ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Στον αέρα» οι ανασφάλιστοι ασθενείς για να μη «ζημιωθούν» τα κοράκια της ιδιωτικής Υγείας!
  • Απαράδεκτο «εμπιστευτικό» έγγραφο του ΕΚΑΒ προς τα νοσοκομεία ξεγυμνώνει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία και τις άθλιες συμφωνίες της με τους κλινικάρχες
  • Επιβεβαιώνεται η ανάγκη πραγματικής επίταξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας

Μέσα από ένα «εμπιστευτικό - επείγον» έγγραφο του ΕΚΑΒ προς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ειδικά για τους ανασφάλιστους ασθενείς, αλλά και η εγκληματική συμφωνία που έχει κάνει με τους επιχειρηματίες της Υγείας, «μπουκώνοντάς» τους και μέσα στην πανδημία με αγορά υπηρεσιών, με χρήμα από τα ασφαλιστικά ταμεία, αντί να προχωρήσει σε άμεση και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.

Συγκεκριμένα, το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΚΑΒ, με έγγραφο που έστειλε χτες στις διοικήσεις των νοσοκομείων, ενημερώνει ότι θα διακομίζει σε ιδιωτικές κλινικές μόνο ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «μετά από την επείγουσα ανάγκη που προέκυψε, λόγω της αύξησης των περιστατικών κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιούνται διακομιδές περιστατικών που είναι ανασφάλιστα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Θα διακομίζονται μόνο τα περιστατικά που είναι ασφαλισμένα στον ΕΟΠΥΥ».

Σημειωτέον, στη Θεσσαλονίκη προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το άδειασμα των δημόσιων νοσοκομείων από ασθενείς άλλων νοσημάτων, προκειμένου κλινικές να μετατραπούν σε κλινικές κορονοϊού. Με την απαράδεκτη συμφωνία της κυβέρνησης με τους κλινικάρχες, οι ιδιωτικές κλινικές δέχονται για νοσηλεία, είτε σε απλή κλίνη είτε σε κλίνη ΜΕΘ, μόνο ασφαλισμένους για τους οποίους θα αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα επιλέγουν αν θα στείλουν έναν ασθενή για νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική με κριτήριο όχι τη σοβαρότητα της κατάστασής του, αλλά το αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος.

Οι ανασφάλιστοι, λοιπόν, στην «καλύτερη» περίπτωση θα μένουν στις υποστελεχωμένες, συγχωνευμένες και μετακινούμενες κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων, που μένουν με ακόμη λιγότερο προσωπικό λόγω των μετακινήσεων για τις ανάγκες της πανδημίας, ή θα πρέπει με κάποιον ...μαγικό τρόπο να πληρώσουν εξολοκλήρου από την τσέπη τους για μεταφορά και νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική. Πρόκειται δηλαδή για μια έμμεση διαλογή ασθενών, με το «απόλυτο» κριτήριο... «ποιανού η τσέπη αντέχει»!

Ο «Ριζοσπάστης» αναζήτησε τους αρμόδιους προκειμένου να λάβει διευκρινίσεις σχετικά με τις νέες απαράδεκτες οδηγίες για τις διακομιδές των ασθενών. Ομως, τόσο το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας όσο και η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας δήλωσαν «αναρμόδιοι» να απαντήσουν και παρέπεμψαν για διευκρινίσεις στο παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΚΑΒ. Αλλά ούτε η επικεφαλής του ΕΚΑΒ - ΚΕΠΥ (Θεσσαλονίκης) ανταποκρίθηκε, δηλώνοντας επανειλημμένα ότι ήταν «απασχολημένη σε τηλεδιάσκεψη».

Και αυτή η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η ζωή των ασθενών μπαίνει στην επικίνδυνη ζυγαριά «κόστους - οφέλους», πάνω στην οποία στηρίζεται το σάπιο σύστημα που υπερασπίζονται όλοι οι υπέρμαχοι της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η ανάγκη της πραγματικής επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας, βάζοντας τέλος στα δωράκια προς τους επιχειρηματίες με την αγορά υπηρεσιών Υγείας. Και μιλάμε πραγματικά για πάρτι κερδών, αφού με ειδική ρύθμιση και με πρόσχημα την πανδημία, το υπουργείο Υγείας προσφέρει στις ιδιωτικές κλινικές τη δυνατότητα να αυξήσουν κατά 40% τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ λειτουργώντας με το ίδιο προσωπικό, τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2020.

Σε συνθήκες κατάρρευσης τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Για τη μετατροπή των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης σε «μιας νόσου», με τον εξοβελισμό των ασθενών άλλων παθήσεων από το δημόσιο σύστημα Υγείας, προκειμένου να «εξοικονομηθούν» προσωπικό και υποδομές για τα περιστατικά κορονοϊού, πανηγυρίζει προκλητικά η κυβέρνηση. Την ώρα που υποδομές, όπως το παλιό κτίριο του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ή του πρώην Λοιμωδών παραμένουν αναξιοποίητες, η κυβέρνηση κλείνει τις γενικές ΜΕΘ και τη μία κλινική μετά την άλλη και τις μετατρέπει σε Covid.

Η χτεσινή ειδική αναφορά του υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια, στη Θεσσαλονίκη και τις «πιέσεις» που δέχεται το σύστημα Υγείας είχε τέτοια στοιχεία. Εκανε λόγο για 233 κλίνες ΜΕΘ (Covid και μη Covid) στη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς, αποκρύπτοντας πως στην πραγματικότητα πρόκειται για ελάχιστες νέες κλίνες ΜΕΘ που προέκυψαν από την πρόχειρη μετατροπή αιθουσών χειρουργείων, ανάνηψης κ.λπ. και λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό.

Είναι τέτοιες οι ανάγκες της Θεσσαλονίκης, που, όπως αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», η διοίκηση του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» εξέδωσε «εντέλλεσθε» για την αξιοποίηση όλων των γιατρών, ειδικών και ειδικευόμενων, όλων των ειδικοτήτων για περιστατικά κορονοϊού στις κλινικές με μόνο έναν επιβλέποντα ειδικό παθολόγο ή πνευμονολόγο.

Τις δραματικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού επιβεβαιώνει και η πρόσκληση για απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Οπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, οι ιδιώτες γιατροί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια, «θα αμείβονται με 2.000 ευρώ/μήνα ακατάσχετα και αφορολόγητα, θα έχουν τη δυνατότητα εφημεριών με αμοιβή, υπογραφή σύμβασης για 6 + 6 μήνες, δικαίωμα άσκησης τηλεσυμβουλευτικής και επισκέψεων κατ' οίκον με αμοιβή 30 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, κατάταξη σε βαθμίδα αναλόγως των προσόντων. Τέλος, δεν απαιτείται διακοπή λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου».

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης εντάσσεται η χτεσινή προσπάθεια της διοίκησης του ΑΧΕΠΑ να διαψεύσει ότι χτες το πρωί το νοσοκομείο ξεκίνησε εφημερία χωρίς ούτε μια κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη. Μάλιστα, εξέδωσε και ανακοίνωση προκειμένου να απαντήσει στην καταγγελία του εκπροσώπου των γιατρών για την έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας.

Ετσι η διοίκηση ανακοίνωσε ότι «η έναρξη της εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος». Και πάλι όμως εξωράισε την πραγματικότητα, αφού όπως κατήγγειλε εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, πρόκειται για 7 κλίνες που προορίζονταν για καρδιοχειρουργικά περιστατικά και ονομάστηκαν Covid.

Και στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» γεμάτες παρέμειναν και χτες οι 37 κλίνες ΜΕΘ που μετατράπηκαν όλες σε Covid. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία, αναγκάζοντας χτες τον υπουργό Υγείας να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με όλους τους διοικητές των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης και τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ - ΕΚΑΒ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει στην απάτη του «ενισχυμένου ΕΣΥ»

Την ώρα που από την πρώτη φάση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το δημόσιο σύστημα Υγείας βρίσκεται ήδη «στο κόκκινο», ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, επανέλαβε και στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου την απάτη του «ενισχυμένου ΕΣΥ», ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η κυβέρνηση έκανε «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» και «αναγκαίο», παρουσιάζοντας την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία και τις εκρηκτικές συνέπειές της ως μονόδρομο, προδιαγράφοντας τη συνέχισή τους.

Με στόχο να βγάλει από το κάδρο τις πραγματικές και επιτακτικές ανάγκες του λαού για την προστασία της υγείας του, επιχείρησε να τις «στριμώξει» σε μια ψευδεπίγραφη «ενίσχυση», πάντα με μέτρο σύγκρισης το χάλι που διαμόρφωσαν στο δημόσιο σύστημα Υγείας όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Ετσι, με δημιουργικά «μαθηματικά», πιστό αντίγραφο της προηγούμενης κυβέρνησης:

-- Αντί να μιλήσει για τις 30.000 κενές θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, διαφήμισε τις ελάχιστες και με ημερομηνία λήξης προσλήψεις υγειονομικών, πολλοί από τους οποίους μάλιστα ήδη υπηρετούσαν κι επαναπροσλήφθηκαν, είτε παρατάθηκε η σύμβασή τους κ.ο.κ.

-- Αντί να πει για τα 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα και χωρίς την πανδημία, ανέφερε ότι από 557 πριν, λειτουργούν 1.082 κλίνες τώρα (συνυπολογίζοντας και αυτές του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες χρυσοπληρώνονται) και ότι θα λειτουργήσουν άλλες 234 μέχρι τέλος του έτους. Ούτε αυτή η εμφανιζόμενη αύξηση βέβαια αφορά νέες κλίνες ΜΕΘ, αλλά την ανακύκλωση κλινών σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών και χωρίς να εξασφαλίζεται έγκαιρη και επαρκής στελέχωσή τους. Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή ανακοίνωση ότι στη Θεσσαλονίκη μέσα στον Νοέμβρη θα παρθούν 50 κρεβάτια Νευροχειρουργικά, Καρδιοχειρουργικά, Αγγειοχειρουργικά και θα μετατραπούν σε «πολυδύναμες ΜΕΘ»!

-- Αντί να μιλήσει για τα δημόσια νοσοκομεία και τις κλίνες που έκλεισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, παρουσιάζει ως επίτευγμα τις 4.590 κλίνες Covid-19, που δεν είναι νέες κλίνες αλλά «αρπάχτηκαν» από άλλες ασθένειες. Είναι δανεικά κρεβάτια, με δανεικό προσωπικό, ωθώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην επαγγελματική εξουθένωση και δημιουργώντας επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας.

-- Αντί να απολογηθεί για την αναστολή έως και 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων, για την αναστολή των τακτικών εξωτερικών ιατρείων σε περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο», για τις αναστολές και τις τεράστιες καθυστερήσεις σε ιατρικές πράξεις ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, προσπαθώντας να πείσει ότι το σύστημα Υγείας δεν μετατρέπεται σε σύστημα της μιας νόσου, παρουσίασε αριθμούς χωρίς συγκριτικά στοιχεία για χιλιάδες χειρουργικές και ιατρικές πράξεις, εξετάσεις κ.τ.λ...

-- Αντί να μιλήσει για την παραπέρα αποψίλωση της ΠΦΥ, με τις μετακινήσεις ακόμα και από αυτό το ελάχιστο προσωπικό που διέθετε και τη μετακίνησή του προς τα νοσοκομεία, έκανε λόγο για «οργανωμένη και σοβαρή δουλειά» για την εμπλοκή της στη μάχη με τον κορονοϊό.

Και φυσικά, τώρα που βγάζουν μάτι οι ευθύνες της για τη γύμνια του ΕΣΥ, η κυβέρνηση ξανακρύβεται πίσω από τις τεράστιες προσπάθειες των υγειονομικών, με τον υπουργό να λέει ότι «έχουμε επιλέξει να είμαστε μαζί τους μέχρι το τέλος», την ώρα που τους αφήνουν εκτεθειμένους χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας, εξουθενωμένους κάτω από το βάρος της χρόνιας υποστελέχωσης, με δεκάδες χιλιάδες κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης...

Ραγδαία επιδείνωση δείχνουν όλοι οι δείκτες

Αλλα 2.384 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 41 ακόμα θανάτους ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ. Το σύνολο των κρουσμάτων είναι 60.570 και των θανάτων 866. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 263 ασθενείς. Από τα νέα κρούσματα, 652 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 588 στην Αττική, 164 στη Λάρισα, ενώ 26 Περιφερειακές Ενότητες κατέγραψαν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με τα περισσότερα σε Ημαθία (62), Μαγνησία (53), Δράμα (52), Καρδίτσα (49), Εβρο (45), Καβάλα (44) και Πιερία (43). Επίσης, 42 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Την έξαρση της πανδημίας αποτυπώνει και η 22η «έκθεση προόδου» του κυβερνητικού Παρατηρητηρίου Covid-19 για την προηγούμενη βδομάδα (29/10 - 4/11), παρότι από τότε όλοι οι δείκτες έχουν επιδεινωθεί πολύ περισσότερο.

Μεταξύ άλλων, ο μέσος όρος των κρουσμάτων διαμορφωνόταν στα 1.800 ανά μέρα (από 996 μια βδομάδα πριν). Ο μέσος όρος των ημερήσιων θανάτων ήταν 10 (από 9,9), ενώ σήμερα έχει εκτιναχθεί. Το πλήθος των διασωληνωμένων κατέγραφε αύξηση σε 179 (από 108). Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για Covid-19 παρουσίαζε ήδη αύξηση σε 62% (από 46% στην προηγούμενη έκθεση). Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε στις 23 μέρες (από 33 στην προηγούμενη έκθεση) και των θανάτων σε 45 (από 52). Ο δείκτης Rt στις 2 Νοέμβρη διαμορφώνονταν στο 1,2 για την επικράτεια και στο 1,1 στην Αττική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ