ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Μήνυμα αγώνα για άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς
  • Σταθμός μπροστά στην απεργία στις 26 Νοέμβρη η χτεσινή μέρα δράσης των συνδικάτων στην Αττική για την Υγεία
  • Νέες κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία αύριο Πέμπτη

Δυνατό μήνυμα πως η προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού δεν μπορεί να περιμένει έστειλαν, χτες, συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, με πολύμορφες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της μέρας δράσης για την Υγεία που οργάνωσαν στην Αττική.

Με εξορμήσεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δομές Υγείας και με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας έθεσαν σε πρώτο πλάνο τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η ίδια ανάγκη προστασίας της υγείας του λαού θα βρεθεί στο επίκεντρο και στις νέες κινητοποιήσεις που οργανώνονται αύριο Πέμπτη στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας.

Με το ίδιο πνεύμα, πως καμία αναμονή ή αναβολή δεν χωρά στις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν την απεργία στις 26 Νοέμβρη, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Δίπλα στο μέτωπο της πάλης για την υγεία του λαού, ξεκαθαρίζουν πως δεν θα επιτρέψουν σε κυβέρνηση και εργοδοσία να συμπεριλάβουν στα «θύματα» της πανδημίας τα εργασιακά δικαιώματα, με όπλο και το νομοσχέδιο - έκτρωμα που έχουν στα σκαριά.

Μπροστά στην απεργία και μετά τη χτεσινή μέρα δράσης για την Υγεία, τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής), Ομοσπονδίες και Σωματεία αναλαμβάνουν ανάλογη πρωτοβουλία για τις αστικές συγκοινωνίες, την Πέμπτη 19/11, σε συνεργασία με τα σωματεία του κλάδου, διεκδικώντας τακτικές και ασφαλείς συγκοινωνίες. Επίσης, την Τρίτη 17/11 θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

Προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Νοέμβρη έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) και Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Ακόμη, τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αρτας, Αγρινίου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Κορίνθου, Λαμίας, Λασιθίου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Σάμου και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

24ωρη απεργία και στο Δημόσιο

Στο Δημόσιο, 24ωρη απεργία στις 26 Νοέμβρη έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης - τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Πάρτε πίσω το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα!

Στο μεταξύ, σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Αθήνας προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο. Με βάση τους άξονες που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, το νομοθετικό τερατούργημα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 10ωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση των νόμιμων υπερωριών, επέκταση της δουλειάς την Κυριακή, μέτρα που χτυπούν τη συνδικαλιστική οργάνωση και την απεργία, ναρκοθετούν τις συλλογικές διαδικασίες και τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων.

Επίσης σήμερα, την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων οργανώνει παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας συνάντηση με την ηγεσία του, με αίτημα την ένταξη των οικοδόμων στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης.

Μέτρα προστασίας της υγείας του λαού απαίτησαν και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), με εξόρμηση - παρέμβαση που έκαναν χτες, με τη συνοδεία των μουσικών τους οργάνων, στην πλατεία Κυψέλης.

Κινητοποίηση συνδικάτων στο υπουργείο Υγείας

Αναδείχθηκαν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης

Αντιπροσωπείες των συνδικάτων έξω από το υπουργείο
Αντιπροσωπείες των συνδικάτων έξω από το υπουργείο
Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν το απόγευμα, με όλα τα μέτρα προστασίας, αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), Ομοσπονδιών και Συνδικάτων, στο πλαίσιο της χτεσινής μέρας δράσης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με δικά τους πανό η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων.

Παρευρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Τα συνδικάτα κατήγγειλαν τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όπως και την προκλητική αδιαφορία της στις χιλιάδες σχετικές καταγγελίες από σωματεία και εργαζόμενους για το ζήτημα αυτό.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης τα συνδικάτα ζήτησαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία όμως αρνήθηκε - «γιατί είχε δουλειά»... - όπως αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των υγειονομικών.

Σε δήλωσή του ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ, επισήμανε: «Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για εδώ που έχει φτάσει η πανδημία. Απαιτούμε άμεσα επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, προσλήψεις προσωπικού και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα νοσοκομεία. Απαιτούμε η κυβέρνηση να μη βρει ευκαιρία τώρα και να φέρει το αντεργατικό έκτρωμα το οποίο διαλύει εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Θα μας βρει απέναντι. Προετοιμάζουμε την απεργιακή μας απάντηση στις 26 Νοέμβρη».

Ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γ. Μυλωνάς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το υπουργείο δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, καμία πρόσληψη. Εχει οδηγήσει την κοινωνία σε ένα lockdown που μπορούσε να αποφευχθεί, έχει αφήσει την κοινωνία ανυπεράσπιστη και ανοχύρωτη. Ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται αυτήν την πανδημία για να περάσει κάθε αντεργατικό και κάθε αντιλαϊκό μέτρο». Ο γγ του ΕΚΑ, Κ. Κουλούρης, πρόσθεσε: «Απαιτούμε από την κυβέρνηση να φέρει άμεσα μέτρα για τη δημόσια υγεία. Να πολλαπλασιάσει τις ΜΕΘ και να κάνει προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με κάλεσμα έντασης της μάχης για την επιτυχία της απεργίας.

Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς με αιχμή την προστασία της υγείας των εργαζομένων

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Το μήνυμα ότι ο αγώνας για προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς είναι δική τους υπόθεση έστειλαν Σωματεία και Ομοσπονδίες με πρωτοβουλίες που οργάνωσαν χτες σε εργασιακούς χώρους, στο πλαίσιο της μέρας δράσης για την Υγεία, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για την απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Εκτεθειμένοι στην πανδημία και την εντατικοποίηση στα σούπερ μάρκετ

Σε καταστήματα και αποθήκες σούπερ μάρκετ, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν εκτεθειμένοι στην πανδημία αλλά και στα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας, σε συνθήκες εντατικοποίησης και επίθεσης στα δικαιώματά τους, βρέθηκε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Καθώς τα κρούσματα στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, με τις εταιρείες να μην ενημερώνουν, να μη διενεργούν τεστ και να μην κλείνουν ούτε ώρα τα καταστήματα, ο Σύλλογος τονίζει την ανάγκη να σταλεί μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχονται να παίζουν με την υγεία τους.

Ο φόρτος εργασίας έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ οι εργαζόμενοι από το έτσι κι αλλιώς λιγοστό προσωπικό νοσούν ή μπαίνουν σε καραντίνα. Το αποτέλεσμα είναι τα ωράρια να τεντώνονται, η κάθε βάρδια να περιλαμβάνει δουλειά σε δύο και τρία πόστα, το τρέξιμο να είναι ατελείωτο. Το «κερασάκι στην τούρτα» βάζει η κυβερνητική ρύθμιση για λειτουργία των σούπερ μάρκετ την Κυριακή 15/11 (9 π.μ. έως 5 μ.μ.). Οσον αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων, χαρακτηριστικό είναι το «πρωτόκολλο» που εφαρμόστηκε σε μεγάλο κατάστημα αλυσίδας, όπου ο Σύλλογος συζήτησε χτες με εργαζόμενους: Ενώ εμφανίστηκαν κρούσματα στο προσωπικό το Σάββατο, η εργοδοσία δεν άφησε το κατάστημα κλειστό ούτε καν την Κυριακή προκειμένου να γίνει καθολική απολύμανση, αλλά κάλεσε τους εργαζόμενους να γεμίσουν ράφια.

Συγκέντρωση από το επιχειρησιακό Σωματείο στη «Mellon»

Συγκέντρωση έξω από τη «Mellon»
Συγκέντρωση έξω από τη «Mellon»
Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην έναρξη της βάρδιας έκαναν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Mellon». Μιλώντας στη συγκέντρωση η Ειρήνη Μπεκιάρη, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού. Υπενθύμισε τις διεκδικήσεις του Σωματείου για στοιχειώδη μέτρα, όπως η παροχή μασκών μιας χρήσης στο προσωπικό, δωρεάν και με επάρκεια από την εταιρεία, καθώς και την παρέμβασή του μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων σε συνεργαζόμενο γραφείο. Σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας και έλλειψης μέτρων, όπως σχολίασε, γενικεύεται το καθεστώς τηλεργασίας και μαζί με αυτό μια σειρά από προβλήματα για το ωράριο και τις συνθήκες δουλειάς. Παράλληλα η πρόεδρος του Σωματείου στάθηκε στην ανάγκη πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενημέρωσε για το περιεχόμενό του και κάλεσε τους εργαζόμενους να απαντήσουν απεργώντας στις 26 Νοέμβρη. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Πειραιά, μέλους της ΟΓΕ, εκφράζοντας αλληλεγγύη στους εργαζόμενους.

Πρωτοβουλίες σε μια σειρά από κλάδους και χώρους

Με συγκέντρωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, νωρίς το πρωί, οι μεταλλεργάτες διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους. Τα ζητήματα της Υγείας αφορούν πρωτίστως τους ίδιους και τις οικογένειές τους, τόνισε ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, υπογραμμίζοντας την κατάσταση στη Ζώνη με τα εργατικά «ατυχήματα». Παράλληλα ενημέρωσε για το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Εξορμήσεις σε καταστήματα σούπερ μάρκετ
Εξορμήσεις σε καταστήματα σούπερ μάρκετ
Εξόρμηση στους εργαζόμενους στην «ΕΒΓΑ» έκαναν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το επιχειρησιακό Σωματείο. Αναδεικνύοντας τους αυξημένους κινδύνους σε έναν κλάδο όπου σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται στις γραμμές παραγωγής ο ένας εργαζόμενος να είναι δίπλα στον άλλο, να πιάνουν και να επεξεργάζονται διαδοχικά το ίδιο προϊόν, η Ομοσπονδία στην ανακοίνωση που μοιράστηκε καταγγέλλει ότι τα μέτρα προστασίας είναι ανύπαρκτα έως ελάχιστα. Υπενθυμίζοντας μια σειρά από εργοστάσια του κλάδου που έγιναν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, καλεί τους εργαζόμενους να περάσουν στην αντεπίθεση «για να προστατεύσουμε και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει».

Περιοδείες και εξορμήσεις σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα έκανε το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, σε συντονισμό με επιχειρησιακά σωματεία. Στο ξενοδοχείο «Athens Marriott» το Σωματείο μοίρασε την ανακοίνωση της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας, συζήτησε με τους εργαζόμενους για το ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν οι Επιτροπές αυτήν την περίοδο, με βάση τη θετική πείρα από τον δικό τους χώρο δουλειάς, όπου διεκδίκησαν και πέτυχαν τη διενέργεια συχνών τεστ με έξοδα της εργοδοσίας.

Εξορμήσεις σε εργοτάξια και γιαπιά, με επίκεντρο τις διεκδικήσεις για την Υγεία αλλά και την προετοιμασία της απεργίας, έκανε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών οργάνωσε συγκέντρωση στο πρακτορείο «Αργος» και περιοδεία στους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Best Solution».

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), σε έναν κλάδο όπου η τηλεργασία εφαρμόζεται σε μεγάλο μέρος των εργαζομένων, συνόψισε σε ένα σύντομο βίντεο τις επείγουσες διεκδικήσεις για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ απηύθυνε πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους, από όπου κι αν δουλεύουν: «Στις 26 Νοέμβρη απεργούμε».

Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις - Δώστε λεφτά για μόνιμες προσλήψεις!

Δεκάδες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε δομές Υγείας χτες στην Αττική

Στο Κέντρο Αναφοράς COVID στην Καλλιθέα
Στο Κέντρο Αναφοράς COVID στην Καλλιθέα
Τα συνθήματα για άμεσες, μαζικές, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ακούστηκαν με ηχηρό τρόπο από συνδικάτα και φορείς σε δεκάδες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε δομές Υγείας στην Αττική, στο πλαίσιο της χτεσινής μέρας δράσης.

«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις - Δώστε λεφτά για μόνιμες προσλήψεις», «Δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση που οργανώθηκε έξω από το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, συνοδεύοντας το μοίρασμα των σχετικών ανακοινώσεων που παράλληλα καλούσαν στην απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Οι υγειονομικοί κάνουν ό,τι μπορούν αλλά η κατάσταση παραμένει αφόρητη

Η κινητοποίηση βρήκε ανταπόκριση από ασθενείς και συγγενείς που γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι παρά την τεράστια προσπάθεια των υγειονομικών «η κατάσταση είναι αφόρητη», όπως ανέφερε μία εγχειρημένη γυναίκα που μόλις πήρε εξιτήριο. «Εκαναν ό,τι μπορούσαν για τους ασθενείς στον θάλαμο, αλλά δεν φτάνουν. Ψάχνουμε να δούμε πού είναι οι προσλήψεις που λέει κάθε τόσο η κυβέρνηση», ανέφερε.

Μία συγγενής ασθενούς προσθέτει: «Πρέπει να γίνουν και άλλες τέτοιες κινητοποιήσεις. Πού είναι η στήριξη της δημόσιας Υγείας που μας λένε; Είναι απάνθρωπη η κατάσταση εδώ μέσα».

Στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας
Στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας
Σε κινητοποίηση αύριο, Πέμπτη, με στάση εργασίας και συγκέντρωση, προχωρούν και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Οπως ανέφερε η παθολόγος επειγόντων περιστατικών Μαίρη Αγρόγιαννη, στις μεγάλες ελλείψεις έρχονται να προστεθούν τα κρούσματα σε υγειονομικούς. Μέχρι την περασμένη βδομάδα, 15 εργαζόμενοι είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, «τώρα το πράγμα έχει ξεφύγει». «Ανησυχούμε να μη νοσήσουμε γιατί ποιος θα μας αντικαταστήσει;». «Πρέπει να γίνουν τώρα μαζικά τεστ στους υγειονομικούς», ανέφερε. Επισήμανε ακόμα ότι «έχουμε ζητήσει εδώ και μέρες στοιχεία από το γραφείο προσωπικού να δούμε συγκεκριμένα τι γίνεται και ακόμα δεν μας έχουν δώσει τίποτα».

Η «κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», προσθέτει ο νοσηλευτής χειρουργείου Γιώργος Φαράκος, καθώς οι ίδιοι καλούνται «να καλύψουν τις ανάγκες των χειρουργείων αλλά και τις διασωληνώσεις για τον κορονοϊό που πληθαίνουν», με αποτέλεσμα χειρουργεία να μένουν πίσω παρότι ακόμα «δεν έχει γίνει η μείωση ως 80% των χειρουργείων».

Από την ντουντούκα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης, ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού για την απεργία στις 26 Νοέμβρη και παραθέτοντας τις διεκδικήσεις των σωματείων, έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στην ανάγκη «επίταξης του ιδιωτικού τομέα τώρα, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Παρέμβαση έγινε το μεσημέρι και στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια στη Θηβών.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε κάθε συνοικία

Ολη μέρα χτες βρέθηκαν στο πόδι σωματεία και φορείς σε κάθε συνοικία της Αττικής, πραγματοποιώντας μια μεγάλη εξόρμηση στο πλαίσιο της μέρας δράσης. Σχεδόν έξω από κάθε Κέντρο Υγείας, ΤΟΜΥ, ιατρείο ΠΕΔΥ, αλλά και μεγάλους χώρους δουλειάς, εκπρόσωποι σωματείων μοίραζαν ανακοινώσεις, σήκωναν πανό, συζητούσαν για τις αναγκαίες διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Νέες κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία και δομές Υγείας αύριο

Η πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού συνεχίζεται με τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν αύριο Πέμπτη σωματεία υγειονομικών και εργατικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καλεί σε πανελλαδική δράση με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, σε συντονισμό με τα αντίστοιχα πρωτοβάθμια σωματεία.

«Ο αγώνας για την υγεία και τα δικαιώματά μας δεν αναβάλλεται», τονίζει, καθώς αποτελεί τη «μοναδική ασπίδα προστασίας απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα της κυβέρνησης» σε βάρος της υγείας του λαού. «Μόνο με την οργανωμένη διεκδίκηση θα αποσπαστούν λύσεις στα προβλήματα της ουσιαστικής στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας, της επάρκειας σε απλές και κλίνες ΜΕΘ, της πρόληψης. Οι υγειονομικοί, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας πριν να είναι πολύ αργά», καταλήγει. Η Ομοσπονδία έχει επίσης αποφασίσει τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις στις 17/11 για το Πολυτεχνείο και στην απεργία στις 26/11.

Στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) έχουν προκηρύξει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και η ΕΙΝΑΠ, καλώντας σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις.

Στην Αττική έχουν αποφασιστεί οι εξής παρεμβάσεις: Στο Θριάσιο Νοσοκομείο συγκέντρωση στις 12 μ., στην πύλη. Στον «Ευαγγελισμό», στις 8 π.μ., στα Επείγοντα. Στο ΚΑΤ στις 11 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου. Στο «Αττικόν», στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) και κινητοποίηση στην πύλη. Στο Νοσοκομείο Νίκαιας, στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) και συγκέντρωση στις 8 π.μ. στο προαύλιο του νοσοκομείου. Στο ΕΑΝ Πειραιά «Μεταξά», συγκέντρωση στο προαύλιο. Αποφάσεις για κινητοποιήσεις στην είσοδο των νοσοκομείων έχουν πάρει επίσης τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Αγία Ολγα», «Δαφνί», «Ερυθρός Σταυρός», «Αγιος Σάββας», «Ελπίς».

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας, θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της πόλης (Ιπποκράτειο, Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, «Παπαγεωργίου»).

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί στις 8 π.μ. σε συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου.

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων καλεί στις 11 π.μ., στην είσοδο του ΤΕΠ.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας προχωρά στις 8.30 π.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί σε συμβολική κινητοποίηση στις 9 π.μ. στην είσοδο του Νοσοκομείου Λευκάδας.

Στην Καρδίτσα, στις 9.30 π.μ., ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών πραγματοποιούν συμβολική κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου.

Στη Δυτική Μακεδονία, συνδικάτα οργανώνουν συμβολική κινητοποίηση στο Μποδοσάκειο ΓΝ Πτολεμαΐδας στις 12 μ. Σε κινητοποίηση στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης καλούν την ίδια ώρα η Επιτροπή Αγώνα υγειονομικών του ΓΝ Κοζάνης και του ΚΥ Σιάτιστας. Στο Νοσοκομείο Γρεβενών, επίσης στις 12 μ. σε διαμαρτυρία στην πύλη καλούν συνδικάτα, ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση οργανώνεται στις 2.30 μ.μ. στο Νοσοκομείο Καστοριάς.

Χτες, εξάλλου, συνδικάτα και φορείς οργάνωσαν αγωνιστικές παρεμβάσεις σε δομές Υγείας και σε άλλες περιοχές, όπως στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, καθώς και στην πύλη του Νοσοκομείου Λαμίας, όπου απαίτησαν επίσης την επαναπρόσληψη των 15 εργαζομένων στο τμήμα σίτισης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ευθύνη της κυβέρνησης να πράξει τα αυτονόητα για την υγεία του λαού

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωσή του για τη χτεσινή μέρα δράσης των εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για την Υγεία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε τα εξής:

«Στη μέρα δράσης των σωματείων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς, με τους εργαζόμενους. Τώρα, πριν η εξάπλωση της πανδημίας πάρει ακόμη πιο ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η κυβέρνηση να κάνει τα αυτονόητα: Προσλήψεις γιατρών και υγειονομικών για να θωρακιστούν τα δημόσια νοσοκομεία, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μαζικά τεστ στους χώρους δουλειάς, για να μπει φρένο στη μαζική εξάπλωση του ιού. Η ευθύνη γι' αυτά είναι όλη δική της!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ