού κινήματος, περαιτέρω οργάνωσής του ώστε να εκφράζει αγρότες από τα περισσότερα χωριά και περιοχές του νομού αλλά και διεκδίκησης εκείνων των αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σημερινές αυξημένες ανάγκες», αναφέρει το νεοεκλεγέν ΔΣ, που αναλαμβάνει αυξημένα καθήκοντα, έχοντας νέες δυνατότητες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Αποφασίστηκε η συνέχιση των δυναμικών κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας σε συμπόρευση με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων». Παράλληλα η ΟΑΣΗ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί:

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, μείωση του κόστους παραγωγής, επιδότηση ζωοτροφών και κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας, εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, των πλημμυρών και των παγετώνων, λύση στα τεράστια προβλήματα με τα ΤΟΕΒ.

«Το νέο ΔΣ που εκλέχτηκε αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη να φέρει σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο τις αποφάσεις αυτές. Στόχος είναι η οργάνωση του αγώνα σε ακόμα καλύτερες βάσεις σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που όπως φάνηκε και από τις φετινές κινητοποιήσεις, μπορεί να βάλει εμπόδια και να μετρήσει νίκες απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων και των μονοπωλίων», τονίζεται, ενώ στη Διοίκηση, αλφαβητικά, εκλέχτηκαν οι: Νίκος Αγάλος, Αγγελος Αγγελόπουλος, Νίκος Βασιλόπουλος, Θανάσης Βομπίρης, Χρήστος Γιαννόπουλος, Βασίλης Κατσαριώτης, Θοδωρής Κοτσώνης, Διονύσης Κουρλός, Σωτήρης Μητσόπουλος, Μαρίνος Μιχαλόπουλος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Διονύσης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Χρέπας και στην Ελεγκτική Επιτροπή οι Γιώργος Βασιλόπουλος, Κώστας Σπυρόπουλος και Δημήτρης Φραγκανδρέας.

ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
Νεκρός δασεργάτης στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια

Εργατικό δυστύχημα με νεκρό 39χρονο δασεργάτη σημειώθηκε χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια εργασιών απομάκρυνσης καμένων δέντρων στην περιοχή Λίμνη στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια.

Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια «του φίλου και συνάδελφου Μανώλη, που "έφυγε" τόσο άδικα από τη ζωή εν ώρα εργασίας, παλεύοντας για το μεροκάματο» εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Ευβοίας.

Ο 39χρονος δούλευε στο έργο που έχει αναλάβει ο Δασικός Συνεταιρισμός Λίμνης με εργολαβία από το Δασαρχείο και έχει να κάνει με την κοπή και απομάκρυνση καμένων δέντρων από το πευκοδάσος κοντά στο χωριό Ρετσινόλακος. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στην προσπάθειά του να απομακρύνει με τρακτέρ έναν κομμένο κορμό δέντρου, το όχημα ανατράπηκε και τον καταπλάκωσε, προκαλώντας του θανάσιμο τραυματισμό.

Οπως αναφέρουν συνάδελφοί του, ο 39χρονος ήταν ένας ιδιαίτερα έμπειρος υλοτόμος, που από μικρό παιδί δούλευε στο δάσος. Στην περσινή καταστροφική πυρκαγιά κάηκαν οι ελιές που διατηρούσε στην περιοχή και η εργασία στο δάσος αποτελούσε γι' αυτόν τη μοναδική πηγή εισοδήματος.

Το νέο εργατικό δυστύχημα έρχεται να αναδείξει την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας, που γίνεται όλο και πιο έντονη σε κάθε χώρο δουλειάς, καθώς και τους συνεχείς και σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δασεργάτες και ρετσινάδες που εργάζονται στην απομάκρυνση των καμένων δέντρων και στην αποκατάσταση του δάσους στη Βόρεια Εύβοια.

Αναδεικνύει όμως και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που έχει αφήσει τον λαό της περιοχής να αγωνίζεται μόνος του για να επιβιώσει πάνω σε καμένη γη, χωρίς αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, χωρίς μέτρα προστασίας για τη ζωή του, με διαλυμένα Κέντρα Υγείας, χωρίς ασθενοφόρα, με άθλιο οδικό δίκτυο, ενώ την ίδια στιγμή προωθεί τα σχέδια ανασυγκρότησης για τη μετατροπή της περιοχής σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

85 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων

Συνολικά στην Ευρώπη μέχρι τις 8 Νοέμβρη καταγράφηκαν 25.375 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, σε 45 διαφορετικές χώρες. Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 85, όλοι άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 37 έτη (16 - 62), εκ των οποίων 24 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου.

ΟΕΝΓΕ
Μήνυμα αλληλεγγύης στην φυλακισμένη πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας συμπαρίσταται στην γιατρό Sebnem Korur Fincanci, καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και πρόεδρο του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, η οποία συνελήφθη και φυλακίστηκε πριν λίγες μέρες επειδή καταδίκασε και ζήτησε να γίνει έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων του τουρκικού στρατού ενάντια στους Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ, και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή της.

Ανακοινώσεις συμπαράστασης εξέδωσαν επίσης η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, η Διεθνής Ενωση Ιατρών για την πρόληψη πυρηνικού πολέμου, ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος και το Τουρκικό Ιδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ