ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα ατυχήματα «θερίζουν» στα τεχνικά έργα

Δύο νεκροί και 9 τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα της κατάρρευσης υπο κατασκευή γέφυρας στο Μαρκόπουλο
Δύο νεκροί και 9 τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα της κατάρρευσης υπο κατασκευή γέφυρας στο Μαρκόπουλο
Τα εργατικά ατυχήματα στα τεχνικά έργα κατέχουν την πρώτη θέση στο σύνολο των θανατηφόρων, που σημειώθηκαν το 1999 στην Ελλάδα, με ποσοστό 52%, και το 26% του συνόλου των ατυχημάτων που κατέγραψε τον ίδιο χρόνο το ΙΚΑ. Μάλιστα, το 63% του συνόλου των ατυχημάτων στα τεχνικά έργα έχουν ουσιαστικά «προδιαγραφεί» πριν από την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας στο εργοτάξιο, καθώς συνδέονται με εσφαλμένες επιλογές ή παραλείψεις των μελετών, έλλειψη οργάνωσης για την υγιεινή και ασφάλεια και κακό προγραμματισμό των εργασιών.

Κι όλα αυτά όταν στη χώρα μας το νομοθετικό πλέγμα, το οποίο αφορά στην υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας απαρτίζεται από 140 περίπου νόμους, Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, που, όμως, είτε δεν εφαρμόζονται καθόλου, είτε εφαρμόζονται «εικονικά» - για τα «μάτια του κόσμου», δηλαδή - ενώ παράλληλα οι έλεγχοι για την εφαρμογή τους είναι ανύπαρκτοι.

Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι ο βαθμός εργασιακού κινδύνου αυξάνεται όσο στενεύουν τα χρονοδιαγράμματα των έργων, πληθαίνουν οι κίνδυνοι να υπάρξει εκατόμβη θυμάτων από εργατικά ατυχήματα τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, καθώς θα εκτελείται ένας τεράστιος όγκος έργων (ολυμπιακά έργα, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ κλπ.) μέσα σε ασφυκτικά πλαίσια εξαιτίας των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί!

Ολα αυτά τα στοιχεία προέκυψαν από χτεσινή ημερίδα, που διοργάνωσε το ΤΕΕ με θέμα: «Εφαρμογή των θεσμών για την πρόληψη του εργασιακού κινδύνου στην Ελλάδα - Εξελίξεις και προοπτικές».

Κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, δήλωσε ότι «τα εργατικά ατυχήματα είναι το αποτέλεσμα της ανεπαρκούς οργάνωσης της πρόληψης ή της μη τήρησης των προβλέψεων της νομοθεσίας», ξεχνώντας βέβαια να αναφέρει και την εντατικοποίηση που επιβάλλεται από τους εργοδότες. Αντί λοιπόν να εξαγγείλει ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό της εργοδοτικής ασυδοσίας, ζήτησε τον «εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού μας συστήματος ώστε να αναλάβει πρωτοβουλία στο δραστικό περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων και να πάψει πια να επωμίζεται παθητικά μόνο το κόστος τους», υπονοώντας προφανώς περικοπές των δικαιωμάτων των εργαζομένων! Δηλαδή να την πληρώσουν τα ίδια τα... θύματα! Παράλληλα, εξήγγειλε εντός των επόμενων ημερών την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πρόσληψη 323 ατόμων, που θα στελεχώσουν το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Από άλλους εισηγητές της ημερίδας ακούστηκαν τα εξής:

  • Περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται μόνο από το ΙΚΑ πρόωρα κάθε χρόνο για λόγους υγείας, ενώ το κόστος των επαγγελματικών ασθενειών μόνο για το ΙΚΑ υπολογίζεται σε 350 δισ. δρχ. το χρόνο και σε άλλα 50 δισ. δρχ. για τα εργατικά ατυχήματα.
  • Για χιλιάδες επιχειρήσεις, παρόλο που από την 1η Γενάρη 1996 απαιτείται ορισμός τεχνικού συμβούλου, οι εργοδότες παραμένουν... ανυποψίαστοι.
  • Στις δημόσιες υπηρεσίες, πλην εξαιρέσεων, δεν έχει γίνει ούτε η τυπική ανάθεση καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας και ιατρού εργασίας.
  • Στα δημόσια τεχνικά έργα σημειώνεται υστέρηση στη σύνταξη των Σχεδίων Ασφάλειας και Υγιεινής από τη φάση της μελέτης του έργου. Και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και της εντατικοποίησης των ρυθμών παραγωγής των τεχνικών έργων, εάν δε ληφθούν μέτρα άμεσης απόδοσης, θα πρέπει να αναμένουμε δραματική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΛΠΑΠ
Καταγγέλλουν τη διοίκηση για κλίμα τρομοκρατίας

Για κατάχρηση εξουσίας και κλίμα τρομοκρατίας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι τη διοίκηση ΗΛΠΑΠ και ζητούν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, του προέδρου της Βουλής, των πολιτικών κομμάτων, της ΓΣΕΕ, αλλά και του εισαγγελέα, για να βάλουν «φρένο» στις απροκάλυπτες, προκλητικές και έξω από κάθε νομιμότητα ενέργειες της διοίκησης, που βλάπτουν τα συμφέροντα της επιχείρησης, του κοινωνικού συνόλου και των εργαζομένων.

Οπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, από τα τελευταία «κατορθώματα» της διοίκησης ΗΛΠΑΠ είναι το γεγονός ότι για να βοηθήσει την παρουσία της κυβερνητικής παράταξης ΠΑΣΚΕ στην τελευταία γενική συνέλευση του κλάδου, αναστάτωσε τις βάρδιες και κυρίως διέκοψε αυθαίρετα από την κυκλοφορία πολλά τρόλεϊ, αδιαφορώντας για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Η ειρωνεία είναι ότι ακριβώς την... εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού επικαλείται υποκριτικά η διοίκηση κάθε φορά που στέλνει στα δικαστήρια τους εργαζόμενους, όταν εξαγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις, υπερασπιζόμενοι κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών!

Οι εκπρόσωποι της Ενωσης ζητούν την άμεση παρέμβασή τους, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια «επαίσχυντα» φαινόμενα, τα οποία συνιστούν απροκάλυπτη παρέμβαση στις συνδικαλιστικές διαδικασίες και αμαυρώνουν την εικόνα της επιχείρησης απέναντι στο επιβατικό κοινό.

Αλλο ένα, επίσης, πρόσφατο «κατόρθωμα» της διοίκησης ΗΛΠΑΠ, είναι η διπλή πρόσκληση σε απολογία της υπαλλήλου Καν. Καζακοπούλου, με απώτερο σκοπό την τρομοκράτηση της ίδιας, αλλά και όποιων άλλων υπαλλήλων τολμούν να ξεσκεπάζουν τα «κακώς κείμενα» στην επιχείρηση. Επί της ουσίας, το πρώτο... παράπτωμα της υπαλλήλου είναι ότι τόλμησε να συζητήσει με συναδέλφους της για το όργιο υπερωριών διευθυντικών στελεχών, την ώρα που οι εργαζόμενοι «ξεζουμίζονται»! Για τη συζήτηση, μάλιστα, αυτή, όπως καταγγέλλει εγγράφως η ίδια, δέχτηκε «χυδαία επίθεση από το νέο διευθυντή κίνησης κ.Καζαντζίδη». Το δεύτερο... παράπτωμα, είναι ότι διακινώντας συνδικαλιστική ανακοίνωση μαζί με άλλους συναδέλφους της... προκάλεσε αναστάτωση στο προσωπικό και... δημιούργησε προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης!

Στις έγγραφες αναφορές - καταγγελίες της η Καν. Καζακοπούλου προς όλους τους αρμόδιους, επισημαίνει ότι όλες αυτές οι μεθοδεύσεις αποκαλύπτουν και αποδεικνύουν το πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας και φίμωσης, εναντίον όσων έχουν «έντονη μη επιθυμητή συνδικαλιστική δράση», βγάζουν στην επιφάνεια τα «κακώς κείμενα» και αντιδρούν στην πολιτική υποτέλειας και λιτότητας. Τέλος, για να προστατεύσει τα δικαιώματά της και την εργασιακή της σχέση (26 χρόνια υπάλληλος), διαβίβασε στον Εισαγγελέα πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Διαπραγματεύσεις για τα ραδιοτηλεοπτικά

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των στελεχών της «Αθήνα 2004» και της εταιρίας ISB του εκλεκτού της ΔΟΕ Μανόλο Ρομέρο, που έχει επιλεγεί από την Οργανωτική Επιτροπή, ως προτεινόμενη να αναλάβει την οργάνωση της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προϋπολογισμού πάνω από 120 δισ. δρχ.

Οι δύο πλευρές εξετάζουν, από την περασμένη Πέμπτη, τους όρους του συμβολαίου. Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο Μ. Ρομέρο εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις «να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό». Δεν ανέφερε λεπτομέρειες του προτεινόμενου συμβολαίου και πρόσθεσε πως εκτός από το οικονομικό μέρος της συμφωνίας «όλο το συμβόλαιο είναι σε διαπραγματεύσεις». Ο Μ. Ρομέρο που αναχωρεί από την Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, είπε πως θα έρθει ξανά στην Αθήνα «όποτε η "Αθήνα 2004" το επιθυμεί». Πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο την επόμενη βδομάδα να συνταχθεί η σύνοψη του συμβολαίου, σε περίπτωση - όπως δήλωσε - που η Οργανωτική Επιτροπή επιθυμεί να συνεδριάσει.

Οσον αφορά τη συνεργασία του με την ΕΡΤ, ο Μ. Ρομέρο δήλωσε ότι «η ΕΡΤ δεν είναι μόνο η εθνική τηλεόραση αλλά έχει και τα τηλεοπτικά δικαιώματα (σ.σ. ως μέλος της Γιουροβίζιον), είναι ο προτιμώμενός μας προμηθευτής και ελπίζουμε ότι θα συνεισφέρουμε να γίνει μια καλή παρουσίαση των Αγώνων της Αθήνας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΔΙΕ
ΟΧΙ σε ιδιώτες ο ιππόδρομος

Να μείνει στον έλεγχο του κράτους ο ιππόδρομος ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), με αφορμή το διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την παραχώρηση σε ιδιώτες του ιπποδρομιακού στοιχήματος, την κατασκευή δύο ιπποδρόμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο και του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου στο Φάληρο.

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι ο ιππόδρομος πρέπει να μείνει υπό κρατικό έλεγχο, γιατί μόνο το κράτος εγγυάται την αξιοπιστία στη διεξαγωγή του ιπποδρομιακού στοιχήματος, τα έσοδα του ΟΔΙΕ διατίθενται εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Πολιτισμού για τις ανάγκες του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, το υπουργείο Οικονομικών εισπράττει περίπου 4 δισ. δρχ. κάθε χρόνο, δίνει εργασία και εισόδημα σε χιλιάδες εργαζόμενους (μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι, προπονητές, αναβάτες, πράκτορες, σταβλίτες κλπ.).

Τέλος, σημειώνει ότι «σχετικά με τις πιέσεις που ασκούν οι συμμετέχοντες όμιλοι για παραπέρα παραχωρήσεις τούς γνωρίζουμε ότι θα μας βρουν απέναντί τους».

Στάση εργασίας

Σε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) κατέρχονται την ερχόμενη Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην κίνηση των τρόλεϊ.

Την απόφαση αυτή πήρε το ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, με αίτημα την υπογραγή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2000. Στο εξώδικο που απέστειλαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης προς τους συναρμόδιους υπουργούς Μεταφορών - Επικοινωνιών και Εργασίας και τη διοίκηση ΗΛΠΑΠ, επισημαίνουν ότι ο συνεχής και επίμονος διάλογος από τον περασμένο Μάη απέβη άκαρπος με ευθύνη της διοίκησης, η οποία τηρεί παρελκυστική τακτική στην υπογραφή ΣΣΕ.

Ολομέλεια Πανεπιστημονικής Μηχανικών

Tην ερχόμενη Δευτέρα 13 Νοέμβρη η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών συγκαλεί Ολομέλεια με θέμα τις εκλογές στο ΤΕΕ, που θα πραγματοποιηθούν στις 26 του μήνα.

Η Ολομέλεια θα γίνει στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (Καραγ. Σερβίας 4, 5ος όροφος).

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών ο φάκελος Λιάσκα

Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι. Σακελλάκο διαβίβασε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος το φάκελο με τα έγγραφα των διαγωνισμών του «Αθήνα 2004» για την πρόσληψη των τεχνικών συμβούλων του Οργανισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο φάκελοw για την «Αθήνα 2004» είχε παραδώσει προχτές ο πρόεδρος του ΤΤΕ Κ. Λιάσκας, με την παράκληση να παραγγείλει έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ήταν σύννομος ή όχι ο διαγωνισμός.

Πάντως, ο Π. Δημόπουλος απλώς διαβίβασε τον φάκελο με τα στοιχεία, χωρίς να παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση. Το αν θα διενεργηθεί έρευνα ή ο φάκελος θα πάει στο αρχείο, επαφίεται στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ο οποίος προηγούμενα θα μελετήσει τα στοιχεία που του παραδόθηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ