ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Οχτώβρη 2015
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα απένατι στην επίσπευση των αντιλαϊκών μέτρων

Η κατάθεση και ψήφιση των προαπαιτούμενων τη βδομάδα που έρχεται θα πάρει άμεση απάντηση. Κορυφώνεται η προετοιμασία για τα συλλαλητήρια στις 22/10 και την απεργία στις 12 Νοέμβρη

Οι εξελίξεις της περασμένης βδομάδας στο «μέτωπο» της Κοινωνικής Ασφάλισης, η κινητικότητα στα Εργασιακά και τα προαπαιτούμενα του μνημονίου, επιβεβαιώνουν ότι η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ να καλέσει στη διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα στις 22 Οκτώβρη και σε προετοιμασία για απεργία στις 12 Νοέμβρη, είναι επιτακτική ανάγκη να βρει πλατιά ανταπόκριση από εργαζόμενους, συνδικάτα και φορείς του κινήματος.

Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση, σαν τον κλέφτη, επισπεύδει τα χρονοδιαγράμματα και σκοπεύει να φέρει για ψήφιση στη Βουλή τα προαπαιτούμενα μέσα στη βδομάδα που έρχεται. Με αυτό το δεδομένο, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα σε ετοιμότητα για να δοθεί άμεση αγωνιστική απάντηση.

Τα μέτρα που έρχονται με τα προαπαιτούμενα και μετά από αυτά, θα κάνουν ακόμα χειρότερη τη ζωή του λαού και κυρίως τη ζωή των παιδιών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Επομένως, τώρα, χωρίς καμιά καθυστέρηση, πρέπει να οργανωθεί η πάλη των εργαζόμενων. Ηδη, τις προηγούμενες μέρες, περισσότερα από 100 σωματεία συνεδρίασαν και πήραν αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια και στην απεργία. Εκατοντάδες ακόμα συνδικαλιστικές οργανώσεις προγραμματίζουν από αύριο συνεδριάσεις και Γενικές Συνελεύσεις.

Η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα, είναι παρακαταθήκη για τη συνέχεια και χρειάζεται να ενταθεί μπροστά στην απεργία, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες που θα ζωντανεύουν την προετοιμασία των κινητοποιήσεων και θα ενισχύουν τις αγωνιστικές διαθέσεις στους χώρους δουλειάς.

Μόνιμος μηχανισμός διάλυσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Οι ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση ενισχύουν το πλέγμα των νόμων και των κατευθύνσεων με τους οποίους επιδεινώνεται διαρκώς η θέση ασφαλισμένων και συνταξιούχων

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 28/9 στο υπουργείο Εργασίας
Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 28/9 στο υπουργείο Εργασίας
Σε ό,τι αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προσθέτει νέα μέτρα στα ήδη ψηφισμένα, ενώ επί θύραις είναι «η νέα αρχιτεκτονική» του συστήματος, που θα επιταχυνθεί, όταν την ερχόμενη βδομάδα ανακοινωθεί και το πόρισμα της λεγόμενης «Επιτροπής σοφών» που διόρισε το υπουργείο Εργασίας.

Οι επερχόμενες ανατροπές θα ενισχύσουν το πλέγμα των νομοθετικών διατάξεων και των πολιτικών δεσμεύσεων, που διαμορφώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και πλέον συγκροτούν έναν μόνιμο μηχανισμό περικοπών στις συντάξεις, αύξησης των ορίων ηλικίας, αλλά και όλων των παροχών της Κοινωνικής Ασφάλισης, σε βάθος μάλιστα δεκαετιών.

Ο μηχανισμός αυτός - όπως περιγράφτηκε και στο πρόσφατο συνέδριο των εργαζομένων στους οργανισμούς της Κοινωνικής Ασφάλισης - περιλαμβάνει μια σειρά νόμους και κατευθύνσεις, οι κυριότερες από τις οποίες είναι:

1. Ανά διετία αναλογιστικές μελέτες, όπου έως το 2060 το περιθώριο αύξησης της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2,5% του ΑΕΠ με έτος αναφοράς το 2009 (Παρ. 2, αρθ. 11, ν. 3863/10). Δηλαδή το αστικό κράτος έχει προκαθορίσει ότι για τον επόμενο μισό αιώνα (!) δεν μπορεί η δαπάνη για την Κοινωνική Ασφάλιση να υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο, ως ποσοστό του ΑΕΠ και αυτό ανεξάρτητα από τον πλούτο που θα παράγει αυτή η χώρα, ανεξάρτητα και από τον αριθμό των συνταξιούχων ή τα ίδια τα οικονομικά των Ταμείων.

2. Δημοσιονομικό συμβούλιο και διορθωτικός μηχανισμός περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τον τριμηνιαίο στόχο επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, σε οποιονδήποτε φορέα ή φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. (Αρθ. 25, ν. 4334/15). Και αυτή η διάταξη εξυπηρετεί τον ίδιο στόχο: Την καθήλωση και μείωση επί της ουσίας της πραγματικής συνταξιοδοτικής δαπάνης τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, η επιπλέον μείωση σε αυτήν την περίπτωση, μπήκε με την προϋπόθεση της ύπαρξης πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού αυτός, ως εργαλείο αναδιανομής υπέρ του κεφαλαίου, θα πρέπει να υπηρετεί την αποπληρωμή του χρέους προς τους δανειστές και τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων για επενδύσεις, όχι όμως τις κοινωνικές ανάγκες που ρίχνονται στα Τάρταρα.

3. Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Είναι η ρήτρα, σύμφωνα με την οποία, οι επικουρικές συντάξεις θα χρηματοδοτούνται μόνο από τους πόρους των Ταμείων. Βέβαια, εδώ οι κυβερνήσεις, παλιές και νέες, έχουν διακριθεί για το ψέμα και την παραπληροφόρηση. Οι επικουρικές συντάξεις ποτέ δεν χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος, παρά μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων.

Μάλιστα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ελλείμματα που παρουσιάστηκαν σε ορισμένα Ταμεία, θεσμοθετήθηκαν μια σειρά χαράτσια. Παλιότερα, το ΛΑΦΚΑ, μετά οι γνωστές παρακρατήσεις των τελευταίων ετών, που τμήμα τους κατευθύνεται και σε λογαριασμούς όπως του ΑΚΑΓΕ και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση τυχόν ελλειμμάτων των επικουρικών (ΕΤΕΑ).

Με τη ρήτρα αυτή κλείνει ο δρόμος για χρηματοδότηση από μια τέτοια πηγή, που έτσι και αλλιώς οι πόροι της είναι από τις εισφορές (χαράτσια) των ίδιων των συνταξιούχων. Στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκεται είναι η συρρίκνωση μέχρι και η τελική κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

4. Κατάργηση κοινωνικών πόρων. Στην ίδια κατεύθυνση οικονομικού στραγγαλισμού κινείται και η συγκεκριμένη διάταξη, αφού τις περισσότερες φορές αυτοί οι πόροι είχαν θέση εργοδοτικών εισφορών από τις οποίες είχαν απαλλαχτεί οι εργοδότες. Ομως οι κυβερνήσεις προχώρησαν στην κατάργησή τους χωρίς να υποχρεώσουν τους εργοδότες να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους.

5. Συντελεστής βιωσιμότητας και νέος μαθηματικός τύπος (Ταμεία Πρόνοιας). Η διάταξη αυτή οδηγεί στη συρρίκνωση και εντέλει στην κατάργηση των εφάπαξ, αφαιρώντας επιπλέον εισόδημα από τους συνταξιούχους.

6. Μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 0,25% & 1,00% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, για τα έτη 2015 και 2016 (450 εκ. και 1,8 δισ. ευρώ, αντίστοιχα). Με τη διάταξη αυτή, προσδιορίζεται η άμεση μείωση των συντάξεων από φέτος και τα επόμενα χρόνια. Η αύξηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας που επιβλήθηκε κατακαλόκαιρο, ήταν η πρώτη δόση των μειώσεων που προγραμματίζονται και που θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια ισχύος του νέου Προγράμματος (μνημόνιο).

7. Εφαρμογή από 1/1/2015 νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων βάσει του ν. 3863/15 (βασική - αναλογική και ποσοστά αναπλήρωσης). Πρόκειται για το «νέο» ασφαλιστικό μοντέλο που διαμορφώθηκε με τις νομοθετικές παρεμβάσεις του 2010. Κεντρική επιδίωξη είναι η δραστική συρρίκνωση των νέων συντάξεων, που, σε βάθος χρόνου, θα οδηγήσει σε συντάξεις πτωχοκομείου. Με το «μοντέλο» αυτό, το ποσοστό αναπλήρωσης θα υποχωρήσει από το 70% στην 35ετία, στο 48% για την 40ετία. Ο συντάξιμος μισθός θα μειώνεται επίσης, αφού από την καλύτερη πενταετία ή διετία που ίσχυε θα διαμορφώνεται ο μέσος μισθός ολόκληρου του εργάσιμου βίου.

8. Μείωση των κατώτερων συντάξεων στο επίπεδο του λεγόμενου «οργανικού ποσού», μέχρι ο συνταξιούχος να συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του. Νέα κατώτερα όρια που για το ΙΚΑ ορίστηκαν στα 392 από 486 ευρώ για τους νέους συνταξιούχους και μετά το 67ο έτος.

Πρόκειται για χτύπημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και ταυτόχρονα του ίδιου του χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού καταργείται κάθε στοιχείο εσωτερικής αλληλεγγύης και αναδιανομής του συστήματος. Και εδώ δε λείπουν στοιχεία παραπληροφόρησης, αφού τα κατώτερα όρια, στην πραγματικότητα, δεν τα κάλυπτε ο κρατικός προϋπολογισμός, όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι κυβερνώντες - και οι σημερινοί - αλλά οι ασφαλισμένοι με σχετικά υψηλότερους μισθούς και περισσότερα έτη Ασφάλισης, των οποίων οι συντάξεις δεν αναλογούν στις εισφορές τους.

9. Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Το συγκεκριμένο μέτρο που η εφαρμογή του θα αρχίσει από το Μάρτη του 2016 και θα ολοκληρωθεί το 2019, θα αφαιρέσει από 300.000 και πλέον συνταξιούχους ακόμα και τα πενιχρά μέσα διαβίωσης. Σε συνδυασμό με την κατάργηση των κατώτερων ορίων, αλλά και τη διαμόρφωση νέων κατώτερων ορίων στις συντάξεις και για μετά το 67ο έτος της ηλικίας των συνταξιούχων, θα οδηγήσει σε μια μεγάλη ομάδα συνταξιούχων που θα επιβιώνουν κάτω από τα όρια της επίσημης φτώχειας.

10. Ανακαθορισμός (αύξηση) των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/2021 με αναφορά στις μεταβολές του προσδόκιμου ζωής στη δεκαετία 2010 - 2020 και επανακαθορισμός ανά τριετία από 1/1/2024 (Παρ. 3, αρθ. 11, ν. 3863/10). Η διάταξη αυτή ανοίγει το δρόμο για αυξήσεις των ανώτερων ηλικιακών ορίων και πέραν του 67ου έτους, με βάρος στην επόμενη 50ετία.

11. Σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα μπει για τα καλά στη «νέα αρχιτεκτονική» του Ασφαλιστικού που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να νομοθετήσει μέσα στο Νοέμβρη. Η πιο στενή σύνδεση, που προαναγγέλλεται, θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε ένα σύστημα που ο ασφαλισμένος θα ξέρει μόνο τι θα πληρώνει κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου του, δεν θα υπάρχει όμως η παραμικρή εγγύηση για το ύψος της σύνταξής του. Οπως ακριβώς, δηλαδή, έχει νομοθετηθεί για τις επικουρικές και ειδικά για το (ΕΤΕΑ) στο οποίο μεταφέρονται πλέον όλα τα επικουρικά ταμεία. Πρόκειται για μια μεγάλη αντιδραστική αλλαγή που θα αλλάξει αμετάκλητα όλο το χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθιστώντας την ατομική καθαρά υπόθεση.

Το «συμπλήρωμα» του 3ου μνημονίου

Στο πλαίσιο των παραπάνω ανατροπών και των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν με το 3ο μνημόνιο, περιλαμβάνονται επίσης:

  • Αύξηση των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους, με πιο στενή σύνδεση των εισφορών τους και των συντάξεων, με αναφορά πλέον στο πραγματικό και όχι στο ονομαστικό εισόδημά τους.
  • Αντίστοιχη αύξηση και για τους αγρότες, που εκτιμήσεις τις ανεβάζουν έως και στο τριπλάσιο σε σχέση με το σημερινό και μείωση της χρηματοδότησης του ΟΓΑ.
  • Επιπλέον περικοπές, μέσω της διαμόρφωσης «ενιαίων κανόνων» συνταξιοδότησης, που θα διέπουν πλέον όλα τα Ταμεία και θα είναι κανόνες συμπίεσης όλων των παροχών προς τα κάτω.
Διαμαρτυρία για την κατάργηση των ΒΑΕ στους δήμους

Από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την Τρίτη 13 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας

Οπως έγινε γνωστό, ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα 48 μέτρα που εντός της βδομάδας αναμένεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή, θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος συνταξιοδότησης των εργαζομένων με ΒΑΕ στους ΟΤΑ, που προβλέπεται στο άρθρο 4 του νόμου 3660/2008.

Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 25.000 εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται κατά βάση στην καθαριότητα των δήμων, καθώς και σε τομείς όπως η ασφαλτόστρωση των δρόμων, η τοποθέτηση μαρμάρων και πλακών, αλλά και η ταφή νεκρών. Στην πράξη, όλοι αυτοί φορτώνονται από 7 έως 9 χρόνια πρόσθετης Ασφάλισης προκειμένου να πάρουν σύνταξη.

Εξίσου, όμως, σημαντικό είναι ότι με το μέτρο αυτό, η κυβέρνηση - και παρά τη γενική διατύπωση του νόμου 4336/15 περί εξαίρεσης των ΒΑΕ από τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας - ανοίγει το δρόμο για την επανεξέταση και παραπέρα συρρίκνωση όλου του καθεστώτος των ΒΑΕ για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και του ιδιωτικού τομέα. Αυτός είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να σημάνει συναγερμό στο σύνολο της εργατικής τάξης και να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να το προωθήσει στην πράξη.

Γι' αυτό το σκοπό, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής οργανώνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την Τρίτη 13 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. Απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση πήρε και το συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων στους οργανισμούς της Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Δρεπάνι» στις συντάξεις από 1.000 ευρώ μικτά και πάνω

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων ενάντια στις περικοπές
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων ενάντια στις περικοπές
Η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Εργασίας, εξήγγειλε ουσιαστικά και νέες περικοπές στις ήδη εξαθλιωμένες συντάξεις που αποδίδονται, τη δεύτερη μάλιστα μέσα σε λίγους μήνες.

Βέβαια, οι νέες μειώσεις είχαν προαναγγελθεί πριν από λίγες βδομάδες με δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου σε ραδιοφωνικό σταθμό, όταν έλεγε ότι θα «πέσει ψαλίδι» στις υψηλές συντάξεις, τις οποίες τότε καθόρισε στα ποσά άνω των 1.500 ευρώ. Ομως, τώρα, το μαχαίρι των περικοπών φαίνεται να μπαίνει ακόμα βαθύτερα, καθώς θα περιλαμβάνει τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα ακόμα μικρότερο, δηλαδή τουλάχιστον 1.000 ευρώ μεικτά και άνω.

Στις δηλώσεις του, ο Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι θα ληφθεί «κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μην υπάρξει μείωση των συντάξεων που είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ» (!) Αυτό σημαίνει ότι το εύρος των νέων μειώσεων στις συντάξεις θα «πιάσει» πολύ μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων - ακόμα και κάτω από τα 1.000 ευρώ - απ' ό,τι αρχικά άφηνε να εννοηθεί η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση και αν πάρουμε τοις μετρητοίς αυτά που λέει ο υπουργός, το χαράτσι θα αφορά τουλάχιστον 3 στους 10 σημερινούς συνταξιούχους.

Μεθοδεύσεις για νέες ανατροπές στα Εργασιακά

Για να επιβάλει στους εργαζόμενους στάση αναμονής, ο πρώην υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης παρουσίαζε κάθε βδομάδα το ίδιο νομοσχέδιο για την αποκατάσταση τάχα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Βέβαια, το νομοσχέδιο αυτό ποτέ δεν ήρθε στη Βουλή. Αντ' αυτού, η κυβέρνηση ψήφισε το 3ο μνημόνιο, που περιγράφει το πλαίσιο των νέων ανατροπών στα Εργασιακά.

Τώρα, ο νυν υπουργός Εργασίας βρήκε άλλο «παραμύθι» να σερβίρει στους εργαζόμενους, για να θολώσει τα νερά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης στα Εργασιακά. Οπου βρεθεί κι όπου σταθεί, ο Γ. Κατρούγκαλος ισχυρίζεται ότι «η όλη μας προσπάθεια είναι να καταστήσουμε το θέμα ευρωπαϊκό και διεθνές» και ότι γι' αυτό το σκοπό αναπτύσσει δραστηριότητα στους διεθνείς οργανισμούς και τα διάφορα φόρα, αναζητώντας στήριξη για φιλολαϊκές τάχα αλλαγές στα Εργασιακά.

Τελευταία τέτοια συνάντηση ήταν με τον επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), στη Γενεύη. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «πετύχαμε να έχουμε τη συμμετοχή της ILO στην πορεία των διαπραγματεύσεων», και συμπλήρωσε για το ρόλο του ILO: «Επομένως, έχοντας έναν τρίτο - και μάλιστα όχι απλώς έναν τρίτο - τον κατεξοχήν "παίκτη" στα σχετικά με τα δρώμενα στην εργασία, πετυχαίνουμε να μην περιοριστεί το ζήτημα απλώς στις απαιτήσεις, τις τεχνικές, αλλά να "αγκυροβοληθεί" με αυτό που εμείς θεωρούμε ότι είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο στην Ευρώπη, οι καλές διεθνείς πρακτικές, σε ό,τι αφορά την ILO».

Για τον ίδιο σκοπό, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι αύριο, Δευτέρα, ο ίδιος θα μιλήσει στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία θα καλέσει «να παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις για τα Εργασιακά», ενώ επανέλαβε ότι την προηγούμενη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, πρότεινε μαζί με άλλους να υπάρξει «Γιούρογκρουπ» των υπουργών Εργασίας, κατά το πρότυπο του Γιούρογκρουπ των υπουργών Οικονομικών, που θα παρακολουθεί και θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τις θεσμικές αλλαγές στην αγορά εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης κινείται σε δύο επίπεδα. Από τη μια, προσπαθεί να πείσει ότι «ασπίδα» για τα εργασιακά δικαιώματα είναι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και οι «καλές πρακτικές στην ΕΕ». Με τον τρόπο αυτό εξωραΐζει στα μάτια των εργαζομένων την ΕΕ των μονοπωλίων, που έχει τη βασική ευθύνη για τις εργασιακές ανατροπές σε όλα τα κράτη - μέλη και στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη ένταση την περίοδο της κρίσης. Οι «καλές πρακτικές» της ΕΕ είναι οι βέλτιστες για το κεφάλαιο και οι χειρότερες για τους εργαζόμενους, καθώς η τάση της συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων είναι κυρίαρχη στην ΕΕ και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Η δεύτερη λαθροχειρία που κάνει ο υπουργός Εργασίας, είναι ότι παρουσιάζει την ΕΕ ως φορέα θετικών αλλαγών στα Εργασιακά, καλώντας μάλιστα τους εργαζόμενους με τη στάση τους να τις ενθαρρύνουν. Πρόκειται για ψέμα ολκής. Πράγματι, όπως εξαγγέλθηκε από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, η Κομισιόν σκοπεύει να παρουσιάσει ένα νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις, με έμφαση στη θέσπιση «ελάχιστων κανόνων» κυρίως για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, που εξαπλώνονται ραγδαία, υπηρετώντας το στρατηγικό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Οι αλλαγές αυτές, όμως, θα παγιώνουν τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και, ταυτόχρονα, θα βάζουν ορισμένους κανόνες που δεν έχουν σχέση με την προάσπιση των εργατικών συμφερόντων, αλλά με τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ανισόμετρες οικονομίες, για τα πλεονεκτήματα που αποκομίζει η καθεμιά, ανάλογα με τους ρυθμούς και το εύρος που καταφέρνει να ενσωματώσει την αντιδραστική εργατική νομοθεσία της ΕΕ.

Με άλλα λόγια, τίποτα δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τις εξαγγελίες κυβέρνησης και ΕΕ. Το μόνο απτό που έχουν μπροστά τους είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τα μέτρα του μνημονίου, όπου ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνονται η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η προς το χειρότερο αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και η παγίωση της ζούγκλας στην αγορά εργασίας, αφού στο μνημόνιο απορρίπτεται οποιαδήποτε ανάκτηση απωλειών, με τη φράση: «Οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης»...


Π.

Οι «προβλέψεις» του ΔΝΤ

Η παραπέρα συρρίκνωση των συντάξεων ομολογείται και προδιαγράφεται από τους ίδιους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ετσι, το ΔΝΤ, σε σχετική έκθεση, παρόλο που θεωρεί την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στις ανατροπές, προβλέπει παραπέρα μείωση των δαπανών και σ' αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με την έκθεση από το Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε στη Λίμα του Περού, προβλέπεται πως οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα στην επόμενη 35ετία, δηλαδή μέχρι το 2050, αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό μόνο κατά 0,5% του ΑΕΠ! Αντίστοιχα, οι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015 - 2050, προκαθορίζοντας σοβαρή επιδείνωση της - έτσι κι αλλιώς - δύσκολης κατάστασης στην Υγεία για τις επόμενες δεκαετίες.

Αλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες
  • Σε παναναπηρική συγκέντρωση, την Τρίτη 13/10, στις 12.30 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Ανάμεσα σε άλλα, καταγγέλλει ότι με το 3ο μνημόνιο «καταργούν ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη κατάκτηση της εργατικής τάξης, τις συντάξεις αναπηρίας, μειώνουν κατά 50% τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Πρόνοια (900 εκατ. ευρώ) κ.ά.».
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) διοργανώνει η ΟΓΕ στις 15 Οκτώβρη, στις 9 π.μ., με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού, Γ. Κατρούγκαλου, για το Ασφαλιστικό. Η ΟΓΕ διεκδικεί την επαναφορά της παροχής επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες που γεννάνε σε ιδιωτικά ή δημόσια νοσοκομεία.
Σύσκεψη των αγροτών την άλλη Κυριακή

Τα μέτρα που έρχονται, πλήττουν ακαριαία και τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες. Εχοντας ήδη πρωτοστατήσει στην οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στη φοροληστεία και τις άλλες ανατροπές, Ομοσπονδίες, Αγροτικοί - Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, κλιμακώνουν τις επόμενες μέρες τη δράση τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση, την Κυριακή 18 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, θα γίνει η σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπου θα παρθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. «Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των Μπλόκων απ' όλη την Ελλάδα, τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στη σύσκεψη, όπου θα συζητήσουμε και θα πάρουμε αποφάσεις για την οργάνωση πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης», αναφέρει μεταξύ άλλων το κάλεσμα.

ΚΕΙΜΕΝΑ: Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ