Κυριακή 11 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Νέο αποπροσανατολιστικό κολπάκι

Να ένα καινούριο θέμα για συζήτηση, με στόχο και πάλι τον αποπροσανατολισμό του λαού απ' όσα έρχονται την επόμενη βδομάδα στη Βουλή. Θα έχει - λέει - ένα άρθρο το νομοσχέδιο με τα 49 προαπαιτούμενα ή πολλά; Ελα μου, ντε... Γιατί - σου λέει ο βαθυστόχαστος αστός αναλυτής - εάν έχει ένα άρθρο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο με τη ΝΔ που είχε αυτή την πρακτική. Ενώ εάν έχει περισσότερα άρθρα, τότε είναι διαφορετικό. Αυτή είναι η διαφορά. Και όπως κάθε φορά που ετοιμάζεται θύελλα αντιλαϊκών μέτρων για το λαό, κάτι πρέπει να εφευρίσκουν για να απομακρύνουν από την ουσία. Και η ουσία είναι ότι είτε 1, είτε 10, είτε 49, τα μέτρα θα τσακίσουν τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά και θα στρώσουν το δρόμο στους μονοπωλιακούς ομίλους για νέα πεδία κερδοφορίας...

Στο απυρόβλητο...

Μία εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που δημοσιοποιήθηκε προχτές, ήρθε να εξηγήσει τι εννοεί η κυβέρνηση όταν λέει πως οι επιπτώσεις του μνημονίου θα αντιμετωπιστούν με «ισοδύναμα» μέτρα. Η εγκύκλιος αφορά στο ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών. Εκεί, λοιπόν, που ίσχυε το όριο των 1.500 ευρώ που δεν μπορούσαν να κατασχεθούν ούτε από την Εφορία ούτε από μία τράπεζα, τώρα το όριο κατεβαίνει στα 1.000 ευρώ. Θεωρητικά, καθένας που χρωστά στην Εφορία ή την τράπεζα, δεν μπορεί να έχει πάνω από 1.000 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό, καθώς η κατάσχεση θα γίνεται αυτόματα. Θεωρητικά, γιατί η εγκύκλιος για τις κατασχέσεις αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους. Για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, που ο νόμος προβλέπει κατασχέσεις όταν έχουν χρέη πάνω από 70.000 ευρώ στην Εφορία, δεν ισχύει το αυτοματοποιημένο σύστημα κατάσχεσης. Κι αυτή δεν είναι η μόνη ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση κάνει καθαρό ποιας τάξης τα συμφέροντα ήρθε να υπηρετήσει.

Ο Ολάντ ζητά σύγκλιση...

Στην πρόσφατη εμφάνισή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δεν έθεσε μόνο την ανάγκη να ανοίξει συζήτηση για το δημόσιο χρέος, γεγονός που τα αστικά ΜΜΕ άρπαξαν ως ευκαιρία για να πουν πάλι το παραμύθι του καλού (σ.σ. Γάλλου) και του κακού (σ.σ. Γερμανού) ιμπεριαλιστή. Προχώρησε και σε ζητήματα «διακυβέρνησης» της ΕΕ, προτάσσοντας την ανάγκη μεγαλύτερης «σύγκλισης» στη λήψη αποφάσεων και τη διαμόρφωση πολιτικών. Η στάση της γαλλικής αστικής τάξης - ή τουλάχιστον του κυρίαρχου τμήματός της - στηρίζεται και από τις ΗΠΑ, για την προώθηση των δικών της σχεδίων, που θέλουν την ΕΕ, αλλά με τη Γερμανία να έχει «ψαλιδιστεί». Ο Ολάντ είπε συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην ΕΕ: «Είμαι πεπεισμένος ότι, αν δεν πάμε πιο πέρα, όχι μόνο θα σταματήσουμε αλλά και θα έχουμε οπισθοχώρηση. Κι αυτό θα είναι το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος (οράματος). Και γι' αυτό το λόγο είναι που προτείνω η οικονομική και νομισματική Ενωση (...) να μπορέσει να εδραιωθεί και να ενισχυθεί. Να εδραιωθεί και να ενισχυθεί για να υπάρξει πολιτικός συντονισμός, για να ευνοήσουμε τη σύγκλιση, για να ενεργοποιηθεί η δημοσιονομική εναρμόνιση, για να αγωνιστούμε ενάντια στο φορολογικό και κοινωνικό "ντάμπινγκ", για να επενδύσουμε καταρχήν σ' αυτό το ίδιο που αναπτύσσουμε με το σχέδιο Γιούνκερ...».

... και τα μονοπώλια σωτηρία

Η Γαλλία, εδώ και μήνες, διαμήνυε ότι θα λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να συζητηθούν προτάσεις «ενίσχυσης» της ΕΕ ως ενιαίο κέντρο αποφάσεων, επαναφέροντας ακόμα και προτάσεις για κοινό προϋπολογισμό. Πρόκειται για μια συζήτηση που ανατροφοδοτούν στην ΕΕ εκείνες οι δυνάμεις που, ειδικά μετά την κρίση, βλέπουν την απόσταση που τις χωρίζει από τα ισχυρότερα μονοπώλια (όπως τα γερμανικά) να μεγαλώνει και ψάχνουν τρόπους λειτουργίας της λυκοσυμμαχίας, με τρόπο που θα ευνοεί περισσότερο τη δική τους θέση (σε αυτό τον ανταγωνισμό παρεμβαίνουν και οι ΗΠΑ). Επί της ουσίας, στη συζήτηση περί «εδραίωσης» της Ευρωζώνης εντάσσονται και οι προσπάθειες για «δικαιότερη» μοιρασιά της χασούρας από την κρίση, όπως και για βαθύτερη συμβολή στη στήριξη συνολικά των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Κάτι που σημαίνει π.χ. η γερμανική αστική τάξη να βάλει το χέρι στην τσέπη για να μοιραστεί τα κλοπιμαία της με ανταγωνιστές της, σε μια περίοδο που η ίδια θα προτιμούσε (από μια άποψη) να τους βλέπει να αποδυναμώνονται, εποφθαλμιώντας τα δικά τους μερίδια στην αγορά.

Ολη αυτή η συζήτηση θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Οι αναφορές του Ολάντ αυτό επιβεβαιώνουν. Οσο κι αν κάποιοι θέλησαν να εμφανίσουν την κοινή παρουσία Ολάντ - Μέρκελ στο Ευρωκοινοβούλιο ως «επίδειξη ενότητας», οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ούτε εξαλείφονται, ούτε και παύουν να γεννούν θανάσιμες παγίδες για τους λαούς.

Φασιστικές βρωμιές...

Τον κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του στη Βολιβία από πράκτορες της CIA, τολμάνε και πιάνουν στη γραφίδα τους τα ναζιστοειδή, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους. Είναι ολοφάνερο, μόνο αρρωστημένοι εγκέφαλοι σαν και τους δικούς τους θα μπορούσαν να επικαλεστούν, για να δικαιολογήσουν τις βρωμιές τους, τον ηρωικό αντάρτη Τσε, που πολέμησε το σύστημα που υπερασπίζονται, μέχρι την τελευταία του ανάσα... Για ακόμη μια φορά προσπαθούν να σπιλώσουν τη μεγάλη συνεισφορά του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1862 Καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά η βασιλική θαλαμηγός, αλλά ο Οθωνας και η Αμαλία δεν τολμούν να βγουν στην προκυμαία, που συγκλονίζεται από αντιμοναρχικές εκδηλώσεις. Την επομένη, θα φύγει για πάντα από την Ελλάδα.

1896 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασικής μουσικής Αντον Μπρούκνερ.

1899 Ξεκινά ο δεύτερος πόλεμος μεταξύ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και του Ελεύθερου Κράτους των Μπόερς (Ολλανδοί άποικοι) στη Νότια Αφρική. Ο πόλεμος έληξε στις 31 Μαΐου 1902 με νίκη των Βρετανών.

1915 Η Βουλγαρία εισέρχεται στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό των Κεντρικών Δυνάμεων.

1922 Γεννιέται ο ζωγράφος Επαμεινώνδας Παπαδόπουλος.

1944 Η Βουλγαρία δέχεται τους προκαταρκτικούς όρους των συμμαχικών κυβερνήσεων, που προβλέπουν την αποχώρηση όλων των βουλγαρικών στρατευμάτων από την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία εντός 15 ημερών.

1944 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εγκαταλείπουν το Ηράκλειο της Κρήτης. Τμήματα ανταρτών μπαίνουν στην πόλη.

1963 Πεθαίνει η Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιάφ (Εντίθ Τζιοβάνα Γκασιόν).

1963 Πεθαίνει ο Γάλλος ποιητής και μυθιστοριογράφος Ζαν Κοκτό.

1964 Πορεία χιλιάδων Κυπρίων πραγματοποιείται στη Λεμεσό για την απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων.

1970 Από το Λακκί της Λέρου, 507 πολιτικοί κρατούμενοι - μέλη και στελέχη της ΕΔΑ, στέλνουν γράμμα με το οποίο καταδικάζουν το διασπαστικό ρόλο των Μπριλλάκη, Δρακόπουλου και Καρρά, δηλώνουν ότι οι παραπάνω δεν μπορούν πια να εκπροσωπούν την ΕΔΑ και τονίζουν την επιτακτική ανάγκη της ανασυγκρότησης του κεντρικού της οργάνου.

1977 Η βόμβα νετρονίου συγκαταλέγεται στα κύρια θέματα συζήτησης της ετήσιας Συνόδου της Επιτροπής Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ