ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώνεται σήμερα το Διεθνές Σεμινάριο για τη γυναικεία ανισοτιμία

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι το σεμινάριο με θέμα «Η γυναικεία ανισοτιμία στην ΕΕ και τον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο. Η πάλη των κομμουνιστών», που φιλοξενείται από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στην Αθήνα.

Στο σεμινάριο συμμετέχουν τα παρακάτω 20 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα: ΚΚ Βενεζουέλας, Ενωση Κομμουνιστών στη Βουλγαρία, Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών, Βραζιλιάνικο ΚΚ, ΚΚΕ, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ινδίας (Μ), Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, ΚΚ Λαών της Ισπανίας, ΚΚ, Ιταλία, Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, ΚΚ Μεξικού, ΚΚ Ν. Αφρικής, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, ΚΚ Σουηδίας, ΚΚ, Τουρκία.

Τις εργασίες του σεμιναρίου άνοιξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ΕΕ, που χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την «ισότητα» των γυναικών και την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί αυτή την «ισότητα» ως εργαλείο για την ισοπέδωση των δικαιωμάτων γυναικών και ανδρών.

Στην εισηγητική της ομιλία, η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε την ανάγκη για τα ΚΚ να μην αντιλαμβάνονται ως «περιττή» την επεξεργασμένη, εξειδικευμένη δουλειά στις γυναίκες εργατικής - λαϊκής ένταξης ή καταγωγής, δουλειά που χρειάζεται για να συμβάλει στην άνοδο της συμμετοχής τους στον αντικαπιταλιστικό, αντιμονοπωλιακό αγώνα. «Το γεγονός ότι σήμερα έχουν τυπικά - νομικά αρθεί μια σειρά αναχρονιστικά εμπόδια σε σχέση με το δικαίωμα των γυναικών στη μόρφωση, τον εκσυγχρονισμό στο οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο, την είσοδο της γυναίκας ως μισθωτής εργαζόμενης σε μια σειρά τομείς και κλάδους της οικονομίας, είναι μια κοινωνική πρόοδος. Αυτή όμως η κοινωνική πρόοδος δεν έχει αναιρέσει την ανισότιμη θέση της γυναίκας στα πλαίσια της καπιταλιστικής κοινωνίας, ανισοτιμία που εκφράζεται με νέες μορφές στις σύγχρονες συνθήκες», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Από το Διεθνές Σεμινάριο. Στο βήμα η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από το Διεθνές Σεμινάριο. Στο βήμα η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Τόσο η εισήγηση όσο και η συζήτηση που συνεχίζεται σήμερα (θα παρουσιαστούν πιο αναλυτικά σε επόμενα δημοσιεύματα) εστίασαν στην ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση των ΚΚ για το γυναικείο ζήτημα στις σύγχρονες συνθήκες, στην εξειδίκευση της δουλειάς στις γυναίκες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΚΟ Αττικής αποδέχεται την πρόσκληση σε άμιλλα της ΚΟ Κ. Μακεδονίας

Θετικά απαντά η ΚΟ Αττικής στο κάλεσμα για άμιλλα που απέστειλε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη.

Η ΚΟ Αττικής θυμίζει ότι στις 28 Ιούνη 1943, μέσα στην παρανομία της κατοχής, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προκήρυξε «πανελλαδικό οικονομικό έρανο» για την ενίσχυση του Κόμματος, με στόχο το 1 δισεκατομμύριο δραχμές. Ελεγε τότε το ΠΓ: «Ολες οι Οργανώσεις, κάθε πυρήνας και μέλος του Κόμματος οφείλουν, όπως ταιριάζει στους αγωνιστές του ΚΚΕ, ν' αναπτύξουν την πιο μεγάλη πρωτοβουλία, δραστηριότητα και επαναστατική άμιλλα για την επιτυχία του εράνου, που θα δώσει στο Κόμμα μας νέα εφόδια για τη νικηφόρα διεξαγωγή της απελευθερωτικής πάλης». Η ΚΟΑ, δουλεύοντας με μαχητικότητα και ενθουσιασμό, κατάφερε να υπερκαλύψει κατά πολύ το 50% του πανελλαδικού πλάνου, που ήταν ο αρχικός της στόχος και να έρθει πρώτη ανάμεσα στις Οργανώσεις. Αν δείχνει κάτι αυτό το λαμπρό παράδειγμα ηρωισμού και μαχητικής στράτευσης για την ενίσχυση του ΚΚΕ είναι ότι το Κόμμα μας ποτέ, ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια, δεν σταμάτησε να ζητά από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα την οικονομική τους συνδρομή. Δείχνει επίσης ότι ακόμα και σε περιόδους ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης, οι εργαζόμενοι έβρισκαν τον τρόπο να ενισχύουν το Κόμμα τους, αναγνωρίζοντας ότι οι κομμουνιστές μάχονται με ανιδιοτέλεια και ανυποχώρητα για το λαϊκό δίκιο.

Η επαναστατική άμιλλα ανάμεσα στις Οργανώσεις είναι άλλη μια μορφή που ενισχύει τη μαχητικότητα και την αυταπάρνηση για να επιτύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Ενισχύει την ενεργητική συμβολή των μελών και των φίλων του Κόμματος. Η ΚΟ Αττικής, αποδεχόμενη την άμιλλα, δηλώνει ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να υποδεχθεί τους σημαντικούς σταθμούς των 100χρονων της Οχτωβριανής Επανάστασης το 2017 και του ΚΚΕ το 2018 ακόμα πιο δυνατή μέσα στην εργατική τάξη, στους τόπους δουλειάς, για τις ταξικές μάχες που έρχονται.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Παιδική εκδρομή... η στρατιωτική εκπαίδευση στη Νέδα!

Συνεχίστηκε και χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τους υπερασπιστές των χρυσαυγιτών που δεν ευοδώθηκε και η επίδοσή τους σε πρωτόγονο αντικομμουνισμό. Αντικομμουνισμός που εκφράστηκε και με τις ερωτήσεις προς τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής Σ. Πουλικόγιαννη, για τη δολοφονική επίθεση από το τάγμα εφόδου το Σεπτέμβρη του 2013 στα μέλη του ΚΚΕ και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

Στην προηγούμενη δικάσιμο ήταν η προσπάθεια εξίσωσης της ναζιστικής εγκληματικής βίας της Χρυσής Αυγής με την περιφρούρηση και την άμυνα του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αυτή τη φορά τους συνηγόρους υπερασπιστές «απασχόλησε» το καταστατικό του ΚΚΕ, «η επαναστατική επαγρύπνηση», τα οικονομικά του ΚΚΕ, «τι έκανε το ΠΑΜΕ στα Γιάννενα», «στην Πάτρα» κ.ο.κ! Μιλώντας, επίσης, γενικά και αφηρημένα για ιεραρχία, οργάνωση, διοίκηση, περιφέρεια, κόμμα, βουλευτές, οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών προσπάθησαν να τα αποσπάσουν από τη συγκεκριμένη εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και να την παρουσιάσουν σαν ένα κόμμα όπως όλα τ' άλλα.

Χαρακτηριστική ήταν, πάντως, η απάντηση του κομμουνιστή συνδικαλιστή σε σχετική ερώτηση για τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή: «Οταν κάποιος εκλέγεται, αναλαμβάνει συνειδητά κάποιους ρόλους, είτε τον κοινοβουλευτικό μανδύα ή και τον έλεγχο των τοπικών οργανώσεων που υλοποιούν κεντρικές αποφάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και εγκληματικές ενέργειες».

Αποκορύφωμα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, η παρουσίαση της δράσης των ταγμάτων εφόδου ως... ακτιβισμός και η στρατιωτική εκπαίδευση των χρυσαυγιτών στον ποταμό Νέδα ως... παιδική κατασκήνωση στην ωραία φύση! Κατά τ' άλλα, η χτεσινή δικάσιμος αναλώθηκε σε σωρεία ερωτήσεων προς τον μάρτυρα, που όμως είχαν απαντηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 13.30, στο Πολυτεχνείο, αμφιθέατρο 3 (Γενικές Εδρες) οι Κομματικές Οργανώσεις στο ΕΜΠ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η πάλη του λαού μας την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας. Η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ». Θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, Γραμματέας της ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ.

-- Στις 9 π.μ., περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, στις 11 π.μ. στους εργαζόμενους στο Ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού της Αργαλαστής και στις 12 μ. στο Δημαρχείο Νοτίου Πηλίου θα πραγματοποιήσει ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής του ΚΚΕ, μαζί με στελέχη της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Μαγνησίας του Κόμματος.

-- Αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕ Πέλλας (πρώην Νομαρχία), η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για την Ειρήνη (Μίρκα) Γκίνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την εκτέλεσή της. Θα μιλήσει ο Γιώργος Χαβατζάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 13/11, στις 7 μ.μ. στο Παλαιό Φάληρο στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλοίσβου διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα: «Η γυναίκα στην Αντίσταση και τον ΔΣΕ». Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση.

-- Τη Δευτέρα 14/11 εκδήλωση με θέμα «Η πάλη του λαού μας την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας. Η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ» διοργανώνουν η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ και το ΤΣ Εβρου της ΚΝΕ, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Την Τρίτη 15/11, εκδήλωση προς τιμήν των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», στη Σταυρούπολη. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης έκθεση φωτογραφίας, προβολή βίντεο και παρουσίαση «ανέκδοτων» τραγουδιών του ΔΣΕ από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

-- Την Τετάρτη 16/11, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του ΚΕΔΗΣ (πρώην ΔΕΠΚΑ), οι Οργανώσεις Σερρών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τα γεγονότα του Νοέμβρη του '73. Την Πέμπτη 17/11, καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, στις 6.30 μ.μ.

ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟΥ - ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκαινιάστηκε χτες, συνεχίζεται μέχρι αύριο η έκθεση για τον ΔΣΕ

Με την παρουσίαση του λευκώματος «Φωτογραφίζοντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» του Απόστολου Μουσούρη, από τον Φάνη Παρρή, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, εγκαινιάστηκε χτες η μεγάλη έκθεση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ στην «Ελαιουργική» της Ελευσίνας.

Πρόκειται για την έκθεση που παρουσιάστηκε στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συγκεντρώνοντας το έντονο ενδιαφέρων των χιλιάδων επισκεπτών. Στα περισσότερα από 400 τ.μ. περιλαμβάνονται καλαίσθητες κατασκευές με πλούσιο φωτογραφικό υλικό του οπερατέρ του ΔΣΕ Απόστολου Μουσούρη, χάρτες από τις μάχες και άλλο αρχειακό υλικό. Προβάλλονται επίσης κινηματογραφικά πλάνα από τη δράση του ΔΣΕ και θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Στο χώρο της έκθεσης, το Σάββατο 12/11, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητή τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία από το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ με τα σπάνια τραγούδια του ΔΣΕ, που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Η έκθεση λειτουργεί σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο από τις 10 π.μ. έως τις 10 μ.μ.

Για οργανωμένες ξεναγήσεις, επικοινωνία στο τηλ: 210.5548.961



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ