ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Κάτω τα χέρια από τα ... βλαστοκύτταρά μας!

Στα καπιταλιστικά αλώνια χορεύει ο χάρος κι αλέθει κορμιά στην κρεατομηχανή του κέρδους. Κι όπου μπορεί στήνει κι ένα πανηγυράκι καταστολής, στρέφοντας το βιαίως λουμπενοποιημένο προλεταριάτο εναντίον του προλεταριάτου που βγάζει το ψωμί του μουσκεμένο σε ιδρώτα κι όχι στο νέφος της χασισοφυτείας...

Την ώρα που στα ελληνικά μπαλκονοπαράθυρα πολλαπλασιάζονται σαν τις αμοιβάδες οι ψευτοελληναράδες κι οι οπαδοί του κοσμοπολίτικου «ωνασίτικου» και «μουσακά» ελληνισμού, η κοινωνία εκβιάζεται κι αιχμαλωτίζεται με επιστημονικό τρόπο και μεθόδους εκεί που δεν το βάζει ανθρώπου νους: Στη γέννα πάνω των νέων ανθρώπων! Μέσα στα μαιευτήρια! Μέσα στα άγια αίματα των γυναικών που φέρνουν το μέλλον στο φως, έρχεται ο ...χυδαίος «ιδιοκτήτης» της παγκόσμιας γενετικής εξέλιξης, της επιστήμης, και θέτει εκβιαστικά τη ζωή στην τράπεζά του. Την κλέβει. Πειραματίζεται. Βάζει αξεπέραστα οικονομικά και ηθικά διλήμματα στους γονείς. Ακούστε, διαβάστε και τρομάξτε, σύντροφοι. Για ν' αντιδράσουμε τώρα. Να επαναστατήσουμε όσο υπάρχει καιρός.

Οποια γυναίκα πάει σήμερα να γεννήσει σε ιδιωτικό (για την ώρα) μαιευτήριο, ερωτάται από το γιατρό (;) της αν επιθυμεί να διατηρηθούν βλαστοκύτταρα σε μια από τις ιδιωτικές (!) τράπεζες, ώστε να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από το παιδί για λόγους υγείας (μεταμόσχευση από καλλιεργημένα όργανα στο μέλλον, τεκνοποίηση κλπ.).

Το κόστος ανέρχεται σε 2.500-4.000 ευρώ ανά «τράπεζα» για τη διατήρηση των βλαστοκυττάρων που λαμβάνονται από τον ομφάλιο λώρο κατά τον τοκετό. Την απάντηση και τα λεφτά πρέπει να τα δώσεις πριν ανοίξει η γυναίκα τα πόδια της στην αίθουσα τοκετών ή ετοιμαστεί για καισαρική.

Μιλάμε, σύντροφοι, για εκμετάλλευση του βιολογικού υλικού του καθενός νεογέννητου, που αύριο μπορεί να το χρειαστεί για λόγους υγείας, αλλά ως την τότε πρόοδο της επιστήμης, το καταθέτει πληρώνοντας, εις χείρας επιχειρηματιών - εμπόρων - τραπεζιτών.

Το αποτρόπαιο αυτό αλισβερίσι της ταξικής αδηφαγίας που φτιάχνει μια αγορά από νομιμοποιημένους Νένγκελε, διαφημίζεται μάλιστα με καταχωρήσεις στις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Νομοθετικό πλαίσιο για τέτοια επιστήμη - επιχείρηση υποδούλωσης του ανθρώπινου ιστού δεν υπάρχει. Ενημέρωση του κοινού δεν υπάρχει. Το κέρδος χτυπάει ευθέως στη ρίζα της την ανθρώπινη ύπαρξη και ουδείς ενδιαφέρεται.

Ετσι με πιάνει προχτές ένας γνωστός μου που πρόκειται να γεννήσει η αδερφή του και μάλιστα δίδυμα. Η γυναίκα έχει ήδη άλλα δύο παιδιά. Εργαζομένων οικογένεια, βρέθηκαν μπροστά στην ...πληροφορία που τους πέρασε ο ...μαιευτήρας και το μαιευτήριο - επιχείρηση. «Τι λέτε, κυρία Κανέλλη μου», ρωτάει ο Διονύσης, «να τα δώσει ή όχι τα 2,5 χιλιάρικα ευρώ η αδερφή μου στην "τράπεζα"; Της είπαν ότι τα δίδυμα θα σωθούν αύριο ή και τα άλλα αδέρφια τους αν διατηρηθούν βλαστοκύτταρα. Το σκέφτονται. Αλλά και τα λεφτά δεν περισσεύουν με τέσσερα παιδιά...».

Ανατρίχιασα. Αρχισα να μονολογώ: «Βρε Διονύση, κι αν αύριο η ..."τράπεζα" πτωχεύσει, στο σκουπιδοτενεκέ θα τα ψάχνετε τα βλαστοκύτταρα; ΄Η θα πληρώνετε άλλη τράπεζα, φτου κι απ' την αρχή, για το ψυγείο; Κι αν κάποιος τα εμπορευτεί χωρίς να το ξέρετε; Κι αν ζητάνε νοίκι; Κι αν, κι αν... Αυτή η δουλιά είναι μόνο για λαϊκής εξουσίας κράτος και σύστημα υγείας. Ετσι ώστε το μέλλον κι η υγεία ν' ανήκει στον καθέναν και σ' όλους χωρίς κέρδη για τους νταβατζήδες της ζωής».

Προβληματίστηκε. Δεν ξέρω αν πείσθηκε. Πως αν δεν ανατραπεί η κυρίαρχη πολιτική, θα νοικιάζει τη ζωή του απ' τ' αφεντικά...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

9η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ανάγκη ο παραπέρα συντονισμός της πάλης

Οι διεθνείς αντιπροσωπείες στο Μινσκ καταθέτουν στεφάνι στο μνημείο του Λένιν
Οι διεθνείς αντιπροσωπείες στο Μινσκ καταθέτουν στεφάνι στο μνημείο του Λένιν
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 9ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με θέμα: «90ή επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης. Η επικαιρότητα και η διαχρονική αξία των ιδεών της. Οι κομμουνιστές στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού, για το σοσιαλισμό», που πραγματοποιήθηκε στις 3 - 5 Νοέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Στη Συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 72 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από 59 χώρες, ενώ το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε από πολυμελή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ επίσης συμμετείχαν οι Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ, Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και Γιώργος Ποντικός, μέλος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τις εργασίες της Συνάντησης άνοιξε η Τατιάνα Γκόλουμποβα, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λευκορωσίας, ενώ μήνυμα στη Συνάντηση απέστειλε και ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η Διεθνής Συνάντηση ενέκρινε Κοινή Ανακοίνωση για τα 90χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, στην οποία σημειώνονται η σημασία και η επικαιρότητα των μηνυμάτων του Οχτώβρη.

Οι εκπρόσωποι των ΚΚ υπέγραψαν επίσης ψηφίσματα αλληλεγγύης στην Κούβα, ενάντια στην ποινική δίωξη κατά του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας, όπως κι ενάντια στις ξένες επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διεθνούς Συνάντησης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που εκτίμησε θετικά την όλη διαδικασία και αποφάσισε η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία.

Ακόμα, οι αντιπροσωπείες απέτισαν φόρο τιμής στο μνημείο του Λένιν και αυτό της Πατριωτικής Νίκης ενάντια στο ναζισμό και επισκέφτηκαν επιχειρήσεις στη Λευκορωσία.

Επίσης, την Παρασκευή 2 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε θεωρητικοπρακτική Συνδιάσκεψη, που διοργάνωσαν η Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Λευκορωσίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας, όπου εκ μέρους της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, σχετικά με τις «ιστορικές προϋποθέσεις και το χαρακτήρα της Οχτωβριανής Επανάστασης».

Στις εκδηλώσεις στη Μόσχα για τον Κόκκινο Οκτώβρη

Οι ξένες αντιπροσωπείες μετέβησαν στη Μόσχα και συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Οχτωβριανή Επανάσταση που διοργάνωσαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ρωσίας. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και τους Μπάμπη Αγγουράκη και Ελισαίο Βαγενά, μέλη της ΚΕ, μαζί με άλλες αντιπροσωπείες των κομμάτων κατέθεσαν στεφάνι στο Μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία. Την Τετάρτη 7 Νοέμβρη, εκπρόσωποι 82 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (από το εξωτερικό και τη Ρωσία) πήραν μέρος στη μαζική πορεία που πραγματοποίησαν τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚΡΟ και άλλων πατριωτικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Στη συγκέντρωση, στην Πλατεία Πούσκιν, ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, έκανε την κεντρική ομιλία. Εκ μέρος του ΚΚΕ χαιρέτισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (αναλυτικά η ομιλία στη σελίδα 32). Χαιρέτισαν, επίσης, ο Βόιτεχ Φίλιπ, Πρόεδρος του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας), ενώ εκ μέρους του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αλφιέρο Ντελιπέδρο.

Χτες, ολοκληρώθηκε το διήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργάνωσαν στη Μόσχα μαρξιστές επιστήμονες σχετικά με την πάλη των λαών των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών ενάντια στον καπιταλισμό για το σοσιαλισμό, την προοπτική επανένωσής τους. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Ελισαίος Βαγενάς που με την παρέμβασή του αναφέρθηκε στην εμπειρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της πάλης του Κόμματος ενάντια σε αυτήν την ιμπεριαλιστική ένωση, για την προοπτική της συνεργασίας των χωρών στη βάση του σοσιαλισμού.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΑΡΧΕΙΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Εκθεση και εκδηλώσεις για την 34η επέτειο του Πολυτεχνείου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 34 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στο Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης», σήμερα Κυριακή, σε συνεργασία με εργατικές οργανώσεις της ΚΝΕ πραγματοποιείται συζήτηση με θέμα: «Η δράση του ΚΚΕ στην παρανομία και η συμβολή του στην ανάπτυξη των εργατικών αγώνων», με ομιλητές τον Σήφη Κωτσαντή, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και τη Λόλα Ζαζοπούλου, στέλεχος της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ.

Η είσοδος στην εκδήλωση, λόγω του περιορισμένου χώρου γίνεται αυστηρά με προσκλήσεις. Η έκθεση, όμως, του αντιδικτατορικού υλικού θα είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο, το διάστημα 12 - 16 Νοέμβρη, 9 π.μ. - 5 μ.μ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης και του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης και του ΚΚΕ, αφιερωμένη στη νεολαία, την Κυριακή 18 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί βίντεο που επιμελήθηκε η Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ για τα 90 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης, θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας, ενώ θα υπάρξει και μουσικό αφιέρωμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ